X

Alimente cu „nanoroboți” în România. Aceștia poartă nume de e-uri: E-171 și E-551

Câştigătorii premiului Nobel de anul trecut, Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart şi Ben Feringa, au realizat, practic, un robot molecular care poate prinde şi poate conecta aminoacizii. În viitor, nanomaşinile vor avea aplicabilitate de la materialele inteligente la noi posibilităţi de administrare a medicamentelor în interiorul corpului uman. Acestea ar putea fi aplicate în mod direct pe celulele canceroase, de exemplu cu roboţii microscopici.

”Se deschid perspective pentru realizarea de sisteme care să poată percepe semnale şi să poată interveni la nivel atomic cu o acuitate de neimaginat până nu demult”, a spus prof. dr. inginer Eden Mamult, unul dintre cei mai buni specialişti din România pe acest domeniu.

Profesorul constănţean a explicat că nanotehnologiile permit manipularea materiei la scară nanometrică (zece la minis nouă metri). Aceste tehnologii disruptive pot produce efecte radicale în ceea ce priveşte proprietăţilor materialelor, a eficienţei de conversie a energiei, a sistemelor de acumulare a energiei, ale tehnicilor de tratament medical, în regenerarea de organe, sau… noi tipuri de plante. Adică dai drumul roboţeilor,iar ei încep să transforme materia – ceva similar secvenţelor din filmele SF. Dar…

Ce rău pot face nanotehnologiile?

”Atunci când aceste tehnologii scapă controlului societăţii civile sau ale forurilor internaţionale competente, consecintele pot fi dramatice. Nanotehnologiile permit încapsularea de substanţe în nanoparticule care să fie eliberate în timp şi să permită creşterea eficienţei diferitelor efecte cum ar fi efectul antimicrobian şi în acest fel conservarea alimentelor pentru o perioadă mai lungă de timp. În 2008, pe piaţa din SUA erau înregistrate 67 de alimente şi băuturi comercializate şi care conţineau componente obţinute prin nanotehnologii. Probabil că în prezent, la nivel global sunt de ordinul sutelor. Multe ingrediente alimentare nanostructurate sunt licenţiate pe deja cunoscuta codificare cu E-uri şi se referă la micelii, lipozomi, coloranti, nanoparticule de TiO2 (E-171), SiO2 (E-551) ş.a.m.d. Pentru a recunoaşte aceste tipuri de alimente, este necesar să devenim mult mai precauţi când cumpărăm alimente procesate, să citim cu mare atenţie etichetele şi mai mult, să căutăm pe internet semnificaţiile diferitelor coduri”, a explicat prof. Eden Mamut.

Alimentele trebuie să avertizeze pe etichete dacă au conţinut ”nano”

Regulamentului nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor asupra produsele alimentare impune ca: toate ingredientele prezente sub formă de nanomateriale fabricate trebuie specificate în mod clar în lista ingredientelor, denumirile acestora fiind urmate de cuvantul „nano” între paranteze”.
Asta pentru că: ”Nanomaterialele oferă oportunităţi tehnice şi comerciale, însă pot prezenta riscuri pentru mediu şi pot ridica probleme de securitate şi sănătate pentru oameni şi animale, de aceea consumatorii trebuie informaţi corespunzător”.

E-171, de pildă, este nanomaterial și este considerat cancerigen de Agenţia Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului. El se găseşte în zahăr, produse lactate, făină și produse de patiserie ce necesită o crustă albă și opacă. De asemenea, poate fi întâlnit și în cremă de hrean, sosuri, gumă de mestecat și înghețată. Poate fi găsit și în creme, medicamente, pastă de dinți și sirop.

E-551 se află și el nanomaterial pe lista E-urilor suspecte şi poate fi prezentă în brânza topită, condimente, ulei, unt sau margarină.

