X

Vestea care schimbă soarta omenirii: SUA și Rusia s-au retras din tratatul de dezarmare

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Statele Unite a finalizat azi, 2 august, procesul de retragere din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia, acţiune ce sporeşte temerile privind o nouă cursă a înarmării, informează postul BBC.

Azi a expirat preavizul de şase luni dat Moscovei de Washington, prin care Administraţia SUA avertiza că se va retrage din acord în cazul în care Rusia nu se conformează până atunci prevederilor cuprinse în tratatul semnat în anul 1987.

Image result for gorbaciov reagan inf

Preşedintele Donald Trump a anunţat în februarie că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Asta in ciuda evidentelor ca sistemul balistic din Romania este 100% defensiv si ne-nuclear. Fapt cunoscut si de Rusia, care a filmat din interior Baza de la Deveselu.

La scurt timp după anunţul Washingtonului, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis că ţara sa îţi suspendă obligaţiile prevăzute de acord.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a afirmat că “o frână inestimabilă în calea unui război nuclear” a dispărut. “Acest lucru probabil va amplifica, nu reduce, ameninţarea reprezentată de rachetele balistice”, a adăugat liderul ONU, care a îndemnat toate părţile implicate să ajungă la un acord privind “o nouă cale comună pentru controlul armelor la nivel internaţional”.

Numeroşi analişti au avertizat că încetarea acordului ar putea conduce la declanşarea unei noi curse a înarmării între SUA, Rusia şi China.


Un nou pact internaţional destinat să vină în locul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care îşi încetează existenţa vineri, ar trebui să includă şi China, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas, adăugând totuşi că Beijingul manifestă reticenţă în această privinţă, informează Reuters.

Un nou tratat privind controlul armelor nucleare nu ar trebui să includă doar SUA şi Rusia, ci şi China, a declarat Maas la postul de radio DLF, indicând că ‘guvernul chinez este extraordinar de reticent şi, prin urmare, trebuie să continuăm să punem această problemă pe ordinea de zi’.

SUA au anunţat la 1 februarie că se retrag din pactul istoric încheiat la sfârşitul Războiului rece (1987), acuzând Rusia de încălcarea prevederilor tratatului.

Heiko Maas a declarat vineri că încetarea existenţei INF nu implică neapărat reînnoirea cursei înarmării la nivel global şi a adăugat că Europa nu va participa la niciun astfel de proces.

În acelaşi timp, ministrul de externe german a apreciat că odată cu încetarea INF, Europa pierde o parte din propria securitate, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

‘Regretăm că Rusia nu a făcut ceea ce era necesar pentru salvarea INF. Mai mult, solicităm Rusiei şi Statelor Unite să menţină Tratatul de reducere a armelor strategice (Noul START)’, a adăugat şeful diplomaţiei germane, făcând referire la condiţia pusă de SUA şi NATO Moscovei pentru păstrarea INF de a distruge noua rachetă, SSC-8 (cu rază medie de acţiune, capabilă să transporte focoase nucleare), care – potrivit lor – încalcă prevederile INF.

————-

Statele Unite nu mai au interdicţie de a deţine rachete cu rază medie de acţiune lansate de la sol începând de vineri, odată cu retragerea din tratatul cu Rusia privind controlul armelor, însă fondurile pentru testarea şi dezvoltarea de rachete s-ar putea epuiza în curând, potrivit unor oficiali citaţi de Reuters.

Washingtonul a anunţat anul trecut că se va retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia că nu a respectat înţelegerea. Moscova neagă acuzaţia că a încălcat tratatul şi spune că SUA s-au retras deoarece vor să urmeze o nouă cursă a înarmării.

În următoarele câteva săptămâni, SUA ar urma să testeze o rachetă de croazieră lansată de la sol. În noiembrie, Pentagonul intenţionează să testeze o rachetă balistică cu rază medie de acţiune. Însă ambele vor fi teste de arme convenţionale, nu nucleare.

Oficiali americani au declarat în această săptămână pentru Reuters că odată ce fondurile actuale se vor epuiza, testele şi cercetările viitoare vor fi în pericol, din cauza rezistenţei Camerei Reprezentanţilor, controlată de democraţi.

Spre deosebire de Senat, care este condus de republicanii preşedintelui Donald Trump, Camera Reprezentanţilor a refuzat să finanţeze solicitarea administraţiei de alocare a circa 96 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de rachete în versiunea sa privind bugetul pentru anul fiscal 2020 şi în legea privind politica de apărare.

“Dacă reducem asta, atunci diminuăm capacitatea Departamentului Apărării de a răspunde la încălcarea de către Rusia a tratatului”, a spus un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, rezumând mesajul Pentagonului către Congres.

