X

Ministerul Culturii din Ucraina: “Patriarhia de Kiev” schismatică a fost oficial lichidată

Foto: spzh.news
Foto: spzh. news

În ciuda insistențelor publice și a manevrelor legale ale „Patriarhului” Filaret Denisenko, Ministerul Culturii din Ucraina a declarat „Patriarhia Kievului” (KP) ca fiind lichidată oficial.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit declarației relevante a Ministerului, KP a încetat să mai existe când s-a alăturat „Bisericii Ortodoxe din Ucraina” (OCU) în decembrie 2018. Filaret și mâna de episcopi care i-au rămas fideli au combătut faptul că, deși s-au alăturat OCU la „consiliul de unificare”, nici procedura ecleziastică, nici cea legală pentru lichidarea KP nu a fost realizată vreodată.

Ministerul Culturii susține, pe de altă parte, că a avut loc un „Consiliu local” al KP la 15 decembrie, pe baza căruia a devenit parte a OCU și a încetat să funcționeze. De asemenea, Ministerul constată că declarația sa răspunde la acuzațiile de ingerință ale statului în afacerile religioase și la informațiile despre „presupusa reluare” a activităților KP.

„Toate funcțiile organelor statutare ale fostei UOC-KP s-au transferat în competența organelor de conducere relevante ale UOC (OCU), care au primit toate puterile și motivele legale pentru luarea deciziilor adecvate cu privire la viitorul acestor organizații religioase”, se arată în declarația Ministerului.

În plus, se menționează că, în sesiunea sa din 27 iulie, „Sfântul Sinod” al OCU a votat încetarea activităților tuturor organizațiilor religioase ale KP. Potrivit unei declarații de pe site-ul oficial al OCU, ei au decis să pună capăt activităților „Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucrainene” (UAOC), care s-a unit cu KP în decembrie pentru a forma OCU.

Începând cu 29 iulie, potrivit OCU, organele de conducere ale CP și UAOC sunt acum comisiile de lichidare create de Sinodul OCU. OCU a fost înregistrată oficial pe 30 ianuarie, moment în care KP și UAOC au încetat să mai reprezinte vreo asociație religioasă, conform episcopilor OCU.

Cu toate acestea, întrucât Filaret și-a reînviat KP-ul și încearcă să mențină controlul proprietăților KP, Sinodul OCU a fost nevoit să facă acest pas de lichidare, scrie ei.

Ca răspuns, Filaret a acuzat Ministerul Culturii, Ministerul Justiției și OCU că au lichidat ilegal statutul KP. „Patriarhia” nu poate fi lichidată cu acordul „Patriarhului”, crede Filaret.

Reamintim că Ministerul Justiției a declarat, în mai, că KP mai există în registrul oficial al statului. Filaret a ținut un „Consiliu local” al KP-ului pe 20 iunie împreună cu alți trei episcopi, prin care rezultatele „consiliului de unificare” și tomosul autocefaliei de la Patriarhia Constantinopolului acordat OCU au fost oficial respinse și reînvierea KP a fost declarată oficial.

„Conducerea OCU, împreună cu unii oficiali ai statului, distrug Biserica care i-a născut și i-a adus la putere”, a scris Filaret ca răspuns la decizia „Sinodului” din OCU. Epifanie Dumenko, primatul OCU, a fost cândva omul fidel de dreapta al lui Filaret în KP și a primit ordinele și consacrarea lui din mâna lui Filaret.

De asemenea, Filaret i-a chemat pe acei clerici care îi rămân loiali să nu-și reînregistreze parohiile la OCU.

El a apelat, de asemenea, la președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, pentru a proteja KP, susținând că OCU a fost creată prin înșelăciunea lui Epifanie Dumenko și a fostului președinte Petro Poroșenko și că este în interesul poporului ucrainean să o facă.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button