X

70 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor din Basarabia. Zi de doliu național în R.Moldova

Sâmbătă, 6 iulie, se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord. În R.Moldova este anunțată astăzi zi de doliu național. În dimineața zilei de sâmbătă, drapelul de stat din faţa Guvernului a fost coborât în bernă, în prezența prim-ministrului Maia Sandu şi a membrilor Cabinetului de miniştrii, în memoria victimelor deportărilor staliniste. Peste 35 mii de oameni au fost urcați în vagoane pentru vite și trimiși în Siberia sau Kazahstan, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. 

Și în acest an, foști deportați și rudele acestora, politicieni, istorici se vor aduna în scuarul Gării Feroviare, la un miting, la monumentul în memoria victimelor represaliilor staliniste. Și premierul Maia Sandu și membrii Cabinetului de miniștri vor participa la ora 9.00 la evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste.

În cadrul evenimentului, la ora 10.00, va fi ținut un minut de reculegere în memoria tuturor celor care au avut de suferit în urma deportărilor staliniste.

În 2018, Guvernul condus de democratul Pavel Filip anunța, într-un an electoral, că Executivul a aprobat un pachet social pentru foștii deportați, care include facilități suplimentare: examene medicale profilactice gratuite, reduceri de 50% la biletele de sanatoriu și perfectarea legitimațiilor de tip nou. De asemenea, s-a majorat alocația lunară, de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material a crescut până la 1000 de lei (cca 50 euro).

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, printre cei deportaţi se aflau 10.000 bărbaţi, 14.000 de femei şi 12 mii de copii. Vizaţi de operaţiune au fost în special chiaburii, ţăranii înstăriţi care trebuiau eliminaţi în contextul colectivizării forţate.

De obicei, o echipă formată din doi-trei militari înarmați și un lucrător al securității bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii. ”Într-un sfert de oră să fiți gata!” era ordinul care li se dădea oamenilor cuprinși în spaimă de cele întâmplate, neînțelegând unde merg și de ce. Deseori, printre cei care veneau să ridice oamenii se găsea și ”binevoitorul sau binefăcătorul” care a denunțat familia și, astfel, ajuta NKVD-ul să depisteze ”elementele periculoase”.   

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

One Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button