X

De frica stigmatizării patriarhia BOR se leapădă de Adevăr, de moralitate și de propriul slujitor

Image result for Preotul Vasile Răducă

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

ACTUALIZARE: Preotul Vasile Răducă revine cu precizări după stigmatizarea sa în presa neo-marxistă

„Dragii mei,

Constat cu regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creștin ortodox pentru situațiile delicate de viață în care se aflau, au avut un ecou nedorit.

Revin, așadar cu explicații pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi ‚rezolvate’ la telefon și la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic:

1. Din punctul de vedere al moralei creștine, relatiile sexuale sunt permise exclusiv în cadrul căsătoriei, altfel omul își poate duce viața și fără să întrețină relații sexuale. Morala creștină nu este de acord cu utilizarea prezervativului.

Cea mai bună metodă contraceptivă și acceptată de Biserică este abstinența. Orice act sexual are urmări mult mai profunde decât simpla jubilare sexuală individuală a ambelor sexe și are o finalitate. Spre exemplu, în timpului ciclului menstrual organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alții sunt și cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii.

Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efecul nociv al acestor estrogeni. De aici necesitatea unor relații sexuale normale, firești, fără bariere fizice, precum prezervativul.

Bineînțeles că sunt și cazuri speciale despre care nu am fost întrebat în emisiune. Din nefericire, în România ne moare femeia tânără, lovită de boli necruțătoare. De multe ori nu știm etiologia acestor situații.

Poate că necunoașterea semnificației profunde a actului sexual, aceea de fuziune în cadrul căsătoriei binecuvântate (De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa. Și vor fi amândoi un trup; așa că nu mai sunt doi, ci un trup. Mc., 10,7-8), este una din cauze. Nu strică să vorbim despre ea persoanelor active din punct de vedere sexual și să o cunoaștem.

Recomand spre parcurgere persoanelor mai interesate de aspectele științifice, cel puțin următoarele volume: prof. Dr. Petrache Vârtej, Ioana Vîrtej, Cătalina Poiana, Ginecologie endocrinologica, Ed. All, 2003, Dr. John C. WILLKE, Barbara H. Willke, Abortion Questions and Answers Love Them Both, Hayes Publishing Co. Inc., 2003; dr. Larisa Ciochină, Constantin Iftime, O viziune asupra vietii, ed. Provita media.

2. Mi s-a adresat întrebarea dacă un copil conceput printr-un viol trebuie să fie avortat. In calitate de preot ortodox, eu am comunicat punctul de vedere al Bisercii care socotește că acest lucru nu trebuie făcut.

Dacă minunea conceperii unui prunc s-a produs, acel prunc nu trebuie avortat, indiferent de condițiile în care pruncul a fost conceput. Se stie ca unirea celor două celule germinale nu se produce în momentul săvârșirii actului sexual, ci după mai multe ore.

Din punct de vedere stiintific însă, eu nefiind medic ginecolog sau obstretician, dar prin prisma activității didactice fiind nevoit să parcurg literatura specializata ale cărei puncte de vedere le preiau, știu că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia.

In cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină.

Aceste aspecte însă țin și de educația primită. Punctul de vedere al specialiștilor, pe care acum regret că mi l-am însușit și l-am

expus, este că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic.

Personal, sunt împotriva oricărei forme de viol. Traumele prin care trec aceste femei sunt de neimaginat și consider că, după trauma unui viol, poate că nu este recomandabil ca femeia să treacă printr-o nouă traumă, aceea a avortului.

Aceste victime merita rugăciunea și empatia noastră, a tuturor în paralel cu luarea oricăror măsuri ca violatorii să fie descurajați, pedepsiți și ajutați să nu mai facă așa ceva.

3. Nu am nimic cu căsătoriile inter-etnice și inter-religioase. In calitate de teolog, am arătat un punct de vedere cu privire la antropologia islamică, comparativ cu cea creștină.

Vă rog să citiți cel puțin Șura a IV-a din Coran. Veți vedea de câtă demnitate se bucură femeia în islam. Nu acuz și nu condamn punctul de vedere al islamului.

Citiți și Evangheliile și veți vedea cum este văzută femeia de Hristos, respectiv, în creștinism. Pe doamna care m-a întrebat cu privire la respectiva căsătorie am îndemnat-o să privească la demnitatea pe care cele două religii o acordă femeii astfel ca, ulterior să își poată îndruma fiica în consecință.

Acestea fiind zise, sper ca punctul meu de vedere, în perfect acord cu dogma creștin-ortodoxă și clarificat în aceste rânduri să tempereze multe din aspectele generate de graba cu care, poate, am vorbit în contextul dialogului telefonic, la radio.

Pr. Vasile Răducă

Preotul Vasile Răducă a oferit într-o emisiune la Radio Trinitas răspunsuri ce au scandalizat mass-media progresistă din România, pe teme legate de sexul cu prezervativ, dar și despre relația dintre o tânără și un partener de religie musulmană, conform Pagina de Media.

Preotul Vasile Răducă este prodecanul Facultății de Teologie și secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române (potrivit site-ului Universității din București). CV-ul detaliat, la finalul articolului.

Emisiunea a fost difuzată pe 27 mai, la Radio Trinitas și a fost reclamată de ascultători. Moderator: Narcis Stupcan. Invitat: Preot Vasile Răducă

Preot Vasile Răducă: în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului

Gabriela din Argeș întreabă ce să facă, pentru că fiica ei este în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană.

Preotul Vasile Răducă răspunde:

“Aaa, vai de noi! (…) Doamnă, eu v-aș da două răspunsuri. Înainte de toate, rugați-vă…

… rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane.

Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere.

În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet. Bine ar fi, mi-aș dori din tot sufletul să știu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii.”

Sexul cu prezervativ: cei tineri nu fac altceva decât să se masturbeze

Despre sintagma: „prezervativul este mai bun decât avortul”?

Preotul Vasile Răducă:

În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare“.

În actul sexual, femeia primește ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanțe chimice care neutralizează extrogenii pe care îi are organul femeii.

Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de extrogeni care sunt cancerigeni.

O relație firească, normală, în limitele normalului între bărbat și femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur și simplu, și, fie că, la un moment dat, are un acces și se duce la un bărbat care are cu ea o relație normală și-și părăsește soțul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzați-mi că sunt foarte dur.

Mai bine mai rar, dar cumsecade și să-i oferi soției ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi și să trăiești într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ți fie, practic, scârbă și silă și rușine.”

Sarcina după viol, posibile cauze: poate fi vorba “de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete”

Ascultătoarea întreabă: copiii proveniți în urma unor violuri sunt tot daruri de la Dumnezeu?

Preotul Vasile Răducă răspunde:

Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.

Drumul pe care spermatozoizii îl duc spre a întâlni ovocitul este un drum anevoios pentru spermatozoizi, care reușesc să penetreze peretele ovocitului la distanță de câteva ore – chiar 30 de ore – încât o persoană care a fost violată are suficient timp să meargă la medic, dacă vreți, la ginecolog, sau și ea, dacă e o persoană deșteaptă și, pur și simplu, prin măsuri igienice, să facă de așa manieră încât spermatozoidul să nu ajungă să atingă ovocitul și să realizeze fertilizarea.

Așa că ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că pruncii obținuți sau că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată și nu este acceptată de Biserică.

Vă rog să rețineți: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de așa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, așa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene (…) dacă s-a produs și așa, luați-l ca pe un dar a lui Dumnezeu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, în fața CNA: mă detajez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta. Nu va mai fi invitat

Reprezentanții Patriarhiei și ai postului Trinitas s-au delimitat de afirmațiile preotului care a fost invitat în studio. Postul s-a ales cu o somație de la CNA

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei:

„Nu pot decât să exprim foarte clar, de la început, că ne aflăm într-o situație deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care și eu l-am avut profesor, este un om care atunci când se implică într-o discuție devine destul de pătimaș.

N-am venit să-l scuz, chiar mă detajez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta.

El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune și radio, iar după un acest context în care a făcut afirmații absolut discutabile, criticabile și autoincriminantepentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni.

Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox și insituțional, poate fi cel mult un punct de vedere personal. Din păcate, în cadrul emisiunii, a ignorat faptul că se află în fața unor mii de ascultători.

Formulele sale jignitoare punctual, folosind un termen pe care îmi e și jenă să-l reproduc, legat de o persoană care aparține cultului islamic și cele legate de viol sau sexualitate, reprezintă puncte de vedere private ale părintelui.

Instituția pe care o reprezentăm nu are nicio legătură cu asemenea viziune. Relațiile Patriarhiei Române cu Cultul musulman sunt riguros impecabile, bazate pe respect reciproc.

Regret că sunt în fața unei astfel de situații. Atât eu cât și instituția pe care o reprezint. Postul nostru nu a ieșit în evedință cu astfel de poziții.”

Radu Herjeu: invitații mai pot spune și tâmpenii. Problema aici este moderatorul

Radu Herjeu, membru CNA:

„Problema mea și a noastră nu e neaparat cu invitatul. La fel ca la toate posturile de radio și televiziune, invitații mai pot spune și tâmpenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mică reacție.

M-am gântit că poate i-a fost rușine să îi spună, însă emisiunea a avut și o pauză. Chiar și după mostruozitatea „roagă-te la Dumnezeu să se rupă relația fiicei tale” lucrurile au continuat. Și dacă spunea în biserică sau în față a cinci enoriași era la fel de grav.

Nici măcar în pauză nu i-a spus să se tempereze.

Ce ați făcut în legătură cu aceste afirmații făcute public?”

Vasile Bănescu:

„Punctul dumneavoastră de vedere este riguros și de bun simț. Chiar și noi ne-am întrebat de ce moderatorul nu a avut reacție în acest caz. Am o singură explicațe, deși nu cred că e relevantă, la rândul său moderatorul îi este student la master părintelui, deși asta nu îl scuză.

Ce avem noi degând să facem este de a face o emisiune reparatorie în același format, cu același moderator, în care el să emită o părere nuanțată și pentru acultători, în care să limpezească aceste probleme, cerându-și eventual și scuze.

Am de gând să mă autoinvit în această emisiune.”

Teodor Gradinaciuc, directorul radio Trinitas:

„Emisiunea este acum într-o pauză, imediat după ce am auzit de cele întâmplate în emisiune. Ne gândim în ce formulă vom reveni. Cazul moderatorului este și el în observație.

Prima emisiune de după vacanță vrem să lămurească lucrurile, cu un invitat care să precizeze ortodox aceste aspecte.”

Dorina Rusu, membru CNA:

Am fost absolut îngrozită. În aproape cinci ani de când sunt în CNA nu am auzit ceva atât de groaznic. Sunt niște lucruri sensibile și grave.

Abordarea cu privire la prezervativ și viol sunt absolut îngrozitoare și de nepermis pentru orice om, dar pentru reprezentant al BOR. Cum poți să vorbești despre viol consimțit? Mi se pare îngrozitor că moderatorul nu i-a atras în niciun fel atenția.

Mi se pare absolut obscen felul în care acest domn, care este și preot, a abordat aceste lucruri.”

Propuneri:

Au fost trei propuneri, pentru somație, dar și pentru amendă de 10.000 de lei (de la Dorina Rusu).

A trecut propunerea pentru somație a lui Radu Herjeu, cu șase voturi:

„Propun somație pentru că e prima abatere. Publicul lor e deschis la ce se spune acolo, nu are mecanismele de a filtra ce se spune acolo. Ei cred cu toată ființa ce a spus părintele acolo.”

Articolul invocat:

“Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.”

Au votat pentru: Radu Herjeu, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Universitatea București a anunțat, și ea, că se delimitează de afirmațiile lui Vasile Răducă și cere demiterea acestuia din poziția de prodecan al facultății de teologie din cadrul instituției.

„Universitatea din București se delimitează public de declarațiile profesorului Vasile Răducă, pe care le consideră inacceptabile.”

Rectorul Universității din București, prof. Mircea Dumitru, i-a solicitat decanului Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” demiterea și înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcția de prodecan al Facultății de Teologie”, a anunțat instituția.

Vasile Răducă, prodecan la Teologie

Vasile Răducă este prodecanul Facultății de Teologie și secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române.

Potrivit prof.unibuc.ro, site-ul Universității din București:

 • A fost membru al Comisiei de Bioetică a UNESCO,Filiala România
 • Aste reprezentant al B.O.R. în Comisia Interortodoxă de Bioetică, unde a elaborat documentul ,,Etica procreerii umane”.
 • Este membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor,membru al Consiliului Național Bisericesc și al Adunării Naționale a Bisericii Ortodoxe Române.
 • Este membru al Comisiei de Bioetică a Fundației ,,Academia Medicală”.
 • Pentru activitatea depusă ca preot și profesor,P.F.Părinte Patriarh Daniel i-a acordat distincțiile ,,Crucea Patriarhală”(2008) și Ordinul ,,Sanctus Stephanus Magnus”(2011).
 • Actualmente predă Teolgie Morală și Bioetică la cursurile de licență de la Facultatea de Teologie a Universității din București, iar la masterat ține un curs pe patru semestre cu tema ,,Monahismul creștin în secolele IV-VI,în Răsărit și Apus”, studiind începuturile monahismului creștin și spiritualitatea acestuia din perioada mai sus amintită.
 • A avut mai mulți doctoranzi dintre care până în prezent zece au definitivat studiile cu susținerea tezei de doctorat.
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

76 comentarii

  1. Ideile parintelui…sunt juste.Este adevarul….iar franchetea asta o avea si parintele Arsenie Boca.Pe cine deranjeaza??? Pe cei fara Dumnezeu!

  2. Du-te Elza. Ai trecut printr-un viol si poti confirma aberatiile spuse de el. Pentru ca a “servit” un amestec de porunci dumnezeiesti cu “imaginatia lui infierbantata” in urma unui “viol” pe care punem presupune ca i l-a aplicat preotesei, a tras niste “concluzii” pe care le expune intr-un melanj de elucrubatii. A vazut prea multe filme pr… Una e una si alta e alta. Orice femeie apta din pdv sexual, poate ramane insarcinata indiferent daca i-a “placut” sau nu “actul”, daca acesta se intampla in intervalul acelor zile in care ovulul este pregatit sa fie fecundat. n-are nicio treaba cu “placerea’. Povestea “specialistilor” care vin cu aberatii ca doar daca… si numai daca…, orice femeie stie ca-s doar minciuni. Voi nu vedeti ca orice barbat care a expus pe aici pareri judeca femeia doar din prisma lui. Lui ii place “actul” si presupune ca si femeii musai sa-i placa. Si daca nu e chiar asa?

   1. Avortul e crima. N-as vrea sa fiu in pielea unei femei care a ramas insarcinata in urma unui viol, dar totusi trebuie sa respectam pe Dumnezeu. Dreptul Avraam e un exemplu.
    Oricum, ceea ce se intampla cu parintele e o mare nedreptate, iar noi trebuie – macar in duh – sa luam apararea celui nedreptatit, indiferent (ca in Pilda bunului samaritean).

   2. Gresesti. Parintele are perfecta dreptate. In Vietile sfintilor se istoriseste ca o femeie victima a unui viol a mers la un sfant parinte si l-a intrebat daca sa lepede pruncul sau nu. Parintele a spus categoric NU si a justificat zicand ca atunci cand va merge la Dreptul Judecator cu pruncul in brate Ii va spune Domnului “pentru cuvintele buzelor Tale Doamne eu am pazit cai aspre” (Ps 16).
    Sper ca ti-a fost de folos aceasta pilda. Doamne ajuta!

 1. Niste hiene corect politic au sarit la beregata unui om normal….Poporul blestemat, inchinator la diavol….a ajuns sa se scandalizeze cand cineva vorbeste normal
  Daca acest om nu va fi sustinut moral…atunci exista riscul ca si el sa decada si sa isi impuna singur tacerea din teama ….pe asta mizeaza si leprele neo marxiste….

 2. Un prieten mi-a semnalat pe WhatsApp acest caz. I-am răspuns următoarele:

  “Alex, știi câte scrisori a primit acest decan al Facultății de teologie de la reprezentanți ai mirenilor și ai preoților îngrădiți referitoare la ecumenismul pe care îl practică conducerea Facultății de teologie?

  Știi că unul din studenții Facultății de teologie i-a scris acestui decan o scrisoare în care spunea că el se retrage de la cursuri din acest motiv?

  Practic, de 30 de ani încoace, Facultatea de teologie produce preoți ecumenisti spălați pe creier pe bandă.

  Preoții râmniceni Catarama, Holban și alții ca ei sunt exact generațiile ieșite de pe băncile ecumenismului.

  Iar acum acest decan apare ca un erou? Mie faptul că conducerea facultății și Patriarhia s-au delimitat de el imi miroase ca o reglare de conturi. Aveau alte motive să-l dea jos și asta a fost cea mai bună ocazie.

  Și l-ai auzit vreodată pe acest decan dându-și demisia și condamnând ecumenismul lui Daniel, al patriarhiei și al Facultății de teologie?

  Nu tot ce zboară se mănâncă. Ai grijă ce culegi de pe net.

  Dacă vorbele lui ar fi fost spuse de un ierarh sau un preot sau un călugăr român de calibrul sfântului Paisie Aghioritul toată lumea ar fi ținut ciocu mic.

  Toată presa.

  Faptul că a venit de la acest lepădat și că acest lepădat a fost trădat de ecumeniștii lui în frunte cu Daniel le-a dat apă la moară celor din presă ca să țipe în gura mare.

  Dacă ortodoxia avea nevoie de un avocat acesta era ultimul pe care putea să-l aibe.

  De fapt el a mai adăugat încă un deserviciu făcut ortodoxiei. Și pe marginea acestui deserviciu solicită să fie considerat erou.”