România cercetează impactul nanoalimentelor asupra oamenilor

”Este necesar să se urmărească şi să se asigure un control eficient al dezvoltărilor în diferite domenii de aplicaţie ale nanotehnologiilor. Ca o extensie a principiului echivalenţei, cu cât cresc oportunităţile cu atât cresc şi riscurile în utilizarea unor tehnologii. Nevoia de a face faţă competiţiei acerbe de pe piaţa mondializată, forţează companiile să reducă timpul de transfer de la cercetarea în laborator către produse comerciale şi de multe ori verificările şi testele în ceea ce priveşte impactul anumitor substanţe nanostructurate asupra organismului uman, pe termen mediu şi lung sunt tratate superficial. În cadrul Universităţii “Ovidius”, împreună cu colegii de la Facultatea de Medicina, am iniţiat o serie de cercetări în aceasta direcţie dar fondurile necesare pentru aceste tipuri de cercetări sunt uriaşe şi necesită un efort concertat”, a mai spus profesorul constănţean.

NOTĂ OrtodoxINFO
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Codex alimentarius
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

11 comentarii

 1. „E-551 se află și el nanomaterial pe lista E-urilor suspecte şi poate fi prezentă în brânza topită, condimente, ulei, unt sau margarină.”

  Vad ca este o liniste ca inainte de razboi pe site urile ortodoxe, dupa Sf Paisie Aghioritul nu avem voie sa facem cruce la cip-uri si deci nici nanoroboti… Fratilor, este atat de serioasa treaba ca nici nu realizati. Fuga la tara ca altfel ne vindem sufletele lui aghiuta si numai avem cale de intoarcere oricat ne-am pocai!

  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pre noi!

  1. Cum adică nu avem voie sa facem cruce? Ba este imperios sa facem cruce și rugăciunea „Tatăl Nostru” la mâncare. Eu nu ma bazez ca scrie sau nu pe eticheta. Și dacă nu scrie asta înseamnă că nu sunt acolo? Haideți sa fim serioși, dacă nu mergem regulat la biserica și nu facem post adevărat și rugăciune plus spovedanie și împărtășanie, nu avem nicio șansă. Șansa ne-o dam noi dacă deschidem urechile la cuvintele sfintilor părinți . La țară sunt multe sate fără biserica, credeți ca aghiuta nu vine după dvs.acolo? Puteți merge oriunde, dacă nu faceți ce scrie la dogma, degeaba. Mâncarea bio singura, nu vă va salva sufletul. Doamne ajuta!

  2. „Fuga la tara ca altfel ne vindem sufletele lui aghiuta si numai avem cale de intoarcere oricat ne-am pocai!” – cata dreptate ai si, din pacate, cat de putini inteleg…

 2. Perfectă dreptate mario.
  Ăștia ce cred că ne ,, conduc” de la început au vrut să ne facă niște zombii și uite că le ține figura.
  ,,Nădăjduim în Dumnezeu ca vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!”
  Petru Rareș

 3. Parintele ELPIDIE din Rodos zice ca doar sfanta impartasanie va anihila nanorobotii din noi care ni se dau pe mai multe cai.

 4. Numarul de brevete de inventie in domeniul nanotehnologiilor recunoscute in 2019, pana in martie
  SUA: 218
  Germania: 87
  Franta: 81
  Polonia: 4
  Cehia: 2
  Romania: 0
  https://statnano.com/report/s102

  Sclavii nu au nevoie de sa-si bata capul cu cercetarea in domeniul nanotehnologiilor.
  Noi suntem specializati in coruptie si nepotism.

 5. Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc: “este aşa numita lume invizibilă pe care noi nu o vedem, de aceea este momentul unei revoluţii a lumii invizibile (…) pentru că discutăm de lumea la nivel atomic, nivel pe care nu îl putem vedea nici măcar cu ajutorul microscoapelor de mare putere.”
  https://www.universulargesean.ro/ministrul-cercetarii-nicolae-hurduc-romania-a-incheiat-negocierile-pentru-programul-cadru-horizon-europe-in-doar-3-luni/

 6. Imbecilitatea consumatorilor care se dedau desfrâului limbii, că gust, precum și poftă de diversitate, alături de curiozitatea bolnăvicioasă sunt arme folosite din vechime pentru vânarea și exterminarea proștilor, a lacomilor, a excentricilor și a curioșilor bolnăvicioși.
  Pitagora spunea: nu posti! Abține-te!
  Ce este Postul? Abținere de la Moarte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.