X

Părintele Amfilohie Brânză a plecat de la mănăstirea Diaconești după un conflict cu stareța Evloghia Chirvase

Site-ul Realitatea de Bacău publica pe 13.06.2019 următorul articol:

”Stare de tensiune și ispite” la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” de la Diaconeşti, unde părintele Amfilohie Brânză, duhovniculmănăstirii, trebuie să decidă dacă va mai rămâne sau nu împreună cu maica stareță Evloghia în sfântul lăcaș. De cei doi este legată istoria mănăstirii ridicate la îndemnul preotului Iustin Pârvu, iar duminică a fost anunțată ultima slujbă oficiată de preotul Amfilohie în biserica de o puternică slujire misionară prin rânduiala slujbelor, prin păstrarea şi cultivarea valorilor autentice ale Ortodoxiei şi prin Taina Spovedaniei. Voce puternică, binecunoscută de majoritatea creştinilor ortodocşi din ţară şi străinătate, fost pilot de supersonice, dar și ucenic al părintelui Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă-Neamț, de la care a învățat răbdarea ascultării, dar și darul sfatului de suflet, duhovnicul Amfilohie a uimit nu de puține ori prin predicile și conferințe susținute, în care abordează direct problemele cotidiene. Se numără printre puţinii preoţi care spune că NATO nu înseamnă securitate deplină, că Uniunea Europeană nu înseamnă asigurarea prosperităţii ţării şi a cetăţeanului, ci dimpotrivă, că marile corporaţii americane şi UE au interese meschine de a jefui ţara. Totodată, este printre puținii preoți care îi îndeamnă pe români să nu-şi vândă casa, pământul şi sufletul străinilor. Pentru acestea şi pentru multe altele se spune că duhovnicul Amfilohie nu ar mai fi în grațiile mai-marilor Bisericii.

Contactat de reporterii realitateadebacau.net în legătură cu situația de la Diaconești, preotul Daniel Alexandru Zamfir, consilier administrativ și purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romanului și Bacăului, a recunoscut tensiunile existente la mănăstire, însă a negat implicarea Episcopiei în acest conflict.

”Au fost căsnicii de 25 de ani și după Nunta de Argint au apărut probleme. E clar că acolo e un moment de tensiune, e o perioadă de tensiune. Când se bagă cineva între doi oameni care se ceartă are toate șansele să iasă principalul vinovat. Ei își vor rezolva problema asta, sunt ferm convins. În viața fiecărei obște apar momente de tensiune, apar momente în care unii propun una, alții își doresc alta. Trăim timpuri în care opiniile sunt diferite, dar comunicarea rămâne. Și asta este cel mai important.

Părintele Amfilohie este sub ascultare, vine aproape săptămânal și stă de vorbă cu ierarhul, ia binecuvântare, primește sfat. Cred că cel puțin pentru o perioadă liniștea este cel mai de folos. Părintele Amfilohie este unul dintre preoții apreciați și respectați față de care ierarhul are aceeași dragoste părintească. De altfel nu s-a pus problema ca părintele să iasă de sub ascultare sau să fie vorba despre vreo ruptură ori vreun moment de criză între obștea de la Diaconești sau între părintele Amfilohie și ierarh. Sunt ferm convins că Dumnezeu nu va lăsa vatra de duhovnicie de la Diaconești și pe părintele să piară în vreun fel sau altul”, spune preotul Daniel Zamfir.

Părintele Amfilohie rămâne sub ascultare

Potrivit Episcopiei, părintele duhovnic Amfilohie este singurul care are libertatea de a alege ce va face în viitor.

”Inclusiv săptămâna asta, luni, părintele Amfilohie a fost și a vorbit cu Înalt Presfințitul. El rămâne sub ascultare. Din păcate sunt tot felul de ispite și tot felul de încercări. Ca într-o familie e și la Mănăstirea Diaconești. Sunt momente în care apar tensiuni, sunt momente în care este liniște, sunt momente în care este bună pace. Deocamdată nu s-a hotărât nimic. Adică părintele nu a hotărât nimic. Iar centrul Eparhial lasă la aprecierea părintelui ce o să se întâmple acolo și avem încredere că înțelepciunea lui, credința lui, și în primul rând Dumnezeul nostru să nu lase să se întâmple nimic rău la Diaconești. E un episod pasager din care nădăjduim să ieșim cu toții cu bine ”, a conchispărintele Zamfir.

