X

Schismă între schismatici: „Patriarhul” de la Kiev a anulat Tomos-ul autocefaliei și nu-l recunoaște pe Epifanie

"Patriarhatul" de la Kiev a anulat Tomos și nu-l recunoaște pe Epifanie
Filaret Denysenko

„Sinodul local” al așa-numitei „Patriarhii” de la Kiev, prezidat de „patriarhul onorific” Filaret în Catedrala Sf. Vladimir din Kiev, s-a întrunit joi, 20 iunie.

În cadrul ședinței, „Sinodul local” a anulat deciziile Consiliului de Unificare, care a avut loc la 15 decembrie 2018 la Kiev, unde a fost decisă încetarea așa-numitei „Patriarhii” de la Kiev și aderarea sa la Biserica Autocefală a Ucrainei.

Rezoluția emisă de „Sinodul local” afirmă că „Patriarhia de la Kiev continuă să existe și are o entitate statală, în timp ce Filaret continuă să fie capul său”.

„Tomos-ul acordat de Constantinopol Bisericii Autonome a Ucrainei nu respectă Statutul altor Biserici Autocefale și face ca Biserica Ucrainei să depindă de Patriarhia Constantinopolului”, se arată în rezoluție într-un alt punct.

În încheiere, participanții au mulțumit Patriarhului Ecumenic că a încercat să rezolve problema ecleziastică a Ucrainei, dar, după cum observă, „textul Tomosului nu se potrivește Patriarhiei de la Kiev”.

Răspunsul Bisericii Autocefale a Ucrainei a fost imediat și, într-un comunicat pe care l-a publicat, a făcut apel la „Patriarhul” Filaret și la participanții la întâlnire „să realizeze consecințele devastatoare ale acestei întâlniri și să oprească subminarea unității Bisericii și a poporului ucrainean.”

De asemenea, s-a decis că la următorul Sinod al Bisericii Autocefale din Ucraina, care se va întruni pe 24 iunie, vor fi luate deciziile corespunzătoare în această privință.

Categorii
Erezii
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.