  1. Vad pe acest site (la cometarii) ca cele mai acide, obraznice si radicale opinii sunt emise in general de femei. Oare ce duh le mână?
   .
   Parintele a marturisit, ferm, corect, in adevar. Cu asta lucram, nu cu pareri, ganduri, interpretari sau… ”mirosuri” (”mie imi miroase”).
   .
   Nu e nevoie de nu stiu ce fel de lepadari. Nici de frica. Pentru cei care isi vor pastra coloana vertebrala, dar nu vor misca de frica ca nu cumva sa nu greseasca – fie preoti sau mireni – Dumnezeu are partea sa. Nu e nevoie sa iesim noi din ceva, ci acel ceva ne va expulza – mai devreme sau mai tarziu – daca noi ne pastram dreapra credinta si – IMPORTANT – si dreapta faptuire (Iac. 2, 17). Preocuparea nu e sa sa te delimitezi/ sa iesi din ceva, ci sa ramai in Biserica. Asta a fost calea Sfantului Maxim Marturisitorul. “Biserica” cu cat va apostazia mai mult, cu atat ea insasi se va delimita de adevaratii credinciosi si chiar ii va expulza – nici o grija! Tu stai acolo unde esti, dar drept in credinta si fapte – si n-ai de ce sa-ti faci griji. Iar pomenirea sau nepomenirea sunt chestiuni abstracte, mai putin importante sau deslusite pentru (marea majoritate a) mireni(lor). Tu unde vezi ca se propovaduieste ecumenismul sau ortodoxie stricata, nu te mai duci – e de-ajuns. Da nu te-apui sa verifici tu cine si cine nu pomeneste, ca asta seamana a militia ”credintei”.
   .
   Iar femeile sa se roage mai mult si sa vorbeasca mai putin (I Timotei 2, 11-12 ). Pentru ca de cele mai multe ori nu fac decat sa infierbante spiritele aiurea. Sunt cuvinte si expresii pe care nici nu le pot reproduce, iar pe comentatoare le stiti cu totii. Sau nu stiu ele ca noi – credinciosii (cu pacatele noastre) – suntem TOT timpul in Biserica?
   Au fost unii care au propovaduit o ortodoxie frumoasa si curata si au facut minuni mari, dar din soapta vrasmasului – sunt pline de exemple Vietile Sfintilor – grija mare la duhuri! Nu e nimic mai important ca duhul care te misca.

   1. @ Andrei Nicolae Mihai

    Femeie sau bărbat, mirenii sunt membri egali ai bisericii.

    Iar atitudinea dumitale este clericalista și papistă.

    A spune unui membru al bisericii fie femeie sau bărbat că se comportă fără rușine atunci când spune adevărul despre un cleric este o dovadă de papism.

    De clericalism papistaș.

    Frica nejustificată față de un cleric este un păcat. Mai ales când acest cleric este ecumenist, eretic.

    1. Monstra de feminism.
     Oricum, imi interpretati cuvintele total eronat, ba chiar imi puneti cuvinte in gura. Nu am afirmat nimic din ceea ce insinuati.

   2. Mda?
    Uite ce se întâmplă când un preot vorbește MULT precum femeile!
    Doi: aveți câțiva pe-aici UN FIX în privința femeii = să tacă!
    De ce?
    Pentru liniștea voastră?
    Femeia – a spus-o Pr.Dr.Virgiliu Gheorghe – a fost făcută de Dumnezeu să aibă nu știu câte vorbe/minut…ca să poată să-și țină sub observație progeniturile pe care i le-a dat Dumnezeu, pentru ca să fie o reală stăpână a casei, unde trebuie să fie și cu ochiul în ceaunul de mămăligă, cu urechea la care dintre copii țipă afară, cât și la cel care vrea să-și bage degetele-n priză!

    Ai/ați priceput DE CE femeia e guralivă?
    Așa e făcută EA!
    Aaaaa…..că-i cicălitoare, e și pentru că bărbatul DOARME-n papuci sau pentru că așa a văzut la ea în famile că se procedează , ori pentru că nu se face auzită în cele necesare casei, familiei…
    VREȚI FEMEIA SĂ TACĂ?
    FACEȚI CEEA CE TREBUIE CA BĂRBAȚI…ÎN CASĂ ȘI-N AFARA EI, IAR EA/ELE – GARANTAT VA/VOR TACE!

     1. Una e propria casa unde este imparateasa femeia, alta e teologia. Eu nu vreau chiar deloc sa te supar, dar ideile tale sunt profund neortodoxe, in schimb profund feministe! (”vreti femeia sa taca? faceti ce trebuie ca barbati etc…” – asa ceva nu exista si nu s-a auzit niciodata in Biserica lui Hristos!). De aceea spun: atentia la duhuri!
      .
      Il cunosc personal de cativa ani buni pe Virgiliu Gheorghe si nu gandeste deloc asa cum explici tu si n-ar fi absolut deloc de acord de felul inn care tu ai ales sa-i injterpretezi cuvintele si sa i le scoti din context. Dimpotriva. Dar nu e nevoie sa-l cunosti, ci doar sa-i citesti cartile si sa-i asculti conferintele. Iata ce spune intr-una din ele:
      “Presiunea asupra bărbatului este și ea foarte mare. Ea se manifestă astăzi prin noua generație de mame care sunt ele însele atinse mult de doctrina feministă și care îl forțează foarte mult pe bărbat astfel încât bărbații ajung să fie arțăgoși, instabili și să nu-și asume femeia.
      Pe bărbat nu-l odihnește nimic mai mult decât ascultarea femeii. Femeia care îi dă lecții soțului a ratat ocazia de a-și schimba soțul pentru că nici un bărbat nu suferă ca femeia să-i dea lecții și să-l pună la zid. Femeia ar trebui să facă în așa fel încât să-i treacă ideile ei prin mintea bărbatului. În familie smerenia este mai mare decât dragostea.”
      .
      ”Femeia să se înveţe în linişte, cu toată ascultarea. Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită. ” I Timotei 2, 11-12

    1. Daca femeia ar face toti copiii pe care i-a dat Dumnezeu n-ar mai apuca sa-si cicaleasca barbatul sau sa posteze la infinit pe internet.

     Zic si eu.

     1. doar DACĂ bărbatul e bărbat, nu glugă de coceni!
      Adică inapt/inadaptabil, mulțumit cu un salariu mic, fără acel curaj, acea bărbăție care să creeze femeii ideea de siguranță, stabilitate!
      ”Bărbatul dacă e bărbat, femeia trage la dânsul, dacă nu, nu!”- a spus-o un bărbat , nu o femeie…

     2. Magda

      Mai fericit este a dărui decât a primi. Și ce semeni, aia culegi. Majoritatea dintre noi (și femei și bărbați) așteaptă ca viața sau partenerul să le ofere tot timpul cadouri, și abia după aia să ofere și (dacă oferă, cu mare zgârcenie), ceva. E ca și cum ai avea pretenția ca mai întâi ogorul să rodească, și abia apoi, după ce ai cules roadele, să semeni ceva pe el. Sau să nu semeni nimic.

      Faptul că un bărbat se mulțumește cu un salariu mic nu înseamnă neapărat că e prost sau bleg sau lipsit de ambiție. Sau inadaptabil. Poate că e introvertit, poate că prețuiește mai mult omul dinlăuntru decât omul din afară. Poate că n-are mare nevoie de bani, întrucât cele mai de preț lucruri de pe lumea aceasta, viața, bunătatea, iubirea, nu se pot cumpăra cu bani.

     3. Sfantul Ioan Gura de Aur a scris tomuri intregi despre barbat si femeie. Oricine vrea sa afle adevarul si sa se fereasca de duhurile feminismului (erezie)/ efeminarii, sa-si faca ordina in ganduri si in viata si sa duca o viata in armonie, sa citeasca acolo. Cei mai multi contemporani au o viziune gresita (daca nu chiar eretica) asupra acestui subiect: barbatul, femeia, casnicia crestina. Numai sa citim pana la sfarsit, iar fiecare dintre noi (barbat si femeie) sa puna accent pe indrumarile care ii sunt dedicate, nu viceversa :) (barbatul pe ale femeii, femeia pe ale barbatului).

      Iar daca nu aveti timp, dar vreti sa va lamuriti mai repede, iata un excelent si succint studiu teologic, care abunda de citate din Sfantul Parinte:

      http://www.cuvantul-ortodox.ro/familia-si-relatiile-de-cuplu-autoritatea-si-supunerea-in-casnicia-crestina-in-viziunea-sfantului-ioan-gura-de-aur/

  2. Hai să ne năpustim și noi acum împreună cu ceilalți pe motiv de ecumenism.
   ”Societatea” nu l-a criticat pentru ecumenism, ci pentru că a spus lucrurilor pe nume. Dacă era corect politic, nu se mai lua nimeni de el, și nu mai aveam nici noi prilej să-i dăm în cap laolaltă cu ceilalți. Emisiunea trecea neobservată.

   Să fie CLAR: NU NE UNIM cu ateii și ”progresiștii”!

   Ce a spus, a spus CORECT: că nu trebuie să ne amestecăm cu musulmanii prin căsătorii mixte și că avortul nu e acceptat nici măcar în caz de viol. Și celelalte lucruri.

   1. M-ai făcut să râd!
    Ești ROMANTIC!
    Dacă aș fi acidă, te-aș întreba pe ce lume trăiești?
    Introvertit, cu salariu mic, iubindu-se cu nevasta, născându-se copiii, crescându-i cu ce?
    Mai ales dacă stai la oraș…la casă, mai ai o grădină, un porc, o vacă, o capră, o găină, etc…
    Iubirea de la început se transformă (dacă se mai transformă.. :) rămânând ce?
    Înțelegerea, compasiunea, împreună-lucrarea, respectul, prietenia…da?
    D-aia recomandă lumea cercată și sănătoasă la cap mai întâi prietenia cu un bărbat ca și cum a-ți fi de același sex, prieteni la cataramă, apoi DACĂ din asta se întâmplă să-l/o privești și ALTFL, relația să dureze pentru că DEJA vă știți fără masca supunerii/prefacerii firii pentru a fi pe plac celuilalt, aveți cam aceleași preocupări, interese, etc…

    P.S. Eu n-am adus vorba despre cadouri! Femeia care se ”cumpără” numai cu cadouri, condiționând astfel buna înțelegere dintre parteneri, are suflet de femeie ușoară! Vina o poartă sufletul ei pervertit, dar și ceea ce-a văzut acasă….mai ales în zilele noastre, părinții, ca să suplinească lipsa lor din viața copiilor lor, îi învață de mici să se prostitueze: dacă iau nota 9 sau 10, li se promite bani sau mai știu eu ce!
    Așa ajungi să negustorești ORICE! Chiar și prietenia, iubirea, șamd…

  3. Adica sa negam Adevarul pentru ca vorbitorul n-a avut si declaratii antiecumeniste? Esti cu capul?

   Adevarul este Adevar si poate fi marturisit de oricine. Chiar si de pagani sau de pietre atunci cand fiii credintei se dezic de el.

   1. Doamne Ajuta @Andrei-Nicolae Mihai,

    Suferi de Iubirismul ecumenismului dupa cum te exprimi, vis a vis de credinta , desi o dai cu citate.

    Desi comentatoarele la care faci referire o mai trantesc cu exprimarea de ii ustura ochii pe unii, nu neaparat este intotdeauna gresit sau rau cea ce ele scriu. Incercand sa ramana in dreapta credinta.

    Si ca sa ai mai multa grija la duhuri precum insasi spui si te descalifici, de ce oare i mustra mantuitorul pe farisei, pt rugaciune curata sau pt o falsa rugaciune lungita si in colt de strada, oare nu pt duhul din acea rugaciune si nu pe ei ca persoane? oare de ce a mustrat-o pe cananeanca , cand ia zis ca nu are habar femeia la ce se roaga sau unde se-n china? oare nu erau astea mesaje de control adresate acelora pt trezire.

    Poate nu stii ca pomenirea si pomenirea sunt chestiuni VITALE, REALE, SI CANONICE, ADICA CU STATUT OBLIGATORIU SI NU ABSTRACT.

    Tu de Pidalion ai auzit deci lucram dupa canoane sau dupa cum ne “miroase”? Hai sa-l ardem ca-i cam acid nu?!?

    Iar vietile Sfintilor abunda abunnda in exemple in care Sfintii, iscodesc sau pun la incercare modul in care cineva se roaga sau raspunde la rugaciuen, cum spui tu dar ca nu trebuie sa mergi sa vezi daca cineva pomeneste sau nu, cand avem obligatie clara a cerceta duhurile. Pai aia ecumenisti convisi ca nifon si andreicutz, ce duh cheama cand e se roaga din convingere ecumniste, pe insasi “legiune” chema si nici decum Duhul Sfant

    Cercetaza-ti duhul ce te mana “doctore”.

    Mantuire

    @Andrei
    P.S nu vb in acst comentariu de cele spuse de incriminatul articolului referitor la cele biologice medicale si de bun simti duhovnicesc care pana si paganii le au. Ci de credinta ortodoxa.

    1. Tu ai citit Pidalionul? Cam cate ore din viata ta i-ai acordat? Il ai in casa? Stii cate canoane are si ca un canon nu-l anuleaza pe altul?
     Dar Hristoitia a Sfantului Nicodim Aghioritul ai citit-o, care ne invata cum trebuie sa se comporte un crestin?
     Unde ai citit tu in Vietile Sfintilor, Filocalii sau PSB asemenea atitudini sau limbaj?
     Mantuitorul a mustrat, dar cum poti tu sa compari cum a mustrat Mantuitorul sau Sfintii Parinti si cum mustra cei in cauza?!
     Ai citit macar un manual de seminar de istorie bisericeasca sau macar pe Eusebiu de Cezareea? Pe Tertulian? Istoria Bisericeasca Universala – sa vezi si tu cum s-au comportat Sfintii si drept-credinciosii la caderile dogmatice mari?
     Sau ceva mai aproape si contemporan: Cele doua extreme – stilismul si ecumenismul – ca se aplica foarte bine si multor (nu tuturor) nepomenitori. Multi, foarte multi dintre ei fac pacate impotriva Sfantului Duh – cand vorbim de HAR, incalcand alte zeci de canoane din Pidalion…
     Dar integrala Parintelui Serafim Rose, care s-a publicat si la noi – in legatura (si) cu supercorectii?
     Ce treaba am eu cu cei sus-citati (Nifon, Andreicutz)? Am auzit ce-au spus, m-am cutremurat, am lacrimat, mi-am facut cruce si am mers mai departe. Am duhovnic.
     Iar daca afirmi ceva, intareste, te rog, cu citate.

     Nu conteaza ce zici, ci duhul care te misca. Degeaba propovaduiesc new-ageistii si ecumenistii cu vorbe dulci si mangaieri psihologice, cum degeaba ”drept” credinciosii fac catehizare cu vorbe de maidan. Asa ceva nu am intalnit la nici un Sfant si la nici un om duhovnicesc, chiar daca aveau iutime, nu aveau manie si rautate, nu umileau, nu jicneau, nu osandeau.
     .
     Iar ce am spus vis-a-vis de pomenire/nepomenire este invatatura Parintelui Iulian de la Prodromu, la care m-am si spovedit. Stai unde esti, marturiseste, ramai in Duhul Sfintilor Parinti, mergi la slujba unde nu se propovaduieste ecumenismul – fie ca e pomenitor/nepomenitor preotul si asa fii fara grija. Dumnezeu te va apara la momentul potrivit si insasi institutia – nu Biserica – te va exclude, se va lepada de tine, te va marginaliza.
     .
     Ps: Comentatorul ”Andrei” nu sunt eu, cu toate ca ii impartasesc partial cele doua puncte de vedere enuntate mai sus.

     1. DVSTRA spuneti…. Iar ce am spus vis-a-vis de pomenire/nepomenire este invatatura Parintelui Iulian de la Prodromu, la care m-am si spovedit. Stai unde esti, marturiseste, ramai in Duhul Sfintilor Parinti, mergi la slujba unde nu se propovaduieste ecumenismul – fie ca e pomenitor/nepomenitor preotul si asa fii fara grija……SUNTETI SIGUR CA ASTA A ZIS PARINTELE IULIAN DE LA Prodrom,iar daca e asa ,asta nu e in Duh cu ce invata Sfintii Parinti,cei DIN CERURI,nu cei de pe pamant,precum Sf Teodor Studitu,un mare gladiator al Domnului Hristos…..CARTE-DREAPTA CREDINTA-Sf Teodor Studitul-Scrisoarea 40,Fiului Naucratie,pag 49
      La prima, despre preotul ortodox, dar care pomeneşte, din frica de prigoană, pe episcopul eretic, ţi s-a răspuns mai înainte1, dar [îţi răspund] iarăşi: dacă nu va liturghisi împreună cu un eretic şi nu se va împărtăşi cu unii ca aceştia, trebuie primit unul ca acesta când e vorba de mâncat împreună şi de psalmodiere şi de binecuvântarea bucatelor (şi aceasta prin iconomie), dar NU la dumnezeiasca împărtăşanie. Şi, cât timp ţine erezia, trebuie să se cerceteze neapărat; iar că pentru cei primiţi ar ajunge mărturisirea, nu ştiu decât că aceasta este în chip limpede un vicleşug…………PRECUM EXPLICA FOARTE CLAR DESPRE PARTASIE SI IMPARTASIRE AICI…..Sf Teodor Studitul-Scrisoarea 452,catre Nichita Egumenu pag 132,133….Dar hai să vedem cuvântul lui fără logică. „M-am împărtăşit, dar nu am avut părtăşie”. Zice undeva cel cu glas mare între teologi1: „M-am împărtăşit [metelabon] de chip şi nu l-am păzit. Se împărtăşeşte [metalambanei] de slăbiciunea mea ca şi chipul să-l mântuiască, şi trupul să-l facă nemuritor. Iată, dar, se face părtaş [k o ino n ei] cu a doua părtăşie [koinonian] şi care e mult mai uimitoare decât prima”. Iată că „m-am împărtăşit” este înţeles ca „a avea părtăşie”. Căci împărtăşire [metalefis] şi părtăşie [koino nia ] este acelaşi
      lucru, una trăgându-şi numele de la a avea parte împreună de ceva [metehestai], iar una de la a face părtaşi pe cei ce au ceva împreună….

