X

FBI se implică în cazul Caracal. Ce se va întâmpla dacă vor fi descoperite legături cu baza de la Deveselu?

După cum veți vedea se exclude din start astfel de conexiuni? De unde atâta siguranță?

Cazul Caracal trece granița. FBI a intrat pe fir. Metoda specială pe care o vor aplica pentru găsirea Alexandrei

Procurorii care investighează cazul Caracal iau în calcul să solicite ajutorul FBI (Federal Bureau of Investigation), însă strict pe chestiuni care țin de profiling (realizarea profilului psihologic al criminalului) și de chestiuni criminalistice, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei.

Potrivit acestora, decizia nu a fost încă luată și o eventuală solicitare nu are legătură cu presupusa implicare a unor cetățeni americani sau cu baza de la Deveselu, cum au sugerat unele publicații. O eventuală solicitare ar avea în vedere faptul că FBI trece drept una dintre cele mai bune agenții de aplicarea legii din lume.

Procurorul Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT, a declarat:

„Nu există niciun indiciu privind implicarea unui cetăţean american. Dacă se va cere un sprijin de specialitate de la FBI, se va cere strict pe chestiuni de criminalistică şi eventual profiling, dar o decizie în sensul ăsta nu s-a luat încă”.

Cum procedează anchetatorii americani în cazurile de răpiri? Potrivit paginii oficiale a FBI, ”când un copil este răpit, întreaga comunitate este afectată.

În timp ce investigatorii locali din birourile regionale FBI răspund și demarează căutarea, Biroul Național deține un un instrument suplimentar care poate fi utilizat în aceste cazuri în care timpul este foarte prețios – echipa CARD (Child Abduction Response Deployment) care încearcă să recupereze victimele cât de repede posibil și ajută la prinderea tuturor celor responsabili pentru răpirea lor.

Echipa CARD, creată în 2006, a fost activată de mai mult de o sută de ori pentru aproximativ 108 victime, atât din țară, cât și din străinătate. Numeroși copii au fost localizați și aduși înapoi în siguranță la aceia care îi iubesc. În mod tragic, au fost găsite și rămășițele victimelor – acest lucru poate oferi cel puțin un fel de consolare pentru familiile lor.

Cei peste 60 de agenți care alcătuiesc echipa CARD sunt staționați la birourile regionale din țară. Fiecare este repartizat la una dintre cele cinci echipe regionale care acoperă nord-estul, sud-estul, nordul central, sudul central și vestul Statelor Unite și sunt activați la cererea unui birou local.

Numărul agenților implicați într-o acțiune depinde de caz și de nevoile speciale ale biroului care solicită ajutorul.

Anchetatorii din cadrul echipei CARD sunt veterani experimentați în cazurile în care sunt implicați copii – în special copii răpiți – și au o pregătire specială. În timp ce unele birouri de investigație locale pot avea doar unul sau două cazuri de răpire de copii pe an, agenții echipei CARD lucrează tot timpul cu astfel de cazuri, păstrându-și astfel setul de abilități unice.

Agenții echipei CARD colaborează îndeaproape cu coordonatorii Centrului Național pentru Analiza Violenței, membrii forțelor regionale de activitate pentru exploatarea copiilor, conduse de FBI, și reprezentanți ai secției pentru crime violente împotriva copiilor de la sediul FBI.

De ce echipa CARD este specială? Pe lângă faptul că sunt la fața locului într-o oră sau două pentru a mări resursele locale, acești agenți pot stabili rapid posturi de comandă la fața locului pentru a centraliza eforturile de investigare.

De asemenea, agenții CARD ajută la identificarea hărții infractorilor sexuali înregistrați în zonă, prin cumularea informațiilor naționale și internaționale, ghidează eforturile de investigație folosind protocoalele din planul de răspuns al răpirii copiilor din FBI, coordonează resursele medico-legale după cum este necesar și încorporează instrumentele tehnice ale Biroului – care joacă un rol din ce în ce mai mare în investigațiile în care contează fiecare minut.

