X

Papa Francisc declară că a insistat asupra patr. Daniel pentru o “unire mai desăvârșită”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Papa Francisc a vorbit miercuri, la Vatican, într-o audiență generală, despre vizita oficială în România care a avut loc la finalul lunii mai. 

„A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România. Ca și creștin, am avut bucuria de a trăi un moment privilegiat al relațiilor frățești dintre biserici. În România, cea mai mare parte a creștinilor aparțin Bisericii Ortodoxe, conduse în momentul de față de Patriarhul Daniel, care este ca un frate al meu.

Comunitatea catolică, fie ea greacă sau latină, este vie și activă. Uniunea dintre toți creștinii, deși este nedesăvârșită, se bazează pe același botez și este pecetluită de sângele și de suferința îndurată împreună în timpurile întunecate ale progoanei – mai ales secolul trecut sub regiumul comunist.

Împreună cu patriarhul și cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe am avut o întâlnire foarte cordială, în care am insistat asupra voinței Bisericii Catolice de a păși împreună în memoria reconciliată, către o unire mai desăvârșită, pe care însuși poporul român l-a invocat în mod profetic în timpul vizitei Sfântului Ioan Paul al II-lea.

Această importantă dimensiune ecumenistă a călătoriei a culminat cu rugăciunea solemnă a „Tatălui Nostru”, în interiorul noii și impunătoarei Catedrale ortodoxe din București. A fost un moment de extraordinară valoare simbolică, pentru că rugăciunea „Tatăl Nostru” este prin excelență un patrimoniu comun al tuturor botezaților. Am recitat-o înainte noi, catolicii, în latină și apoi ortodocșii în limba română, pentru a semnifica unitatea care nu înlătură diversitățile legitime.

Fie ca Duhul Sfânt să ne conducă. Să trăim mereu mai mult ca și fii ai lui Dumnezeu și frați între noi. Am celebrat trei sfinte liturghii euharistice. Cea dintâi în Catedrala din București pe 31 mai. Mare a fost bucuria de a ne strânge în familie în jurul cinei Domnului. Cel de-al doilea pelerinaj a fost la sanctuarul din Șumuleul Ciuc, loc al multor pelerini – mai ales de limba maghiară.

Cea de-a treia a fost la Blaj, unde au fost beatificați cei șapte episcopi martiri. Unul dintre acești noi fericiți, Iuliu Hossu, a scris în timpul prigoanei: „Dumnezeu ne-a trimis acest întuneric al suferinței ca să dăm iertare și să ne rugăm pentru convertirea tuturor.” Gândindu-mă la suferințele imense la care au fost supuși, aceste cuvinte mi se par un adevărat miracol. Cu totul și cu totul intens a fost trăită de mine întâlnirea cu tinerii și cu familiile de la Iași. Vechea cetate și, important, centrul cultural – răscruce între Occident și Orient. Un loc care deschide căi noi pentru a merge împreună, în bucuria diversității, într-o libertate care nu ne taie rădăcinile, dar se inspiră din ele într-un mod creativ.

Ultima etapă a călătoriei a fost vizita comunității de romi din Blaj. Am vrut să îi salut și să reînnoiesc apelul împotriva oricărei forme de discriminare și respectarea oricărei persoane, indiferent de etnia lor, limba lor, religia lor. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această călătorie apostolică.”

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

10 comentarii

  1. Mare nerusinat – are tupeul sa spuna ce a urmarit sa obtina de la romanii ortodocsi. I s-a dat indreptatire, asadar de la Daniel si de la romanii necstehizati care confunda poleiala cu aurul. Nu mai stiu cine sint.Nici bietii tigani sa nu scape de iad, doar si ei sint suflete de oameni…
    Vai de sufletele noaste! Vine ziua vaiului pentru noi.

  2. Marea durere e ca cei mai multi dintre ortodocsii nostrii impartasesc aceasta idee ca e bine sa fim împreună, ca si ei se roagă la Acelasi Dumnezeu, iar acum colac peste pupăză ii mai vad si pe” ierarhi” imbratisandu-se cu ereticul, săptămâna de rugaciune in comun cu ereticii, recunoașterea botezului catolic de catre majoritatea ierarhilor, lipsa de interes din partea preoților pt a informa poporul de toate pericolele acestea dracesti care le traim si se abat asupra noastra ca si cand totul e roz si nu se intampla nimic! Stiti cum zice o rugăciune ” Toti ne-am abatut si preoti si credinciosi, nu mai este nici unul”! Domnul sa ne înmulțească Credinta si Ravna pt Adevar!

  3. Ierarhii care au semnat in Creta sint deja frati cu papa.Au inceput sa aiba comportament papist pe fata: prigoana celor care au protestst la Bucuresti si la Iasi. Inteleg ca noi, ortodocsii din Romania, nu mak avem boie sa ne afirmam liber credinta veche , milenara, gata , sintem fortati sa facem uniatie cu de-a sila , ca acum 300 de ani in Transilvsnia.La virf ei s- ai inteles , acum trec la fapte pe fata.
    Orice cult are voie sa isi afirme credinta , ortodocsii , nu. Sintem pedepsiti , fortsti, intimidati.
    Ce urmeaza? Modificsri in slujbe, erezii in Biserica, raminem doar cu preotii ecumenisti sau lasi.
    Papa a testat si cit de catehizati msi sint romanii. Sint gata si de antihrist , nu numsi de erezii.
    Citi am mai ramas – poate vreo 2 sau 3 milioane de ortodocsi adevarati , trebuie sa fim in fapte cit 10 milioane, ca sa ne salvam neamul si tara.
    Pentru ca va fi foarte greu , istoria ne spune…

    1. Nu sunt convins nici de cifra asta de 2-3 milioane de ortodocsi adevarati pentru ca din 2-3 milioane trebuieau sa fie macar 1500 preoti ortodocsi “adevarati” dar fiind ca in total sunt cca. 15000.

  4. Un singur lucru bun vad din venirea papei: incep sa se dea pe fata: se arata care sunt ecumenisti si care mu: prea eram amestecati. Doamne, separa apele!

  5. Acum vine cernerea pentru ortodocsii romani.
    E clar ca vor sa ne livreze raului chiar ierarhii nostri. Nu ne vor apars; dimpotriva, ei ne bkr da in miinile autoritatilor.A se vedea cazul de la Iasi, cum Teofan a chemat autoritatile pentru grupul de ortodocsi care isi afirmau civilizat credinta dreapta pe treptele Mitopoliei. Intelegem ca, dupa ce a prigonit pe monahi si pe preoti, urmeaza sa- si arate coltii mirenilor.Acestia chiar sint lupi care sint infiltrati in ierarhia BOR cu misiune.

  6. Papa a inceput o noua cruciada impotriva ortodocsilor, iar Putin se duce pe 4 iulie la Vatican sa-i dea un ultimatum!
    https://www.realitatea.net/intalnire-de-gradul-zero-la-vatican-papa-francisc-il-prime-te-pe-vladimir-putin_2198345.html
    Patriarhul Kiril și-a amânat vizita în Republica Moldova
    https://telegraph.md/patriarhul-kiril-si-a-amanat-vizita-in-republica-moldova-care-este-motivul/

    Cruciada a IV-a sau jaful “soldaţilor lui Hristos” împotriva creştinilor
    https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cruciada-a-iv-a-sau-jaful-soldatilor-lui-hristos-impotriva-crestinilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button