Apoi pe 17.06.2019 aflăm că părintele Amfilohie a părăsit mănăstirea Diaconești:

Părintele Amfilohie Brânză, fostul duhovnic de la Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” Diaconeşti a decis să se retragă la un alt lăcaș de cult și să pună astfel capăt ”stării de tensiune și ispite” cu maica stareță Evloghia Chirvase. Unul dintre cei mai cunoscuți duhovnici din Moldova și din țară, ucenic al părintelui Justin Pârvu, părintele Amfilohie a oficiat ieri prima slujbă la Schitului „Sihăstria Crucii” din comuna Solonț, un lăcaș de cult din inima pădurii, în munții Tazlăului.

Micuța biserică s-a dovedit neîncăpătoate pentru cei aproximativ o mie de credincioși care au urcat la mănăstire să ia parte la prima slujbă oficiată de părintele Amfilohie, pe care îl consideră „Duhovnicul Neamului”. Îmbrăcați în tradiționalul port românesc, așa cum făceau și la Diaconești, credincioșii au făcut scut în jurul duhovnicului, pe care l-au asigurat că nu îl vor părăsi, în ciuda prigonirii de care a avut parte.

Schitul „Sihăstria Crucii” a fost înființat în 2007 pe o istorică vatră sihăstrească. Un loc în care, de secole, gospodarii mergeau și luau sfat de la părinții „din deal”.

NOTĂ OrtodoxINFO

Din sursele noastre se pare că părintele Amfilohie nu a mai suportat tăcerea și a spus unor lucruri pe nume, ceea ce a deranjat pe mai marii BOR și nu numai, care au făcut presiuni pe stareța mănăstirii să ia măsuri în privința sa. Amintim un episod asemănător întâmplat cu cel puțin 10 ani în urmă când între stareța Evloghia și părintele Amfilohie s-a iscat un conflict în legătură cu o statuie ce-l reprezenta pe căpitanul Corneliu Zelea Codreanu. Părintele comandase o astfel de statuie, iar stareța s-a împotrivit cu amplasarea acesteia în curtea mănăstirii Diaconești. Prin urmare, putem trage o concluzie minimă în ce ape se scaldă această monahie.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm și serverul, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

25 comentarii

 1. „o statuie ce-l reprezenta pe căpitanul Corneliu Zelea Codreanu. Părintele comandase o astfel de statuie”
  „a spus unor lucruri pe nume, ceea ce a deranjat pe mai marii BOR și nu numai”
  „Micuța biserică s-a dovedit neîncăpătoate pentru cei aproximativ o mie de credincioși care au urcat la mănăstire să ia parte la prima slujbă oficiată de părintele Amfilohie, pe care îl consideră „Duhovnicul Neamului””

  Bine, bine, dar daca nu se ingradeste de eretici din cauza ecumenismului, ce-a facut?

 2. Duhovnicii neamului sunt toti, aici nu cred ca e loc de ierarhii, important este ce fac ei cu acest har duhovnicesc primit odata cu haina preoteasca!
  Tulburari sunt si-n Biserica, si-n lume, iar asupra tuturor trebuie sa domneasca Duhul Sfant, Dumnezeu Tatal si Domnul nostru Iisus Hristos!
  Marii duhovnici s-au dus la Domnul, cei ramasi sunt supusi la tot felul de incercari ale acestor vremuri tulburi, dominate de minciuna, rautate si inselare!
  Dumnezeu sa fie asupra lor si asupra noastra! Cu mila si indurare!

