X

SRI are un sistem de supraveghere a întregii populații


După aproape 3 ani, controversata platformă de analiză „big data” și recunoaștere facială „SII Analytics” a SRI este gata și în funcțiune, încă din luna mai. Ea permite serviciului secret să obțină informații rafinate și rapide despre firme și cetățeni, din bazele de date ale statului, inclusiv ale ANAF, care deține cea mai complexă bază de date din România. Folosindu-se de algoritmi rafinați de căutare și încrucișare a datelor, SRI poate dezvolta apoi scenarii de risc de infracțiuni, pe care le poate trimite beneficiarilor legali, transmite Radio Europa Liberă.

FRAGMENTE DIN RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

Nici până azi, nu au fost însă lămurite acuzațiile aduse de societatea civilă acestui program de 25 de milioane de euro, făcut de SRI pe fonduri europene și construit de o asociere de firme IT controversate.Nu se știe nimic de proiect, cum l-au implementat, cum l-au integrat, cum respectă legislația, nimic”, spune pentru Europa Liberă avocatul Bogdan Manolea, directorul Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI).

Între timp, digitalizarea ANAF a eșuat. O recunoaște pentru Europa Liberă chiar un fost șef al Fiscului: „S-a investit aiurea”. Astăzi, s-a ajuns la situația în care ceea ce poate face SRI, ca instituție militară al cărei control civil este exercitat de formă, de o comisie opacă din Parlament, nu poate face ANAF, instituție civilă din subordinea Guvernului, pentru că infrastructura sa IT este la pământ.Guvernul României a spus stop, în 2019, programului de modernizare IT a Fiscului și a dat banii înapoi la Banca Mondială: 52 de milioane de euro returnate, 18 milioane de euro cheltuite de România, din 2013 până în 2018, pe consultanță și pregătire. Între timp, la Fisc se lucrează concomitent cu peste 400 de aplicații IT care intră în colaps, iar sistemul nici măcar nu poate colecta datele transmise de casele de marcat electronice, devenite obligatorii de curând, spune fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu.

În 2016, SRI anunța cu fast lansarea unui program din fonduri europene, destinate „creșterii utilizării sistemelor de e-guvernare”, pentru platforma SII Analytics, pentru care punea la bătaie 31 de milioane de euro. Două erau scopurile declarate atunci de SRI: eliminarea plăţilor redundante din „zona publică” şi folosirea datelor obținute prin algoritmii rafinați de căutare ai acestui program, de către beneficiari legali precum Poliţie, Parchete, DIICOT, DNA, ANAF, Vămi, Ministerul de Finanțe, Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor și alții.

Patru organizații ale societății civile au tras imediat un semnal de alarmă. APADOR-CH, Asociația pentru Tehnologie și Internet, ActiveWatch și Centrul de Resurse Juridice atrăgeau atenția că „proiectul SII Analytics are un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României, nefiind prevăzută nici o măsură de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem și încalcă atât legislația internă, cât și cea europeană, în materie de protecție a datelor cu caracter personal”.

SRI a liniștit pe toată lumea, la fel de rapid, în 2016: programul lor „este destinat asigurării unei capacităţi superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituţii din România”, iar obiectivul este „de a spori considerabil viteza de căutare a informaţiei relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic şi procedural, instituţiile statului vor putea accesa informaţiile integrat, rapid şi eficient”.

Problema rămâne însă valabilă și astăzi, 3 ani mai târziu, arată Georgiana Gheorghe, directoarea APADOR-CH, pentru Europa Liberă: „Un sistem de supraveghere generalizată (prin reunirea/asamblarea datelor parțiale deținute de diferite instituții publice) este un adversar clar al dreptului la viață privată, drept care este cel puțin periclitat prin acest sistem. Dacă o entitate poate colecta de la fiecare instituție publică toate datele despre o persoană, atunci acea entitate va deține întregul informațiilor despre fiecare persoană. Această stare de fapt creează prin ea însăși un pericol pentru protecția dreptului la viață privată. Pentru că se concentrează prea multe informații în mâinile unei singure entități, care va ști tot despre toți”.

Legal sau ilegal? Care este problema platformei „big data” de la SRI?