      1 Sf. Grigorie Teologul, Cuvânt la teofanie, PG 36, 325.

      …Aşadar, după cum dumnezeiasca pâine cu care se împărtăşesc [metehomenos] ortodocşii îi face pe toţi cei ce se împărtăşesc [metohous] de ea un singur trup, tot aşa şi pâinea ereticească îi face părtaşi [koinonous] unii cu alţii pe cei ce se împărtăşesc [metehontas] de ea şi îi înfăţişează un singur trup potrivnic lui Hristos…
      …..Aşa stând lucrurile, oare nu tot cel ce are părtăşie, adică se împărtăşeşte de pâinea otrăvitoare4 [iobolos artos] se leapădă de Hristos, fiind departe [de El] şi necuvios. afară numai dacă şi-a revenit cumva prin pocăinţă?………….PRECUM SI SF IUSTIN POPOVICI,care a fost si PROF DE DOGMATICA la FAC. DE TEOLOGIE DIN BELGRAD,in cartea Biserica Ortodoxa si Ecumenismul….pag 112

      ….Exista si un „dialog al minciunii”, atunci cînd cei care dialogheaza se înseala, cu stiinta sau fara stiinta, unii pe altii. Un astfel de dialog e propriu tatalui minciunii, diavolul, caci mincinos este si parintele minciunii (Ioan 8:44). Propriu este si pentru toti împreuna-lucratorii lui cei de buna voie sau fara de voie, atunci cînd ei voiesc sa faptuiasca binele lor cu ajutorul raului, sa ajunga la “adevarul” lor cu ajutorul minciunii. Nu exista “dialog al dragostei”fara dialogul adevarului…….
      Sf Iustin Popovici-Biserica Ortodoxa si Ecumenismul,pag 114
      “Intercommunio” – între-unirea, între-împartasirea cu ereticii în Sfintele Taine, si îndeosebi în Sfînta Împartasire – este cea mai rusinoasa tradare a Domnului Hristos, tradare de Iuda; si, mai mult, tradare a întregii Biserici a lui Hristos, a Bisericii Dumnezeu-omenesti, a Bisericii Apostolilor, a Bisericii Sfintilor Parinti, a Bisericii Sfintei Traditii, a Bisericii celei una. Aici ar trebui omul sa-si opreasca mintea si constiinta în-crestinata asupra cîtorva sfinte fapte, sfinte bune-vestiri, sfinte porunci……………..
      Iertati-ma!

     2. @roman

      Doamne ajuta!

      Tot Sfantul Teodor Studitul a spus si acestea: „Dar nu trebuie mai mult iscodit și cercetat dacă cineva a mâncat cu cel ce a mâncat împreună cu un eretic și altul cu acesta, căci atunci, dacă mergem așa cu înlănțuirea, trebuie să ne despărțim de toți. Iar acest lucru este al celor ce-și iubesc voia proprie, iar nu al sfinților.”

      De acord intru totul cu tot ce ati citat, eu mai sus n-am scris nimic contrar cu acestea. Sfantul Iustin Popovici este dogmatistul meu preferat (a scris o Dogmatica, din care la noi s-a tradus abia volumul 1, dar care are ceva greseli de traducere importante), iar cand am citit Ortodoxia si ecumenismul, am simtit o caldura sufletesca incredibila. Mare Sfant, Sfantul Iustin Popovici!

      Situatia a grea si complicata. Dar daca vom studia istoria in detaliu a celor 7 Sapte Sinoade, vom intelege multe.

      Calea Sfantului Maxim Marturisitorul aceasta a fost: a stat, a marturisit, cu blandete si dragoste, pana la sfarsit. Ei l-au tarait de colo pana colo, l-au amenintat si chinuit fizic – spre osanda lor. Numai sa avem puterea sa marturisim cand ni se va cere! E usor sa marturisesti cand vrei tu, e mai greu atunci cand esti pus in fata cu situatia respectiva.

      Oricum – foarte important de subliniat – in general in Scrisorile sale, Sfantul Teodor Studitul se refera la ereticii CONDAMNATI.

      Si repet: Tot Sfantul Teodor Studitul a spus si acestea: „Dar nu trebuie mai mult iscodit și cercetat dacă cineva a mâncat cu cel ce a mâncat împreună cu un eretic și altul cu acesta, căci atunci, dacă mergem așa cu înlănțuirea, trebuie să ne despărțim de toți. Iar acest lucru este al celor ce-și iubesc voia proprie, iar nu al sfinților.”

      Cat despre parerea Parintelui Iulian, acesta si-a exprimat-o si public:
      https://danielvla.wordpress.com/2017/12/28/stati-neclintiti-si-rugati-va-parintele-iulian-de-la-prodromu-catre-un-pomenitor-nu-sunteti-eretici/

      Cu respect,
      Doamne ajuta!

     3. PTR Dl Andrei-Nicolae Mihai…… DVSTRA spuneti…..Tot Sfantul Teodor Studitul a spus si acestea: „Dar nu trebuie mai mult iscodit și cercetat dacă cineva a mâncat cu cel ce a mâncat împreună cu un eretic și altul cu acesta, căci atunci, dacă mergem așa cu înlănțuirea, trebuie să ne despărțim de toți…..Scrisoarea 49 catre Fiului Naucratie….DAR ASTA DVSTRA TREBUIE SA O INTELEGETI CA SE REFERA LA A CERCETA CEVA CE NU SE POATE CERCETA,PRECUM DE CE S-A INTAMPLAT ACU O SUTA DE ANI SAU 50 DE ANI SAU….CINE A SLUJIT CU CINE,ACU’ 100 DE ANI SAU 50 DE ANI…..SAU CINE A HIROTONIT PE CINE ,IAR MAI APOI DACA CEL HIROTONIT ACU 100 DE ANI SAU 50 DE ANI….CU CINE A SLUJIT SAU…..astfel de exemple si despre aceasta CERCETARE se refera Sf Teodor Studitul precum spune AICI….Sf Teodor Studitul-Scrisoarea 53 catre Citetul Stefan

      Dar dacă se revine la dumnezeiescul Gherman şi se caută de acolo hirotonia? Ce e atunci cu cei trei eretici care au fost între timp6? Nu este nimeni care să nu fi fost hirotonit de ei sau de cei hi¬rotoniţi de ei, hirotonia coborând prin succesiune până la Tarasie. Câţi din cei preoţiţi, de la Răsărit şi de la Apus şi de la Miazănoapte şi de la mare nu au venit între timp şi nu s-au unit prin împărtăşire cu Biserica de la noi? Şi câţi, acum au fost hirotoniţi sau au hirotonit fără bani, chiar dacă au fost eretici? Toate acestea le cunoaşte singur Dumnezeu şi nu le întăreşte [stabileşte] omul şi de aceea trebuie să fim cu luare aminte faţă de toţi cei caterisiţi, însă, fiindcă suntem oameni, vă rog, să privim bine lucrurile, ca oameni. Fiindcă omul cată la faţă, iar Dumnezeu la inimă, să se ceară numai mărturisirea prin gură, desi¬gur când nu se minte pe faţă.
      6 E vorba de patriarhii eretici Anastasie, Constantin şi Nichita ( Teofan Mărturisitorul, Chronografia, cap. 362 şi cap. 462).
      Pag 66 si 67
      Şi care e concluzia? Trebuie să ne îm¬părtăşim din [mâna] oricărui preot care nu e învinuit, după Teolog şi Gură de Aur. Căci unul zice: „oricare să-ţi fie vrednic de crezare în ceea ce priveşte curăţirea2, nu¬mai să fie careva din cei acceptaţi [de Biserică] şi neosân¬diţi pe faţă, dar nici dintre cei străini de credinţă3. Iar celălalt [zice]: „Interesează-te cu de-amănuntul, cercetea¬ză cu grijă. Căci nu este fără primejdie împărtăşirea fără cercetare, fiindcă faţă de mari lucruri e primejduirea”4.
      Să cercetăm, dar, şi să ne grijim cu de-amănuntul de la cine suntem datori să ne împărtăşim: dacă mărturiseşte dreapta credinţă, dacă nu a fost hirotonit pe bani, dacă nu
      1 Sfântul Tarasie acceptase ca adevărate mărturiile verbale ale ce¬lor hirotoniţi pe bani, fără să mai cerceteze situaţia în meandrele ei, unde nu avea acces, pentru a nu provoca valuri prea mari.
      2 în sensul că prin oricare preot care este încă în Biserică harul curăţeşte.
      3 Cuvânt la Sfântul Botez, PG 36, 396. Deci să nu aibă preotul pă¬cate grele ştiute de toţi şi pentru care nu a făcut pocăinţă, nici să fie străin de dreapta credinţă.
      4 OmiliaXI, Comentariul la Epistola către Evrei, PG 63, 96.
      este adevărat altceva din cele bănuite cu privire la viaţa lui şi din alunecările despre care s-a auzit [în legătură cu el]. Iar dacă are hirotonia dată de cutare, fie eretic, fie hirotonit pe bani,1 dar el nici eretic nu este, nici hiroto¬nit cu bună ştiinţă de unul care ia bani, adică de un simoniac, ci mărturiseşte tot adevărul şi păzeşte şi credin¬ţa, şi canoanele neştirbite, şi leapădă şi pe cei care le ştirbesc pe amândouă, nu avem nici o pricină de înde¬părtare faţă de el. Căci neosândit este unul ca acesta, după sfinţii arătaţi mai înainte şi, prin ei, după toţi.
      Deci astfel şi noi ne împărtăşim şi vă sfătuim şi pe voi să faceţi acelaşi lucru, dacă vom fi ascultaţi. Fiindcă dacă se cercetează prea mult, pe de-o parte, se alungă, precum s-a arătat, poruncile Părinţilor, iar pe de alta, încetează marele dar al preoţiei prin care avem numele de creştini şi cădem iar în slujirea păgânească (ceea ce e nelalocul lui); şi în acest caz şi cei ce ţin cu scumpătate [credinţa] nu pot să găsească nici în Apus, nici în Răsărit ceea ce caută, fi¬indcă toţi sunt caterisiţi prin împreuna liturghisire a unora cu alţii. Fiindcă e limpede că în vremea lui Tarasie, cu întâistătătorul romanilor au slujit împreună şi apocrisiarii trimişi de acolo, şi aceia poate au slujit împreună cu cei din Răsărit, şi de aici ruinate sunt toate cele ale preoţiei4,
      1 E limpede că acest lucru este valabil pentru cazul în care cel hi-rotonit nu ştie că episcopul ce l-a hirotonit, este, pe ascuns, eretic sau simoniac, dar pe faţă, ortodox.
      2 Dacă sfinţii au arătat ceva, toţi ceilalţi trebuie să fie de acord cu cele ale lor, dacă există acelaşi Duh Sfânt în toţi.
      3 Ambasadori eclesiastici ai Bisericii din Roma la Constantinopol.
      4 Dacă apocrisiarii au slujit şi cu papa şi cu patriarhul iar unul nu ar mai fi fost în har, rezultă în chip firesc că şi celălalt s-a lipsit, având părtăşie cu un schismatic prin intermediul apocrisiarilor.
      Lucru care lepădându-l cu totul, vom primi să stăm în măsura sfinţilor spusă mai înainte. [Aceasta] fiindcă s-au întâmplat şi se întâmplă multe asemenea căderi în Biserică şi nimeni dintre sfinţi nu s-a aflat cercetându-le în acest chip (fiindcă nici nu se poate), nici ne-a predat ca noi să păzim [aşa ceva]. Aşa stau lucrurile acestea…..P.S CERCETATI PE NET SI VETI GASI CA…1. Gherman I (715-730)
      2. Anastasie (730-754)
      3. Constantin al II-lea (754-766)
      4. Nichita (766-780)
      5. Pavel al IV-lea (780-784)
      6. Tarasie (784-806 -SINODUL 7 ECUMENIC IN 787
      ……ADICA ASTA NU SE POATE CERCETA,IN DETALIU,CELE INTAMPLATE IN CEI 56 DE ANI DE EREZIE,ADICA DE LA …DUMNEZEIESCUL GHERMAN (D.730)-PANA LA SF TARASIE(787)-SINODUL 7 ECUMENIC……Va rog frumos sa NU RASTALMACITI/DATI ALT INTELES, spre smintirea unora aceste INVATATURI ,DE A NE COMPORTA noi Ortodocsii IN PERIOADA EREZIEI CU CAPUL DESCOPERIT,adica o EREZIE PARAFATA SI OFICIALIZATA PRIN SINOD TALHARESC LA CRETA 2016…..iar tot DVSTRA spuneti….Sfantul Teodor Studitul se refera la ereticii CONDAMNATI…..INTREBARE-Unde spune asta ?…sau ce Sfant Parinte in 2000 de ani,cand au fost zeci,poate sute de erezii au folosit SINTAGMA ERETICI CONDAMNATI SAU NECONDAMNATI…..Vedeti ca asta e o ,,invatatura”,denumire,clasificare,sintagma,etc facuta TOT DE ,,Sfintii” de azi si de pe pamant…..Parintele Iustin Parvu,CU ADEVARAT ORTODOX spune la un momente dat……MAI,NOI SA ASCULTAM DE SFINTII CEI DIN CERURI,CA DE CEI DE PE PAMANT,CHIAR DACA AU PUS INCEPUT BUN ,NU SE STIE CUM VOR SFARSI…..Ierti-ma!

     4. 2.Ce trebuie sa facem in TIMPUL ereziei toti ortodocsii (cler si popor)?
      Sf Teodor Studitu-Scrisoarea 39 catre Egumenul Teofil,pag 41
      ….ştiind că este erezie, să fugi de erezie, adică de eretici, încât nici să te împărtăşeşti cu ei, nici să-i pomeneşti la dumnezeiasca liturghie, în preasfânta1 ta mănăstire. Fiindcă cele mai mari ameninţări spuse de sfinţi zac asupra celor ce se învoiesc2, chiar numai să-i primească la masă3…………….
      Aceiasi Scrisoare,pag 43
      De aceea îţi aduc aminte, ca un frate preamic şi copil [al tău], să nu tăcem2, ca să nu ne facem strigare a Sodomei; să nu cruţăm cele de jos, ca să nu pierdem cele de sus; să nu punem piatră de poticnire Bisericii lui Dumnezeu, Care [poate] fi limita¬tă [orizomene] chiar şi la trei ortodocşi, după sfinţi.

      Sf Teodor Studitu-Scrisoarea 39 catre Egumenul Teofil,Pag 43
      De aceea îţi aduc aminte, ca un frate preamic şi copil [al tău], să nu tăcem2, ca să nu ne facem strigare a Sodomei; să nu cruţăm cele de jos, ca să nu pierdem cele de sus; să nu punem piatră de poticnire Bisericii lui Dumnezeu, Care [poate] fi limita¬tă [orizomene] chiar şi la trei ortodocşi, după sfinţi,
      ….. Iar fapta monahului este ca nici din întâmplare să nu sufere înnoirea Evangheliei, ca nu cumva, punând înaintea mirenilor pilda sa, să le dea motiv pentru erezie şi pentru împărtăşirea cu ereticii, spre a lor pierzanie…..
      1 Mulţi monahi nu voiau să intre în conflict cu ereticii, pentru că astfel trebuiau să lase mănăstirile şi să plece în surghiun.

      Sf Maxim Marturisitorul-Procesul de la palat,pag 17

      MAXIM: Spune-mi, rogu-te, care e diferenţa dintre expresiile simple şi cele cu multe sensuri?
      TEODOSIE: E ca tu să primeşti expresia aşa cum este şi să nu mai cercetezi înţelesul ei!
      MAXIM: Este limpede că şi cu privire la expresii, introduceţi legi noi şi străine Bisericii. Dacă, după voi, nu trebuie să cercetăm expresiile Scripturilor şi Părinţilor respingem de fapt întreaga Scriptură, atât cea veche, cât şi cea nouă.

      Sf Ioan Gura de Aur -Talcuire la Epistola catre Timotei 2
      Omilia2 pag 13,14.
      …. Chiar de ar fi preotul rău, totuşi Dumnezeu, văzand că pentru cinstea Sa tu te porţi cuviincios faţă de cel ce nu este vrednic de cinste, iţi va răsplăti ţie după dreptate. Căci dacă „cine primeşte proroc in nume de proroc plată de proroc va lua”, la fel şi cel ce se pleacă şi este supus preotului. Că, dacă fiind vorba de ospitalitate şi primeşti răsplată, deşi nu ştii cine este cel ospătat, apoi cu atat mai mult vei primi dacă te supui celui ce ţi se porunceşte a te supune. „Cărturarii şi fariseii, zice, au şezut in scaunul lui Moise; deci toate cate vă vor zice vouă, faceţile şi păziţi-le; dar după faptele lor nu faceţi”. (Matei 23, 2-3) Nu ştii ce este preotul? Nu ştii că este ingerul Domnului? Nu cumva spune poate cele ale sale? Dacă il dispreţuieşti, nu pe el il dispreţuieşti, ci pe Dumnezeu, Care l-a hirotonit pe el. „Şi de unde este invederat, zici, că Dumnezeu l-a hirotonit?” Dacă nu ai această credinţă, speranţa ta este deşartă. Că, dacă Dumnezeu nu lucrează nimic printr-insul, atunci nici botez nu ai, nici de taine nu te impărtăşeşti, nici de binecuvantări nu te bucuri şi, prin urmare, nici nu eşti creştin. „Dar ce? zici tu; Dumnezeu ii hirotoneşte pe toţi, chiar şi pe cei nevrednici?” Nu pe toţi ii hirotoneşte Dumnezeu, insă prin toţi lucrează – chiar de ar fi şi nevrednici – pentru mantuirea poporului……….
      Aşadar, fiecare să se ingrijească de ale sale. Dacă preotul are o credinţă stricată (greşită), chiar inger din cer de ar fi, tu nu te supune; iar dacă invaţă drept, nu te uita la viaţă, ci la cuvintele lui. Ai pe Pavel care te poate povăţui pe tine precum trebuie, şi cu fapta, şi cu vorba. „Dar, zici tu, nu dă săracilor, nici nu administrează bine.” De unde iţi este invederată aceasta? Mai inainte de a afla bine, nu batjocori, teme-te de răspundere! Multe se judecă numai din bănuială. Imită pe Stăpan, căci ascultă ce spune: „Pogora-Mă-voi deci să văd dacă faptele lor sunt cu adevărat aşa cum s-a suit pană la Mine strigarea impotriva lor, iar de nu, să ştiu”. (Facere 18, 21)………..
      Sf Ioan Gura de Aur-Talcuire la Epistola catre Timotei 2, Tit si Filimon,pag 102

      Sub denumirea de prigoniri sau certuri de aici, el inţelege acele dispute sau certuri cu ereticii, cand nu iese din ele nici un folos, căci sfarşitul lor este nimic.
      Cand cineva este bolnav şi cand orice s-ar face este cu neputinţa a-i schimba părerea, apoi de ce să te mai oboseşti in zadar, semănand sămanţa pe piatră? Asemenea osteneală ar trebui să o intrebuinţezi către ai tăi, vorbindu-le de milostenie şi de alte virtuţi. Dar atunci cum de zice in alt loc: „ca doar le va da Dumnezeu pocăinţă spre cunoaşterea adevărului (II Timotei 2, 25), pe cand aici: „De omul eretic, după intaia şi a doua mustrare, depărtează-te, ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut in păcat, fiind singur de sine osandit”?
      Apoi, acolo el spune de cei ce dau oarecare nădejde de indreptare, şi pentru cei ce se impotrivesc la intamplare; dar cand indărătnicia lor este invederată tuturor, de ce te mai munceşti in zadar?
      De ce baţi in zadar văzduhul? Ce vrea să zică: „fiind singur de sine osandit”? Adică „nu poate spune că nimeni nu i-a dat de veste, că nimeni nu l-a sfătuit”. Cand deci şi după sfătuire el rămane acelaşi, devine de sine osandit.

