X

[VIDEO] PROTESTE cu mii de oameni, la Chișinău. Parlamentul dizolvat, președintele Igor Dodon suspendat, s-a refugiat în ambasada Rusiei. Se cer alegeri anticipate. Se strigă “Revoluţie”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

UPDATE: Mitingul s-a încheiat

La finalul mitingului, liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a făcut apel susținătorilor să fie pregătiți pentru organizarea altor manifestări similare în următoarele zile. 

La mitingul de duminică a participat și liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă: „Am vrut să-i spun în față (lui Plahotniuc, n.red.) că dictatura lui s-a terminat. Curtea Constituțională este o adunătură”. Acesta s-a bătut cu bodyguarzii lui Vlad Plahotniuc.

UPDATE

Conducerea de vârf a PD-ului, înconjurată de zeci de bodyguarzi, împreună cu susținătorii se întorc în PMAN.

UPDATE

Mai mulți simpatizanți PD au aruncat în curtea Președinției curcani.

UPDATE

Manifestanții au ajuns în fața clădirea Președinției, unde cer demisia președintelui Igor Dodon.

Aceștia scandează: „Iuda”, „demisia”, „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul”, „țara nu se vinde”.Mulțimea se îndreaptă spre clădirea Președinției cu rezoluția „pentru apărarea țării”.

În PMAN a fost votată rezoluția „pentru apărarea țării”, prin care îl acuză pe Igor Dodon de trădare de țară și finanțare ilegală. De asemenea, în rezoluție se cere organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegri prezidențiale.

UPDATE

Andrian Candu: „Puterea o deține poporul. Doar poporul sunt în drept să dețină cine merită să guverneze în această țară. RM este o țărișoară mică. Salutăm decizia de astabili alegerile parlamentare pe 6 septembrie”.

Mulțimea scandează „Moldova fără Dodon”.

Eleonora Graur: „Îmi dau lacrimile să văd atâta lume adunată aici, care nu-i este indiferent de Republica Moldova. Noi suntem pentru Moldova. Vă asigur că noi vom lupta ca în Moldova să existe stabilitate, un viitor luminos. Mă adresez către cei care au votat PSRM și ACUM, nu cred că ați votat ca ei să vândă țară. Maia Sandu a vândut țara pentru funcția de prim-ministru. Igor Dodon a vândut țara pentru federalizare. Andrei Năstase a vândut țara pentru funcția de ministru”.

UPDATE

“Dragi compatrioți, pentru că astăzi s-au adunat adevărații patrioți ai Republicii Moldova. Eu am auzit o noutate extraordinară. Mi-au spus că Dodon au dormit la ei acasă. Ei au dormit în ambasada Federației Ruse noaptea trecută. Când noi și membrii PDM dormea acasă el și-a găsit alt adăport, aoclo se simte confortabil. Trecem prin clipe complicate. Se mai întâmplă. Președintele PDM nu a aceeptat să vândă țara”, a spus Pavel Filip.

“PDM demonstrează că Moldova este un stat independent şi merge înainte aşa cum a spus şi Vlad Plahotniuc. Moldova se află în pericol. Noi nu trebuie să-i dăm voie lui Dodon, care a recunoscut că este un agent al Mosocovei. El s-a manifestat ca un fricos. Noi, veteranii, eu personal am fost în prima linie cu toți camarazii. Dodon și-a vândut sufletul, nu are dreptul să intre în biserică, el a vândut țara. Plahotniuc este un patriot! Patriotul Moldovei, Plahotniuc”, a spus, în fața protestatarilor și Generalul Ţurcanu, președinte PDM, Cimișlia.

Știrea inițială

Mii de oameni participă, la ora transmiterii știrii, la Chișinău, la un miting de susținere a ordinii constituționale, în contextul deciziilor politice din ultimele 24 de ore. Liderul PDM Vlad Plahotniuc cere alegerea unui nou președinte, relatează publika.md.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon, conform unui comunicat emis de CCM.

”La 9 iunie 2019, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat sesizarea nr.114f/2019 depusă de către Preşedintele interimar al Republicii Moldova, dl Pavel Filip, privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

Deputații au organizat o nouă ședință duminică dimineață, în pofida hotărârilor emise de CCM care au invalidat activitatea parlamentară de sâmbătă și care au dus la suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon, pentru faptul că nu s-a conformat deciziei CCM privind dizolvarea Parlamentului.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova.

Mai multe microbuze au fost surprinse cum se îndreaptă în coloană spre Chișinău. Deputata Mariana Ciobanu a scris că oameni din raioane ar fi aduși în Chișinău pentru a participa la protestele care ar fi pregătite de Partidul Democrat, potrivit unimedia.info.

Ieri, Andrian Candu a declarat că Partidul Democrat „își rezervă dreptul de a organiza proteste”, în contextul faptului că Igor Dodon refuză să dizolve Parlamentul, ceea ce, potrivit PD, este ilegal.

