X

Guvernul vrea să interzică folosirea telefonului la volan

Foto: Pexels.com
Guvernul vrea să le fie interzisă șoferilor utilizarea telefonului cu mâinile, sub orice formă, în timp ce aceștia conduc. Modificarea este valabilă nu numai pentru telefoane, cât și pentru alte dispozitive cu funcții de redare text, foto, video sau înregistrare, cum ar fi, spre exemplu, tableta, reportofonul, camera foto sau video.

Practic, șoferilor le va fi interzis complet să atingă telefoanele sau gadgeturile în timp ce aceștia se află la volan. În caz contrar, șoferii vor fi sancționați cu 4 puncte penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de 820 de lei, adică de două ori mai mare decât amenzile pe care le primeau șoferii care erau prinși vorbind la telefon fără sistem ”hands-free”.

Până acum, legislația rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor.

Această propunere de modificare a Codului rutier se va afla pe agenda ședinței de luni a Guvernului și va schimba prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, astfel:

 • La articolul 108, alineatul (1), litera c), după punctul 5 se introduce un nou punct, pct. 6, cu următorul cuprins: ”ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”. 

O statistică a reprezentanței Comisiei Europene în România, întocmită în anul 2018, arată că numărul de accidente rutiere fatale este în creștere și a ajuns la 98 de cazuri la un milion de locuitori. Acest număr reprezintă dublul mediei din Uniunea Europeană unde se înregistrează 49 de cazuri la un milion de locuitori. Statistica poate fi consultată aici.

Totodată, un studiu științific realizat de Comisia Europeană și IRU (Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere) arată că utilizarea telefonului mobil crește riscul de accident rutier cu 50% și un sfert dintre accidentele mortale sunt cauzate de folosirea telefonului mobil. Totodată, neatenţia este una dintre principalele cauze ale accidentelor produse în coloană (12,8%), precum şi ale celor în care este implicat un vehicul mare, reiese din studiul transmis de CE și IRU către Agerpres.ro.

În 2018, câteva accidente teribile au marcat opinia publică cu atât mai mult cu cât șoferii și pasagerii care și-au pierdut viața sau au fost grav răniți erau tineri. Trei astfel de exemple au fost cauzate de faptul că șoferii erau în ”live pe Facebok”, arătând prietenilor în timp real cum depășesc viteze amețitoare, de peste 200 de km/oră.

În decembrie 2018, o fetiță de 9 ani și-a pierdut viața într-o mașină al cărei șofer reda live, pe Facebook, cum acul vitezometrului se apropie de maxim. O altă fetiță, de 6 ani, a pierit în octombrie 2018, pe șoseaua care leagă Timișoara de vama Stamora Moravița, după ce mașina în care se afla a intrat în coliziune cu mașina unui tânăr de 20 de ani care era tot în live, pe rețeaua de socializare, filmând cum acul din bord depășește 200 km/oră. Între aceste două exemple, un altul tras la indigo s-a petrecut în Mureș, unde doi tineri redau live pe Facebook cum mașina lor depășește 220 km/oră.

Toate modificările Codului Rutier care vor fi prezentate luni, în ședința de Guvern, pot fi consultate aici.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Social
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

8 comentarii

 1. Îl rog frumos pe cititorul cu numele COSMIN dacă poate posta din nou baza de date de 40 Giga cu cărți și texte ortodoxe ; mulțumesc ; sau poate trimite baza de data la adresa de mail [email protected]