      Sf Ioan Gura de Aur –Dreapta credinta,pag 183
      ……….De aceea, adesea v-am pomenit de lipsiţii de Dumnezeu eretici şi vă rog şi acum, să nu le fa¬ceţi vreun pogorământ în vreun lucru, nici în mâncă¬ruri, sau în băutură, sau în prietenie, sau prin legături cu ei, sau prin dragoste, sau prin împăciuire. Căci cel înşelat în acestea şi care face pogorământ faţă de ei se face pe sine străin de Biserica sobornicească. Iar uceni¬cul cel adevărat şi lipsit de vicleşug al lui Dumnezeu stri¬gă cu îndrăznire: „Dacă cineva vă binevesteşte altceva de¬cât aţi primit, să fie anatema” (Gal. 1, 9)………….
      Cat despre SINOADE CARE SA-I CONDAMNE PE ERETICI….Sf Nicodim Aghioritul,Pidalion ,Prolegomena indeobste despre Sfintitele Canoane,subnota 12,pag 25
      12Cum ca canoanele Ecumenicelor Sinoade ,mai multa tarie au decat ale celor localnice ,iar cele ale celor localnice mai multa tarie au decat cele ale Parintilor celor in parte.Si mai ales decat cele neintarie de vreun Sinod Ecumenic si citeste zicerea Sf Fotie despre acestea
      ….IAR SINOD ORTODOX ESTE SI CEL LOCAL AL ROCOR 1983,NOI TREBUIE DOAR SA NE ALATURAM HOTARARILOR LUI SI SA MERGEM CU ACELE HOTARARI(ANATEME) IN FATA….“Anatema – celor care se ridica impotriva Bisericii Ortodoxe si sustin ca Biserica lui Hristos s-a impartit in asa-zise “ramificatii”, ce difera una de alta dupa doctrina si modul de viata, sau ca Biserica nu a existat in chip vazut, ci se va constitui abia in viitor, cand toate “ramificatiile”, sau partile, sau confesiunile si chiar toate religiile se vor uni intr-un singur trup. Anatema – si celor care nu deosebesc Preotia si Tainele Bisericii de “preotia” si “tainele” ereticilor, dar afirma ca botezul si euharistia ereticilor ar fi suficiente pentru mantuire. De aici anatema – si celor ce comunica in mod conștient cu ereticii amintiti sau susțin, propaga si iau apararea ereziei ecumeniste proaspăt apărute a acestora sub pretextul pretinsei iubiri fraterne sau presupusei uniri a creștinilor scindați!”……Dumnezeu le-a randuit pe toate ,DAR NOI SUNTEM TARI LA CERBICE SI NU NE INTERESEAZA DECAT DE CALEA CALDICEASCA….Iertati-ma

     5. Doamne ajuta @Andrei-Nicolae Mihai,

      Din toate cartile insirate am citit, cei drept recunosc nu am chitibusat pe el , pentru ca nu sunt un apologet , ci l-ema citit sa am o baza o temelie si habar, cand vb cu cineva despre ceva. Multimea covarsitoare (insa nu putina) a orelor si disecarile interminabile de sens nu sunt un imperativ pentru o credinta dreapta.

      Zici sa interesc cu citate cand vb, I-ti pot da o caruta de citate , dar nu te ajuta cu nimic daca nu esti ortodox, si nici pe mine nu ma ajuta , ca m-as fuduli. Insa mai e ceva ,si cerceteaza-te , tu deja stiind citatele dar nu le aplici.

      Spuneti pe undeva ca dogmatistul preferat e SF. Iustin Popovici pai bazandu-te integral pe duhul care mana scrierile lui NU POTI avea credinta dreapta stand la rugaciune cu cei care din varii motive au comuniune cu cei de duh satanicesc ecumenist. NU ai cum te cangrenizezi. Dar daca atale asa crezi, Dumnezeu sa te lumineze dar ortodox nu te poti numi pt ca duhul tau intra in comuniune cu duhul acelora pt care ai lacrimat si care nu e de la Dumnezeu, cum nici marturisirea lor in Creta nu a fost de la Dumnezeu.

      Mai bine cu vorbe aspre penttru care exista pocainta in credinta dreapta , decat fra pocainta mangaiat in gresala.

      Eu ma pot numi ortodox ca m-am delimitat de ei cu totate ca sunt un talamb si un maidanez in exprimare , pe care sincer mi le asum.

      Dar matale in virtutatea carui fapt te numesti ortodox impartasindute in rugaciune si potir cu cei de neimpartasit? Intreb?

      Mantuire

      Ps. Ai prins ideea ca nu catre tine am scris cand ma refeream la Andrei .

      Insa

     6. Draga Alexandrule, eu ce am scris, am scris clar. Si se vede foarte clar atitudinea mea vs ecumenism, adica vehement anti.

      Sa dai citate – tocmai aceea inseamna sa te smeresti, ca sa nu vorbesti de la tine. Nu stii tu cine si cine nu se foloseste.

      Despre lecturi tu ai adus vorba: ”Tu de Pidalion ai auzit?”
      Dupa aceea spui ca nu mai conteaza. Cum cunosti un Sfant? Citindu-i viata, scrierile, slujbele, rugandu-te la el. Si nu fragmente de pe net.
      Sincer, ma indoiesc ca ai citit scrierile Sfantului Iustin Popovici, pentru ca nu a afirmat niciodata ceea ce afirmi tu. Tu defapt spui ca nu mai exista har decat la preotii nepomenitori si in bisericile unde slujesc acestia – ceea ce e o enormitate si o erezie.

      (Un preot pomenitor catre parintele Iulian de la Prodromu)„– Părinte, cei care am rămas în biserică şi facem ascultare suntem eretici?
      – Nu, nu sunteţi eretici. Eretici sunt cei care au semnat acolo, în Creta.” – si crede-ma, e un cuvant adanc inradacinat in scrierile Sfintilor Parinti.

      Habar nu ai ce tulburari au fost inainte de Sinoadele ecumenice. Iata un singur exemplu: ”Vrei să afli şi un alt caz minunat de iconomie pe care îl citează Sfântul Atanasie cel Mare în epistola sa către Rufinian? Ascultă şi te înfricoşează de nespusa îndelungă răbdare şi îngăduinţă a ei. După încetarea silniciei ariene s-au întrunit multe sinoade de episcopi ortodocşi, înaintea acestora s-au prezentat episcopi şi clerici acuzaţi, care mai înainte se alipiseră de erezia lui Arie. Unii dintre ei şi-au dezvinovăţit purtarea zicând: „Noi nu am fost de acelaşi cuget cu Arie. Nu! Ci ne-am gândit că dacă vom sta împotrivă, vom fi surghiuniţi, iar pe scaunele noastre vor veni alţii, cu adevărat arieni, care ar fi adus nenorociri Bisericii. De aceea am hotărât să primim erezia şi să ne făţărnicim că şi noi cugetăm cele ale lui Arie,până ce se va depărta primejdia”. Cu adevărat, o uriaşă iconomie, iubite părinte Teodorite. Ascultă însă şi continuarea. Sinoadele, folosind iconomia, nu au dezaprobat această uriaşă iconomie. Iar acei episcopi care nu au fost conducători în erezie, ci numai au semnat o mărturisire eretică, nu numai că au fost primiţi iarăşi în sânul Bisericii, ci chiar au fost aşezaţi în episcopii. Unele ca acestea au săvârşit Sinoadele, părinte Teodorite.” (Arhim. Epifanie Teodoropulos – Cele doua extreme: ecumenismul si stilismul).

      Oricum, pentru mine discutia e incheiata. La replici gen „Eu sunt ortodox (eu ma pot numi ortodox), dar tu nu esti”… n-am ce sa mai comentez. Se implineste exact ce a profetit Parintele Serafim Rose in toate scrierile sale…

      Doamne ajuta-ne si ne miluieste! O spun cu toata prietenia…

     7. PTR Dl Andrei-Nicolae Mihai….am citit si eu interviul cu Pr Iulian de la Prodrom,dar cel care il intreaba/intervieveaza pe Pr Iulian e un mare siret/viclean/amagitor/sarpe ,fiindca rastalamaceste si spune viclenii/neadevaruri sau cel putin pe care eu unul nu le-am auzit niciodata dinspre grupul Preotilor Ingraditi de EREZIA ucigasa,parafata/oficializata IN NUMELE TUTUROR, celor care NU SPUN/NU FAC nimic ,prin sinodul spurcat de la creta 16…..UITATI-VA CUM ZICE CU VICLENIE ,CELE CARE LE ZICE ptr a-i scoate pe ERETICII CRETANI basma curata si a-i invinovati pe cei ingraditi de EREZIE,de neascultare/zelotism si chiar spunea ca….au de gand sa Hirotoneasca pe unul dintre ei Episcop……ULTRAMEGA SARPE E ALA CARE I-A ADRESAT INTREBARILE BATRANULUI DE LA PRODROM….de parca ar putea un preot sau ‘nspe sau un infinit sa Hirotoneasca pe cineva si sa fie in Biserica cea Una…..sau poate VICLEANUL SARPE crede ca preotii astia nepomenitori sunt vai de capul lor si habar n-au de dreapta credinta…FALS….I-a uitati ce zice SARPELE….Dar nu s-au rugat împreună. E adevărat că au fost prezenţi acolo……..Acum s-au sfătuit să-l facă pe unul dintre ei episcop…..P.S FALS-SE VEDE CA NU ESTE ASA,INTERVIUL E IN 2017 SI AZI E 2019 SAU POATE VICLEANUL E PREZICATOR AL VIITORULUI ,CA SI MAMA-OMIDA….Dar nu aţi văzut că pe aceia care au refuzat să semneze i-au scos afară, anume că sunt forţaţi din motive politice, şi a semnat patriarhul în locul lor?P.S AU FOST SCOSI AFARA…DE UNDE DIN SALA DE MESE,DE LA CAFENEA,DE LA LUXUL SI CONFORTUL IN CARE TRAIESC SAU DE UNDE I-A SCOS AFARA.Pai Sfintii au aparat ORTODOXIA cu pretul vietii de exemplu ACTELE PROCESULUI DE LA PALAT-SF MAXIM MARTURISITORUL,PAG 27hotărâm pentru voi
      ca preaslăvitul eparh, aici de faţă, să vă ia îndată la el în pretoriul său de guvernator
      peste mulţi, să vă bată peste spate cu vine de bou, pe voi, pe Maxim, Anastasie şi
      Anastasie, după care va tăia din rădăcină organul neînfrânării voastre, adică limba
      voastră blasfemiatoare, apoi va tăia prin fier şi nelegiuita voastră mână dreaptă care a
      slujit gândului vostru blasfemiator. …….PAI EPISCOPILOR DE AZI LI S-A ATINS CINEVA MACAR DE UN FIR DE PAR DIN CAPUL LOR….DESPRE ASEMENEA LEPADATI VORBESTE SF IOAN GURA DE AUR IN DREAPTA CREDINTA-Pag 170
      ……Auziţi iarăşi cei ce faceţi agape împreună cu ei [cu ereticii]: cum veţi scăpa de mânia ce va să vină peste voi, care vă pângăriţi împreună cu aceştia prin mâncare şi băutură laolaltă? Cum îndrăzniţi să vă apropiaţi de dumnezeieştile şi înfricoşatele Taine ale lui Hristos? Sau nu aţi auzit pe fericitul Pavel strigând că „nu puteţi bea paharul Domnului şi paharul demonilor; nu puteţi avea parte de masa Domnului şi de masa demonilor ” (I Cor. 10, 21)?…..SAU ….PAG 176 Aceştia sunt [tari] în bani şi agoniseli, şi cai, şi măgari, şi pământuri, şi turme, şi bucătari, şi mese strălucite. Multă vorbărie fac ei despre acestea în fiecare zi şi noapte. Iar despre turma cea cuvântătoare, despre care vor da seama în ziua cea mare a judecăţii, nici un cuvânt. Iar dacă cineva îi întreabă despre cărţi, îi răspund, zicând: «Sunt sărac şi nu am bani să dobândesc cărţi». Dar mai apoi vin nu ca nişte săraci, ci purtând haine strălucite, având cu ei pungi groase şi cerbice asemenea taurilor puşi la îngrăşat, trăgând după ei mulţime de ucenici, ba mai degrabă de bucătari……..VICLEANUL SPUNE-Păi, nepomenitorii susţin că ne facem părtaşi cu erezia celor care au semnat……PAI NU NEPOMENITORII SPUN,CI SFINTII CEI DIN CERURI SPUN,CEI PRIN CARE DUHUL SFANT MANGAIETORUL A VORBIT PTR NOI INFAMII/NEMERNICII SI TICALOSII-I-AUZI ….Sf Teodor Studitul Scrisoarea 49 Fiului Naucratie …..Dar dacă [preotul] pomeneşte vreun episcop eretic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumnezeiasca împărtăşanie; ….Sf Teodor Studitul-Scriaosrea 386 Fiului Taleleu
      Iar dacă ar zice că se pocăieşte şi ţine un canon, să arate aceasta prin mărturisire scrisă, dând anatemei pe ere-tici, împreună cu erezia, şi nemaiavând nicidecum legătură cu ei. Dar până nu face aceasta, să vă lepădaţi de el, voi care vă temeţi de DomnuL Căci este viclean când se preface că se întoarce, rănindu-vă pe ascuns şi împrăştiind pe ascuns cuvinte vătămătoare, ca şi cum ar fi, fără îndoială, din partea potrivnicilor.
      ….VICLEANUL SPUNE– Ştim, Sinodul din Creta şi cu ierarhii. Dar, vă dau un exemplu concret. Am fost la biserica nepomenitorilor zeloşi, acolo m-am întâlnit cu un teolog de frunte al lor are mi-a zis: ,,Eu astăzi m-am împărtăşit şi sunt sigur de mântuire. Dar tu nu eşti sigur de mântuire, că mergi la biserica ereticilor,,. Această siguranţă a lor pentru mântuire cum vi se pare?….PAI CE E ASTA,CINE-I ACEL TEOLOG SEMET/INGAMFAT SI MANDRU CA DRACU DE A SPUS SAU NU ASTA ?!!!….pai ce asta-i argument de a zice ca toti cei ingraditi de erezie sunt de acest fel?! FALS………….ASA CA VEDE-TI DE CINE ASCULTATI SI CU CINE SUNTETI IN DUH….I-AUZITI PE DUHUL SFANT MANGAIETORUL CE ZICE si nu orice pamantean de rand VICLEAN si razvratit…..Sf Ignatie Briancianinov-Despre mantuirea neortodocsilor……….
      Pag 8

      Toate învăţăturile omeneşti, cuprinzând propria cugetare inspirată din intelectul înşelător, din înţelepciunea trupească a oamenilor strecurate abil în învăţătura despre Dumnezeu, descoperită de Dumnezeu, pricinuiesc moartea veşnică. Cugetarea omenească inclusă în învăţătura credinţei creştine se numeşte erezie, iar urmarea acestei învăţături – rea-credinţă……

      Pag 20
      Biserica Universală a recunoscut întotdeauna erezia ca un păcat de moarte, a recunoscut întotdeauna că omul molipsit de boala groaznică a ereziei e mort sufleteşte, străin de har şi de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul şi cu pieirea lui……………..
      Pag 23
      Lepădarea dogmelor este o hulă împotriva lui Dumnezeu ce se numeşte necredinţă; schimonosirea dogmelor este o hulă împotriva lui Dumnezeu ce se numeşte erezie…………….
      Pag 27
      Păcat de moarte este erezia: ea cuprinde în sine hulirea lui Dumnezeu şi îl face pe cel molipsit de ea străin de adevărata credinţă în Hristos……………….
      De ucenicii unui oarecare pustnic mare din Egipt s-a depărtat harul botezului îndată ce acesta, stând de vorbă cu un evreu, a rostit, în simplitatea sa, un cuvânt de îndoială cu privire la credinţa creştină. ……Sf Iustin Popovici-Biserica Ortodoxa si Ecumenismul,pag 113..