Dar adevărata măsură a impactului echipei CARD este dată de cât de des acești copii sunt găsiți în siguranță. Iată câteva exemple recente în care s-a întâmplat acest lucru:

 • Un nou-născut răpit din casa sa din Wisconsin în februarie 2014 a fost găsit de forțele de ordine a doua zi – în viață – într-o ladă de depozitare a plasticului în afara unei benzinării din Iowa. Presupusul răpitor a fost arestat.
 • În august 2013, un adolescent din zona San Diego, răpit de un prieten de familie, a fost localizat și salvat de forțele de ordine o săptămână mai târziu în pustiul Idaho. Răpitorul lui, ucis în timpul salvării, se crede că a fost responsabil pentru moartea mamei sale și a fratelui său de 8 ani.
 • O fată de 6 ani, răpită de la școala din Mississippi în aprilie 2013, a fost eliberată a doua zi. Răpitorul a primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, în timp ce alți cinci complici au fost, de asemenea, condamnați.

În ochii publicului – și chiar și în cazul unor instituții locale – există concepții greșite cu privire la momentul în care FBI se poate implica în cazurile de răpiri de copii. Conform acestora, trebuie să existe dovezi că victima a fost răpită și dusă dintr-un stat în altul. Sau că trebuie făcută o cerere de răscumpărare. Sau că trebuie să treacă 24 de ore. Toate acestea sunt falsuri.

Indiferent dacă cazul ajunge să fie cercetat și urmărit penal la nivel local sau la nivel federal, FBI va folosi întotdeauna resursele și mijloacele tehnice de care dispune pentru a lucra mână în mână cu investigatorii locale în cazurile care implică dispariția misterioasă a unui copil. Rolul CARD este de a ajuta la investigarea dispariției, de a recupera copilul și de a reține persoana sau persoanele responsabile.”

Sursă: Investigating Child Abductions FBI CARD Team Plays a Vital Role

Categorii
"Protecția copilului"
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

9 comentarii

 1. Interesant cum o sa urmareasca fbi pe cia, frumoase gogosi dar cam goale. Trebuie sa nu mai bagam in seama propaganda asta si sa ne cream pe cea proprie.

 2. E clar că rețeaua care a răpit-o pe Alexandra a livrat in trecut fete pentru desfătarea militarilor americani – vă dați seama că iese un scandal internațional – „Minore răpite pentru placerea militarilor americani!” – inclusiv rușii ar zice: „poftim, uite ce vă face partenerul vostru strategic”.

  De asta e mușamalizarea asta și pare că suntem incopetenți în țara celor mai mulți ofițeri de informații/1000 locuitori din Europa. De asta pare că suntem incopetenți în țara care e al doilea contributor ca informații in NATO. De asta s-a întrunit rapid ședință CSAT. De asta ministrul MAI, „bococ” de 6 zile și-a dat demisia și interimatul l-a preluat Fifor de armată, că să constituie un singur centru de comandă și control special pentru acest caz. Fifor „face curat” la interior în calitate de ministru MAI și ține și relația aproape față de „partenerul strategic” în calitate de ministru al apărării.

  Iar dacă se implică și FBI-ul este ca să fie total siguri că nu se răsuflă ceva.

 3. Mai este o variantă. Pare foarte greu de crezut, dar cine știe: FBI se ocupă de programul de protecție a martorilor și poate de asta a intrat în rol. Poate Alexandra trăiește și e dusă într-un colț de lume unde i se schimbă numele, înfățișarea, o să aibă o altă familie și i se spune uite de România că acolo oricum o să fie tot timpul fata care a fost răpită și violată și trebuie să ai o nouă viață.

  Fifor s-a întâlnit cu Klemm și au facut „deal-ul”, noi ne asumăm incopetenți, ei mai fac ceva investiții. Mi s-a părut prea optimist/fericit comunicatul de după întâlnire, poate de asta era „optimist” că nu a vândut moartea Alexandrei ci i s-a asigurat intrarea într-un program de protecție a martorilor.

