X

Revizioniștii maghiarii cumpără Ardealul bucată cu bucată. Satu Mare și Carei sunt în zona lor de interes

Ungaria nu mai vrea să ia Ardealul ci îl cumpără bucată cu bucată. Satu Mare și Carei în zona de interes a achizițiilor ungare

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În ultimii ani tot mai multe surse media românești și maghiare, printre care și Buletin de Carei, au început să atragă atenția asupra subteranelor din cadrul relațiilor ungaro-maghiare dintre politicieni de vârf și locali.  În 2020 Ungaria va comemora 100 de ani de la Tratatul de la Trianon predicat ca o amputație când de fapt  Ungaria  devine stat independent și nu partener  la un imperiu.

În tot acest răstimp Budapesta nu a încetat nici o clipă să facă din idealul reîntregirii Ungariei Mari un obiectiv de politică națională. Însă la adăpostul retoricii revizioniste și a demagogiei naționaliste oficiale, politicienii vremii au înțeles că aceasta reprezintă pentru sine o oportunitate de a parveni. Astfel, Ungaria Mare nu se mai reface într-atât ca granițe de stat  cât pe persoane fizice printr-un păienjeniș de relații și afaceri economico-financiare și de proprietăți private cu contracte și cu resurse sustrase de la bugetele publice.

O dată cu multele retrocedări nelegale ale unor extinse suprafețe de terenuri agricole și silvice precum și ale unor imobile atât către diverși moștenitori ai grofilor unguri cât și către cultele romano-catolic și reformat, despre care s-a tot scris, s-a creat un adevărat păienjeniș de interese în care diverși politicieni de vârf și locali din Ungaria și România au devenit actori ai unor transferuri de proprietate și ai unor asocieri economice.

Într-un articol din 17.10.2013, site-ul atlaszo.hu(1) face o trecere în revistă a rețelei ungaro-maghiare de firme în care figurează demnitari și oligarhi din cele două state  ce acționează în diferite domenii (agricultură, silvicultură, turism, presă, salubrizare, servicii de apă, energie, infrastructură rutieră), din Satu Mare și Bihor până în județele din așa zisa secuime și în care, în unele societăți, demnitarii ungari și maghiari au participare directă iar în altele, prin interpuși, într-un amestec de legături și complicități în care se împletesc decizia politică cu accesul la resurse publice (atât ale statului ungar cât și ale statului român) și cu interesul privat, personal.

Un nume care a reținut atenția și care deschide lista este cel al lui Lazar Janos, nimeni altul decât fostul șef de cabinet al premierului Orban Viktor și coordonatorul spionajului ungar, potrivit cotidianul.ro(2). Lazar Janos s-a făcut remarcat prin numeroase declarații belicoase cu conținut naționalist-revizionist, xenofobe și chiar antiamericane.

Am aflat că în ultimul timp, Lazar Janos a devenit o prezență frecventă în Carei, primarul Eugen Kovacs fiind o gazdă extrem de primitoare a acestuia atât la sediul primăriei cât și în locații bahice din Viile Careiului. Cum vizitele lui Lazar Janos la Carei sunt private și  aproape de fiecare dată  învăluite în „discreția” caracteristică primarului, este mai mult decât de înțeles că subiectul discuțiilor nu îl constituie dezvoltarea relațiilor oficiale de cooperare transfrontalieră ale Careiului, iar demnitarul ungar nu vine în zonă pentru Spa.

Site-ul atlaszo.hu dezvăluie că Lazar Janos deține societatea ERD Conditor SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, ce se ocupă cu silvicultura și alte activități forestiere. Conform autorilor, datele financiare minime indică absența unei activități economice intense, cel puțin la vedere, iar sediul social este situat într-un imobil în care își mai au sediul și alte companii dintre care unele de tip off-shore.

Din verificările ce se pot  realiza, se constată că firma lui Lazar Janos nu a avut niciodată angajați, are un capital social subscris de doar 200 de lei iar cifra de afaceri nu a depășit niciodată câteva zeci de mii de lei obținuți cel mai probabil din creditarea societății de către Lazar Janos din banii săi personali. Interesant este faptul că sediul firmei este stabilit la o adresă din municipiul Cluj-Napoca, Calea Dorobanților nr. 21, Ap. 14, în care funcționează și cabinetul de avocatură al lui Farkas Zoltan Laszlo, despre care presa clujeană precizează în mai multe articole că este cunoscut drept unul dintre avocații “de casă” ai fostului patron al clubului de fotbal CFR 1907 Cluj, un alt personaj  controversat.

Din aproape în aproape am aflat că prin intermediul ERD Conditor SRL, Lazar Janos este proprietarul a mai multor zeci de hectare de pădure pe raza comunei Craidorolț.  Achiziția acestora, perfectată se pare la un notar de încredere din Cluj-Napoca, a fost realizată în 2011, la doar câteva luni după înființarea societății, de la Alexandru Degenfeld Schonburg, stabilit de mulți ani în Germania, unul din fiii moștenitori ai contelui Maximilian Degenfeld Schonburg și care a revendicat cu succes de la Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Satu Mare respectivele suprafețe în anul 2010. Despre celălalt fiu al contelui, Paul Degenfeld Schonburg, care a obținut  între 2010-2012, în urma unor procese, restituirea mai multor imobile cu valoare istorică din Cluj-Napoca, Baia Mare și județul Satu Mare, precum și peste 3.000 de hectare de terenuri forestiere și agricole în județele Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, presa (5)  a înfățișat tertipurile de care a uzat pentru a determina autoritățile să-l pună în posesia proprietăților revendicate. Și Paul Degenfeld Schonburg s-a grăbit să-și vândă ulterior terenurile și se pare că cele mai multe dintre acestea au ajuns sub tutela unei societăți cu sediul în Târgu Mureș.

În mediile din Satu Mare se cunoaște că artizanul acestor retrocedări și tranzacții a fost Balogh Sandor, la acea vreme director adjunct al Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA RA, despre care se spune că s-a folosit de calitatea sa pentru a influența deciziile comisiilor de stabilire a dreptului de proprietate. Actualmente, Balogh Sandor este consilier județean UDMR și șef al Ocolului Silvic “Codrii Sătmarului” Tășnad, înființat în anul 2011, ce deține în administrare mare parte din terenurile ce au fost retrocedate moștenitorilor contelui Degenfeld(6).

Balogh Sandor este unul din oamenii de încredere ai lui Lazar Janos, fiind văzut de mai multe ori în compania acestuia în județul Satu Mare și cel care se ocupă de buna gestionare a proprietăților demnitarului ungar. De altfel, surse de bună credință din UDMR local, sătule de slujul pe care organizația a ajuns să-l facă în favoarea intereselor personale ale unor demnitari din Ungaria, susțin că în realitate Lazar Janos a ajuns să dețină, în mod disimulat, peste 1.000 de hectare de pădure, achiziționate prin intermediul, cu sprijinul lui Balogh Sandor, o bună parte dintre acestea din cele restituite moștenitorilor contelui Degenfeld.

Se nasc  în mod legitim o serie de întrebări: ce anume îl determină pe Lazar Janos să devină un latifundiar în Ardeal, în Satu Mare? Prețul considerat scăzut de achiziție? De ce doar o mică parte din proprietățile sale de până acum sunt înregistrate oficial? Este proveniența banilor săi una licită sau avem de-a face cu o spălare de bani? Nu credem să avem prea repede un răspuns concret, dar vom cerceta! Oricum, în contextul verificărilor pe care, oficial, Ministerul Finanțelor le întreprinde cu privire la modul cum au fost retrocedate terenuri către moștenitori ai unor proprietari care au primit despăgubiri de la statul român pentru suprafețele care le-au fost expropriate, Lazar Janos are toate șansele să rămână finalmente cu ochii în soare în privința pământurilor achiziționate de la moștenitorii contelui Degenfeld.

Cel mai probabil, prezența ca proprietar în zonă a lui Lazar Janos nu este întâmplătoare. Ea vine în urmarea unui alt demnitar ungar, fostul deputat și europarlamentar FIDESZ Banki Erik, despre care riseproject.ro(7)  a prezentat o amplă investigație care arăta cum prin intermediul firmei HP Investment SRL Satu Mare, în intervalul 2007-2010, a achiziționat terenuri în Carei și Salonta  sub promisiunea realizării unor investiții care nu s-au mai finalizat niciodată iar ulterior, terenurile au fost înstrăinate la prețuri mai mari unor alte firme controlate direct sau prin interpuși tot de Banki Erik.

Dacă mai adăugăm aici și achiziționarea pachetului integral de acțiuni al societății Dacia SA Satu Mare  ce deține în patrimoniu defunctul Hotel “Dacia”, perla arhitectonică a municipiului Satu Mare, de către societatea Manevi ZRT din Budapesta, cu capital integral de stat, devine evident că toate acestea nu mai sunt o întâmplare, nici măcar un trend ci constituie un plan.

De altfel, în ianuarie 2014, presa românească(8) cita ample pasaje dintr-un interviu acordat postului de radio Erdely FM și redat de site-ul transindex.hu de către atașatul pe probleme de agricultură de la acel moment al Ambasadei Ungariei la București, Szabo Jozsef, care a devoalat un plan al executivului de la Budapesta de a cumpăra cât mai multe terenuri în Ardeal, plan a cărui existență a fost însă ulterior negată vehement de către ambasadorul ungar Zakonyi Botond și purtătorul de cuvânt al ministerului ungar de externe.