      Numai un lucru îl voiesc de la voi: Va rog sa fiti aspri si neîndurati fata de orice ar putea sa ajute la dainuirea credintei lor nebunesti, caci socotesc ura fata de oameni si despartire de Dumnezeiasca dragoste ajutorul dat ratacirii ereticesti spre mai mare pierzanie a celor ce se tin de aceasta ratacire.”…….
      …… Învatatura Bisericii Ortodoxe a Dumnezeu-Omului Hristos, rostita de
      catre Sfintii Apostoli, de catre Sfintii Parinti si de catre Sfintele Sinoade asupra ereticilor, este urmatoarea: Ereziile nu sînt Biserica si nici nu pot fi Biserica.
      Pentru aceea în ele nici nu pot exista Sfinte Taine, si mai cu seama Taina Împartasirii – aceasta Taina a Tainelor;
      fiindca tocmai Sfînta Împartasire este totul si toate în Biserica: Însusi Dumnezeu-Omul, Domnul Hristos, si Biserica însasi, ca trup al Lui, si îndeobste tot ce este Dumnezeu-omenesc……….

      Pag 114
      …… în învatatura ortodoxa despre Biserica si Sfintele Taine, singura si neasemanata Taina este Biserica însusi – trupul Dumnezeu-Omului Hristos, în asa fel ca ea este si singurul izvor si continutul tuturor Sfintelor Taine.
      În afara de Taina aceasta Dumnezeu-omeneasca si a-tot-cuprinzatoare a
      Bisericii, care este a-tot-Taina, nu exista si nici nu pot sa existe “Taine”; asadar, nu poate exista nici o “între-împartasire” (“intercommunio”) în ceea ce priveste Tainele. De aici, numai în Biserica – în aceasta neasemuita a-tot-Taina a lui Hristos – poate fi vorba despre Taine: fiindca Biserica Ortodoxa, ca trup al lui Hristos, este izvorul si criteriul Tainelor, si nu invers. Tainele nu se pot ridica deasupra Bisericii si nici nu pot fi gîndite în afara de trupul Bisericii. Pentru aceasta, potrivit cu cugetul Bisericii sobornicesti a lui Hristos si cu întreaga Predanie ortodoxa, Biserica Ortodoxa nu îngaduie existenta altor Taine în afara ei, nici nu le socoteste Taine, pîna la venirea prin pocainta din “biserica” eretica, adica dintr-o biserica mincinoasa, în Biserica Ortodoxa a lui Hristos.
      Cîta vreme cineva ramîne în afara de Biserica, neunit cu ea prin pocainta, unul ca acesta este pentru Biserica eretic si, în chip de neocolit, se gaseste în afara împreuna-unirii mîntuitoare: Fiindca ce partasie poate fi între dreptate si nelegiuire? Ce partasie poate sa fie între lumina si întuneric? (2 Corinteni 6:14).
      …….Sf Ioan Gura de Aur -Talcuire la Epistola catre Timotei 2
      Omilia2 pag14.Dacă preotul are o credinţă stricată (greşită), chiar inger din cer de ar fi, tu nu te supune; iar dacă invaţă drept, nu te uita la viaţă, ci la cuvintele lui. …..Sf Ioan Gura de Aur –Dreapta credinta,pag 183
      ……….De aceea, adesea v-am pomenit de lipsiţii de Dumnezeu eretici şi vă rog şi acum, să nu le faceţi vreun pogorământ în vreun lucru, nici în mâncăruri, sau în băutură, sau în prietenie, sau prin legături cu ei, sau prin dragoste, sau prin împăciuire. Căci cel înşelat în acestea şi care face pogorământ faţă de ei se face pe sine străin de Biserica sobornicească. Iar ucenicul cel adevărat şi lipsit de vicleşug al lui Dumnezeu strigă cu îndrăznire: „Dacă cineva vă binevesteşte altceva de¬cât aţi primit, să fie anatema” (Gal. 1, 9)……..Sf Teodor Studitul-Scrisoarea 36 catre Euprepian-
      Căci şi acestea [canoanele] sunt pecetluite de Duhul Sfânt şi prin dezlegarea lor sunt dezlegate [nimicite] toate cele care ţin de mântuirea noastră. Căci [dezlegate fiind canoanele], nicidecum nu mai este preoţie, jertfă şi celelalte leacuri ale sufleteştilor noastre boli……..Sf Teodor Studitul-Scrisoarea 40 catre Fiului Naucratie

      …să fie opriţi de la liturghisire cei hirotoniţi acum de către arhiereul aflat de curând în biserică, dar care zice în acelaşi timp că în chip rău s-a făcut sinodul2 şi că „pierim”. Fiindcă pentru ce, mărturisind [dreapta credinţă], nu fuge de pierzanie, despărţindu-se de erezie, ca să rămână episcop înaintea lui Dumnezeu? Iar acum sunt primite [valabile] hirotoniile lui!3Dar de ce, fiind limpede erezia [lui].

      2 Sinodul Adulterin.
      3 Sfântul se miră cum de pot fi primite hirotoniile lui, date fiind condiţiile descrise.

      egumenul a mai adus la o hirotonie eretică pe fraţi? Aşadar, dacă cel ce i-a hirotonit s-ar fi îndreptat, puteau deîndată să lucreze cele sfinte, dar cât timp este în erezie, prin faptul că pomeneşte un eretic la liturghie, chiar dacă ar spune că are cuget sănătos, cei pe care i-a hirotonit nu sunt cu adevărat liturghisitori ai lui Dumnezeu……
      PARINTELE IUSTIN PARVU……CARTE- BISERICA ORTODOXA SI ECUMENISMUL,Nota asupra editiei ,pag 131—-Mai mult decît tuturor îi multumim Parintelui Staret Iustin Pîrvu, care a binecuvîntat gîndul si toate ostenelile aparitiei acestei carti, cu un cuvînt de mare pret: „Daca nu vom marturisi Adevarul si Ortodoxia dupa învatatura Cuviosului Parinte Iustin Popovici, nu ne mîntuim”……Iertati-ma si va doresc Mantuire!

     8. CAT DESPRE ICONOMIE SA VEDEM CE SPUN TOTI SFINTII PARINTI….11.Ce este Iconomia,cum/cand se aplica si pana cand ?

      Sf Teodor Studitul-Scrisoarea 49 Fiului Naucratie

      ………. Acestea se fac până la o vreme, neavând nimic vrednic de învinuire, nici nu sunt cu ceva în afara legii, ci co¬boară ştacheta mai jos şi nu ţin de acrivia cea peste măsură. Căci aceasta este iconomia „pentru o vreme”. Fiindcă nici doctorul nu este în stare să-l izbăvească mai degrabă pe cel neputincios din boală, nici calul ne¬înfrânat nu poate fi pus cu uşurinţă în frâu. nici lemnul tare nu poate fi uşor tăiat, dacă cel cu multă experienţă în asemenea lucruri nu se foloseşte câte puţin de fluie¬rături şi linguşiri, de mângâieri şi chemări blânde…….
      Sf Teodor Studitul-Scrisoarea 24 Lui Teoctist Magistrul,pag 18(subnota 1)

      ….1Deci, iconomia este o coborâre temporară la slăbiciunea celuilalt pentru a-l ridica la starea normală, nu pentru a rămâne şi legiui slăbi¬ciunea celuilalt ca normă. La fel a făcut Domnul Hristos: noi numim iconomie ceea ce a făcut El prin întrupare pentru mântuirea noastră; S-a coborât la neputinţa noastră, dar ne-a ridicat sus, la cer, şi ne-a arătat unde şi cum trebuie să vieţuim. Iar norma este vieţuirea veşni¬că cu Hristos cel înviat…..

      Sf Maxim Marturisitorul-Procesul de la Palat ,pag 4

      ……….Iar dacă, de dragul «iconomiei», împreună cu credinţa cea rea este suprimată şi credinţa mântuitoare, atunci o astfel de formă de pretinsă «iconomie» este de fapt o separare totală desăvârşită de Dumnezeu şi nu o unire. Fiindcă mâine iudeii cei cu nume rău vor zice şi ei: «Să facem şi noi pace şi unire între noi prin «iconomie», să suprimăm noi circumcizia şi voi Botezul şi nu ne vom mai război unii cu alţii!»……..

      Sf Nicodim Aghioritul –Pidalion,Canon 46,Subnota 83
      ……Ca iconomia are masura si hotare si nu este vesnica si nehotarata . Pentru aceasta şi Teofilact al Bulgariei zice: „cel ce face ceva după iconomie, nu chiar ca un lucru bun, face aceasta: Ci ca un lucru trebuincios la o vreme (tâlcuirea la cap 5 stih 11 către Galateni)……

      P.S.MA INTREB SI EU TICALOSUL(retoric) -Daca arienii si macedonenii au fost primiti prin iconomie de Sfintele Sinoade 1 si 2 si nu numai,inapoi la Biserica cea Una fara prea multa ,,mustrare’’ ,precum si papii nu sunt dati anatema de un Sinod Ecumenic ,ci doar de unul local –Sinodul de la Constantipol din iulie 1054 al Patriarhului Celularie,asta inseamna ca prin iconomiile de atunci s-a gresit (Doamne iarta-ma) sau poate era o imensa prigoana cu omoruri si torturi asupra crestinilor ortodocsi si se impunea iconomia,precum si ca s-au primit cei care s-au POCAIT de erezia lor ?……SA VEDEM CE ZIC SFINTII
      Sf Nicodim Aghioritul-Pidalion Canon 46,subnota 83
      ……Iar soboarele acestea două de toată lumea, au întrebuinţat iconomia, şi botezul arienilor şi al macedonenilor l-au primit, şi al altora. Iar pe al evnomianilor, şi al altora încă, nu l-au primit. Pentru că, mai ales în vremea soborului al 2-lea arienii şi macedonenii erau în putere, şi nu numai că erau mulţi întru mulţime, ci aveau şi mari puteri lângă împăraţi, şi pe lângă stăpânitori, se aflau şi la senat. Drept aceea, întâi pentru ca să-i tragă la dreapta slăvire, şi să-i îndepărteze mai cu lesnire, şi alta pentru ca să nu se întâmple mai mult să-i sălbăticească asupra Bisericii, şi asupra creştinilor, şi răul mai rău să se facă, au iconomisit lucrul aşa, dumnezeieştii Părinţi aceia iconomisindu-şi cuvintele lor cu judecată (Psalm 111,5). Şi s-au pogorât a primi botezul lor…………..
      …….Că marele Vasilie, temându-se de împărăteştile şi dregătoreştile puteri, ale luptătorilor Duhului, şi îngrijindu-se ca nu cumva să năvălească, asupra Bisericii Chesariei, care atunci era Finix singur înfiinţat al Ortodoxiei, au întrebuinţat iconomia, şi până la destulă vreme nu nume arătat Dumnezeu pe Duhul cel Sfânt. Iar marele Grigorie vrând a arăta puterile şi sălbăticia arienilor, şi macedonienilor, în însuşi recomenduitorul cuvânt ce îl face către cei 150 episcopi ai acestui 2 a toată lumea sobor, zice, pentru dânşii acestea: „Cu adevărat fiare cumplite au căzut asupra Bisericii, care nici după însemnarea noastră cruţându-ne, ci neruşinându-se a fi decât vremea mai puternici”……….
      …… Deci şi cei mai-nainte de noi asemenea au iconomisit, şi au primit botezul latinilor, mai ales după chipul cel al doilea. Pentru că papismosul atunci era îndricul său, şi toate puterile împăraţilor Europei le avea în mâinile sale, iar împărăţia noastră îşi da duhul…………..
      Dar acum, când relele cele de acest fel nu ni le mai pot face, fiindca au pus asupra noastra Dumnezeiasca Pronie,acest fel de pazitori, care si insasi trufasilor acelora desavarsit le-au smerit spranceana;acum zic cand nimic asupra noastra poate turbarea papismosului,ce mai trebuie iconomie?………
      ……. Că a iconomisi se cuvine unde nu se face călcare de lege, zice dumnezeiescul Hrisostom……..Pravila Bisericeasca,Nicodim Sachelarie –Erezia,pag 163.

      739. -“Cu privire la episcopii care au trecut la arieni în vreme de prigoană, iar acum după ce ea a încetat, să se procedeze cu ei după obicei. Astfel, în locul lor să se aşeze alţii, care au fost statornici în ortodoxie, iar apostaţii vor rămîne doar cu numele de clerici, aşa cum s-a făcut în Tebaida. Preoţii aşezaţi de episcopul Apolo, care au trecut la arieni, din socotinţa (iniţiativa) lor, acum dacă mai sînt între clericii ortodocşi, să se scoată, iar dacă ei au trecut din ordinul episcopului lor, pot să rămînă în cler, ca cei ce’au făcut-o din nepriceperea ereziei; iar dacă enoriaşii îi înlătură, să se hirotonisească alţii în locul lor, iar dacă îi ţin împreună cu cei ortodocşi, să fie trataţi după acelaşi obicei folosit de episcopii din Tebaida”. -Teofii 2………..PRECUM S-AU PRIMIT SI LA SINODUL 7 IMPOTRIVA ICONOCLASTILOR,16-17 Episcopi care AU FOST ICONOCLASTI ,dar s-au POCAIT INAINTE,prin Scrisoare scrisa si dand anatema erezia de atunci si asa s-au primit in Sinod de catre Sf Tarasie-VEZI PIDALION PROLEGOMENA SINOD 7 …..Deci toate ICONOMIILE le-au facut Sfintii ptr o perioada (dar ECUMENISMUL ESTE DE PESTE 100 DE ANI ,IAR DE LA ,,SINODUL” ECUMENISTILOR AU TRECUT 3 ANI,IAR IN BOR AU FOST MINIM 2 SINOADE LOCALE ANUAL SI REZULTATUL E….SE VAD FAPTELE LOR ….concerte si hore,hore cu jidanii,rugaciunea cu spurcatii si nebotezatii,legalizarea curismului ,cipurilor,vaccinurilor,mahomedanilor,papilor PRIN TACERE -a 3-a FORMA DE ATEISM-Sf Grigorie Palamas….s.a MUUULTE FAPTE,dar ca ar fi ceva in neregula cu LUMEA LUI ANTIHRIST ….TACERE TOTALA) si aceste ICONOMII se facea fara a se INCALCA DOGMELE SI CANOANELE STABILITE DE CATRE SFINTII ORTODOCSI DE PANA LA ACEI SFINTI AI VREMII,precum si ca aceste ICONOMII se facea ptr ca era RAZBOI/TORTURA/SCHINGIUIRI/MOARTE ,dar AZI CE MAI ESTE DIN ACELE TORTURI?!!!….AZI E DOAR TACERE=MOARTE DUHOVNICEASCA.Iertati-ma

  4. Care e legatura dintre – spuneti – “ecumenismul pe care il practica” si declaratiile din emisiune?
   Care sint greselile teologice din interviu?
   A spune ca 2+2 nu este egal cu 4 fiindca nu iti “place” persoana mi se pare complet dezonorant, sa nu spun …. o prostie.
   Fiindca tot 4 este raspunsul corect, …. zic spre comparatie ca sa nu ne jucam cu vorbele.
   Daca de frica preotul pomeneste pe Episcop, nu trebuie judecat spre osandire – el plateste, nu cel ce-l judeca; cine judeca un preot ii ia pacatele asupra lui…
   Este trist ca-l numesti “lepadat”, poate ca are ceva de spus dar nu are cine sa il auda, dara-mi-te sa-l asculte!
   Nu a facut nici un deserviciu, nu alege mesagerul marturisirii, impartaseste Adevarul marturisirii si cinsteste pe cel ce are curajul si demnitate sa o faca public, …. marturisirea.

 3. Si Petru s-a lep.adat de trei ori de Adevar. Dar a inteles ce a facut si s-a cait. Insa el era ales.

 4. Este incredibil cum niste oameni cu jumatate de creier isi permit sa critice si sa atace un specialist intr-un domeniu cand acesta isi face meseria. Curand vor baga la inchisoare profesori de istorie pe teme rasiste.
  Cum isi permite Mircea Dumitru sa ceara demiterea prof. Vasile Raduca? Pe baza a ce? Nu-i mai sunt valabile diplomele si realizarile?
  Parca le este frica de un om care zice adevarul si se arunca repede ca hienele sa-l sfasie.
  Rusine! Asa isi apara patriarhia oamenii, le da in cap.

 5. Bunul Dumnezeu a lăsat actul sexual numai și doar pentru procreare,lucru pe care dânsu îl cam trece de partea ecumenismului zicând că din când în când mai răruț este bine chiar și fără procreare.

  1. ”Mai bine mai rar, dar CUMSECADE”, a spus parintele.
   .
   Unde zice ce spui tu, ca eu n-am gasit?

  2. Nu spune ce inventezi ci ceea ce zice si Sf Scriptura precum ca au nevoie unul de celalalt si ca se folosesc impreuna ca sa nu cada in ispita.

   Dar din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa si fiecare femeie sa-si aiba barbatul sau. (Cor1.7:2)

   Barbatul sa-i dea femeii iubirea datorata, asemenea si femeia barbatului. (Cor1.7:3)

   Femeia nu este stapana pe trupul sau, ci barbatul; asemenea nici barbatul nu este stapan pe trupul sau, ci femeia. (Cor1.7:4)

   1. Mi-ai ridicat mingea la fileu!
    Ce reiese de-aici?
    Că OMUL ESTE DESFRÂNAT, nu înfrânat… datorită instinctelor, războiului care i-l dă diavolul, trupul propriu și lumea toată!

    1. Sa citim ceea ce a scris Sfantul Ioan Gura de Aur pe tema aceasta talcuind Epistolele Sfantului Apostol (i-a soptit cuvintele chiar Sfantul Pavel), iar contemporan cu noi – Cuviosul (Sfant!) Parinte Dionisie de la Colciu (se gasescte si scris – sunt trei volume – si audio) – si vom afla exact conditiile in care se pot culca SOTII impreuna. E pogoramantul Tainei si unul din rosturile ei – daca se face cuviincios, respectand zilele randuite (in anumite conditii se accepta chiar si incalcarea zilelor interzise), fara tehnici de pazire si cu gandul ca daca va da Dumnezeu copil, sa-l primim cu bucurie. In conditiile acestea nu este desfranare si chiar si cei sterpi au voie a se impreuna, pentru a nu cadea in ispita.

