X

Proteste ale comunității monastice din Muntele Athos față de vizitele schismaticilor ucrainieni

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Comunitatea monastică din Muntele Athos a fost ofensată de acţiunile unei delegaţii de la “Biserica Ortodoxă din Ucraina” (OCU), condusă de “Mitropolitul” Mikhail de Lutsk şi Volhynia.  Comunitatea și-a exprimat indignarea printr-o scrisoare adresată Ministrului Grec de Externe George Katrougalos, aşa cum relatează agenţia grecească de ştiri Romfea.

Potrivit celor de la Romfea, călugării au protestat în scrisoare împotriva “acțiunilor provocatoare” ale “Mitropolitului Mikhail” şi a anturajului acestuia, care printre altele, fluturau steaguri ucrainiene şi cântau imnul de stat al Ucrainei. Romfea citează scrisoarea Comunităţii athonite1:

“Această acţiune a Mitropolitului după vizita acestuia la Administraţia Sfântă constituie o violare a articolului 1842 din Carta Contituţională a Sfântului Munte, care interzice ”orice prozelitism și/sau propagandă morală, religioasă, ecleziastică, socială sau naţionalistă ce sunt motive pentru excluderea din Muntele Sfânt[…] Această acţiune este incompatibilă cu caracterul isihastic, spiritual şi sacru al Ţinutului Sfânt şi al tradiţiei sale de o mie de ani, crează un precedent periculos pentru repetarea unor astfel de acţiuni din oricare parte şi transferul conflictelor naţionaliste acolo; şi este complet contrară Cartei Sfântului Munte”

În cele din urmă, Comunitatea monastică a cerut Ministrului Grec de Externe să ia măsurile necesare pentru a preveni astfel de acte în viitor, încât caracterul Sfântului Munte să rămână nealterat.

Mai devreme, agenţia ucrainiană de ştiri “Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi” relata că reprezentanţii “Bisericii Ortodoxe din Ucraina” au scandat sloganul naţionalist  “Glorie Ucrainei — Glorie Eroilor” de pe înălţimile Muntelui Athos. Ăsta cu greu poate fi spus că a fost cel mai extremist slogan scandat de schismatici.

În timpul procesiunii Crucii Tuturor Ucrainienilor, Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi a făcut un  film excelent  în limba engleză pe YouTube comparând procesiunea crucii Bisericii Ortodoxe Ucrainiene cu cea a schismaticilor conduşi de falsul patriarh Filaret. Ei au observant că în timpul procesiunii schismatice, participanţii erau adunaţi şi aveau steaguri şi simboluri nationale scandând un slogan diferit, dar totuşi comun: “Moarte Duşmanilor”.

Naţionalismul ecleziastic şi etnofiletismul, cum a fost numit  când era odată  condamnat de către  Patriarhatul din Constantinopol, este un pericol spiritual  adesea discutat de teologii ortodocşi.

Aşa cum scrie în Carta Muntelui Athos, orice formă de exprimare naţionalistă este interzisă în Sfântul Munte. Totuşi, devreme ce Comunitatea Sacră era blocată pe această problemă, ei au hotărât la sfârşitul lunii  Februarie să permită fiecărei mânăstiri să decidă pentru sine dacă primesc membri OCU sau nu. Unele dintre mânăstirile den Athos au primit cu bucurie membrii OCU, în timp ce altele cum ar fi Dochariou, Zographou, şi St. Panteleimon şi-au închis porţile în faţa  schismaticilor.

Recent, schismaticii OCU au fost respinşi  în alte două mânăstiri din Sfântul Munte, după care ei au folosit viclenia şi s-au amestecat cu mulţimea pentru a putea intra. După încercarea de a intra în  Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în acelaşi mod, Patriarhia Ierusalimului a instituit verificarea strictă a documentelor pentru a verifica dacă vreun cler din Ucraina este membru al Bisericii Ortodoxe Ucrainiene.

Patriarhul Bartholomeu, a cerut totuşi răspunsuri de la athoniții care refuză să primească schismaticii OCU.

Ne amintim că Arhimandritul Efrem, stareţul Mânăstirii Vatopedi, fusese mai demult ameninţat cu caterisirea dacă refuza participarea la întronarea “Mitropolitului” Epifanie – OCU, şi în vreme ce stareţul ajungea la Kiev, păstrându-şi supunerea monastică, a suferit un atac de cord de la stres şi de la situaţia şocantă, fiind spitalizat.

Matfey Shaheen

Traducerea: Costin Ştirbu

1 https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/30166-i-entoni-diamarturia-tis-ieras-koinotitas-sto-upej-gia-oukrano-ierarxi

2 Article 184 in the original Greek reads as follows: Πάσα προσηλυτιστική και προπαγανδιστική ενέργεια ηθική, θρησκευτική, εκκλησιαστικοί, κοινωνική, εθνικιστική και οιασδήποτε άλλης φύσεως τοιαύτη εν Αγίω Ορει απαγορεύεται απολύτως επί ποινή απελάσεως. Source: https://www.monastiriaka.gr/o-katastatikos-xartis-tou-agiou-orous-n-7255.html

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. “Ne amintim că Arhimandritul Efraim, stareţul Mânăstirii Vatopedi, fusese mai demult ameninţat cu caterisirea dacă refuza participarea la întronarea “Mitropolite” Epifanie OCU, şi în vreme ce stareţul ajungea la Kiev, păstrându-şi supunerea monastică, a suferit un atac de cord de la stres şi de la situaţia şocantă, fiind spitalizat.”

    A mers de bunavoie iar ceea ce s-a intamplat a fost din mila Maicii Domnului ca sa nu participe la acea faradelege. Acum i-au gasit scuza ca de fapt ar fi fost stresat. Daca nu vrem sa intelegem semnele tragem de par concluzii nebunesti…

  2. Doamne ajuta?
    Stiti cumva de o chemare a parintilor monahi din Sfintul Munte Athos la post negru in 22, 23, 24 august 2019 si rugaciune , si apoi la protest in fata Patriarhiei impotriva Sinodului din Creta si pt a cere ierarhilor nostri sa-si retraga semnaturile? La protest fiind si monahi athoniti.

  3. Nu-și vor retrage nici o semnatura…deoarece au făcut-o cu știința și voința deplina, fără pocăință. E înfricoșător! Păcatul apostaziei impietreste inima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE