X

Cazul Caracal schimbă legislația penală din Ucraina

Evenimentele de la Caracal a pus pe jar autoritățile din Ucraina.  Conform publicației „Adevărul European”, apărut sub patronajul cotidianului „Ukrainskaia Pravda” („Adevărul Ucrainean”), care tratează îndeobște subiecte pe tema integrării europene și a siguranței internaționale, noua structură parlamentară din Rada Supremă ia în calcul o modificare cât mai rapidă a unor articole din Codul de procedură penală.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

„Prea multe probleme românești au analogii în statul nostru. Proceduri birocratice, din cauza cărora anchetatorii din Caracal n-au putut începe căutarea? Dar în țara noastră situația este și mai gravă! Începând cu anul trecut, anchetatorii ucraineni au fost extrem de limitați în acțiunile lor, din cauza așa-numitelor modificări ale «legii lui Lozov» – modificări ale Codului de procedură penală care îi obligă pe oficiali să obțină mandate pentru fiecare acțiune. Deplasarea lentă a anchetatorilor la fața locului? Acest fapt, potrivit misiunii consultative a UE, este una dintre principalele plângeri împotriva Poliției ucrainene. Polițistul nu știa să depisteze locația aproximativă a telefonului mobil, de la care a fost primit un apel de urgență? STS n-a avut timp să efectueze o localizare detaliată după o solicitare a Poliției?

Dar în Ucraina nu există deloc o astfel de funcționalitate. Iar obținerea unei solicitări pentru o localizare detaliată a telefonului unui criminal poate dura mai mult de o zi… Există însă soluții pregătite pentru acest lucru. De exemplu, în Moldova, după tragedia românească, oficialii de acolo au raportat că au un sistem de lucru care localizează automat telefonul mobil de la care s-au apelat numerele de urgență. Ucraina va trage concluzii adecvate din tragedia vecinilor săi? Întrebarea rămâne deschisă. Adevărat, există o veste bună: noua majoritate parlamentară promite deja că va anula amendamentele «legii Lozov» menționate deja. Există suficiente voturi pentru partidul lui Zelenski. Prin urmare, este posibil ca alte schimbări necesare să devină o realitate în timp”, scrie site-ul www.eurointegration.com.ua.

Funcții acordate politicienilor, nu specialiștilor

Având drept titlu „Reforma cu violul: modul în care crima a zguduit România și de ce este importantă pentru Ucraina”, reportajul amplu semnat de Ivanna Kostina și Serghei Sidorenko acoperă tot istoricul desfășurării cutremurătorului eveniment de la Caracal.
„Această istorie tragică trebuie să devină o lecție pentru alte state, incluzând Ucraina, unde calitatea activității agențiilor de aplicare a legii și birocrația acestora stârnesc felurite întrebări. Până la urmă, o parte din problemele care au zguduit România sunt inerente în țara noastră.

Pierderea portofoliilor de către mai mulți oficiali români nu garantează că în viitor o tragedia similară nu se va mai produce. Criticii dau vina pe partidul de guvernământ din România pentru faptul că pozițiile din instituțiile statului sunt acordate politicienilor, nu specialiștilor, și că există o mulțime de oameni pe teren fără o pregătire în domeniul lor de activitate și fără să aibă cunoștințe minime necesare.

Protestele de pe străzile orașelor românești nu scad. Și toate astea se întâmplă în ajunul începerii campaniei electorale prezidențiale. Prin urmare, este foarte probabil ca această crimă brutală, având ca victime două fete, tragedia familiilor lor și a celor dragi, să fie transformată într-un alt argument în lupta pentru putere în România. Deși nu există nicio urmă ucraineană în această poveste, ea ar trebui să fie un semnal și pentru Kiev”, se mai arată în articolul din „Adevărul European”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Dinca a fost filmat in 25.07.in Caracal unde s-a lasat masina parcata 4 ore in centrul orasului si-n Craiova in fata molului. Avand in vedere ca la ora 12,15 a fost filmat cand a coborat dintr-o masina de culoare inchisa langa locul unde-si lasase masina parcata cu o punga de plastic albastra-n mana e impsoibil ca Dinca s-o fie aceeas persoana care a intrat in locuinta lui care a facut-o pe Alexandra la 11, 33 de minute cand vorbea cu politistul de la 112 sa spuna “vine, vine mi-e frica” sa fie Dinca. Si mai ales ca punga albastra pe care Dinca o avea in mana cand a luat taxiul din fata molului din Craiova o avea si la Caracal cand s-a dat jos din masinea inchisa la culoare in Caracal. Daca Dinca trecea pe acasa cand a venit de la Craiova lasa aceasta punga acasa. Deci alt complice sau mai multi au intrat in casa groazei a lui Dinca si au extras-o pe Alexandra. Si au plantat si probele in butoiul acela tocmai pentru a duce autoritatile pe piste false. Cine sunt deci cei care au intrat in casa lui Dinca in lipsa lui, mai ales cand curtea lui Dinca mai are o iesire in spatel case, iesire care da spre digul pomenit de Alexandra cand a sunat la 112??? Vreun complice din grupul de trafic de carne vie din care face parte Dinca ori cei cu ochii albastri care sunt regizorii acestei operatiuni sub steag fals. Incident care are un singur scop acela de a inflama populatia pentru a iesi in strada. Adica sa participe la proteste impotriva Politie si PSD, proteste care vor scapa de sub control datorita cretinilor #rezist care de abia asteapta sa intre in scena.

