X

Fostul patriarh al Ierusalimului, Irineu, a fost reabilitat în treapta arhieriei

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului a trecut astăzi la restabilirea proin(ante)-Patriarhului Irineu al Ierusalimului.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Conform unor informații, Sfântul Sinod, sub președinția Patriarhului Teofil, a ridicat caterisirea PF Irineu și l-a reașezat în Arhierie ca Patriarh anterior (proin) al Ierusalimului. Iată textul deciziei:

Sfântul Sinod al Patriarhiei de Ierusalim, prezidat de PF Părintele nostru și Patriarh al Ierusalimului, Teofil, în Ședința sa 101 din 12/25 iulie 2019, a ridicat în consens caterisirea monahului Irineu și l-a repus în rangul arhieresc, pe care l-a dobândit înainte și în treapta de fost-Patriarh al Ierusalimului, dându-i deplina cinstire datorată acestui rang al lui.

Sfântul Sinod a ajuns la această decizie pentru motivele care sunt menționate în textul de mai jos:

«Plan cu privire la decizia ridicării caterisirii monahului Irineu.

Deoarece rânduiala care este păstrată mereu în Biserică, hotărâtă după canoane, zidește și aduce pacea, în care Se odihnește Duhul lui Dumnezeu, «Care instituie toată așezarea Bisericii», și deoarece sfintele canoane au fost apărate de dumnezeieștii Părinți «pentru tratarea patimilor și pentru tămăduirea sufletelor», prin urmare și pentru rezolvarea oricărei lucrări pătimașe și în interes propriu, care se oștește împotriva unității corpului bisericesc, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, aliniindu-se responsabil la normele canonice, în duhul principiilor canonice pomenite mai sus, a ajuns, înainte cu treisprezece ani, cu mare necaz, la decizia de caterisire a predecesorului nostru Irineu, trecându-l de atunci în tagma monahilor. Pe lângă acestea, Sfântul Sinod nu a încetat niciodată, cu multă răbdare, să arate interes viu pentru fratele nostru menționat, de aceea a și trimis neîncetat rugăciuni de cerere stătuitoare către Dumnezeu pentru el.

Deoarece situația sănătății fratelui nostru în Hristos se înrăutățește de la zi la zi, Sfântul Sinod, deliberând după poruncile lui Dumnezeu și lucrând cu iubire de oameni, după autoritatea pe care o are «cel ce slujește știința medicală în Duhul», decide în consens ridicarea caterisirii impuse fratelui nostru Irineu, rugându-se stăruitor către «Domnul a toată stăpânirea și autoritatea» ca să dea cu belșug harul preasfântului și de viață dătătorului Mormânt lui și nouă tuturor».

Sfântul Sinod a pus pe Prim Secretarul IPS Arhiepiscop Aristarh al Constantinei și Secretarul Sfântului Sinod IPS Arhiepiscop Dimitrie al Lidei să comunice decizia aceasta ex-Patriarhului Irineu, care primește îngrijiri medicale zilele acestea prin purtarea de grijă a Patriarhiei la Spitalul Francez din Ierusalim Avva Gherasim de la Iordan.

Din partea Secretariatului

Decizia aceasta vine la puține ore după anunțul public exclusiv al Agenției de știri bisericești Romfea.gr, în care Patriarhul anterior Irineu vorbește într-o epistolă către Președintele Republicii (Elene) și către Primul Ministru despre situația lui.

Este demn de notat că imediat după anunțul public de pe Romfea.gr, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și a toată Grecia a primit cererea ex-Patriarhului Irineu ca să fie mutat în Centrul de Geriatrie din Dilesi.

În final, unele informații ale Romfea.gr menționează că Ministerul de Externe deja a luat legătura cu familia ex-Patriarhului, unde s-a dat o soluționare pe tema primirii pașaportului său. (Într-o primă fază, zilele trecute, Consulatul grecesc din Israel nu a primit scrisoarea Patriarhului Irineu pentru că era semnată în calitate de Patriarh, nu ca simplu mirean. Apoi o nepoată a sa a dus această scrisoare în Atena și a găsit amabilitate acolo. Se pare că are nevoie de ajutor, nefiind asigurat medical, iar pașaportul i-a fost reținut.)

