X

Progresul tehnologiei de recunoaștere facială ar trebui să ne sperie pe toți

În ultimii zece ani, lumea noastră a fost complet transformată datorită creșterii exponențiale a tehnologiei digitale. Progresele tehnologice cu procesoarele de calculator și internetul ne-au transformat rapid într-o lume care seamănă cu unele dintre cele mai cunoscute filme și romane SF. Nu trece nici o zi fără un raport privind o tehnologie emergentă sau o caracteristică nouă într-un produs deja existent. Numai ultimii zece ani au înregistrat o creștere rapidă in tehnologia informației, in industria medicală și tehnologia de imprimare 3D, pentru a numi doar câteva.

Din nefericire, deoarece tehnologia este un instrument, există evoluții la fel de înspăimântătoare care au loc în primele două decenii ale secolului XXI. În special, capacitatea guvernelor și a actorilor privați de a monitoriza și de a spiona activitatea persoanei obișnuite a devenit aproape acceptată ca normă. De fapt, a devenit un lucru obișnuit să-i auzi pe americani răspunzând avertismentelor despre viitorul Orwellian cu o zicala atemporală: „Dacă nu faci nimic greșit, nu ai nimic de ascuns!” Asta face cu atât mai surprinzător să vezi un surplus din rapoartele recente care examinează pericolele și implicațiile unei lumi în care tehnologia de recunoaștere facială este obișnuită.

Iată un mic eșantion din titlurile curente legate de recunoașterea facială:

 • Majoritatea americanilor au încredere în tehnologia de recunoaștere facială – dar nu la aeroport
 • Inteligenta artificiala este in concordanta cu bazele de date ADN pentru recunoașterea facială
 • De ce este importanta recunoașterea feței? 3 semne ca a luat proportii prea mari pentru a o ignora
 • Recunoașterea facială cu ajutorul ochelarilor inteligenți ar putea face supravegherea publică discretă și omniprezentă

Chiar și cotidianul “Washington Post” a publicat un avertisment intitulat „Nu zâmbiti camerelor de supraveghere: de ce scanarea facială a aeroportului este o capcană a vieții private”.

Întrebările legate de tehnologia emergentă au ajuns la un punct critic, doar în această saptamana Partidul  Democratilor a pus la îndoială Departamentul pentru Securitate Internă asupra utilizării tehnologiei de recunoaștere facială asupra cetățenilor americani. Cotidianul “Hill”a raportat că mai mult de 20 de membri ai Camerei Democrate au trimis o scrisoare vineri către DHS-Departamentul de Securitate Nationala cu privire la folosirea tehnologiei de recunoaștere a feței la aeroporturile din S.U.A. asupra vamii și protecției frontierelor (CBP).  Brigada vamilor susține că lansează programul de recunoaștere a feței la un număr de aeroporturi aflate sub mandatul Congresului și cu un ordin executiv al președintelui Donald Trump.  Parlamentarii declară că programul trebuia să se concentreze asupra pasagerilor străini, nu asupra americanilor.

Grupul de deputați a scris:

„Noi scriem pentru a ne exprima îngrijorarea cu privire la rapoartele conform cărora-“Protectia Vamilor si a Frontierelor Americane“ (CPB) -utilizeaza tehnologia de recunoaștere facială pentru a scana cetățenii americani în cadrul Programului Biometric de Iesire”.

Scrisoarea către DHS – Departamentul Securitatii Nationale vine la scurt timp după ce un reprezentant al Biroului de Responsabilitate al Guvernului (GAO), Comitetul de Supraveghere și Reformă al Camerei a spus că FBI are acces la sute de milioane de fotografii care sunt folosite pentru căutări de recunoaștere a feței. Gretta Goodwin, reprezentant al GAO, a declarat că FBI folosește baze de date expansive ale fotografiilor – inclusiv din permisele de conducere, pașapoartele și mugshoturile – pentru a căuta potențiali criminali. Goodwin a menționat că FBI are o bază de date de 36 de milioane de mugshot-uri și acces la mai mult de 600 de milioane de fotografii, inclusiv accesul la 21 de baze de date ale conducătorilor auto.

Republicanul Jim Jordan responsabil al statului Ohio i-a amintit doamnei Goodwin că FBI are acces la un numar mai mare de fotografii fata de numarul oamenilor din țară.  „În țară există doar 330 de milioane de oameni”, a declarat Jordan.