     „Nunta a fost dată pentru nașterea de copii, dar MAI MULT pentu stingerea aprinderii trupești. Îl am martor pe Sfântul Apostol Pavel, care spune: «din cauza desfrânării fiecare să-și aibă femeia sa» (I Corinteni 7, 2). Deci spre evitarea desfrânării, și nu spre nașterea de copii. Și zice iarăși Apostolul Pavel: «să fiți unul cu altul, nu pentru ca să faceți copii, ci ca să nu vă ispitească satana!». Înaintând, Apostolul nu spune: «dacă vor copii, să se căsătorească, ci: dacă nu se înfrânează, să se căsătorească!» (I Corinteni 7, 8-9)” (Sfantul Ioan Gura de Aur – ”Despre Feciorie”, XIX).

     Bineinteles ca in scrierile sale Sfantul explica clar ca e interzisa orice metoda de evitare sau suprimare a sarcinii. Mai mult, acesta sfatuieste sa se respecte zilele randuite si invata ca sotii sa se abtina de la relatii trupesti cand au copii bolnavi sau necazuri in familie. Dar daca unul dintre soti nu se poate abtine in acele zile (deobicei se intampla sa fie barbatul) si daca nu poate fi convins, atunci celalalt sot este sfatuit sa cedeze:

     „- Ce să fac, mă poate întreba cineva, dacă bărbatul meu nu-şi poate stăpâni poftele, iar eu vreau să mă înfrânez?

     – Trebuie să te pleci neapărat poftelor lui. Chiar dacă n-ai vrea să faci aceasta, dulcele lanţ al căsătoriei, ce te încătuşează, te târăşte după poftele soţului şi te trage către cel cu care dintru început te-ai legat. Dacă te împotriveşti şi rupi lanţul, nu numai că nu scapi de lanţuri, dar mai eşti şi deplin pedepsită.

     Femeia care vrea să se înfrâneze fără voia bărbatului ei, nu numai că pierde răsplata înfrânării, dar va da socoteală înainte lui Dumnezeu şi de căderea lui în adulter şi va fi mai vinovată decât bărbatul ei.

     – Pentru ce?

     – Pentru ce? Pentru că, lipsindu-l de legăturile trupeşti la care-i dă dreptul legea căsătoriei, l-a împins spre prăpastia desfrânării. Dacă unei soţii nu-i este îngăduit să trăiască în înfrânare nici măcar scurtă vreme, fără voia bărbatului ei, poate fi, oare, iertată soţia care lipseşte necontenit pe soţul ei de uşurarea ce i-o dă căsătoria?

     – Dacă aşa stau lucrurile, atunci nu poate fi o situaţie mai silnică şi mai împovorătoare decât aceasta!

     – Da! Asta o spun şi eu. Pentru ce, deci, te supui unei silnicii? Ar trebui să judeci aşa înaite de a te căsători, nu după ce te-ai căsătorit. Din pricina aceasta şi Pavel, după ce a spus că lanţul căsătoriei nu se poate rupe, vorbeşte şi despre cazul în care acest lanţ s-a rupt. După ce a spus: Eşti legat cu femeie? Nu căuta dezlegare!, a adăugat: Eşti dezlegat de femeie? Nu căuta femeie! (I Cor., 7, 27). Pavel proceda aşa, ca să îmbrăţişeze cu mai multă uşurinţă învăţătura despre traiul în feciorie, după ce mai întâi ai meditat îndeajuns asupra greutăţilor căsătoriei şi ai aflat câtă sălnicie duce cu ea.” (Sfantul Ioan Gura de Aur – ”Despre Feciorie”)

  3. Nu numai, … si pentru a nu cadea in preacurvie, …. si pentru a nu trai in desfranare.
   Omul, barbatul are ispite si – mai ales in ziua de azi, cu un mediu audio-video agresiv, cu prezenta femeilor in public ca si cum ar fi dobitoace in calduri, provocatoarfe si lipsite de rusine…
   Uita-te cati hulesc taina cununiei traind necununati.
   Nici pe acatist nu pot fi trecuti, nici slujba de inmormantare daca mor nu poate fi tinuta…
   Cum e sustinuta familia?
   Cum sint incurajati si ajutati tinerii sa isi uneasc sufletele si sa aduca viata noua in lume?

 6. tipic slugoilor illuminatilor/zionistilor, adica, hiperreactie si multipla/instantanee reactie impotriva cuiva care ii deranjeaza! Se vede clar, la noi si in alte tari, o teroare de a spune si o fraza diferita de vorbele trasate de illuminatii spurcati, toti care vin pe la tv/radio/emisiuni/ziare practic regurgiteaza ideile vehiculate de illuminati, contrar se cere demisia, amenda, dosar penal etc. Trinitas si purtatorul de cuvant al Patriarhiei –care probabil primeste directive zilnic de la “baietii destepti”- sunt mai slugarnici si decat politicienii, astia sunt complet obsedati de ascultare fata de zionisti si, in acelasi timp, complet terorizati sa nu cumva sa primeasca vreo critica, ca, deh, dupa spusele Sf Parinti –sarcasm– drumul catre rai e plin de vorbe bune, laude si o imagine buna in societate.

 7. Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
  ……….

  ADEVĂRUL rămâne în veci, căci ADEVĂRUL ESTE ÎNSUȘI MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, FIUL VEȘNIC IUBIT AL TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI. ADEVĂRUL nu poate fi desființat indiferent câte milioane de dolari se cheltuiesc contra LUI și contra învățăturilor LUI.

  Scopul corectitudinii politice eronate este de a te face să-ți diluezi identitatea, în așa fel încât să nu-ți mai aperi valorile creștine.

  Dacă zici ceva contra avortului, o pățești. Dacă zici contra LGBT, o pățești.

  Multe milioane de dolari se cheltuiesc pentru a strica cultura creștină.

  EFECTUL PUTERII BUNE A LUI IISUS, CARE ÎI SALVEAZĂ ȘI ÎI SFINȚEȘTE PE PĂCĂTOȘI, ESTE MĂRTURISIT ACUM, IARĂȘI, DE PERSOANE CARE AU PĂRĂSIT IDENTITATEA ȘI VIAȚA GAY. SUNT CONTRAZISE ASTFEL ACUM, IARĂȘI, MINCIUNILE SUSȚINUTE CU MILIOANE DE DOLARI DE GRUPURILE DE INFLUENȚĂ LGBT, CARE AU DETERMINAT GIGANTUL VÂNZĂTOR MONDIAL ONLINE “AMAZON” SĂ OPREASCĂ VÂNZAREA LUCRĂRILOR PSIHOLOGULUI CLINICIAN CATOLIC JOSEPH NICOLOSI, CARE ESTE CONSIDERAT PĂRINTELE TERAPIEI DE CONVERSIE A HOMOSEXUALILOR, TERAPIE CRITICATĂ ASPRU DE LOBBY-UL LGBT. “AMAZON” A INTERZIS ȘI CARTEA AVOCATULUI CATOLIC DAVID A. ROBINSON, ÎN CARE EL POVESTEȘTE CUM A PĂRĂSIT EL ÎNSUȘI HOMOSEXUALITATEA. (articol în engleză din 5 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii) http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2019/07/efectul-puterii-bune-lui-iisus-care-ii.html

  …………..
  La ce duce corectitudinea politică eronată:

  „CORECTITUDINEA POLITICĂ ERONATĂ CARE NE-A ÎMPIEDICAT SĂ-I AJUTĂM PE CREȘTINII PERSECUTAȚI ÎN STRĂINĂTATE TREBUIE NEAPĂRAT SĂ ÎNCETEZE”. LIBERTATEA RELIGIOASĂ ESTE “SUB MARE AMENINȚARE” LA NIVEL MONDIAL, 245 DE MILIOANE DE CREȘTINI FIIND PERSECUTAȚI PENTRU CREDINȚĂ. DE MULT AR FI TREBUIT CA PERSECUȚIA CONTRA CREȘTINILOR SĂ PRIMEASCĂ ATENȚIA CUVENITĂ, CĂCI ÎN UNELE REGIUNI E VORBA APROAPE DE GENOCID CONTRA CREȘTINILOR. RAPORTUL BRITANIC DESPRE PERSECUȚIA CONTRA CREȘTINILOR A FOST PUBLICAT SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ, ÎNSĂ A FOST LANSAT LUNI, 15 IULIE 2019, ÎN LONDRA. (articol în engleză din 15 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii). http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2019/07/corectitudinea-politica-eronata-care-ne.html

 8. De la un preot la toata Patriarhia BOR e cale lunga, in plus titlul este mai mult clickbait pentru cei agitati fix de aceste titluri. Totul tine de credinta, care o capeti citind din Carte, dar multi nu citesc dar isi dau cu parerea CREZIND ca, gata, BOR…in sus si-n jos. Din cauza probleme ce tin de stima de sine la criticat multi se-ngramadesc, cind tatal lor este ..acuzatorul.

 9. Se poate urmări inregistrarea? Ce a deranjat atât de mult, tonul, atitudinea sau ce? Fraților, dacă e atât de jignitor să se vorbească într-un anume fel la adresa altora, de ce nu sărim in sus să ne apărăm și țara și conaționalii? A, da! Si limba și obiceiurile?! Oare știu toți despre ce vorbesc? Iar dacă e vb despre alte afirmații ale părintelui , referitoare la anumite “practici” și dacă tot am aflat că asta nu e punctul de vedere ortodox, de ce nu ne explică dl. Bănescu cum e cu punctul ăsta de vedere? Sunt chiar curioasă cum ar răspunde dânsul la întrebarea legată de folosirea prezervativului?

 10. Pai, mai tâmpit ca mine oricum nu este, care susțin realitatea revelata a pământului plat?! Îmi asum și moartea pentru asta…

  1. Am inceput si eu sa ma gandesc serios la teoria Pamantului plat. Eu sunt inginer constructor, proiectant. Cel mai interesant si de luat in seama comentariu (pentru mine) e al unui inginer proiectant de sosele si tuneluri – asa e si la canalele navigabile, niciodata nu se ia in considerare curbura Pamantului, oricat de lung ar fi traseul, si totdeauna trasarea lucrarii iese cu mare exactitate!

   1. “Trasarea” cu “mare exactitate” nu este trasare exacta, ci in limita de toleranta; insumarea deviatiilor la imbinari/conectari acopera/urmeaza curbura, nicidecum nu o “neaga”.
    Din deviatii minuscule, succesive se poate ajunge CIRCULAR la punctul de plecare.
    Sa nu imi spui ca se lucreaza cu toleranta (dimensionala) “0” ca asta nu e inginerie ci filozofie.
    Am trecut prin proiectare in tehnologia constructiei de masini unde tolerantele erau micronice, nu in centimetri, cum sint in constructii, adica de 100 – 1000 ori mai “stranse” si tot nu se obtine[a] o aliniere perfecta obtinuta sistematic.
    … ai zburat vreodata cu avionul?
    —-
    … da’ …. ce are emisiunea cu forma Pamantului???

    1. ai dreptate, explicatia e foarte buna. si da, am zburat cu avionul, nu mai intru in amanunte, inteleg ce vrei sa spui. Asa e, n-are, doar i-am raspuns “Duhului Capitanului”.

 11. Pacat ca nu s-au spus mai multe dupa articol. Pai la prezervativ nu se masturbeaza numai femeia! Ci in primul rand barbatul, care-si pune acel cauciuc. Pai faptul ca samanta barbatului se duce dupa ce se excita intr-un plastic aiurea, fara a atinge destinatia lasata de Dumnezeu si natura lucrurilor, ca “arunca” samanta, este chiar definitia clasica a ceea ce a facut Onan. Nu le place domnilor de la cna sau de la universitatile laice ceea ce se scrie in Sfanta Scriptura? Sa se ia la cearta cu Dumnezeu, Doamne iarta-ma! Dar ala-i adevarul! Cu A mare. Si sa-l lase pe profesorul Raduca in pace.

  La chestiunea cu violul mi-a explicat si mie un doctor mai demult ca pt a ramane femeia gravida e o chestiune de o “clipita” cand se deschid niste “portite” prin uter acolo de e primita samanta pe mai departe asa incat ulterior sa se petreaca fecundarea iar Duhul sa zamisleasca viata acolo. Acea “clipita” tine de un oarcare moment de placere al femeii, deci de o anume “consimtire”, ce bun e cuvantul asta aici! Explica totul: adica o co-simtire impreuna! care duce la momentul fecundarii.

  La subiectul cu prezervativul limbajul este frust, brut, dar nu mai putin adevarat cu ceva.

  Cat despre musulmani, adevarul celor spuse nici nu mai trebuie macar aparat cu ceva, e cristal clar, pentru toata lumea (desi “purtatorul” de cuvant s-a stropsit parca cel mai tare, clasic pt ce traim azi si pt aggiornamento-ul pe care-l paractica patriarhia ortodoxa romana, mai abitir decat o face politica versata si vanduta..)

  Ramane stupefactia totala cand vezi membrii cna dar si ilustrul de la universitate ce infiereaza niste idei si principii absolut firesti si naturale, lasate de bunul Dumnezeu noua. Adica stupefactia cand vezi ca doar stigmatizeaza bolnav cu nonsalanta maxima, nevenind cu ABSOLUT NICIUN argument! O explicatia ceva, legat de modul chior si stramb in care vad si gandesc ei. De fapt nici nu o au! Este numai, singura, spalare pe creier pe care societatea moderna si secularizata le-a oferit-o (care evident nu este prezenta in niciun caz la elevatul purtator de cuvant, ci aici in mod cert este vorba de alte abordari si interese superioare).

  cu ce-a gresit asadar prof. Raduca? Si da, nu poti sa ucizi! chiar si daca e despre o VIATA venita dupa un viol .. Sau altfel spus, nu poti lasa satana sa ucida un suflet de om, chiar daca ne baga “alibiul” violului ..

  aceste fapte sunt numai un preambul a ceea ce o sa se intample pe mai departe, in vremurile care vor urma..

  1. Corect!
   Adaug: negarea Adevarului duce la nebunie iar cei care l-au atact pe Parinte neaga Adevarul. … care este absolut; pe ei i-a prostit MArx ca e relativ.
   Si nu a fost singura sursa de inspiratie, mai avem un Bruno, un Galilei, un Luther, un Darwin, un Freud, un Jung, un Einstein, si [multi] altii, falsi crestini, ne-crestini si anti-crestini.

  2. Cunosc o femeie care a ramas insarcinata in urma unui viol. Femeie casatorita cu 4 copii. Iti garantez ca nu a avut nicio placere pe parcursul actului, s-a ales cu degete si coaste rupte. Nu are bicio baza stiintifica ce spui tu despre “clipita de placere”. Cervixul are permanent o mica deschidere ce permite inaintarea lichidului spermatic catre ovul. Altfel nu ar fi posibila menstruatia.
   Numai o gandire misogina poate debita aberatiile de mai sus.

   1. Ai dreptate.
    Daca ar fi cum zice ea, ar insemna ca o femeie frigida nu poate avea copii.
    Iar daca femeia violata are orgasm, nu inseamna ca si-a dorit sau ca i-a placut. Placerea apare strict din punct de vedere fiziologic, pt ca asa e construit trupul omului.

 12. Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
  …………
  CREȘTINISM FALIMENTAR ÎN ROMÂNIA???!!! „TEOLOGIE POP” ÎN ROMÂNIA???!!! PĂCATE STRIGĂTOARE LA CER ÎN ROMÂNIA!!! ….. DE DRAGUL CORECTITUDINII POLITICE ERONATE ….

  UCIDEREA CREȘTINILOR DIN NIGERIA DE CĂTRE MILITANȚII MAHOMEDANI FULANI, CU ARME SCUMPE ȘI AJUTAȚI DIN ELICOPTERE, A AJUNS LA SITUAȚIA DE GENOCID, POTRIVIT UNUI NOU RAPORT ÎNAINTAT LA CURTEA PENALĂ INTERNAȚIONALĂ DE LA HAGA, DE CĂTRE ORGANIZAȚIA “JUBILEE CAMPAIGN”, SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ. ȘI LA WASHINGTON S-A DISCUTAT SITUAȚIA DIN NIGERIA SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ. NU SE ȘTIE CINE ÎI AJUTĂ PE MAHOMEDANII FULANI LA UCIDEREA CREȘTINILOR!!! (articol în engleză din 22 iulie 2019 ; scurtă anunțare a știrii). DAR ÎN ROMÂNIA SE ȘTIE CĂ MEDICII ÎI UCID PE BEBELUȘI ÎN PÂNTECELE MAMELOR LOR ȘI SE ȘTIE CĂ PE MEDICI ÎI AJUTĂ PARLAMENTARII, PRIN LEGISLAȚIA ATEISTĂ-ANTICRISTĂ-SATANISTĂ!!! MEDICII CARE FAC 100.000 DE AVORTURI ÎN FIECARE AN ȘI PARLAMENTARII CARE ÎI SUSȚIN SUNT MULT MAI RĂI DECÂT VĂCARII MAHOMEDANI FULANI CARE ÎN 2018 AU UCIS CAM 2.400 DE CREȘTINI, (DUPĂ ALTE SURSE 6.000 …)!!!
  https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2019/07/uciderea-crestinilor-din-nigeria-de.html

  1. Mda…toți se feresc să spună că România înoată în sânge NU până la gât, ci până peste cap!
   Se spune – la TV, oficial, ca reclamă pentru folosirea prezervativului și a încetării răspândirii bolilor lumești – că se fac 170 de avorturi pe zi.
   170 x 365 zile = 62.050 români/an sfârtecați, aruncați, uciși…
   365 x 30 de ani = 10.950 zile
   Nici nu vreau să calculez cât iese din 90 încoace!