 3. Nu citisem NOTA din subsol…deci, cotoroanță e stareța!
  În altă ordine de idei, vedeți cum se pune problema?
  Se tot menționează că este SUB ASCULTARE…adică, încă cu botul pe lăbuțe!
  Iar de-aici, re/venirea eventuală acestuia, cu capul plecat (pe care sabia nu-l taie) dar nici soarele nu-l vede!

  Să vedem cât de tare se va ține Pr.Amfilohie!

 4. Așa este, părintele Amfilohie a fost „extras” în stil securistic din mănăstirea pe care a întemeiat-o .
  Este aproape incredibil…

 5. Eu n-a făcut vorbire AICI despre jidani!
  În altă ordine de idei, jidanii s-au infiltrat peste tot!
  Și-au schimbat numele reale, cu nume care sună românește, amăgind, băgând în deznădejde pe adevărații români că-s chinuiți de frați de-ai lor…așa că, s-avem pardon!
  Nu vreau să intru să le fac INVENTARUL!

 6. Mizând pe bunul-simț, răbdarea, ospitalitatea românului simplu…
  Ei au ca literă de LEGE ca atunci când ajung MARI să aibă funcții CHEIE în Administrație!
  Așa, au avut grijă să devină medici, profesori, negustori de seamă, etc….la ei, EDUCAȚIA, ȘCOALA a contat, primează și-acum!
  Femeia însărcinată ascultă muzică de calitate, vorbește frumos și frecvent cu pruncul, n-o enervează nimeni, n-o bate nimeni…e pusă să facă exerciții simple de matematică și să se umple de informație de calitate, muzică și dans!

  P.S. a fost un documentar pe tema asta…

  1. „Femeia însărcinată ascultă muzică de calitate, vorbește frumos și frecvent cu pruncul, n-o enervează nimeni, n-o bate nimeni…e pusă să facă exerciții simple de matematică și să se umple de informație de calitate, muzică și dans!”
   Si ce oprea pe romanul numit de tine cu bun simt „by default” sa faca la fel? Mai ales daca era cica fan si influentat de evrei?
   La noi omul crede ca are bunul simt in ADN, nu trebuie sa faca niciun efort, botezul e o cununa extra pentru calitatile extraordinare genetice mostenite de la Zalmoxes. Rezultatul e un badaran, apostaziat, cu pretentii oculte ca sa faca bani in masonerie deoarece romanul e destinat sa fie maret si pixul si calculatorul au fost inventate tot de romani, deprimat cand i se spune ca nu mai e pagan ci doar apostat. Pe urma spune ca pe iconostas sunt 14 evrei si el nu se simte bine la Biserica, cerseste constructiv tratamente pentru cancer, bleastama toata lumea prin „grimoire” si alte abureli pe care le mai gaseste online.
   Dar de vina sunt evreii, iudeii. Desi iudeii in marea majoritate nici nu dau 2 sfantzi pe cei 14 evrei de pe iconostas, romanul Dac „cu bun simt” spanzurandu-se singur , nici banii inapoi nu ii poate da daca a furat, ca si….

 7. Când a fost adus ÎPS Hieroteos Vlachos tocmai în creierii munților la Diaconești pe un ger cumplit, ca să-l convingă pe Amfilohie înflăcăratul că totul e OK, și că nu s-a întâmplat nimic în Creta, credeau că l-au rezolvat.
  A spus Amfilohie atunci ceva ciudat. Citez din memorie. Că trebuie să stăm cuminți, pentru că dacă facem gălăgie poate fi amenințată de primejdii țara. Un argument neobișnuit pentru a tăcea din gură în legătură cu Creta, dar cred eu că un argument foarte real

 8. Si nici nu are vreo obligatie femeia crestina sa faca vreun lucru de mai sus. Femeia crestina se riaga lui Dumnezeu, vine mai des la Biserica sa prezinte Domnului pruncul ce l-a primit, ca nu l-a facut cu de la sine putere prin Sarmisegetusa si Cleopatra, si face molitfele de dupa nastere randuite de Biserica spre ajutorul ei nu spre „umilirea femeii”.
  Femeia crestina deasemenea nu face avort si nu face sex in situatii contra Legii care ar putea-o sa faca avort in viitor. Si daca face nu avorteaza.
  Noi suntem cica popor crestin?