Dar, în tot acest răstimp, Guvernul ungar a început să pompeze în localitățile din Ardeal (printre care și Carei și Satu Mare – subiect asupra căruia vom reveni cu o altă ocazie) sume tot mai mari, de ordinul zecilor de milioane de euro, pentru diverse investiții în construcții sau în reabilitarea de imobile, ale căror lucrări au fost încredințate unor firme aparținând apropiaților și interpușilor politicienilor puterii de la Budapesta. De asemenea, a fost realizată o amplă rețea de consultanță ungară în domeniul agricol și a fost creat Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului  iar sumele au fost direcționate către firme din domeniu aparținând unor etnici maghiari cu solide conexiuni în rândul guvernanților ungari.

Practic, cât timp principalele instituții (finanțe, parchete, servicii secrete) atât din Ungaria cât și din România sunt ținute în letargie sau chiar utilizate ca unelte, Ardealul nu mai e doar un deziderat politic ci e pe cale să devină o anexă economică a Ungariei și s-a transformat deja pentru politicieni și diverși oameni de afaceri ungari și maghiari într-un soi de “paradis fiscal” al intereselor lor personale.

1  https://atlaszo.hu/2013/10/17magyar-cegek-romaniaban-oligarchak-politikusok-es-stromanok-a-havason/

2  www.cotidianul.ro/spionajul-ungar-sua-ar-putea-fi-in-spatele-actiunilor-romaniei-vizand-etnici-maghiari/

3  www.hotnews.ro/stiri-international-21803579-janos-lazar-seful-cabinet-premierului-ungar-viktor-orban-mesaj-catre-bruxelles-comemorarea-trianonului-nu-vom-tolera-incalcarile-repetate-ale-sensibilitatilor-noastre-nationale-pentru-inca-100-ani.htm

4  www.clujust.ro/legatura-ciudata-insolventa-suspenda-procesul-fundatiei-cfr-1907-cluj-cu-antrenorul-grigoras

5  https://gazetadecluj.ro/procese-cu-pastile-imobiliare-si-un-conte-de-carton/

6   www.gazetanord-vest.ro/2014/03/actiune-de-impadurire-in-ocolul-silvic-codrii-satmarului

7   www.riseproject.ro/articol/ban-din-promisiuni/

8   www.hotnews.ro/stiri-esential-16360223-oficial-ambasada-ungariei-statul-maghiar-pregateste-cumpere-terenuri-agricole-transilvania-care-este-strategia-primesc-vanzatorii-schimb.htm?ref=newswire.ro

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

10 comentarii

  1. Pana cand, noi, poporul roman, ne vom pocai (numai avorturile daca le punem la socoteala, ne ingrozim) si vom dori din tot sufletul si din toata inima Raiul.
   “Daca ma veti asculta si veti pazi poruncile mele bunatatile pamantului veti manca, iar daca nu ma veti asculta, sabia va va manca, si pamantul dusmanilor vostri va va inghiti”.

  1. cristina (cu “c” întrucât așa ți-ai scris numele) după mintea ta romanii sunt plini de păcate, iar ungurii, nu, deci merită Ardealul.
   Părerea mea este că fie nu ești în toate mințile, fie ești cu treabă pe aici.

  2. Cristina, tatal strabunicului meu ungur, taran fiind a fost ucis de soldatii romani in primul.razboi mondial. Pe bunica in Bucuresti vecinii o strigau bozgorita si le faceau blesteme si vraji in curte. Cu toate acestea strabunicul zicea ca desi romanii sunt rai, ungurii sunt si mai rai.
   Pare simplu sa laudam.pe unguri pentru harnicia lor dar nu e. Ma intreb ce vroia sa zica strabunicul pe care nu l-am.cunoscut. El era si calvinist, cu toate acestea sper ca Dumnezeu sa-l ierte.
   Si eu m-am simtit mai singura intre romani decat intre straini. Dar poate nu conteaza asa mult.
   Tot ceeace ma alina este cand romanul isi zice crestin si se si comporta ca atare. Atunci ma simt acasa.
   Ai vazut ce patesc grecii, dar ei au sustinut extrema stanga de decenii. Dar nici ei nu vor pieri.
   Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului ci indreptare.
   “Gradina Maicii Domnului” este o titulatura pe care a primit-o si Anglia odata, si mai nou Muntele Athos. Evident ca nu e formula magica si nici o realitate transcendenta. Este doar o rememorare sa culegem fructul cel bun din credinta noastra nu sa alergam dupa semne, miracole si o viata buna intr-o lume dementa.
   Asa sa ne ajute Dumnezeu!
   Suntem saraci. Stii ca asta inseamna ca urechea acului si camila nu va fi test pentru noi? In fata Domnului ceeace pare pierdere este castig. Ce bun si.minunat este Domnul Dumnezeul nostru!

 1. Femeile înţelepte zidesc casa, iar cele nebune o dărâmă cu mâna lor. – Pildele lui Solomon 14:1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button