 13. Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
  ………..
  ÎN ROMÂNIA CÂND ÎNCEPE BISERICA ORTODOXĂ UN ASTFEL DE PROIECT DE DOCUMENT, CĂCI 100.000 DE BEBELUȘI SE UCID ÎN FIECARE AN PRIN AVORTURI EFECTUATE DE MEDICII DRACULUI, PE BAZA LEGILOR FĂCUTE DE PARLAMENTARII COMANDAȚI DE ATEI-DERBEDEI-ANTICRIȘTI-SATANIȘTI???!!! ………………………… ÎN RUSIA, SFINȚENIA VIEȚII UMANE DIN MOMENTUL CONCEPȚIEI, DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE EMBRIONULUI UMAN CA PERSOANĂ UMANĂ, SĂ FIE GARANTATE PRIN LEGISLAȚIE. AȘA A PROPUS BISERICA ORTODOXĂ RUSĂ ÎN PROIECTUL DE DOCUMENT PUBLICAT RECENT PE WEBSITE-UL EI, UNDE SE POT LĂSA COMENTARII REFERITOARE LA ACEST DOCUMENT PÂNĂ ÎN 30 SEPTEMBRIE 2019. (articol în engleză din 28 iunie 2019; scurtă anunțare a știrii). https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2019/06/in-rusia-sfintenia-vietii-umane-din.html
  ……….
  ARGENTINA, ȚARA DE ORIGINE A PAPEI FRANCISC, TOCMAI A VOTAT JOI, 9 AUGUST 2018, RESPINGÂND PROIECTUL DE LEGE PENTRU LEGALIZAREA AVORTULUI. ÎNSĂ, LOBBYIȘTII PRO AVORT INTERNAȚIONALI AU FINANȚAT DIN GREU PERSOANELE DIN ARGENTINA CARE SĂ INFLUENȚEZE OPINIA PUBLICĂ ÎN FAVOAREA AVORTULUI, PRODUCÂND VIOLENȚE PE STRĂZILE DIN BUENOS AIRES (articol în engleză din 10 august 2018 ; scurtă anunțare a știrii) http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2018/08/argentina-tara-de-origine-papei.html
  ……..
  ÎN SUA, ÎN STATUL ALABAMA, LEGEA ANTIAVORT A FOST VOTATĂ DE SENAT MARȚI, 14 MAI 2019. CAMERA REPREZENTANȚILOR A VOTAT-O MAI ÎNAINTE. KAY IVEY, GUVERNATORUL STATULUI, APĂRĂ ACEASTĂ LEGE. BEBELUȘII SUNT APĂRAȚI ÎN PÂNTECELE MAMELOR DIN MOMENT CE ESTE DETECTAT RITMUL INIMII LOR. (articole în engleză din 15 și 13 mai 2019 ; scurtă anunțare a știrii). ÎN ROMÂNIA SENATORII ȘI DEPUTAȚII, DAȚI DRACULUI, SUSȚIN AVORTURILE PRIN LEGISLAȚIE, IAR DOCTORII DAȚI DRACULUI UCID 100.000 COPII ÎN FIECARE ANI !!! CREȘTINISMUL ESTE FALIMENTAR ÎN ROMÂNIA ???!!! FRICĂ DE DUMNEZEU NU MAI EXISTĂ ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE SE COMIT ACESTE PĂCATE STRIGĂTOARE LA CER !!! http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2019/05/in-sua-in-statul-alabama-legea.html

 14. Eu sunt șocat de ceea ce scrieți. Femeia sa tacă….
  …. vorbiți de adevărul medical fără nicio competența sau argument științific. Vă solidarizați in jurul unui popă care are un discurs șocant. Susțineți un fel de filosofie a prezervativului, a violului, total decalate de logică și argumentare științifică. Vedeți cum a reacționat comunitatea științifică, CNA și Patriarhia prin purtătorul de cuvânt…. și tot nu va ajung argumentele, tot nu va solicită rațiunea să cântăriți echitabil discursul. Va duelați in propriile frustrări, aveți diacursuri golite de conținut, ceea ce ma face să lansez ipoteza că una spuneti si alta faceți in propria intimate. Respectați femeia, gândiți-va la trauma unui viol…. și apoi poate scrieți alte mesaje. Nu faceți bine Bisericii cu tipul acesta de solidaritate.
  Raducă mi-a fost și mie profesor. Știu destule și poate întrebați si voi la cei pe care ii cunoașteți. …asadar, lăsați-l să se apere singur, dacă spuneți ca detine adevărul. Dacă nu, poate face un gest decent și nu mai scrijelește obrazul BOR.

  1. Singura afirmație discutabilă ar fi cea legată de viol. Treaba e că nu totdeauna violul e viol, ci sunt situații în care unele fete încearcă ”să se scoată”, să scape de oprobiu și își aduc aminte cu întârziere, că au fost violate.
   Lucrurile nu pot fi generalizate și, într-adevăr, violul (cel real) e o traumă.
   N-am urmărit discuția, dar cred că totul a plecat de la întrebarea dacă avortul poate fi acceptat în caz de viol.
   Dar dacă violatorul nu primește pedeapsa capitală,de ce ar primi-o un copil nevinovat.

   Repet, singura afirmație discutabilă e cea legată de un ”viol” consimțit. În rest a zis foarte bine ce a zis. Ce facem, îl condamnăm pentru că a zis lucrurilor pe nume?

  2. La faza cu violul m-a enervat!
   Am mai spus-o: am avut o prietenă care, în urma unui viol, nici acum nu mai e zdravănă la cap!
   În al doilea rând, să spui că un copil rezultat de pe urma unui viol a fost datorită clipei de plăcere simțită de către victimă, mi se pare năucitor!
   Nu cred că e vorba de plăcere, ci de instinctul animalic care, dacă e satisfăcut, reacționează!

   1.Așa s-a întâmplat cu femeile în cadrul experiențelor făcute de naziști în Cel de-al Doilea Război Mondial când, țintuite, răstignite pe pat, li se aplicau senzori de corp pentru a le produce excitație sexuală continuă, abuzând de ele unul după altul bărbați, pentru a testa gradul de suportabilitate dpdv fizic a nu știu câtor acte sexuale…

   2. În cazul copiilor mici (foarte mici…sugari) pentru dereglații de psihologi/psihiatrii care au scos cărți în care spuneau că în urma nu știu câtor acte sexuale cu minori (sugari, țineți minte!) avea loc orgasmul, deci ”plăcerea” resimțită de micuți…asta, până s-a trezit nu știu ce medic să întrebe răspicat pe psihopați, de unde știu ei asemenea detalii – gradul de excitație, orgasmul…- dacă nu ar fi experimentat ei înșiși pe copii asemenea grozăvii?
   Chiar aici pe blog a fost un astfel de editorial dacă nu mă înșeală memoria…

   Așa că, mai ușor cu pianul pe scări!

   1. Nu am urmărit emisiunea, dar presupun că toată discuția a plecat de la întrebarea dacă un copil conceput în urma unui viol poate fi avortat.
    Concluzia e că e o probabilitate foarte mică să fie conceput un copil în această situație, dar chiar și așa, avortul e inacceptabil.
    În vreme ce violatorul, în România și în multe alte țări, nu e pasibil de pedeapsa capitală, ba uneori primește și o pedeapsă disproporționat de mică față de fapta comisă, se pune problema ca un copil nevinovat să fie ucis.

  3. “Vedeți cum a reacționat comunitatea științifică, CNA și Patriarhia prin purtătorul de cuvânt…. ”
   A reactionat negand, nu a demonstrat nimic sa “deznbata” afirmatiile Parintelui.
   Stiinta pe care o respecti (se pare) afirma ca homosexualitatea e in=ascuta si genul sexual este “fluid”. Adica cine a facut pe om este nu e doar pervers – ca-l face “asa” pe om dar si il omoara prin foc – Sodoma si Gomora, dar e si tampit ca nu stie ce va fi in viitor… BIIIINE ca au aparut oamenii de stiinta sa lamureasca “ce si cum” e [si] cu asta!, nu-i asa?
   … de cand CNA se ocupa de stiinta????
   Patriarhia – care e o institutie, nu e o fiinta! – nu a reactionat, e entitate ne-vie.
   Dl, purtator de cuvant a reactionat politic fara sa vina cu opinia insusita de el, ceea ce denota ca nu are cu ce sa contrazica un adevarat erudit in problemele dezbatute.
   … da’ ce crezi ca o sa vina cineva sa spuna ca apostaziatii sint de acord cu ceea ce au apostaziat???? – pacat ca sint consecventi in a-si sutine greaua ratacire!

 15. @Andrei Nicolae-Mihai

  Nu e vorba de supărare, nici măcar de ceartă…serios!
  O discuție în contradictoriu NU trebuie să sune a amenințare, să fie considerată un atac la persoană, dusă în derizoriu sau luată la mișto!
  Crede-mă, sunt fan/ă a tot ce a scris Virgiliu Gheorghe de mult timp, cu foarte puține excepții și alea minore!
  Când n-am timp să vizionez conferințele lui, le convertesc de pe youtube în mp3 și le ascult. Este un om echilibrat, de bun simț și realist!
  Am postat și pe-aici, transcriptul unor conferințe întregi despre homosexualitate sau educație…deci, s-avem pardon, cunosc subiectul!
  DAR…asta a spus să știi – femeia este făcută de Creator să fie multitasking, doar nu i-a făcut capul să se învârtă parabolic, ca la bufnită :) însă simte TOT!
  Nu înțeleg însă, DE CE nu trebuie vorbească dpdv teologic?
  Este NUMAI atributul bărbaților?
  În Biserică, să tacă..dar în rest…NU!
  Când femeile TAC pentru că bărbații nu vorbesc, nu revendică, nu dau cu pumnu-n masa politicienilor, poate și una peste ceafa lor groasă…uite unde a ajuns țara noastră!
  E de bine?
  Femeile nu se căsătoresc, nici nu-și mai doresc, devin carieriste (sau nu…) câștingându-și existența, nu vor copii, când îi vor e prea târziu , etc…
  Deci, Statul ăsta condus de TICĂLOȘI VÂNDUȚI, trebuie să faciliteze case pentru cei care vor să-și întemeieze familii…dacă arăți că te-ai căsătorit, Statul, dacă nu vrea să aibă numai pensionari, înlesnește vânzarea de case tinerilor, iar pentru venirea copiilor pe lume, până la majorat, să fie scos domne de la plata utilităților (apa, curent, canalizare, gunoi…întreținere); femeia să aibă măcar salariul minim garantat cum a propus saccsiv, iar soțului să i se dea un salariu decent, pentru a-și crește copiii!
  Asta trebuia să facă bărbații!
  Nici Bisericile nu prea sunt pline de bărbați pentru că, spunea Cuv.Paisie Aghioritul că bărbatul poate să trăiască și așa…lemn, are în el o ne-mișcare (nu neapărat nesimțire), dar femeia, dacă nu ia calea Bisericii și nu se lipește de Dumnezeu, înnebunește! De ce? Pentru că e sensibilă, gândește mai mult cu inima, etc…
  Bineee….dar și când bărbatul începe să o i-a pe calea Bisericii, face de rușine un cârd de femei: în Biserică stă cu adevărat smerit, tăcut, cu bun simț…față de femeile care foșnăiesc, bârfesc, etc…
  Promit să caut pasajele cu pricina, postându-le….

  1. Magda, m-ai surprins placut, o spun cu toata sinceritatea, Doamne ajuta! :)
   .
   Referitor la de ce nu trebuiesc sa faca ele teologie – sau nu e recomandat, mai bine spus – nu pot eu sa-ti explic, tot ce stiu e ca asta spune toata Scriptura si toti Sfintii Parinti care au tratat subiectul. Pentru mine e de ajuns… De asemenea, se spune clar (in scrierile Sfintilor Parinti) ca ele nu sunt facute sa conduca (afara, bineinteles de propria casa, in ascultare/ armonie cu barbatul). Acest lucru l-au descoperit in al 12-lea ceas si stiintele politice, socialogia si psihologia (vezi Jordan Peterson).
   .
   Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca intr-o familie, cheile pacii le pastreaza femeia si ca de acest fapt tine vointa barbatului…
   Poate pentru ca sunt prea sensibile, undeva pana la o slabiciune pe care vrasmasului. Tot ce stiu din Istoria lumii (si Biblica, si Bisericasca si laica) e ca au fost foarte usor de pacalit, de atras in capcane in momente cheie si au facut greseli mari, care au guzduit lumea si regate intregi.
   .
   Dar sa stii ca eu – in general – daca am o nelamurire si gasesc un cuvant la Sfintii Parinti, nu-mi mai bat capul prea tare. Daca asa scrie, gata. Sfantul Paisie Velicicovschi (de la Neamt) zice ca toata literatura patristica a fost scrisa de parinti nu pentru timpurile lor, ci in mod cu totul special pentru vremea noastra, ca sa nu ramanem fara carma! Iti dai seama, Magda? Incredibil! Si e si o ispita: tot apar carti, scrise de tot felul de contemporani, iar Patericul, PSB-urile, Filocaliile, Istoriile Bisericesti si integralele Sfintilor zac in uitare. Nu mai zic de cititul pe internet, care nu da nici o roada! Nici una – e dovedit! Eu intru doar la cateva saptamani pe net, atunci mai las si ceva comentarii :)… dar sa stii ca simt ca nu ma folosesc – imi pare rau si as vrea sa am puterea sa nu mai intru deloc!
   .
   Oricum, iti multumesc frumos de raspuns,
   si iarta-ma ca am intins cuvantul – nu scriu cuvinte goale…
   Doamne ajuta!

   1. PS: Doar ca sa stii, in opinia mea: Femeie feminista, barbat neasumat – efeminat (tu ii atribui alte epitete :) ) – doua fete a aceleiasi monede. Consider ca din aceste doua s-a nascut curentul homosexual, aici sunt pricinile. Iar dictatura asta vine peste noi, pentru ca noi, crestinii, am devenit asa: neasumati – femeia feminista, barbatul efeminat. Sfantul Nicodim Aghioritul spune ca nici un duh nu poate avea putere reala in lume, daca mai intai crestinii nu pactizeaza cu el (Hristoitia). Crestinii sunt paznicii lumii impotriva raului.

    1. NUP!
     Pricina e ne(re)cunoașterea atârnării de Dumnezeu, căderea în idolatrie:

     “Zicand ca sunt intelepti, au ajuns nebuni.
     Si au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricacios cu asemanarea chipului omului celui stricacios si al pasarilor si al celor cu patru picioare si al taratoarelor.
     De aceea Dumnezeu i-a dat necuratiei, dupa poftele inimilor lor, ca sa-si pangareasca trupurile lor intre ei, ca unii care au schimbat adevarul lui Dumnezeu in minciuna si s-au inchinat si au slujit fapturii in locul Facatorului, Care este binecuvantat in veci, amin

     ! Pentru aceea Dumnezeu i-a dat unor patimi de ocara, caci si femeile lor au schimbat fireasca randuiala cu cea impotriva firii; asemenea si barbatii, lasand randuiala cea dupa fire a partii femeiesti, s-au aprins in pofta lor unii pentru altii, barbati cu barbati, savarsind rusinea si luand in ei rasplata cuvenita ratacirii lor.

     Si precum n-au incercat sa aiba pe Dumnezeu in cunostinta, asa si Dumnezeu i-a lasat la mintea lor fara judecata, sa faca cele ce nu se cuvin, plini fiind de toata nedreptatea, de desfranare, de viclenie, de lacomie, de rautate; plini de pizma, de ucidere, de cearta, de inselaciune, de purtari rele, barfitori, graitori de rau, uratori de Dumnezeu, ocaratori, semeti, trufasi, laudarosi, nascocitori de rele, nesupusi parintilor, neintelepti, calcatori de cuvant, fara dragoste, fara mila; acestia, desi au cunoscut dreapta oranduire a lui Dumnezeu, ca cei ce fac unele ca acestea sunt vrednici de moarte, nu numai ca fac ei acestea, ci le si incuviinteaza celor care le fac”. (Rom. 1, 22-32)

     1. Asa este! Dar eu nu vorbeam de homosexualitate in sine, ci de curentul ideologic homosexual – daca nu fiu, macar frate al feminismului si efeminarii – pe care il sustin si heterodocșii, iar in duh chiar si multi dintre crestinii ortodocși!

