X

1984. Atentatul de la Sfântu Gheorghe. Un copil ucis de un extremist maghiar

Primavara anului 1984. Orasul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna.
Explozia unei bombe artizanale zguduie intreg sistemul, pina la Bucuresti.

Alerta este imensa : Securitate, Militie, aparatul de partid. Vestea ajunge pina la Comitetul Central. Personal pina la Nicolae Ceausescu.

Pe statuia lui Mihai Viteazul din centrul orasului Sfantu Gheorghe, sub saua calului, un extremist maghiar amplaseaza o bomba.

STATUIANimeni nu a stiut nimic. Pina cind un copil curios care se juca prin zona statui cu mingea vede pachetul exploziv pe statuie. Din curiozitate se apropie si atinge dispozitivul. O explozie devastatoare are loc. Copilul este ucis pe loc. Trupul sau sfartecat ingrozeste locuitorii, dupa socul bubuiturii. Tipete, groaza, alerta maxima.

copil bluratGenistii constata ca bomba era una artizanala, compusa dintr-un mecanism cu ceas, percutor mecanic, capsa detonanta si explozibil.

Copilul ucis era si el de etnie maghiara. Ca si autorul atentatului, pe care Securitatea l-a identificat dar nu l-a mai prins niciodata. Toata lumea stia ca a fugit in Ungaria. Nici un comunicat oficial n-a fost dat de autoritatile comuniste.

Va prezint azi in premiera nationala fotografiile atentatului terorist din primavara lui 1984 de la Sfantu Gheorghe.

Imaginile sunt din arhiva serviciilor secrete romanesti, care pastreaza si dupa 30 de ani astfel de marturii groaznice ale terorismului.

picior blur

Fac acest demers jurnalistic pentru a intelege ca pe linga organizatii teroriste, oricand un nebun singuratic, cu ceva pricepere in domeniul electronicii si al explozivilor, poate ucide vieti nevinovate. Regret sincer daca vor fi persoane afectate emotional de imaginile difuzate, am avut si eu aceleasi trairi. De aceea le-am blurat in partile cele mai sensibile. Adevarul insa trebuie spus pentru a invata din el pentru prezent si viitor. Parintii acestui copil nevinovat traiesc si azi cu drama ca dupa 31 de ani, cel ce le-a ucis copilul nu a fost prins si condamnat. Majoritatea cetatenilor de etnie maghiara din Romania este respectabila si cu siguranta nu aproba astfel de orori si manifestari extremiste. Dovada ca un copil din comunitatea lor a fost ucis de bomba pusa de un conational.

EFECTELE EXPLOZIEIDaca in vremea comunismului un extremist maghiar a putut organiza un atentat terorist, cand totul in societate era atat de strict controlat de Securitate, Militie si partid, azi lucrurile sunt infinit mai complicate.

Sa nu ne indoim de faptul ca pot exista oricand nebuni care pot organiza atentate. De aceea imensa responsabilitate a serviciilor de informatii in prevenirea unor astfel de tragedii prin obtinerea de informatii la timp in legatura cu persoanele dezaxate, capabile de crime si atentate cu diverse motivatii : etnice, religioase, politice.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Iredentism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

  1. Cine sapa groapa altuia…Dumnezeu nu a ingaduit sa moara un roman.Retras urgent ambasadorul roman de la Budapesta!

    1. @Duhul Capitanului
      Si a trimis sa moara un copil ungur? Oricine pacatuieste va ajunge in Iad fara pocainta indiferent ca e roman sau ungur.
      Aia din UDMR sunt cei de la care porneste toata ura asta. Si probabil ca nu ar vrea ca Transilvania sa se uneasca cu Ungaria pentru ca asta i-ar priva de toata ratiunea lor de a exista politic. Probabil ca ungurii ar sterge cu ei pe jos pentru ca apucaturile pe care le impart cu politicienii care cica sunt romani nu cred ca le-ar tolera cineva din Ungaria. Oricum, toti sunt precum capusele care nu doar ca sug sange dar si otravesc organismul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.