  Oricum un lucru e cert, rețeaua de proxenetism nu o vroia moartă pe Alexandra, iar cu atât mai mult după ce a sunat la 112, știind că vin repecursiunile – una e viol și trafic, alta e crimă de minori.

 4. Adicătelea, să înțeleg că acest sus-numit CARD are alte reguli de funcționare decât poliția americană, care nu declanșează căutările unei persoane dispărute decât după ce trec 48 ore de la momentul în care reclamantul dispariției declară că a pierdut legătura pe care în mod normal trebuia s-o aibă cu victima? Sau doar că, după cele 48 ore „regulamentare”, CARD devine mult mai eficient decât poliția în cazurile de răpire de minori?
  În orice caz, de vreme ce în ecuația răpirii pot intra rețele de prostituție care au alimentat inclusiv (dacă nu mai ales) cetățeni americani, nu ar fi fost de bun-simț din partea autorităților române să nu solicite ajutor american în acest caz? Sau poate tocmai ăsta a fost interesul, să vină americanii să descopere „adevărul „?
  În altă ordine de idei, când vă împăcați frate Gabriel?

 5. Cam ce se intelege din titlu, daca citim un pic cu atentie: TOCMAI PENTRU CA SA SE MUSAMALIZEZE EVENTUALELE DESCOPERIRI LEGATE DE DEVESELU, e posibil ca autoritatile romane sa cere „sprijinul” FBI — sprijin pentru MUSAMALIZARE si ACOPERIRE, nu pentru gasirea vinovatilor si aplicarea legilor in vigoare!! Pare destul de evident… ca asa „trebuie” sa fie… pentru ca exista implicatii… si, ca sa confirme un pic ipoteza asta a mea, imediat ce s-a aflat de eventuala implicare a FBI, brusc s-a declarat ca testele ADN ale cenusii gasite la locul faptei, BRUSC CONFIRMA DECESUL ALEXANDREI! Dar pana ieri se spunea ca nu e posibil ca un cadavru sa fie incinerat intr-un butoi, fara sa miroasa, la temperaturi foarte scazute (mult sub cele 1400 de grade Celsius dintr-un crematoriu) etc. etc. Acum, gata! E cenusa Alexandrei! Punct! Caz inchis! Problema „rezolvata”! Ciudat, nu? Si asta imediat dupa ce s-a anuntat eventuala implicare a FBI…

  Adica in loc sa faca cercetari, ei inchid cazul!…

 6. De fapt, după ce am asistat întreaga ţară la „rezolvarea” cazului Teo Peter, de acum ceva ani, cred că putem avea ÎNCREDERE MAXIMĂ în justiţia americană şi în rezolvarea pe care ei o vor oferi! (adică de data asta chjiar vor găsi vinovatul şi vor face dreptate, destructurând reţeaua de trafic de persoane, pedepsind pe cei implicaţi dintre americani (dacă bineînţeles or fi…) şi lovind chiar fără milă şi în orice politicieni români implicaţi, chiar până sus-sus de tot, dacă va fi cazul să se ajungă atât de departe, destructurând şi reţelele internaţionale pe unde sunt duse minorele (Italia, Anglia etc.) ).

  Dar ce curios că primul pas, cu sau fără legătură cu eventuala implicare a FBI, a fost că testele ADN au dovedit tocmai ce „trebuiau” să dovedească, pentru a se închide cazul şi nu pentru a se face dreptate! (măi să fie: când să vină FBI şi să facă lumină, ajutând autorităţile române care până acum s-au făcut că dau cu piciorul stâng în cel drept, hop s-a dovedit că a fost incinerata în butoi, cu doar câteva lemne, la o temperatură mult prea joasă şi în timp record, fără ca nimeni să simtă mirosul, nici măcar poliţia care era la poartă aşteptând să li se dea voie să intervină) Ce „ghinion”!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.