Proiectul SRI a făcut obiectul unei sesizări la OLAF, făcută de cinci ONG-uri în 2017, care însă nu s-a soldat cu vreun efect. Pe scurt, reclamanții doreau să afle cum a reușit un serviciu secret să acceseze fonduri europene destinate „e-guvernării”, cu un proiect care nu are de-a face cu „e-guvernarea”, și de ce ghidul solicitantului pentru aceste fonduri europene a fost publicat în Monitorul Oficial după ce SRI fusese deja declarat câștigător cu proiectul SII Analytics, de către Ministerul Comunicațiilor.

Problemele sunt însă altele, explică avocatul Bogdan Manolea, directorul ApTI: „Sunt baze de date existente, dar din felul în care arăta caietul de sarcini, rezulta că ei ar fi vrut să le integreze într-un sistem big data analytics, care înseamnă o procesare ulterioară a datelor, dincolo de scopul pentru care au fost prelucrate. E vorba și de alte instituții beneficiare ale SRI, care nu se știe la ce date au acces, ce rol au. Nu e în regulă, am spus de când a apărut proiectul, că sunt activități care exced scopul autorității respective”.

Problema legală nu este atât că SRI are acces la datele cetățenilor, aflate în alte baze de date ale statului, ci faptul că cetățenii vizați nu sunt informați că datele lor personale sunt manevrate și folosite de SRI, a explicat pentru Europa Liberă un avocat specializat în jurisprudența CEDO: „Transferul bazelor de date nu este ilegal, dar tu trebuie să fii informat despre asta, înainte de prelucrarea datelor. Legea spune doar că trebuie să fii informat, indiferent de temeiul legal, dacă îți sunt procesate datele. Nu că trebuie să îți dai acordul, ci doar să fii informat”.

În acest sens, Curtea Europeană de Justiție a dat câștig de cauză unor avocați din Cluj, încă dinaintea apariției Directivei GDPR. Românii au dat statul român în judecată, după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate le-a trimis impuneri de plată pentru asigurarea obligatorie de sănătate, folosindu-se de datele trimise de ANAF.

Decizia spune că dacă datele au fost prelucrate într-un scop, nu pot fi utilizate într-un alt scop, de către o altă instituție publică. E foarte clar că ei (SRI) vor fie să interogheze, fie să interoperabilizeze niște baze de date, dar fără a avea un temei legal, acordul persoanelor vizate, informarea acestora. Ridică niște semne de întrebare, mai ales din punct de vedere al GDPR-ului, care ar trebui rezolvate”, explică avocatul Bogdan Manolea.

Categorii
Big brother
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

11 comentarii

 1. Sekuritatea functioneaza la cei mai inalti parametrii si nu numai atat: in loc sa fie sistemul imunitar al tarii, impotriva oricaror amenintari indreptate asupra Romaniei si a poporului roman, continua sa fie instrumentul stapanilor coloniei, ce monitorizeaza si anihileaza prin diverse interventii, orice incercare a romanilor de a scoate capul si de a ameninta in vreun fel jaful su genocidul grupurilor oculte, interne si internationale.

  Si asta intr-o tara unde s-au petrecut fapte oribile precum experimentul Pitesti.

  1. Și unde torționarii – puțini, 2 sau 3 – au ajuns la pușcărie la vârste venerabile, taman după ce și-au trăit TRAIUL și și-au mâncat MĂLAIUL din taxele și impozitele plătite inclusiv de urmașii celor care-au suferit atât de mult și de inuman!

   ÎN ROMÂNIA, NICIODATĂ N-A MURIT COMUNISMUL…ȘI-A SCHIMBAT DOAR PĂLĂRIA, UNELE METODELE S-AU RAFINAT…
   ÎN REST, DACĂ TE UȘUREZI CONTRA VÂNTULUI/ORÂNDUIRII RĂMÂN VALABILE DAT-UL LA FLUIERELE PICIOARELOR SAU PESTE MÂINI….ÎN AȘA FEL/MĂSURĂ, ÎNCÂT SĂ PARĂ CĂ ȚI-AI FĂCUT-O CU MÂNA TA….”fă-o tu cu mâna ta, să nu zici că-i vina mea”…cam așa!