  2. Despre FEMEIA ORTODOXA in unele scrieri ale Dumnezeiescului Ioan Gura de Aur….
   Carte-Comentariu la Epistola catre Romani
   Despre ceea ce zice Apostolul cel Sfant Pavel,ca femeilor le interzice sa invete,pag 479,480
   Dară cum de zice tot Pavel: „Iară femeei să inveţe nu dau voie“ (I. Tim. 2, 12) O impiedecă numai ca să stea in mijlocul adunărei ca cea dintai; o impiedecă de a sta pe tronul din altariu, sau şi in amovon, nu insă şi de cuvantul invăţăturii. Căci dacă n’ar fi aşa, apoi cum de zicea femeei ce avea bărbat necredincios: „Că ce ştii femeie: oare iţi vei mantui bărbatul?” (i. Cor. 7,16). Cum de li da voie ca să’şi inveţe copiii lor, zicand: „Se va
   mantui (femeia) prin naşterea de fii, de vor petrece intru credinţă, şi intru dragoste, şi intru sfinţire, cu intreagă inţelepciune” (i. Tim. 2, i5)? Cum de a catihizat Prischila pe Apollo? Aşa dară apostolul nu zicea aceasta impiedecand-o de la o conversaţie particulară, care ar deveni folositoare, ci spune numai de convorbirea in public, in mijlocul adunărei, ceia ce era numai in dreptul dascalilor de a face. ………
   Carte-Talcuire la Epistola catre Tit
   Despre hotarul pus de Legiuitor ptr invatatura femeilor data altora,pag 89
   Nu ingădui femeii să inveţe pe altul”? (I Timotei 2, 12) Insă, ascultă ce a adăugat mai departe: „nici să stăpanească pe bărbat”. Bărbatului incă de la inceput i s-a permis a-i invăţa şi pe bărbaţi, şi pe femei; femeii ii permite numai cuvantul sfătuitor in casă, insă, nicăieri nu-i ingăduie de a adresa vreo cuvantare lungă. De aceea a adăugat: „nici să stăpanească pe bărbat”……………
   Carte-Cuvantari despre viata de familie-Sf Ioan Gura de Aur,pag 15,16
   …..Iar că este nevoie pentru această treabă de capii familiilor, ascultă pe Pavel unde le trimite pe femei: „Dacă vor să inveţe ceva”, zice, „să intrebe acasă pe bărbaţii lor” (I Corinteni 14, 35). Nu le aduce la invăţător. Căci după cum in invăţarea literelor sunt şi dintre ucenici invăţători, aşa şi in Biserică6. Că el vrea ca invăţătorul să nu fie ingreuiat de toţi. De ce? Pentru că astfel vor fi mari bunătăţi, anume nu numai că se va uşura osteneala invăţătorului, ci şi că fiecare, purtand grijă de ucenici, degrabă va
   putea să devină invăţător, de vreme ce are această insărcinare…….
   ……..Cap al femeii eşti. Deci capul să conducă [rythmizein] mai departe trupul. Nu vezi că nu atat prin loc este superior restului trupului, cat prin purtarea de grijă faţă de el, fiind ca un ocarmuitor care il indreptează pe de-a-ntregul? Căci in cap sunt şi ochii trupului şi ai sufletului. De acolo descinde, prin aceştia, puterea văzătoare şi de acolo puterea conducătoare [mintea]. Şi unul [trupul | este oranduit spre slujire, iar altul [capul] este pus spre a porunci. Toate simţurile de acolo işi au inceputul [principiul conducător] şi izvorul. Organele de vorbire de acolo se inalţă; văzul, mirosul, tot pipăitul. Şi rădăcina tendoanelor şi a oaselor de acolo se susţine. Vezi că el
   este superior, mai degrabă, prin purtarea de grijă decat prin cinste. Aşa să le conducem şi noi pe femei. Să fim mai presus de ele nu prin aceea că mai multă cinste căutăm din partea lor, ci prin aceea că mai multe faceri de bine au din partea noastră……….
   Pag 22,23,24……
   Aşadar, pe bărbat nu il sileşte să fie pururea cu capul descoperit, ci numai cand se roagă. „Căci tot bărbatul, dacă are pe cap cand se roagă sau prooroceşte, ruşinează capul lui”. Dar femeii ii porunceşte ca pururea să fie cu totul acoperită [katakalypto]. De aceea zicand: „Orice femeie
   rugandu-se sau proorocind cu capul neacoperit cu totul [akatakalypto], ruşinează capul ei”, nu sa oprit numai la atat, ci a continuat spunand: „căci este la fel cu cea rasă” (l Corinteni 11, 5). Iar dacă a fi ras este pururea ruşinos, e limpede că şi a fi neacoperit cu totul este totdeauna ocară.
   4. Şi nu s-a mulţumit numai cu asta, ci iarăşi a adăugat, zicand: „datoare este femeia să aibă [semn de stăpanie] [ exusia] pe cap, din pricina ingerilor” (I Corinteni 11, 10). [Prin aceasta] arată că nu numai in vremea rugăciunii, ci totdeauna trebuie să fie acoperită. Dar in cazul bărbatului nu il lasă cu totul fără acoperămant, ci numai fără plete. Căci numai atunci cand se roagă il opreşte să fie acoperit, pe cand a purta plete ii interzice totdeauna.
   Nu a zis „acoperit ci „avand pe cap”, arătand că şi daca se ruga cu capul descoperit dar ar avea plete este acelaşi lucru ca si cand l-ar fi acoperit. Căci pleata a fost dată in loc de acoperămant. „Si daca femeia nu se acoperă, să se şi tundă. Dar dacă este ruşine pentru femeie să se tundă sau să se radă, să se acopere” (I Corinteni 11,6) La inceput ii cere să nu aibă capul descoperit, dar inaintand ii sugerează şi să il aibă acoperit totdeauna – prin aceea că zice „este la fel cu cea rasă, dar [ii sugerează] şi faptul de a-l ingriji şi a avea toată sarguinţa [pentru acoperirea capului].
   Că nu a zis simplu să se acopere, ci să se acopere cu totul incat să fie acoperita din toate părţile cu de-amanuntul.Şi o ruşinează prin referirea la ceva necuviincios, atingandu-se foarte tare de ea , şi zicand: „Iar dacă nu se acoperă cu totul, să se radă”. „Dacă arunci acoperămantul pus de
   legea lui Dumnezeu”, zice, “aruncă-l şi pe cel al firii20″. Iar dacă cineva zice: „Şi cum ar fi acest lucru ruşine pentru femeie, dacă, [făcandu-l], ea se ridică la slava bărbatului?″, aceea o spunem: nu se ridică, ci cade şi din cinstea proprie. Căci a nu rămane in limitele proprii şi in legile puse de Dumnezeu, ci a te ridica mai presus de ele nu este adăugire, ci impuţinare.
   Căci după cum cel ce tinde către cele străine şi răpeşte cele care nu sunt ale lui nu işi adaugă nimic mai mult, ci se impuţinează, pierzand şi ceea ce avea – lucru care s-a intamplat şi in rai -, aşa şi femeia, nu işi adaugă bunul neam [eygheneia] [cinstea] al bărbatului, ci işi pierde buna infăţişare [buna cuviinţă] [eyschemosyne] de femeie.
   Şi nu numai de aici ii vin cele de ruşine, ci şi din lăcomie. Acceptand, dar, ceea ce este mărturisit [de toţi] ca ruşinos şi zicand: „dacă este ruşine pentru o femeie să se tundă sau să se radă”, pune mai departe şi ceea ce e de la el [de la apostol], spunand: „să se acopere cu totul”. Şi nu a zis „săşi lase părul să atarne”, ci „să se acopere cu totul”, legiuind amandouă acestea deodată şi din amandouă părţile pregătindu-le: şi din cele legiuite şi din cele contrare . Căci şi acoperămantul şi pleata sunt acelaşi lucru; şi cea rasă, şi cea care are capul descoperit sunt, iarăşi, acelaşi lucru.
   „Căci este la fel cu cea rasă”. „Pentru că bărbatul este dator să nu se acopere, fiind chip şi slavă a lui Dumnezeu” (I Corinteni
   11,7). [Şi], iarăşi, aceasta este altă pricină: „Pentru că are cap numai pe Hristos, nu trebuie să-şi acopere capul. Dar şi pentru că o conduce pe femeie”. Căci dregătorul care se apropie de impărat trebuie să aibă simbolul conducerii [dregătoriei]. Aşadar, după cum nimeni dintre dregători nu ar indrăzni să se arate fără brau şi hlamidă celui ce poartă coroana, aşa şi tu, fără simbolurile conducerii – care sunt neacoperirea -, nu te ruga lui Dumnezeu, ca să nu te ocărăşti şi pe tine, şi pe Cel Ce te-a cinstit.
   – Dar acelaşi lucru se intamplă şi in cazul femeii, ar zice careva. Căci şi pentru aceea este ocară a nu avea simbolurile supunerii.
   „Iar femeia este slava bărbatului” (I Corinteni 11, 7). Prin urmare, firească este conducerea bărbatului [in raport cu femeia]. Apoi, pentru că a spus-o hotărat, pune iarăşi alte pricini şi raţionamente, ducandu-te la facerea dintai şi zicand aşa: „Căci nu este bărbatul din femeie, ci femeia din bărbat” ( l Corinteni 1 1 , 8). Iar dacă a fi din altul este slavă a aceluia din care este,
   cu mult mai mult faptul de a fi asemenea.
   „Căci nu a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat” (I Corinteni 11,9). Aceasta este a doua superioritate, ba mai degrabă a treia sau a patra, intaia este că Hristos este capul nostru [al bărbaţilor] iar noi al femeilor. A doua, că noi suntem slava lui Dumnezeu iar femeia este [slava] noastră. A treia, că nu noi suntem din femeie, ci ea din noi. A patra, că nu noi suntem pentru ea, ci ea pentru noi. De aceea, datoare este femeia să aibă [ semn de] stăpanie pe cap.
   5. Aşadar, a fi acoperită este [semn] al supunerii şi al stăpanirii. Căci a te pleca pregăteşte şi sfiala, şi paza virtuţii tale. Fiindcă pentru cel condus este virtute şi cinste a rămane in ascultare.
   Iar bărbatul nu trebuie neapărat să facă aceasta, căci este chip al Stăpanului său, dar pentru femeie este firesc. Gandeşte-te, dar, la covarşirea fărădelegii, cand, fiind cinstit cu atata stăpanire, te faci pe tine de ruşine, răpind infăţişarea femeii. Şi faci acelaşi lucru ca şi cand, luand coroana, ai arunca-o de pe cap şi in loc de coroană ai lua o haină de rob.
   „Insă nici bărbatul fără femeie, nici femeia fără bărbat, intru Domnul” (I Corinteni 11,11).
   Fiindcă a dat multă superioritate bărbatului, zicand că femeia este din el şi pentru el, şi sub el, ca nici pe bărbaţi să nu-i inalţe mai mult decat trebuie şi nici pe acelea să le injosească, ia aminte cum adaugă indreptarea, zicand: „Nici bărbatul fără femeie, nici femeia fără bărbat, intru Domnul”
   „Nu-mi iscodi”, zice, „numai cele care ţin de intaietate, nici nu [aminti] de facerea aceea [de la inceput]. Căci dacă vei cerceta cele de după acestea, fiecare este pricina fiecăruia, ba mai degrabă nu fiecare a fiecăruia, ci Dumnezeu este [cauza] tuturor”. De aceea zice: „nici bărbatul fără femeie, nici femeia fără bărbat, intru Domnul”. „Căci după cum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul prin femeie” (l Corinteni 11, 12). Nu a zis
   „din femeie”, ci iarăşi „din bărbat”. Căci acest lucru rămane incă neştirbit pe seama bărbatului. Dar nu ale bărbatului sunt aceste isprăvi, ci ale lui Dumnezeu. De aceea a şi adăugat: „Şi toate sunt din Dumnezeu” (I Corinteni 11, 12). Aşadar, dacă toate sunt ale lui Dumnezeu, şi El insuşi
   porunceşte acestea, increde-te şi nu grăi impotrivă.
   „Sau nu vă invaţă insăşi firea că bărbatul, dacă işi lasă plete, ii este lui necinste; iar femeia dacă işi lasă plete ii este slavă? Că părul i s-a dat in loc de acoperămant” (I Corinteni 11, 14-15). Ceea ce face pururi, punand rationămente simple, face şi aici, alergand la obiceiul comun şi foarte ruşinandu-i pe cei care intarzie să inveţe acestea de la el [de la apostol], cand ar fi putut să le inveţe şi din obiceiul comun.
   – „Dar dacă i-a fost dat in loc de acoperămant”, ar zice [careva], „pentru ce mai trebuie să adauge alt acoperămant?”
   – Pentru că nu numai de la fire, ci si din libera alegere să mărturisească supunerea. Iar că trebuie să te acoperi, a legiuit şi firea, luandu-ţi-o inainte. Adaugă, dar, şi cele din partea ta, ca să nu pari că răstorni şi legile firii, fapt care ar fi nu numai [semn] de multă indrăzneală, ci şi luptă impotriva firii. De aceea şi pe iudei invinovăţindu-i, Dumnezeu le-a spus: „Ai ucis pe fiii tăi şi pe fiicele tale. Aceasta este mai presus de toate uraciunile tale” (cf. Iezechiel 5, 9-10).

 16. În rest…sunt de acord cu ceea ce spus!
  Că BOR se leapădă de el ca de-o măsea stricată, se știe!
  Avem cazul Tanacu, spre exemplu!
  În schimb, Pomohaci și derbedeul ăla Sofronie Drinceac abia i-au dat jos….

 17. Am stat și m-am gândit întotdeauna la cauză, mai mult decât la efect…și mi-am pus întrebarea: dacă Dumnezeu este iubire, DE CE îngăduie toate porcăriile-astea – bătăie, schingiuire, siluire/viol asupra copiilor, femeilor, bărbaților (că nici bărbații și/sau băieții nu mai scapă în ziua de azi…)

  Ceea ce-mi vine în minte este că acestea, ȘI MAI MARI decât acestea vin, datorită păcatelor înaintașilor noștri (părinți, bunici, străbunici, stră-străbunici…) care au murit ne-spovediți, ne-împărtășiți și care, au transferat pe umărul copiilor/nepoților/strănepoților păcate grave, ne-mărturisite, deci neispășite și-atunci, dacă urmașii nu au avut grijă să-i pomenească, să facă milostenie (trupească și sufletească) în numele lor și pentru ei, adăugând păcatele proprii plus altele, mai dihai…d-aia bate Dumnezeu neorânduiala, ca să se facă orânduială!
  Ce face cel/cea care fuge de responsabilitatea propriilor păcate și uită de înaintași?
  Fuge în iresponsabilitate și de-aici vint toate cele – ucideri de copii, lepădări, trădări, împietrirea inimii până la lepădarea de Dumnezeu, ateizare, tembelizare, satanizare!

  Chiar Pr.Iustin Pârvu recomanda grija față de înaintași…

 18. Poziția părintelui Vasile Răducă după scandalul de la CNA

  Părintele Vasile Răducă, aflat în centrul atenției după ce CNA a sancționat postul Radio Trinitas pentru afirmațiile făcute de acesta în cadrul unei emisiuni. Preotul a vorbit atunci despre relațiile dintre ortodocși și musulmani, despre copiii născuți din viol și despre contracepție.

  Acesta a trimis un punct de vedere în care reîntărește unele afirmații, iar altele le nuanțează. Iată despre ce este vorba:

  „Dragii mei,

  Constat cu regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creștin ortodox pentru situațiile delicate de viață în care se aflau, au avut un ecou nedorit.

  Revin, așadar cu explicații pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi ‚rezolvate’ la telefon și la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic:

  1. Din punctul de vedere al moralei creștine, relatiile sexuale sunt permise exclusiv în cadrul căsătoriei, altfel omul își poate duce viața și fără să întrețină relații sexuale. Morala creștină nu este de acord cu utilizarea prezervativului.

  Cea mai bună metodă contraceptivă și acceptată de Biserică este abstinența. Orice act sexual are urmări mult mai profunde decât simpla jubilare sexuală individuală a ambelor sexe și are o finalitate. Spre exemplu, în timpului ciclului menstrual organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alții sunt și cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii.

  Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efecul nociv al acestor estrogeni. De aici necesitatea unor relații sexuale normale, firești, fără bariere fizice, precum prezervativul.

  Bineînțeles că sunt și cazuri speciale despre care nu am fost întrebat în emisiune. Din nefericire, în România ne moare femeia tânără, lovită de boli necuțătoare. De multe ori nu știm etiologia acestor situații.

  Poate că necunoașterea semnificației profunde a actului sexual, aceea de fuziune în cadrul căsătoriei binecuvântate (De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa. Și vor fi amândoi un trup; așa că nu mai sunt doi, ci un trup. Mc., 10,7-8), este una din cauze. Nu strică să vorbim despre ea persoanelor active din punct de vedere sexual și să o cunoaștem.

  Recomand spre parcurgere persoanelor mai interesate de aspectele științifice, cel puțin următoarele volume: prof. Dr. Petrache Vârtej, Ioana Vîrtej, Cătalina Poiana, Ginecologie endocrinologica, Ed. All, 2003, Dr. John C. WILLKE, Barbara H. Willke, Abortion Questions and Answers Love Them Both, Hayes Publishing Co. Inc., 2003; dr. Larisa Ciochină, Constantin Iftime, O viziune asupra vietii, ed. Provita media.

  2. Mi s-a adresat întrebarea dacă un copil conceput printr-un viol trebuie să fie avortat. In calitate de preot ortodox, eu am comunicat punctul de vedere al Bisercii care socotește că acest lucru nu trebuie făcut.

  Dacă minunea conceperii unui prunc s-a produs, acel prunc nu trebuie avortat, indiferent de condițiile în care pruncul a fost conceput. Se stie ca unirea celor două celule germinale nu se produce în momentul săvârșirii actului sexual, ci după mai multe ore.

  Din punct de vedere stiintific însă, eu nefiind medic ginecolog sau obstretician, dar prin prisma activității didactice fiind nevoit să parcurg literatura specializata ale cărei puncte de vedere le preiau, știu că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia.

  In cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină.

  Aceste aspecte insă țin și de educația primită. Punctul de vedere al specialiștilor, pe care acum regret că mi l-am însușit și l-am
  expus, este că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic.

  Personal, sunt împotriva oricărei forme de viol. Traumele prin care trec aceste femei sunt de neimaginat și consider că, după trauma unui viol, poate că nu este recomandabil ca femeia să treacă printr-o nouă traumă, aceea a avortului.

  Aceste victime merita rugăciunea și empatia noastră, a tuturor în paralel cu luarea oricăror măsuri ca violatorii să fie descurajați, pedepsiți și ajutați să nu mai facă așa ceva.

  3. Nu am nimic cu căsătoriile inter-etnice și inter-religioase. In calitate de teolog, am arătat un punct de vedere cu privire la antropologia islamică, comparativ cu cea creștină.

  Vă rog să citiți cel puțin Șura a IV-a din Coran. Veți vedea de câtă demnitate se bucură femeia în islam. Nu acuz și nu condamn punctul de vedere al islamului.

  Citiți și Evangheliile și veți vedea cum este văzută femeia de Hristos, respectiv, în creștinism. Pe doamna care m-a întrebat cu privire la respectiva căsătorie am îndemnat-o să privească la demnitatea pe care cele două religii o acordă femeii astfel ca, ulterior să își poată îndruma fiica în consecință.

  Acestea fiind zise, sper ca punctul meu de vedere, in perfect acord cu dogma crestin-ortodoxa si clarificat in aceste randuri să tempereze multe din aspectele generate de graba cu care, poate, am vorbit în contextul dialogului telefonic, la radio.

  Pr. Vasile Răducă
  https://www.activenews.ro/stiri-social/Pozitia-parintelui-Vasile-Raduca-dupa-scandalul-de-la-CNA-157053

 19. Din cauza fricii si a faptului ca nu suntem solidari intre noi nici măcar noi crestinii sau instituțiile religioase ajungem la compromisuri de tot felul si ne vindem credinta, să luam aminte si sa ne rugam ca Domnul să ne dea curaj de marturisire a adevarului cu orice pret !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button