X

Schismă între schismatici: „Patriarhul” de la Kiev a anulat Tomos-ul autocefaliei și nu-l recunoaște pe Epifanie

"Patriarhatul" de la Kiev a anulat Tomos și nu-l recunoaște pe Epifanie
Filaret Denysenko

„Sinodul local” al așa-numitei „Patriarhii” de la Kiev, prezidat de „patriarhul onorific” Filaret în Catedrala Sf. Vladimir din Kiev, s-a întrunit joi, 20 iunie.

În cadrul ședinței, „Sinodul local” a anulat deciziile Consiliului de Unificare, care a avut loc la 15 decembrie 2018 la Kiev, unde a fost decisă încetarea așa-numitei „Patriarhii” de la Kiev și aderarea sa la Biserica Autocefală a Ucrainei.

Rezoluția emisă de „Sinodul local” afirmă că „Patriarhia de la Kiev continuă să existe și are o entitate statală, în timp ce Filaret continuă să fie capul său”.

„Tomos-ul acordat de Constantinopol Bisericii Autonome a Ucrainei nu respectă Statutul altor Biserici Autocefale și face ca Biserica Ucrainei să depindă de Patriarhia Constantinopolului”, se arată în rezoluție într-un alt punct.

În încheiere, participanții au mulțumit Patriarhului Ecumenic că a încercat să rezolve problema ecleziastică a Ucrainei, dar, după cum observă, „textul Tomosului nu se potrivește Patriarhiei de la Kiev”.

Răspunsul Bisericii Autocefale a Ucrainei a fost imediat și, într-un comunicat pe care l-a publicat, a făcut apel la „Patriarhul” Filaret și la participanții la întâlnire „să realizeze consecințele devastatoare ale acestei întâlniri și să oprească subminarea unității Bisericii și a poporului ucrainean.”

De asemenea, s-a decis că la următorul Sinod al Bisericii Autocefale din Ucraina, care se va întruni pe 24 iunie, vor fi luate deciziile corespunzătoare în această privință.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Pentru a descărca formularul 230, dați click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Erezii
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.