  2. https://ro.sputnik.md/politics/20190802/27101490/Conspiratie-la-nivel-tinalt-Adevarul-in-cazul-Caracal-ar-arunca-statul-roman-in-aer.html

    Descoperirea adevărului în cazul Alexandrei ”ar arunca statul român în aer”, este de părere Ion Cristoiu, motiv pentru care toate instituțiile își vor da mâna pentru a-l mușamaliza.

    Alexandra Macesanu
    © FACEBOOK / ALEXANDRA MACESANU
    Șocant! Interlopii din Caracal au coordonat ”căutarea” Alexandrei
    BRUXELLES, 2 august- Sputnik, Daniela Porovăț. ”Cine și de ce ar avea interesul ca acest Caz să fie mușamalizat prin închiderea cu teza acțiunii unui ins singuratic, care a ucis din motive sexuale?”, se întreabă Ion Cristoiu în cea mai lucidă analiză a cazului din Caracal, publicată pe blogul personal.
    ”Răspunsul ni-l dă ce-ar însemna ca ancheta să dezvăluie adevărul celeilalte variante despre care toți românii sînt convinși că e adevărată: Gheorghe Dincă e membru unei rețele internaționale de trafic de carne vie. Ca și Luiza, Alexandra n-a fost ucisă, ci extrasă de Rețea”, atrage atenția Cristoiu.

    Consecințele adevărului ar fi dărâmătoare pentru politicieni și pentru instituții, spune analistul, care le și înșiră:

    ”O presiune constantă a opiniei publice pentru descoperirea și aducerea fetelor înapoi.

    Klaus Iohannis s-ar linge pe bot de un al doilea mandat.

    Cum să le descoperi și să le aduce pînă la prezidențiale?

    Statul român ar fi aruncat în aer.

    O astfel de rețea nu poate funcționa fără știința și complicitatea instituțiilor de forță și a unor politicieni.

    România și-ar lua adio de la Schengen.

    Cum să dai libertate de mișcare unei țări în care traficul internațional de carne vie e favorizat de autorități?”

    Iată de ce, explică analistul, singura alternativă care să salveze autoritățile române este ”teza criminalului singuratic care a ucis-o și ars-o pe Alexandra și nu știe unde a aruncat-o pe Luiza. Și firește folosirea DIICOT nu pentru descoperirea adevărului, ci pentru ascunderea acestuia”.

    Ca exemplu care să îi întărească teoria, Cristoiu amintește publicului că în 2005, cînd a izbucnit Afacerea cu jurnaliștii răpiți în Irak, ”mi-am asumat riscul de a nu crede o iotă în afirmațiile făcute de autorități. Și viața mi-a dat dreptate c-a fost o Diversiune”.

    Tocmai de aceea, ”cu orice risc, nu voi crede în veci teza asasinului singuratic, chiar dacă – sau mai degrabă mai ales dacă – IML va susține că în rămășițele din butoi sînt rămase de la arderea cadavrului fetei de 15 ani”, insistă analistul.

    Iar despre felul în care va fi mușamalizată ancheta, pentru Cristoiu ”e limpede că DIICOT are misiunea de a nu de a descoperi adevărul, ci de a-l ascunde în spatele unei perdele de fum mediatic manipulator”.

    Astfel, ”se vede limpede că se merge pe teza asasinului singuratic, care a ucis victimele, dar mai ales care a procedat în așa fel încît niciodată nu se va putea descoperi cadavrul sau rămășițe de cadavru. Și de aceea a fost preluat de DIICOT”.

    Read more: https://ro.sputnik.md/politics/20190802/27101490/Conspiratie-la-nivel-tinalt-Adevarul-in-cazul-Caracal-ar-arunca-statul-roman-in-aer.html

  3. https://ro.sputnik.md/politics/20190801/27086783/Provocare-total-Hai-are-curaj-vreun-anchetator-s-i-rspund-Sorinei-Matei-.html
    Cea mai realistă prezentare a situației de la Caracal – jurnalista de investigații prezintă clar, tăios, situația reală, punct cu punct.

    Gheorghe Dinca
    © AFP 2019 / BOGDAN DANESCU
    Măsuri blânde. Procurorul de la Caracal, suspendat și cercetat disciplinar
    BUCUREȘTI, 1 aug – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Într-o postare publicată aseară, deci la scurt timp după prezentarea stării anchetei în cazul de la Caracal, cunoscuta jurnalistă de investigații și realizatoare TV Sorina Matei face un sumar excelent al situației reale.
    Și, mărturisesc, este o listă atât de clară și completă, încât imediat mi-am pus întrebarea – mai poate avea DIICOT o replică?

    De fapt, DIICOT nici nu ar trebui să replice prin fapte – ci prin bifarea fiecărui punct de pe listă. Care, atenție – toate încep cu NU – iar anchetatorii ar trebui să schimbe aceste NU-uri cu DA și/sau cu explicații.

    Desigur, pentru unele puncte din listă, cercetările/analizele sunt în curs; dar, atenție, suntem în ziua 8!

    Iată lista (postarea) Sorinei Matei, fără comentarii – decât un îndemn de a o citi atent, integral, pentru a înțelege situația reală, nu speculații, cum din păcate fac unele mass media.

    Poliția Română
    © AP PHOTO / VADIM GHIRDA
    Sora criminalului din Caracal rupe tăcerea. Totul poate fi dat peste cap!
    – NU au teste genetice preliminare;

    -NU ştiu ce tip de fragmente osoase au fost găsite;

    -NU exclud ca fetele să fie în viaţă;

    -NU e un butoi, e sobă, e un butoi fără capace, fără fund, e un arzător/sobă improvizată;

    – NU ştiu unde-s fetele. Ba sunt în sobă, ba sunt în lac;

    – NU au făcut căutări pe stradă;

    -NU au finalizat cercetările la faţa locului;

    -NU au mai făcut percheziţii domiciliare;

    -NU au mai căutat în alte imobile;

    -NU au mai analizat gropile, canalele, tuburile improvizate din casa şi curtea nebunului;

    -NU se mai axează exclusiv pe declaraţia nebunului;

    -NU au găsit nimic atunci când s-au plimbat cu nebunul, nebunul e confuz;

    -NU au găsit nimic nici în Olt, nici în Dunăre;

    -NU îşi mai aminteşte nebunul traseul;

    -NU l-au testat încă pe nebun cu poligraful;

    – NU au elemente clare că fetele sunt decedate;

    -NU a recunoscut iniţial nebunul faptele;

    -NU ştiu de ce iniţial n-a recunoscut şi apoi de ce a recunoscut;

    -NU au făcut experimentul judiciar;

    -NU au mai căutat în gropi că nu mai e nimeni în viaţă;

    -NU caută în gropi fără nebunul confuz de la Jilava;

    -NU caută în canal, beci, că astea-s vechi;

    -NU neagă că ar mai avea complici;

    -NU are interdicţie nebunul în Italia;

    -NU a fost cercetat nebunul în Italia;

    -NU e încă nicio legătură între dosarul din 2012 şi acum. Singurul lucru pe care îl neagă cu vehemenţă;

    -NU neglijează că nebunul ar fi într-o reţea;

    -NU ştie dacă au fost audiate toate rudele nebunului;

    -NU cunosc întreaga familie a nebunului;

    -NU a mai părăsit nebunul casa după 12, deşi sunt filmări!!!!

    -NU mai deţine nebunul alte imobile pe care să le folosească;

    -NU a recunoscut nebunul că face parte dintr-o reţea;

    -NU a mai dat nebunul altă declaraţie;

    -NU au observat numărul maşinii nebunului, în cazul Luizei!!!

    -NU au identificat nebunul în cazul Luizei, deşi puteau, aveau fotografii cu maşina şi el;

    -NU au identificat nebunul în cazul Luizei, deşi aveau totul de 3 luni;

    -NU au mai făcut cercetări în amănunt la faţa locului;

    – NU au luat decât târziu imaginile de pe camerele de supraveghere, după presă.

    Concluzia Sorinei Matei – ”#Total #DISASTER. #Day 7”.

    Sare în evidență un detaliu de care ne-am ocupat și noi – ”NU e încă nicio legătură între dosarul din 2012 şi acum. Singurul lucru pe care îl neagă cu vehemenţă” – scrie Sorina Matei.

    Ei bine, negarea asta a pornit de la presupusa legătură între suspect și procurarea de fete pentru militarii SUA de la Deveselu (legătură făcută de presa locală, ca urmare a unor ”surse”). DIICOT a negat existența acestei legături, atitudine pe care a avut grijă să o provoace presa de tip G4Media.

    Dar ce spune Sorina Matei e mai extins – legături cu rețeaua din 2012, chiar dacă nu apărea Dincă în dosarul de la vremea respectivă.

    Dosar care, să fim serioși, e ciudat rău, odată de americanii implicați NU au fost supuși anchetei – deși ”cumpăraseră” serviciile sexuale ale unor minore! – ci au fost supuși unui investigații interne!

    Deci, negarea asta a DIICOT – și vehemența presei pro-SUA – este suspectă, în contextul unor evidențe. Și anume: rezistența rețelelor de prostituție locale, în condițiile unei zone sărace, cu o singură excepție cu bani – Deveselu.

    Și, se știe, pe lângă orice garnizoană înflorește ”industria” străveche… dar aici e vorba de minore – și, iată, de dispariții.

    Concluzia noastră? Cât timp există jurnaliști ca Sorina Matei, nu se pot mușamaliza așa ușor cazurile grave, indiferent cine s-ar afla în spatele lor.

    https://ro.sputnik.md/politics/20190801/27086783/Provocare-total-Hai-are-curaj-vreun-anchetator-s-i-rspund-Sorinei-Matei-.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button