X

Ecranele, un drog al lumii moderne. Cum să reușim în lupta cu dependența de telefoane, laptopuri sau tablete

Telefonul, tableta sau laptopul au ajuns să fie din instrumente – prelungiri digitale ale fiecăruia dintre noi. Şi să ne aducă boala în casă, pentru că ele creează dependenţă. Și nu orice fel de dependență. Cum ne luptăm însă cu dependența de telefoane, laptopuri sau tablete?

Un studio recent a arătat că dependența de telefoane nu este cu mult diferită de cea de droguri. Asta pentru că declanșează aceleași reacții în creier care ne fac să ne simțim bine, potrivit studiilor. Atunci când folosim dispozitivele electronice sau când consumăm anumite substanțe, creierul reacționează eliberând dopamină, un produs chimic care ne face să simțim plăcere și recompensă. Explicația o avem, ce facem însă pentru a coexista sănătos cu inteligența. Iată ce ne răspund specialiștii, sunt cinci pasi simpli. Însă, avem nevoie de un pic de voință.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În primul rând, observați-vă comportamentul. De câte ori pe zi ridicați telefonul mobil fără să aveți cu adevărat nevoie să verificați ceva? De câte ori deschideți o nouă fereastră în browserul de internet? O să constatați, cu surprindere, că faceți aceste lucru din automatism. Și așa vă pierdeți cu orele în realitatea virtuală care va condamnă la sedentarism, probleme ale creierului, de vedere și așa mai departe. Deci, primul pas, observați-vă comportamentul.

Pasul numărul 2, nu folosiți telefonul mobil în mișcare. Folosirea dispozitivelor noastre în timp ce suntem în mișcare – mersul pe jos de la o întâlnire la alta, să ducem un copil la școală sau să luăm autobuzul – ne împiedică să fim mai implicați în viața noastră. Asa că, incercați să puneți totul pe -mute – cât timp aveți ceva, altceva de făcut.

Și așa ajungem la pasul 3 – Pauzele tehnice. Încercați să petreceți mai puțin timp privind ecranele dumneavoastre prin pauze de 10 sau 15 minute, este recomandarea doctorului Adam Gazzaley, profesor de neuroștiinte la Universitatea din California, citat de New Yotk Times.

Pasul numărul 4 – vor exista momente de slăbiciune. Așa că spuneti partenerului de viață, unui prieten, că vreti să reduceti dependența de ecrane. Astfel încât el sa vă ajute când voința slăbește. Să vă reamintească de ce faceți asta și care sunt beneficiile.

Ultimul pas este de fapt linia de finish. Câștigați respectând pașii anteriori relația sănătoasă cu tehnologia. Care nu poate fi alta decât dumneavoastră având controlul asupra situației.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button