X

Iredentiștii nu cedează. Protest la Miercurea Ciuc pentru mutarea soldaților români din cimitirul de la Valea Uzului

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, a declarat că va fi organizat, marți, un protest la Miercurea Ciuc. Cu această ocazie se va cere demisia prefectului de Harghita, stoparea naţionalizării cimitirului din Valea Uzului, însoțite de readucerea acestuia la starea iniţială (n.n. adică eliminarea totală a crucilor soldaților români).

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

„Un lucru trebuie ştiut de către comunitatea română. Valea Uzului este un simbol foarte important pentru comunitatea maghiară, comparativ cu Mărăşeştiul pentru comunitatea română. Este un simbol al autoapărării şi nu înţelegem cine are interesul de a genera conflict interetnic şi de a instala o stare de ură între comunităţi prin provocările plănuite din Valea Uzului”, a spus, luni, liderul PPMT. El susține că la protestul organizat sunt aşteptate să participe câteva sute de persoane, majoritatea din municipiul Miercurea Ciuc şi din judeţ.

„Dorim să subliniem faptul că comunitatea maghiară, în ultimii o sută de ani, şi-a cerut drepturile doar pe căi legale şi dorim să ne ţinem de acest lucru. Vrem să ne exprimăm nemulţumirea în mod paşnic şi să atragem atenţia publicului naţional, dar şi internaţional, asupra problemei din Valea Uzului”, a completat Csomortányi István. De asemenea, un miting în Piaţa Unirii din Oradea va avea loc pe 25 iunie, potrivit liderului PPMT. Motivul solicitării este ca Primăria să edifice o statuie ecvestră a regelui Sfântul Ladislau, întemeietorul oraşului Oradea, care să fie amplasată în centrul oraşului, în Piaţa Unirii.

„Este o doleanţă simplă şi mai veche a comunităţii maghiare, care reprezintă circa 25% din populaţia urbei. Comunitatea română, în cazul celor două statui ale episcopilor, ridicate recent în piaţă, s-a manifestat printr-o unitate exemplară, mai puţin în cazul amplasării statuii regelui Ferdinand. Nu comentăm, dar dorim şi noi un simbol al prezenţei comunităţii maghiare în oraş, tot aşa, în Piaţa Unirii. Dacă amintim şi statuia lui Iuliu Maniu, dezvelită tot recent, sunt patru. Noi cerem o singură statuie şi credem că nu poate să reprezinte o problemă nici persoana pentru care dorim statuia. Este un act de normalitate pentru ca întemeietorul oraşului să aibă un simbol în centrul oraşului”, a spus liderul PPMT.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

  1. Stimabililor. Liderii UDMR și clevetitorii de la Budapesta trebuie să țină cont că manifestările pe care ei le inițiază sau le vor iniția au loc pe teritoriul Romaniei și nu în Ungaria unde pot face ce vor. Transilva nia este teritoriu românesc și excludem ori ce inișiativă din partea minorităților ce lezează statul român. Ceea ce vor maghiarii este de domeniul fanteziei și trebuie să se trezească odată la realitate pentru a nu ațâța membrii comunităților mixte unii împotriva altora. Iredentismul acesta trebuie să ia sfârșit și lăsați oamenii pașnici, indiferent de naționalitate să-și trăiască în tihnă existența pe aceste meleaguri românești. Ceea ce sa întâmplat în Valea Uzului nu poate fi comparat cu Mărăști, Mărășești și Oituz,

  2. Ce zic ungurii astia, e ca si cum nemtii ar cere un monument dedicat lui Htiler la Tel Aviv. Sa faca pelerinaje acolo, sa se roage pasnic la monumentul lui Hitler, iar cand vin evrei sa protesteze, nemtii sa zbiere: INTOLERANTA !!!

    Aceeasi chestiune se intampla si cu monumentul comemorarii generalilor hortysti de la Arad parca.

    Prea suntem btjocoriti in propria tara.

    Inainte sa intram in NATO, ne cerea toata comunitatea internationala sa facem pace, sa uitam si sa iertam ororile hortystilor. Acum tot ungurii atsatsa spiritele. Poate ca ar trebui sa anexam Ungaria asa prieteneste, sa romanizam intreaga populatie si numele localitatilor(care oricum pana la Debrecen sunt romanesti), care nu vor, exilati si pa. Sa fluture steagul romanesc pentru a 5 oara pe parlamentul din Budapesta.

  3. Le vom scoate Noi aceste fantezii din memorie ș-apoi o să revină la realitate.
    Felicitări pentru comentarii.

  4. Au spus Părinții că vor fi tensiuni mari cu ungurii. Eu nu cred ca se vor opri aici. Dacă nici pe eroii români de la Valea Uzului nu-i lasă să își doarmă liniștiți somnul de veci, înseamnă că sunt in stare de ORICE ca să își atingă scopurile mârșave.

  5. Cineva spunea pe net, acu’ vreo 2,3 ani ca ROMANIA MARE a fost recunoscuta de marile puteri ale lumii pe 100 de ani.Suta a trecut,ce urmeaza oare? Eu tot cred ca iohan werner are ca PRIORITATE sa creeze/micsoreze tara asta si inca mai este timp.Se doreste HAOS si in romania.Romanii NU MAI AU NIMIC,ci doar LINISTE SI PACE….inca.E f. grav ca noi ne-am pierdut credinta in Hristos.De data asta suntem noi singuri si poterile noastre omenesti (americanii jidani) impotriva hoardelor dracilor.

  6. Dupa venirea papei,le-a crescut sangele in instalatie.Simt ca si mie imi fierbe sangele in vine.Sa-i fereasca Dumnezeu de mintea cea de pe urma a romanului(cati or mai fi in tara asta)!Tradatorii de la “conducere” oricum nu fac nimic…Ridica-te Gheorghe,ridica-te Ioane!

    1. La aia din ,,conducerea tarii” nu mai trebuie apelat s-au socotiti ca si romani,aia sunt 100% SLUGI STRAINILOR,sunt TOTI anti-romani si mai ales anti norrmal si natural,aia nu mai trebuie nici amintiti,trebuie doar uitati!Noi avem legile lui Dumnezeu,dupa alea trebuie sa ne tinem,nu dupa ,,legile” zeitei legate la ochi=drac-oaica=giustitia.

  7. Și la Mărășești există racle ale ostaşilor austro-unguri şi germani care au murit în acea bătălie. Așa au zis românii că e creştineşte.
    Dar barbarii care au smuls și au ars crucile ostaşilor romani continuă cu tembelismul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button