Administratia securitatii Transporturilor (TSA –Transportation Security Administration) nu a fost de acord, de asemenea, cu utilizarea recunoașterii faciale în aeroporturi.  Austin Gould, managerul asistent al TSA pentru analiza cerințelor și a capabilităților, a declarat că programul de recunoaștere facială a fost util pentru călători. Cu toate acestea, criticii spun că beneficiile potențiale ale timpului economisit și reducerea volumului pasagerilor nu ar trebui să depășească riscul mai mare de confidențialitate.  TSA intenționează să aibă tehnologie de recunoaștere a feței pe primele 20 de aeroporturi pentru călătorii internaționali până în 2021 și pe toate aeroporturile până în 2023. De asemenea, TSA și-a exprimat dorința de a scana fața fiecărui american care intră pe aeroport.

Opozitia fata de recunoasterea faciala – și a tehnologiei biometrice în general – s-a mutat dincolo de cuvinte în unele zone. Recent, San Francisco a devenit primul oraș care interzice folosirea de către guvern a recunoașterii faciale. Datorită succesului din San Francisco, parlamentarii din California iau în considerare AB 1215, un proiect de lege care ar extinde interdicția în întreaga țară. Fundația Vamilor Elecronice (The Foundation of Electronic Frontier – EFF) a vorbit în favoarea proiectului de lege, afirmând că tehnologia s-a dovedit a avea rate de eroare disproporționat de mari pentru femei, vârstnici și oameni de culoare. EFF a avertizat, de asemenea, despre pericolele asocierii tehnologiei de recunoaștere a feței cu camerele corpului poliției.

Colegiul de redacție al ziarului “The Guardian”, de asemenea, a vorbit recent despre amenințările la adresa vieții private, numind tehnologia „deosebit de inexactă și predispusă la părtinire”. Colegiul de redacție a remarcat de asemenea că un test recent al software-ului Amazon de recunoaștere facială de către Uniunea Civil Libertăților Americane a constatat că au identificat în mod fals 28 de membri ai Congresului drept criminali cunoscuți. Deși tehnologia este în prezent periculoasă din cauza inexactității acesteia, ”The Guardian” avertizează:

„Este posibil să fie prea târziu pentru a opri colectarea acestor date. Dar legea trebuie să se asigure că nu este stocată și rafinată în moduri care vor dăuna omenilor nevinovati și, așa cum avertizează Liberty, ne otrăvește lent viața publică”.

Este clar că dezbaterea privind avantajele și amenințările tehnologiei de recunoaștere facială nu se termina aici. Depinde de noi ca indivizi să ne educăm și să informăm  apropiatii despre amenințările la adresa vieții private și a libertății care devin din ce în ce mai evidente în fiecare zi.

NOTĂ OrtodoxINFO

Ultimul paragraf ar necesita o analiza separata insa n-am timp de ea acum.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Big brother
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

8 comentarii

 1. Da….TOTUL de la americani vine!
  D-aia nu suport nația asta!
  Problema nelămurită pentru mine este: DE CÂND LA NOI, ODATĂ CU FOTOGRAFIILE PENTRU PAȘAPOARTELE OBIȘNUITE ȘI/SAU CĂRȚILE DE IDENTITATE DIN PLASTIC, NE-BIOMETRICE ÎNCĂ (cică…) NE-AU BIOMETRIZAT DE FAPT?

  Din 2003, odată cu intrarea în NATO sau CÂND?
  Se găsește vreun polițist patriot, cu IQ suficient de ridicat care să intre pe-aici și să ne dar un răspuns sincer, PE FAȚĂ?

 2. Smartphoneurile Huawei au deja incorporat in ele acest soft, bazat pe IA, si il folosesc oridecateori camera este activata de utilizator, sau de Huawei, in secret.