Romfea.gr

Pe motiv de boală, Patriarhul Irineu a fost scos din chilia unde era izolat și i s-a permis accesul la tratament. Caterisirea lui a fost una controversată în anul 2005, după numai patru ani de păstorire, din 2001.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

 1. Oamenii de știință au descoperit planta care poate ucide 98% din celulele canceroase în 16 ore
  Planta se numește pelinita (Artemisia annua) sau pelinul dulce și singură distruge până la 28% dintre celulele canceroase, dar, în combinație cu fierul, le distruge aproape în totalitate și asta fără să afecteze celulele sănătoase.

  Artemisinina, substanță activă din această plantă, a fost folosit, în trecut, ca remediu împotriva malariei.
  Fierul se acumulează în celulele canceroase, datorită receptorilor de transferină care le ajută în procesul de diviziune celulară. Și celulele normale au, de asemenea, acești receptori, dar celulele canceroase pot fi vizate de combinația de fier și artemisinina.

  Există numeroase experimente realizate, până în prezent, și toate dovedesc că, în combinație cu fierul, artemisinina poate distruge în mod eficient cancerul.

  Testata pe 55 de tipuri de cancer

  Artemisinina a fost izolată, pentru prima dată, în anul 1972, de către savanții chinezi Henry Lai și Narendra Singh de la Universitatea din Washington, care au utilizat-o pentru tratamentul malariei, în timpul Războiului din Vietnam. Artemisinina este antimalaric recunoscut, fiind eficientă în lupta împotriva tulpinilor de Plasmodium cu rezistență medicamentoasă.

  În ansamblu, pelinita a fost testată pe 55 de tipuri de celule canceroase. După cele mai noi cercetări științifice, reiese că leucemia, cancerul de colon, melanomul (cancer de piele), cancerul la sân, cancerul la prostată, tumorile cerebrale și cancerul la rinichi răspund bine la tratament. Planta este eficientă și în tratarea cancerului la pancreas.
  https://www.realitatea.net/tratamente-naturiste-cancer_2209219.html

 2. Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
  ………….
  ÎN ERITREEA ȘI ÎN PALESTINA, FOȘTI PATRIARHI ORTODOCȘI, DESTITUIȚI, ÎN AREST LA DOMICILIU MULȚI ANI, SUNT BĂTRÂNI ȘI BOLNAVI. (articole în engleză din 25 și 21 iulie 2019; scurtă anunțare a știrilor).
  https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2019/07/in-eritreea-si-in-palestina-fosti.html

  1. De ce promovati siteuri ecumeniste? Ia uitati ce erezii propovaduieste acet domn ecumenist Ciungu:

   “Să ne reamintim că în 3 decembrie 2015 mai mulți rabini au recunoscut valoarea creștinismului, pentru prima dată în istorie, dar nu valoarea lui Iisus. (Ce schizofrenie!!!) Această recunoaștere a urmat după 50 de ani de dialog cu Biserica Romano-Catolică”

   “Spre deosebire de Bisericile Ortodoxe Răsăritene , Bizantine, care recunosc Șapte Sinoade Ecumenice și care au aprox. 300 de milioane de membri la nivel mondial (între care sunt și cei din Biserica Ortodoxă Română), Bisericile Ortodoxe Orientale recunosc numai Primele Trei Sinoade Ecumenice și au aprox. 100 de milioane de membri la nivel mondial (între care și cei din Biserica Ortodoxă Eritreeană Tewahedo).”

   Si asta doar doua exemple fix de la postarea indicata, dar aceasta mizerie de site “doisautreiinnumele…” este plin de asemenea erezii ecumeniste!

   Chiar nu inteleg cum puteti sa lasati sa se manifeste asemenea ecumenisti aici!

   Daca cautati despre acest Ciungu vedeti ca cica e preot-profesor si apare pe siteul unui protopopiat de sub masonul si ereticul Streza de la Sibiu – anatema lui! https://protopopiatavrig.blogspot.com/2017/05/

   Ce cauta acesti ecumenisti desantati aici sa isi picure otrava?

   1. Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
    ………..
    “Antierezie”!!! Te ascunzi după etichetă? Cred că ne-am mai întâlnit pe Facebook. Te-am mai somat să zici ceva de bine de Iisus, și niciodată n-ai vrut!!! Ești bun la diversiuni. Faptul că nici n-ai citat blogul în întregime, ci ai zis „doisautreiinnumele…”, nevrând să pronunți Numele Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, mă face să te somez, aici, imediat, să zici ceva de bine despre El. Deci: Zii, acum, aici, imediat, ceva de bine despre Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos! În caz contrar, te consider anticrist.
    Îl rog pe redactor să-i transmită lui “Antierezie” somația! Iată, azi este 20 august 2019, ora 19, 05.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button