X

UDMR dă din picioare că nu a obținut tot ce vroia: reduce nivelul drepturilor minorităților

Image result for udmr cod administrativ

Forma Codului Administrativ publicată în Monitorul Oficial nu mulțumește UDMR care reclamă că nivelul drepturilor minorităților este redus prin actul normativ.

„În 2019, nivelul drepturilor lingvistice ale minorităților naționale este diminuat în România, în timp ce țara se consideră model în privința gestionării situației acestor minorități. În ansamblu, noul Cod Administrativ reprezintă un regres, un pas înapoi în ceea ce privește drepturile minorităților raportat la prevederile aflate până în prezent în vigoare”, a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR de la Senat.

Criticile punctuale ale UDMR: 

  • 1. Se elimină principiul drepturilor câștigate: prin modificări legislative din anul 2006 minorităților naționale din România li s-a garantat menținerea drepturilor de folosire a limbii materne chiar dacă, în anumite situații, ponderea minorității respective dintr-o localitate scade sub pragul de 20 procente, stabilit de lege. Potrivit noii versiuni a Codul Administrativ, acest aspect este valabil numai până la data validării rezultatelor următorului recensământ, acesta însemnând practic desființarea principiului dreptului câștigat.
  • 2. Documentele Consiliului Local vor fi aduse la cunoștință publică numai în limba română. Până în prezent, ordinea de zi și hotărârile cu caracter normativ trebuiau făcute publice și în limba minorității. (OUG conține două dispoziții contradictorii privind această problemă: una prevede că documentele ședinței trebuie aduse la cunoștință publică numai în limba română, iar cealaltă dispoziție prevede ca proiectul ordinii de zi și hotărârile adoptate să fie publicate și în limba minorității naționale – acest aspect conferă posibilitatea unor dispute de interpretare juridică, care vor face imposibilă aplicarea legii pentru minoritățile naționale).
  • 3. În localitățile unde ponderea unei minorități naționale este de cel puțin 20%, autoritățile administrației publice locale și alte instituții publice vor asigura folosirea și a limbii minorității naționale în relațiile cu membrii unei comunități naționale, spre deosebire de forma anterioară aflată în vigoare, care prevedea obligația de a asigura folosirea limbii minorității respective.
  • 4. A fost eliminat articolul 612 al formei parlamentare introdus pentru unitățile administrativ-teritoriale în care ponderea unei minorități naționale a scăzut sub pragul legal conform recensământului organizat ulterior anului 2001, iar obligația legală de asigurare a folosirii limbii minorității naționale nu a fost pus în aplicare din vina autorităților administrației publice locale, deși exista această obligație legală prin Legea nr.215/2001.
  • 5. Forma parlamentului prevedea asigurarea dreptului de folosire a limbii materne la companiile de transport public, furnizorii de servicii (energie termică și apă), și instituția prefectului – însă textul ordonanței de urgență a guvernului nu include aceste aspecte.
  • 6. Se elimină posibilitatea prevăzută în forma parlamentară ca în localitățile unde ponderea unei minorități naționale depășește 20% să existe indicatoare multilingve pentru străzi, piețe și parcuri.

Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Reamintim că Executivul a modificat, miercuri, varianta de act normativ pe care o aprobase cu o săptămână în urmă. Textul aprobat săptămâna trecută a fost întors de pe drumul spre Monitorul Oficial, în urma unor nemulțumiri exprimate de UDMR. Codul Administrativ a stârnit o serie de controverse, de la faptul că este aprobat prin OUG până la faptul că sunt oferite o serie de privilegii baronilor locali.

Iar de fapt, noul cod încalcă Constituția. Citiți mai multe aici.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Pentru a descărca formularul 230, dați click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Iredentism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

8 comentarii

 1. Ce deosebiri exista intre UDMR si LGBTQPWERTY…? Nu există deosebiri, ambele urmaresc acelasi lucru: anihilarea României și a neamului românesc și a credinței ortodoxe. Inclusiv metodele se aseamănă.

 2. Exista o tara vecina cu noi unde au cate drepturi vor ei. Se numește Ungaria. Sa ne mai lase în pace cu atâtea drepturi. Nustiu dacă exista în lume o minoritate cu atâtea drepturi câte au ei.

 3. Pe cei ce ne urasc si ne fac noua stambatate, iarta-i , Doamne!
  Pomeniti toti vrasmasii, la toate rugaciunile zilnice.
  Sa-i intoarca Dumnezeu la bunatate si smerenie!
  Slava lui Dumnezeu pentru toate!

  1. „Ce-a facut DUMNEZEU STRIMB,OMUL NU POATE SA INDREPTE.”
   ACEASTA forma de gindire ,sa lasam TOTUL PE SEAMA LUI DUMNEZEU,este si lipsa de credinta si prostiea provebiala crasa a romanului..
   Da ,FAMENII SI IMPOTENTII SA SE ROAGE,pentru ca dor atit pot,vorba PARINTELUI IUSTIN PIRVU.
   GENIALII miruiti de DUHUL SFINT CU DARUL SEFIEI/CONDUCERII la BOTEZ ,doar ACESTIA, POT si devin RATIONAL si GENIAL GINDIND ,foarte CRUZI atunci cind CAPUL prostului e GANGRENAT si PUTE ,IMPUTIND ROMANIA si strimbind-o intr-o depravare satanica !
   TAIE CAPULPUTRED de la baza gitului,si-l aruca in gropi comune.
   Apoi se pocaieste,se spovedeste,ca daia e ORTODOCX, SI ESTE IERTAT DE DUMNEZEU RAPID prin DUHOVNICUL INTELEPT , IMPARTASINDU-SE cit ai zice peste .fiind o DREAPTA credinta ortodoxa si NEINGROPAREA DE TALNT de frica pedepsei divine .IMBECILITATE,acela nu e CONDUCATOR MIRUIT DE DUHUL SFINT.
   INTRADEVAR ,putin romani capabili,dar HOP SI NEA ION ,ca e si el HOM,OM,NICIODATA.
   Dar cum ROMANIA de 30 de ani este data de toate gardurie de PLAVANI cu pretentii de conducatori , nicidecum cu HAR DE LA DUHUL SFINT, de CONDUCATORI MIRUITI ,se vaita ca PROSTA SATULUI.si maimutele.
   VOTEAZA LA FEL ,ACEASI MIZERIEde 30 de ani !
   Deci e firesc sa dea din piciare bozgorii pentru ca stiu sigur ,cunosc marfa ,si stiu ca n-are cine sa le dea un SUT IN WUR,ca sa se opreasca FIX LA BUDAPESTA !
   FAMENII ANALFABETI DE ROMANI ,LATRA SI SE GUDURESC,nu dau SUTURI BOZGORILOR casa le sara TOT NEAMUL ! NU-I NIMIC ,MINTENAS,SA VEZI CE SE PRICEP EI SA DEA SUTURI cum o fac de opt sute de ani.
   Pica para malaiata,in gura lui NATAFLEATA,astia sint ortodocsii romani.

 4. Greu este sa justifici ce faci cand tot ce faci este sa bagi strambe care sa ascunda ca nu faci nimic. No, dar.. e greu, adica e munca (absurda) in sine. Of, of….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.