  1. „Sa ne supravegheze cat vor” – Nu stii ce vorbesti. Nu realizezi schimbarile de comportament care intervin chiar si fara voia ta.

   1. Are și nu are dreptate!
    Nu știa Hristos ce ȘTIA când spunea/a spus: ”Cine nu mănâncă Trupul Meu și nu bea Sângele Meu, n-are viață în el”?
    Fără participare la Sf.Taine…spovedanie, Sf.Maslu, Sf.Împărtășanie NU vom rezista, ȘI AICI AI TU DREPTATE…VOM ÎNNEBUNI SAU VOM CEDA cum au spus Sf.Părinți!
    De ce tot bat ei apa-n piuă cu PLECATUL din orașe, cât mai poți să te rupi din plasa lor electronică, alături de alte și alte drăcii inventate.

    Acum, fac transcriptul la ceea ce a postat careva pe-aici despre MATERIA NEAGRĂ, PRAFUL INTELIGENT, MODIFICĂRILE DE ADN, ARN, CHEMTRAILS, etc…este extrem de interesant și de adevărat.

    Se pare că din 2003 suntem LUCRAȚI (spunea de Europa) cu prafurile-astea inteligente, cu secvențe de ARN care îți invadează câmpul energetic, având inteligență proprie și stând alipite de tine la nivel milimetric, acționând fără de voia ori cu acordul tău chiar și din interior…isprava aparținând unui director tehnic al unui Institut din Germania care, bolnav de cancer se spovedește…abia aștept să-l termin și să-l bag pe țeavă!
    Îl recomandă Serviciilor de Informații ca să acționeze, să nu mai doarmă pe burta lor de spioni degeaba, pe banii contribuabililor!

    1. Filmul „Venom” la un nivel mai subtil … cateodata mă întreb dacă acest film are legătură cu materia neagra …..

 2. ”Normal”, țările ortodoxe trebuiesc supravegheate STRAȘNIC!
  Maior nu a ajuns ambasador în SUA?
  De ce etnie au fost șefii?
  JIDANI ȘI/SAU MAGHIARI…
  Majoritar! Coldea a fost român VÂNDUT, restul….ALOGENI!
  De acum câțiva ani buni mi-au demonstrat că ȘTIU totul despre tine, oprind lângă mine SUV-urile lor la milimetru, interpelându-mă haiducii lor cu expresii sau fragmente din ceea ce postam împotriva sistemului, etc….arătându-mi că EI ȘTIU!
  Nu mai zic de telefoane….

 3. @Magda
  nice..eu inca nu am avut discutii cu „M.I.B” daca o fi sa fie, am sa-i invit la o cafea si-o discutie civilizata. inainte sa trec la argumente mai contondente..

 4. Evident ca nu stiu ce fac. Ca ei nu gandesc cu sine putere, sunt sclavii Vrajmasului.
  Nici aia din Vest nu stiu exact ce fac. Nici Illuminati si nici altii. Sunt sclavi! Si furia.din ei.cand isi vad propria cadere se manifesta prin speranta falsa.ca daca pierd.si.pe.altii Vrajmasul.va primi plata cu alte suflete si le va da drumul. Cumplitul Luptator nu rateaza si nu poate fi cumparat mai ales.cand cauza.’mnealui.pare dovedita -” omul.slavit de.Domnul.fara rost, ca omul tradeaza pe Domnul!”
  Pierduti in disperare sufleteasca isi gasesc alinarea sufleteasca in visul.de a „manca alte suflete”. Dar nu mananca nimic, sunt betegi si uscati si flamanzi si suferinta lor abia incepe.

 5. Asa e. Deși au asa o capacitate tehnica și umana nu intervin niciodată atit de multele afaceri ale băieților deștepți cu lemn, jafuri cu retrocedări dubioase, cheltuirii după bunul plac al banului public, evaziune i la cel mai înalt grad în construcții, servicii și cireașa de pe coliva tarii noastre, repatrierea profitului multinaționalelor care se repeta mereu sub ochii nepăsători ai tuturor autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.