X

Interviu cu Camelia Smicală: “Voi cere azil politic în altă țară, pentru că România nu ne primește. Două ambasade s-au oferit să ne ajute”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Lupta Cameliei Smicală de a-şi recupera copiii de la autorităţile finlandeze este departe de final.  Într-un interviu exclusiv acordat pentru ŞtiriDiaspora.ro, medicul român a povestit coşmarul prin care a trecut în ultimii ani. Forţată de împrejurări să rămână în Finlanda şi abandonată de statul român, Camelia nu se descurajează, ci vrea să ia copiii chiar în acest an acasă pentru că “altfel nu mai are ce scoate din centre”. În mod paradoxal, două ambasade străine s-au arătat dispuse să îi ofere azil familiei sale. Vezi povestea femeii care s-a luat la trântă cu sistemul finlandez.

“Trebuie să îi scot anul acesta, altfel nu mai am ce scoate. MAE nu ne primeşte” 

Camelia se luptă din răsputeri să îi scoată pe copii din centrele de stat, însă spune că duce lupta mai mult singură, simţindu-se abandonată de statul român. Familia vrea să se întoarcă în ţară încă din 2007. Însă nici măcar o vizită nu le-a fost permisă.

“Eu trebuie să îi scot anul ăsta că altfel nu mai am ce scoate. Şi am să îi scot sub orice formă. Problema este că România nu ne primeşte şi noi suntem aici din cauza MAE.

Şi Ambasada României şi toţi spun că noi suntem şi cetăţeni finlandezi şi avem rezidenţă aici şi nu se bagă. Noi suntem ţinuţi forţaţi, împotriva voinţei noastre aici. Deci nu suntem de bună voie în Finlanda. Din 2007 încercăm să ajungem în România. Şi prin faptul că tatăl copiilor este finlandez, ne-au ţinut pe toţi patru aici, prizonieri, pentru că suntem împotriva voinţei noastre în ţara asta, din cauza unuia singur care este finlandez.

Mi s-a spus că dacă cumva fugim şi ajungem în România, pe mine mă arestează pentru răpire internaţională şi copiii îi returnează. Deci nici să nu încerc. Am cerut să mergem măcar în vizită în România şi nu mi-au aprobat şi i-au făcut lui Mihai paşaport de urgenţă să meargă în Estonia”.

“Voi cere azil politic în altă ţară. Două ambasade s-au oferit să ne ajute”

Camelia Smicală se vede nevoită să ceară ajutorul altor state, în condiţiile în care, spune ea, comisia trimisă anul trecut de Ministerul Afacerilor Externe din România a blocat demersul prin care putea să îşi ia copiii acasă.

“Voi cere azil politic în altă ţară, pentru că România nu ne primeşte. Deja sunt două ambasade care au spus că vor să ne ajute.

Fostul ministrul al Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, când a fost în Finlanda în comisie ne-a ajutat, numai că MAE a stricat după aceea tot. Au fost patru comisii care s-au plimbat pe aici. Primele trei au obţinut ceva şi era cât pe ce să îmi iau copiii. Şi MAE a trimis o aşa zisă comisie de experţi care trebuiau să definitiveze cazul, care numai experţi nu au fost şi care au stricat absolut tot ce au făcut comisiile alea trei. Nu aveau de făcut decât să aducă un psiholog şi să facă repatrierea copiilor.

Fiind vorba de două state, situaţia este complicată din punct de vedere juridic şi tratatele internaţionale nu sunt foarte clare. Dar este totuşi Tratatul Bruxelles II, la excepţii, şi asta am cerut şi la MAE, ş la Minsterul Muncii din România, care au toate documentele, am cerut să se aplice excepţiile care spun că în caz de cetăţenie dublă are importanţ ţara care este cea mai importantă din punct de vedere sentimental pentru copii. Copiii vor în România”, a mai spus Camelia Smicală.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

  1. Cu siguranta ca sunt niste probleme juridice la mijloc (greu de judecat cand ai putine cunostinte si informatii) si tocmai de aceea ar fi fost de dorit sa se lucreze si pe partea informala.

    Spre exemplu, ar fi fost prea mult pt KWJohanis sa puna o vorba buna la summitul de la Sibiu? Nu cred dar din moment ce putea sa face poze si gratis, fara a misca un deget pentru cetatenii romani, nu vad de ce s-ar fi deranjat. Altfel … e cel mai european si cel mai tare din parcare.

    Sigur, avem presedintele pe care l-am votat. Camelia Smicala ce a votat oare? KWJ la fel ca toata diaspora de altfel? cand or invata si romanii sa se responsabilizeze mai mult si sa voteze cu capul si neuronii din dotare. Imi place acum cum le tataie fundul multora care au votat impotriva PSD la europarlamentare pentru ca, ce sa vezi, baietilor votati nu le place programul de crestere si se gandesc serios la … reduceri.

  2. Cu Melescanu la MAE care zici ca are mamaliga in gura si zici ca e speriat de cine stie ce nici nu-i de mirare .Cum oare ne -am pricopsit cu asemenea conducatori!!!!?

  3. Stat roman cu tradatori in institutii: trimiti echipa de mercenari si aduci copiii in tara.

    Diplomatie? Ce sa faci cu ea, cand vezi ca nu se tine cont de cetatenia romana deloc?

    A, nu e frumos si diplomatic sa trimiti mercenari sa aduci in tara niste copii care sunt si cetateni romani, rapiti de un sistem bolnav?

    Dar sa omori si sa iei petrolul altora pentru altii, nici macar pentru tine, e frumos? E diplomatic? Ah, pardon, asta se numeste procedura de instaurare a democratiei.

    Inainte de intrarea in NATO ni se vorbea de securitate, nimeni nu se mai atinge de noi. Unde e acea securitate? Sunt cetateni romani la mijlic. Sau cetatenia romana e o cetatenie de rang inferior?

    Cum ar fi procedat oare statul Israel intr-o situatie similara?

    Ce ar fi facut MOSAD in 24 de ore?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button