Președintele Igor Dodon a înnoptat aseară pe teritoriul ambasadei Federației Ruse care se află în Chișinău. Mai exact, a dormit în hotelul ambasadei care se află pe teritoriul diplomației de la Moscova, scrie deschide.md.

Publicația menționată spune că președintele moldovean a dormit pe teritoriul rus, în aceeași zi în care Publika.md a făcut publice imagini în care Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc că vrea să federalizeze Republica Moldova şi că primeşte până la un milion de dolari pe lună din Federaţia Rusă.

În urma suspendării din funcție, președintele Igor Dodon a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care critică Partidul Democrat și se cere ajutorul comunității internaționale.

„Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal. Și aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament și noul guvern format au fost susținute de majoritatea cetățenilor și au fost recunoscute de partenerii noștri externi din Vest și din Est. În această situație, noi nu avem o altă soluție decât să ne adresăm comunității internaționale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere pașnică a puterii și/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent și ieșirea la proteste pașnice”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Filip cere demisia lui Igor Dodon din funcția de președinte și consideră că Moldova se confruntă cu o lovitură de stat.

Potrivit acestuia, alegerile anticipate sunt unica soluție drept urmare a „crizei” care ar fi fost declanșată de PSRM și Blocul ACUM.

„Presedintele statului refuza sa respecte Constitutia, astfel Curtea constitutionala l-a suspendat din functie. V-am chemat astazi sa semenz in fata dvs. decretul alegerilor anticipate programte pentru data de 6 septembrie. În aceste condiții este normal că poporul este cel care are dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat cine le mai poate reprezenta interesele.”

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

23 comentarii

  1. Draci de capitalisti infiltrati si acolo. Se pregateste o lovitura de stat asemenea cu cea din Ucraina.

  2. Petiție online: Statul român are obligația să păstreze alternativa la documentele biometrice

    ,,Am inițiat o petiție online pentru a cere statului român să continue să ofere alternativă la actele biometrice. Rolul petiției este de a strânge un sprijin popular cu ajutorul căruia să continuăm demersurile în instanțe sau în camerele Parlamentului României, dacă va fi nevoie, pentru a determina autoritățile statului să lupte pentru păstrarea actualei situații în ceea ce privește actele nebiometrice.
    Îi invităm pe toți cei ce nu doresc să li se impună buletinele biometrice să semneze această petiție și să se adauge luptei noastre. ”

    https://www.petitieonline.com/statul_roman_are_obligaia_s_pstreze_alternativa_la_documentele_biometrice

    Semneaza si distribuie.

    1. Si fii sigura ca VA EXISTA alternativa chiar si daca protestele vor fi slabe. Sistemul n-are de ce sa se complice acum cu incapatanatii si sa-i radicalizeze si pe altii. Interesul lui este implementarea sistemului cu opozitie minima.

      Iar atat timp cat ne aflam in perioada de implementare (si va dura ani buni pentru ca va cuprinde inclusiv partea de schimbare a documentelor valabile – sa nu se culce cineva pe-o ureche spunand ca mai are inca 10 ani de valabilitate. Se va da un termen de schimbare a tuturor) cei care tin sa aiba documente de tip vechi nu vor incurca pe nimeni pentru ca oricum sistemele vor fi duale.

      Dupa aceea vor incepe sa stranga surubul si sa nu mai sustina obligativitatea existentei sistemelor duale iar cei fara documente electronice vor vedea, zi de zi, ca pot face din ce in ce mai putine lucruri cu documentele clasice ajungand in scurt timp la concluzia ca n-au incotro si trebuie sa si le schimbe.

      Obligativitatea nu va fi decat in a doua parte a domniei antihristului insa atunci deja va fi prea tarziu. Oamenii se vor lepada de bunavoie. Ce-i atat de greu de inteles?

  3. Va fi cu varsare de sange daca seful politiei ia ordine de la Jizdan!
    Șeful Poliției din Republica Moldova refuză să se subordoneze noului ministru de Interne din Guvernul Maia Sandu si va respecta în continuare doar ordinele pe care i le va da Alexandru Jizdan, ministrul de Interne din fostul Guvern Pavel Filip
    https://www.g4media.ro/seful-politiei-din-republica-moldova-refuza-sa-se-subordoneze-noului-ministru-de-interne-din-guvernul-maia-sandu.html

    1. Da. In mod normal, dupa lovitura de stat ar urma patriarhie si la Chisinau, dar nu va fi asa pt ca Ciubotea e frate intru credinta model cu Bartolomeu si Papa.

  4. Hristos S a Inaltat.
    Cam greu va pleca regimul actual dar vor ei nu vor dar toate au un sfîrsit. Cam lis numarate zilele si de aceia aduc oameni organizati din toate colturile tarii care habar nau la ce au venit.