  1. Vreau sa NE TREZIM o data pentru totdeauna și sa facem scandal Național alături de ALEXANDRU CUMPĂNAȘU pentru eradicarea PROSTIEI ȘI TICALOSIEI STRIGĂTOARE LA CER care domnește în RO de 30 de ani. !
   De fapt abuzurile sexuale asupra tinerelor a început imediat după 90 cind DIAVOLII de politicieni au dat LEGEA PRIVATIZARII astfel incit FIECARE VĂCAR ȘI PORCAR și MECANIC ȘI NECALIFICAT din ROMÂNIA avind dreptul să-și deschidă un SRL fără sa dețină o diploma de studii superioare în specificul activității SRL ,(CULMEA IMBECILITATII! deci sa coordoneze o echipa de angajați niște NECALIFICAȚI! De unde Productivitate si Seriozitate SOCIALA ? !) o CALIFICAREA NECESARA coordonării activitatii, patronul analfabet si familia sau pretenarii tot analfabeți, avind statut de angajarea pe funcții de ” DIRECTOR GENERAL”” „INGINER SEF”, „DIRECTOR ECONOMIC (CONTABIL SEF)”
   Te cruceai sa asculți cu cita EMFAZA se autointitulau PROSTAVANII ANALFABEȚI,
   „INGINER SEF „, celelalte funcții parca nu sunau atit de penibil, știind ca respectivul PATRON SRL,
   avea opt clase primare (printre CARE de cele mai multe ori și una repetenta! Asa sint toți primarii din comunele ROMÂNIEI postdecembriste, dar și VANGHELIE din Capitala patriei!și majoritatea! ) și UCENICIE LA LOCUL de munca, SASE LUNI!
   Mai băiatule, dar tu știi ca trebuie sa fi terminat mai intii O FACULTATE, ca sa te intitulezi INGINER, și de-abia după ce ești astfel calificat cu O LICENȚĂ ÎN BUZUNAR, poți sa te numești INGINER și poți ocupa funcția de CONDUCERE DE INGINER SEF!
   Pur și simplu vorbeai CHINEZĂ pentru SECURIȘTII cu opt clase, calificați la locul de munca, ajunși mari PATRONI cu banii scoși de la BORCANE (cele doua salarii lunare obținute în plus date de regimul ceașcă) mindrii foc de ei ca sint intitulati „DIRECTORI ȘI INGINERI”(ca foștii lor SEFI pe bune care ii persecutau , pentru imbecilitate, firește) fără studii superioare, evident! Mare drama națională!
   Acești HANDICAPAȚI MINTAL numit pompos PATRONI,li s-a dat dreptul criminal decatre statul SECURIST ODIOS POSTDECEMBRIST sa angajeze bietele fete care terminau liceul, le inscenau „LIPSA în GESTIUNI” ca să le poată Viola de FRICA PUȘCĂRIEI, și apoi le puneau pe liber cu coada între picioare, după trei luni angajind alta „prospătura” cum le spuneau în jargon de borfași, și asa la infinit .
   ASA A ÎNCEPUT MAREA IMORALITATE ÎN ROMÂNIA sub protecția LEGILOR date IMBECIL de către IMBECILI POLITICI aleși !
   SECURIȘTII ȘI POLITICIENII analfabeți postdecembrist care aveau imoralitatea în sine, ca și acest DINCĂ și ACOLITII cu studii la seral, după aceste criterii fiind racolați de sistemul odios ceaușist, au pus BAZELE DEMOCRAȚIEI ORIGINALE romanesti.

   Atit în politica cit și în afaceri în primii ani de după 1990, cei cu studii superioare nu s-au implicat, fiind ultimii CONCEDIAȚI din MAREA INDUSTRIE ROMÂNEASCĂ.
   Deci ar fi cazul ca OAMENII CU SCAUN LA CAPdin tara asta sa se trezească și SA ACȚIONEZE în consecință pentru a destructura mafia afaceristo/securisto /politico/ juridico /polițienesca a celor 30 de ani formata din ULTIMELE SCURSURI ALE NAȚIEI ROMANE,
   NECALIFICATII ANALFABEȚI și repetenții INCIRLIGATI unii cu alții și incolacitii ca șerpii veninoși ce sint, FĂRĂ DEMNITATE ȘI COMPETENTE PROFESIONALE, care și-au cumpărat diplome la KIL în școlile făcute de EI, la fel cu ȘEFA LOR CEAUȘESCU ELENA de care rideau cu gura Pina la urechi, și n-au știut cum imediat saO IMITE după ce au împușcat-o!
   VEDEM FILMUL analfabeților hoți, al
   celor care s-au cocoțat în virful piramidei în fiecare LOCALITATE DIN ROMÂNIA și care acum se

   DEVELOPEAZA datorita unui SUFLET PUR ca ALEXANDRA șia unei MINȚI STRĂLUCITEca a ei , care a fost capabila sa se mobilizeze în condiții de război fizic și psihologic, GENIAL.
   Vom fi capabil noi maturii sa ne ridicam la NIVELUL EI?!
   ALEXANDRU CUMPĂNAȘU oricum e GENIAL!
   Ar trebui sa ne adunam în jurul lui!

   1. Cumva ati inceput campania electorala?Prietenul mata este unul din creatorii acestui sistem ticalos care a pus cizma pe gatul Romaniei.Dl Cumpanasu a denuntat cu jumatate de gura acest sistem doar cand si-a vazut nepoata lovita de acesti ticalosi.Mai era un ONG-ist inrait in protejarea cainilor de pe strada pana in momentul in care copilul sau a fost sfasiat de un asemenea caine pe care il adusese acasa,chipurile sa il protejeze.Din acel moment omul a sucit-o si s-a apucat sa lupte pentru eutanasierea cainilor strazii.Sa nu mai injuram politicienii degeaba ca nici ,noi,popularimea nu suntem mai breji.

 2. Nu pot sa cred ca in cazul tragismului infinit si NEREZOLVABIL de la CARACAL,care de fapt este OGLINDA ROMANIEI si a fiecarui roman contemporan ,esti.capabil sa te gindesti la „campanie electorala”?!!!!.
  Dar atita vreme cit te numesti roman este FIRESC a te confunda cu raul absolut.NU mai AVEM SOLUTIE noi romanii,decit moartea CATASTROFALA a acestei populatii turbate de prostie infinita si primitivism absolut,TOTI ODATA CA LA POTOP..
  E atit de trgic ceea ce ni se pune de doua saptamini in fata ,adica ADEVARATA NIMICNICIE a fiecarui roman care triam de 30 de ani ca VIERMII,PADUCHII SI JAVRELE TOTI ,,incit daca as fi o secunda DUMNEZEU ,as arunca peste toata ROMANIA ca.la potop acid sulfuric pina la cinci metri inaltime ,ca sa nu ramina nimic din carnea de roman imputit la propriu sau din tot ceea ce el a atins.E mai mult.decit infiorator ceea ce se intimpla cu majoritatea romanilor .Sintem acum deja o POPULATIE CONTAMINATA DE LEPRA si CIUMA morala si ar trebui sa fim ERADICATI pina la nici UNUL .
  DREPT AR FI !
  DOAMNE,nu stiu cine este acest ALEXANDRU CUMPANASU ,si nici nu are NICI O importanta ce a.facut el pina pe 25 iulie2019 ,daca a putut sa SPUNA ,SA faca ce face de doua saptamini fara CALCULE MESCHINE si intetese specifice doar romanului HANDICAPAT MINTAL ca acest dinca si toti care il tin in brate si
  L-au folosit macar de 30 de ani,si ca noi toti care am accepta sa ajungem in acest COLAPS.TOTAL !
  CUMPANASU este de doua saptamini DUMNEZEU pe pamint IN CARNE SI OASE ,este sculat din morti si vorbeste si actioneaza asa cum fiecare ROMAN ar trebui sa vorbeasca/actioneze FARA SA DOARMA alaturi de FAMILIA ALEXANDREI ,si tu ca un roman de nimic ce esti vii si ma ei cu „CAMPANIA ELECTORALA „asa cum fac JEGURILE de iohanis si rares bogdan ??
  DOAMNE.,nu mai.am putere sa indur !!TE ROG, DOAMNE,STERGE DE PE PAMINT NEAMUL ROMANESC !
  E mai DIAVOLESC decit DIAVOLUL !
  Sa nu lasi deoparte politicul,si sa nu vezi ca acest CUMPANASU s-a trezit DIN MPRTI ,nu neg.ca a facut ce zici, NU STIU ,SI NU TREBUIE sa ne mai intereseze ,DACA.EL FACE ACUM CE noi toti ar trebui sa facem ,SA NE RIDICAM IN PICIOARE SI SA SPUNEM STOP DEPRAVATILOR CRIMINALI !.
  ORI MURIM TOTI AZI ROMANII,ori DEVENIM OAMENI ,AICI SI ACUM asa cum A DEVENIT GENIALUL ALEXANDRU CUMPANASU !
  Nu mai conteaza.ca.EL A INNEBUNIT din cauza DRAMEI LUI FAMILIALE !
  IMPORTANT E.CA S-A TREZIT ,in timp ce 99 %dintre satanele de romanii se minuneaza ca PROASTA.SATULUI dar sta in casa si TACE butonind facebouk, si miine uita tot,la fel cum face de 30 de ani ,traind intr-o HAZNA A IMORALITATII care PUTE MAI RAU ca pamintul si casa acestui DINCA cu familia si vecinii si acolitii si SEFII LUI lui care sint de fapt OGLINDA ROMANIEI si a fiecarui roman.
  Daca ar mai fi o urma de omenie in tine ti-as fi spus sa -ti fie rusine,dar esti prea DIAVOL ,si -ti spun ca MI-E SCIRBA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.