  1. Vorbești din cărți!
   Nu mai există așa-ceva!
   Ei, jidanii…au realizat că educația se face din pântecul mamei, creștinii…nu!
   Întrebarea retorică dovedește că ȘTII/SIMȚI că-i așa…suntem VARZĂ, așa cum au fost părinții noștri și părinții părinților noștri!
   Societatea a involuat dpdv al moralei, moravurilor, frica de Dumnezeu în viața simplă de la țară mutându-se la oraș, n-a mai făcut față porcăriilor inovate în rău…în loc să se retragă, dacă nu-l putea combate, s-a făcut frate cu RĂUL, adică cu DRACUL!
   Dumnezeu era Cineva care trebuia chemat ca martor doar la botez, nunți și înmormântări , și cam atât!

 9. O stareță comunistă care s_a dat bine cu diavolul ereziei și nu a suportat că un moldovean curajos avea și el ceva de spus

 10. Slava lui Dumnezeu! Stiam eu ca părintele Amfilohie se va întoarce! Avea prea multe fapte bune și curajul mărturisirii! M-am rugat ani de zile pentru sufletul lui de când l-am îndrăgit! Doamne, luminează-l pe părintele Amfilohie și adu-l în tabara noastră!

  1. ” Stiam eu ca părintele Amfilohie se va întoarce!”…si in ce consta intoarcerea? Ca nu l-am auzit combatind ecumenismul si nici mizeria de sinod din Creta? A declarat cumva ca ierarhii sunt TOTI niste eretici si doar eu nu l-am auzit? A spus ceva despre faptul ca cei care pomenesc episcopul eretic ( adica popii )si-au pierdut harul si doar eu nu l-am auzit?

 11. Am fost la ultima conferinta in Botosani, a Parintelui. A vorbit frumos si tare despre neam, tara, Sfintii inchisorilor, europa s.a. La sfarsit intrebarile publicului si inevitabil a venit intrebarea despre ecumenism. Nu imi mai amintesc care a fost forma intrebarii, dar s-a vazut schimbarea sa, o retinere si apoi a dat liber la ganduri, putin incoerent si mai agitat decat in conferinta propriu-zisa. Am o f slaba memorie, avand in vedere ca a fost de curand conferinta, dar din ce a zis legat de ecumenism un lucru mi-a ramas gravat in minte. Ceva de genu ca el ar face ceva dar nu are cu cine. Initial m-a cucerit. mutand vina de la el la noi, practic. Se refera la sustinere din partea mirenilor. Dar apoi un alt Parinte a zis ca el, adica Parinte Amfilohie, tre sa inceapa lupta si sa stie ca il are alaturi pe Hristos si ce poate sa ii faca omul. Ce vreau sa zic e ca Parintele Amfilohie nu are constiinta adormita, de tot. Chiar mi-a facut impresia unui om cu multe indoieli. A capatat si niste ticuri vizibile pe tot parcursul conferintei. Si daca tot il imping de colo colo… Hristos sa il ajute!

 12. Numai Dumnezeu și monahiile stiu care au fost motivele care au dus la despărțirea de Părintele Amfilohie. Dar un duhovnic tânăr și aprig ca Părintele Amfilohie a rezistat încă foarte mult printre atâtea monahii tinere, și invers. Unele lucruri nu vor pute fi făcute niciodată publice pentru că ar produce sminteală. Într-o mănăstire de călugări Părintele va căpăta o pace macar provizorie, iar maicutele fara sfinția sa, la fel. Necuratul si-a băgat coada încât o parte de vina o fi avand-o fiecare în timp… Puțini oameni stiu ce a fost acolo si mai bine pentru Biserica noastră și imaginea ei. Si Părintele Amfilohie are Duhovnic încât adevărul l-a făcut liber prin spovedanie. Domnul sa-i ajute si sa ramana binele si nu raul … la Judecata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.