  5. “Romania isi va castiga teritoriile pentru putin timp,apoi va fi atacata din toate partile,dar si peste dusmanii ei va cadea foc!”profetie a parintelui Arsenie Boca.Se pare ca se apropie acele vremuri…

  6. In Moldova este un menage a trois fericit intre UE, SUA si Maica Rusie: Parlamentul, președintele, Rusia, UE și SUA, împotriva partidului lui Plahotniuc
    Favorabilă lui Plahotniuc si Partidului Democrat, Curtea Constituțională a desființat, duminică, Parlamentul si l-a suspendat pe președintele Igor Dodon.
    https://www.libertatea.ro/stiri/criza-politica-la-chisinau-socialistii-si-blocul-pro-european-au-semnat-un-acord-anti-plahotniuc-2661572

  7. Sa intelegem ce se intampla: SUA si UE au cedat Moldova Rusiei!
    Plahotniuc a declarat de mai multe ori că dorește să stopeze interferența Rusiei pe teritoriul Moldovei, aceasta controlând mai multe sfere economice în Moldova: media, sectorul bancar, ONG-uri, asigurări și organizații politice. Pentru a minimiza influența Rusiei în regiune liderul PDM împreună cu coaliția de guvernare au promovat mai multe legi de anti-propagandă și implementat reforme. Potrivit lui, susținerea Washington-ului și Bruxelles-ului va duce la reunificarea Republicii Moldova și nu va permite instalarea influenței ruse asupra întregului teritoriu a țării. Mesajul liderului PD a fost făcut public de „The Hill” – o revistă americană prestigioasă.
    Intr-o scrisoare adresată Președintelui american Donald Trump în ianuarie 2017, Plahotniuc declară că „Moldova nu vrea să devină un câmp de luptă, ci mai degrabă o punte între Est și Vest”.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Plahotniuc#Despre_vectorul_extern_a_Moldovei

  8. Referendumul pentru familie! De la noi din Romania. Daca am fi aratat Domnului si Sfintilor Ingeri ca Romania respecta Legea Domnului, Noua si Veche, Basarabia ar fi fost a noastra acum.
    Asa insa… ce rost are. Vestul o lasa la rusi, poate rusii mai au ceva constiinta morala crestina pentru copiii nascuti in aceste meleaguri. Noi am aratat ce crestini si mai si ortodocsi suntem. La Biserica venim, dar sa readucem Biserica in societate? Pas!
    Cica fura nu stiu care referendumul. Cum sa fure frate? Ca votul.e liber. Acum Iohannis zice ca cel de pe justitie e proprietatea lui. Va vedea la alegeri ca una e votul.de la referendum si alta votul pentru Fritz Klaus.

    1. Dar referendumul de luna trecută nu a avut aceleași „probleme” ca cel din toamnă?
      Întrebare adresată tuturor spălaților pe creier care vor să distrugă sufletul copiilor!

      1. @ Un om

        Detaliaza, ce probleme a a avut referendumul lui Klaus similare cu cele ale referendumului din toamna ?

        1. Iertarea este una dintre principalele valori crestine. S-a votat masiv pentru interzicerea ei prin lege. Acum vezi legatura?

  9. 1) Ieri seara la B1 Tv: testarea scenariilor inainte de o noua confruntare UE+SUA contra Rusia, in Ucraina.
    2) Basescu: politca realista si posibila a Romaniei, este sa actveze politici prin care numarul unionionistilor din Basarabia sa creasca pt a se depasi pragul de 50%.
    In 2000 doar 5% din basarabeni doreau unirea cu Romania. Astsazi 30 % vor.

    FARA O MAJORITATE CLARA A CELOR CE VOR UNIREA CU ROMANIA, E GREU SI CONTESTABIL.

    1. Ce-i de mirare? S-au mai desteptat si moldovenii si nu vor sa se dezintegreze in UE cu tot ce presupune asta. Ii poti condamna? Eu nu.

      Un moldovean normal la cap spune: frate, frate, dar nu ma poti obliga sa accept homosexualii ca sa fiu cu tine. Decat asa mai bine imi vad de treaba mea. Le poti reprosa ceva?

      Sa mai vorbim si de credinta?

  10. Rusii mint (din nou) cu nerusinare: cica Plahotniuc nu este pe placul lor pentru ca este prorus si pro-federalizarea Moldovei! Ce-ar fi sa prezinte presei pozele cu continutul “plicului” primit de la Plahotniuc?
    Dmitri Kozak: “În finalul întâlnirii avute pe 3 iunie cu reprezentanții Partidului Democrat, domnul Plahotniuc, în prezența colegilor săi, a transmis într-un plic propunerile privind condițiile creării unei coaliții cu Partidul Socialiștilor.
    Când ne-am uitat în plic, am văzut cu uimire propunerile Partidului Democrat, un partid în mod fățiș antirusesc, referitoare la schimbarea radicală a cursului de politică externă al Republicii Moldova, cu reorientarea spre Rusia, și la reglementarea conflictului transnistrean, pe baza federalizării Republicii Moldova.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23201524-prea-rusa-dmitri-kozak-despre-propus-moscovei-oligarhul-moldovean-vladimir-plahotniuc.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button