 3. Mai mult ar trebui sa ne sperie rapoartele de mai jos despre diverse voci ciudate auzite de utilizatorii de iPhone si controlul de la distanta al telefonului .
  Leueb: I just got a new phone about 4 days ago. I bought it off eBay and its an iPhone 6s. It was from a seemingly reputable seller with over 99% positive feedback(and they had tons of sales of phones, other electronics and movies).
  Today I heard a voice coming from the new phone. It was a man’s voice and he said “hey, are you alright? I just didn’t know if- hey, are you alright?” It sounded kind of fuzzy and distant like he was outside in the wind or something. I was on Reddit reading a thread(with no video) when I heard it. The first thing I did was to turn the volume on my phone up and it did make the voice louder. Then I exited and closed reddit but it was still going. Then when it stopped I checked what other apps were open but I didn’t see anything that would make noise like that.
  I checked my settings and the “Speak Screen” was already turned off. Just to be sure, I activated it and tried it out. It was a female voice rather than male and sounded a bit clearer than the voice I heard. So that’s not it, I guess.
  naesm1293: I’ve heard really weird voices on my phone like this sort of recently , I made a post about it . Either we’re both hallucinating or it’s real.
  Fortyplusfour: Once had this during a call in rural Arkansas. Utterly strange- it was two women talking about the fact that they were sitting poolside and their friend was late to meeting them again.
  Leueb: I think it was unfortunately just me. A few days later I heard someone call my name twice(not from my phone) but nobody had. And then I heard music coming from my headphones and when I put them on there was nothing. Been stressed lately so not shocked this is happening.
  buzzbee68: I’ve same my phone even not using it il hear like faint talking on it like an office back ground and their are times il hear my camera click know something up cause it come on and like someones going through my phone its been like this even if I change phone think google behind it all and mi6 oh and hi ya too u nazi trolls get life only thing there loyal too is hole in the ground
  https://www.reddit.com/r/NoStupidQuestions/comments/8nxbv3/why_is_there_a_voice_coming_from_my_phone/

 4. Fratilor,cumplite vremuri traim,dar sa nu deznadajduim.!Au ramas Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti.Sa ascultam de ei! Sa nu mai cautam raspunsuri in alta parte.Eu cred ca pe cel ce vrea sincer sa se mantuiasca ,Hristos nu-l va parasi!

 5. La aeroporturile unde au deja instalate masinile acestea de recunoastere faciala la control pasapoarte deja au micsorat foarte mult personalul la ghisee. Iar astia putini care mai sint se misca incet mai vorbesc intre ei mai vine seful lor si mai fac o gluma etc. Adica special ca sa ii faca pe oameni sa nu mai astepte la coada ci sa mearga la masini.. Din pacate sint atit de orbi incit se duc precum oile..

 6. Proiect. Angajații să lucreze șase zile pe săptămână, nu doar cinci
   
  Inițiatorii acestui proiect, proveniți din PNL, semnalează că există o neconcordanță între normele „care reglementează munca suplimentară, pe de-o parte, şi cele care privesc repausul săptămânal, prin care se stabileşte durata maximă săptămânală a timpului de muncă”.
   
  Expunerea de motive susține că  acest proiect legislativ ține cont chiar de dorințele unor salariați care ar prefera să muncească mai mult de cinci zile pe săptămână, cât lucrează acum, cu condiția să fie plătiți mai mult decât în prezent.

   https://m.romanialibera.ro/economie/proiect-angajatii-sa-lucreze-sase-zile-pe-saptamana-nu-doar-cinci-789133

  In care vedem cum alogenii care administreaza colonia de sclavi, dupa ce au ocupat prin minciuna si viclenie ca lupii la oi, toate institutiile statului, partidele politice, toata economia… pe langa salarii mizere, optimizeaza profitul multinationalelor si corporatiilor lor,  prin exploatarea la sange a sclavilor, pentru ca asa „prefera” ei(cate 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana pana la 65 de ani la adanci batraneti, daca vor mai apuca… vor primi „pensia” privata obligatorie de cativa lei pe o perioada limitata, dupa ce bancile lor si-au tras profitul urias,
   gratie favorului acordat de logistica statului ocupat de strainii lor)  dupa ce acestia au fost bine manipulati si controlati prin institutiile acaparate de ei, prin sistemul digital informatic card si cip si prin massmedia lor : tv radio ziare net…paine si circ…prin statul lor de „drept” si „justitea” lor independenta care ne vinde pana si copii strainilor, aducand soare pentru ei, numarand voturile „alegerilor” libere cu softul lor si racoare pentru nationalisti si patrioti care incearca sa mai traga cate o firimitura si pentru poporul asuprit de straini, din jaful corporatiilor si multinationalelor occidentului „civilizat”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.
pixel