“Nu va aduce tratatul înapoi, ci va ajuta Rusia”, a mai spus el.

Pentagonul speră că finanţarea va fi restabilită când Camera Reprezentanţilor şi Senatul se vor consulta pentru a rezolva discrepanţele din legislaţie. O purtătoare de cuvânt a Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului a spus că aceste discuţii ar urma să aibă loc în următoarele săptămâni.

Select a Donation Option (EUR)

Enter Donation Amount (EUR)

9 comentarii

 1. BREAKING NEW: O NOUA ESCALADARE A MODIFICARII FRONTIERELOR MARITIME – “DIN MOTIVE UMANITARE”

  Canada îşi extinde zona de protecţie marină în regiunea arctică

  Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunţat joi crearea unei noi arii marine protejate în regiunea arctică a ţării sale, în care încălzirea climatică este de trei ori mai rapidă decât media mondială, informează AFP, potrivit agerpres.

  Cu ocazia unei vizite la Iqaluit, o localitate din teritoriul Nunavut, cu trei luni înainte de alegerile legislative prin care încearcă să fie reales în funcţia de premier, Justin Trudeau a subliniat că acest proiect va permite guvernului său să depăşească obiectivul de protejare a 10% din zonele marine şi costiere ale Canadei până în 2020.

  „Guvernul nostru este angajat în lupta pentru respectarea suveranităţii canadiene în Arctica, în parteneriat cu populaţiile care trăiesc aici de milenii”, a subliniat Justin Trudeau.

  https://blacknews.ro/canada-isi-extinde-zona-de-protectie-marina-in-regiunea-arctica/

 2. Incetarea INF inseamna razboi nuclear in Europa, intr-un moment cand UE si NATO sunt in pragul dezmembrarii si in care nimic nu mai poate sta in calea Rusiei si a rachetelor sale hipersonice. Trump i-a ridicat mingea (UE) la fileu lui Putin. Poate ca asta a fost intelegerea pentru ca Rusia sa nu sprijine China intr-un conflict cu SUA.

  1. China anunta SUA ca este gata de razboi daca aceasta continua sprijinirea protestelor din Hong Kong

   Comandantul chinez al Garnizoanei din Hong Kong, Chen Daoxiang, a avertizat că trupele sunt „gata să protejeze suveranitatea națională”, iar un video al Armatei Populare Chineze arată trupe antirevoltă care folosesc tancuri și rachete, „pregătindu-se pentru război”.
   https://newsweek.ro/international/video-comandantul-garnizoanei-din-hong-kong-gata-de-razboi-se-anunta-o-noua-tiananmen

   China’s UN Envoy Says “If US Wants To Fight, We Will Fight”, Warns Beijing Will No Longer Allow Hong Kong Protests
   https://www.zerohedge.com/news/2019-08-02/chinas-un-envoy-says-if-us-wants-fight-we-will-fight-warns-beijing-will-no-longer

 3. URSS avea inca din 1979 un plan pentru a ajunge la Rin in urma unui razboi nuclear de sapte zile. Atacul nuclear rusesc excludea Franta Si Anglia, singurele puteri nucleare din Europa, insa Germania, Austria, Italia si Danemarca urmau sa fie atacate nuclear.
  Maps associated with the released plan show nuclear strikes in many NATO states, but exclude both France and the United Kingdom.
  Vienna was to be hit by two 500-kiloton bombs, while Vicenza, Verona, Padova, and several bases in Italy were to be hit by single 500-kiloton bombs. Stuttgart, Munich, and Nuremberg in West Germany were to be destroyed by nuclear weapons. In Denmark, the first nuclear targets were Roskilde and Esbjerg.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Days_to_the_River_Rhine

 4. https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_on_the_Prohibition_of_Nuclear_Weapons

  Există un Tratat privin interzicerea cu totul a armelor nucleare, al cărui text a fost aprobat e 122 de state, iar vreo 24 deja au semnat.
  În timp ce alţii nu vor (sau nu pot) să lase din mână, există câteva state care au avut arme nucleare şi au renunţat la ele benevol. Africa de Sud a avut bombe făcute de propriul stat, dar le-au dezafectat. Unele ţări din fostul bloc sovietic au moştenit arsenaluri nucleare şi le-au înapoiat Rusiei.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_states_with_nuclear_weapons#States_formerly_possessing_nuclear_weapons
  După incidentul de la Fukushima, Germania a renunţat dintr-o dată la jumătate din centralele nucleare, iar pe restul au de gând să le scoată din uz pe măsură ce îşi pun la punct sistemele solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button