X

Mama mea idiș a dragonilor? Kosher în Westeros: 7 fapte evreiești despre Urzeala Tronurilor

Fanii așteaptă ca oaspeții să ajungă la premiera mondială a serialului Urzeala Tronurilor, sezonul 5, la Turnul Londrei.  (foto credit: REUTERS / TOBY MELVILLE)

Kosher în Westeros: 7 fapte evreiești despre Urzeala Tronurilor

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Mama mea idiș a dragonilor?

Vara este aici – ceea ce înseamnă că vine iarna.
Mult așteptatul sezon a șaptelea din serialul HBO Urzeala Tronurilor (titlul original Game of Thrones) are premieră duminică. [articolul sursă este din 2017]

Și în timp ce spectacolul, care se bazează pe seria de romane fantastice, intitulate Cântecul de gheață și foc, a lui George R.R. Martin, este extrem de înțesat cu religie și simbolism religios (vezi: Credința celor Șapte, Vrăbiile, Corbul cu trei ochi, etc.), nu afișează pe ecran nicio notă asupra conținutului evreiesc.
Cu toate acestea, fanii nu își pot da seama că Urzeala Tronurilor are nenumărate conexiuni evreiești în afara ecranului, de la identitatea culturală a creatorilor spectacolului până la o afinitate cu Anna Frank, împărtășită de două actrițe de frunte.
Pe măsură ce vă ascuțiți săbiile de oțel Valyrian și ștergeți praful pregătindu-vă cea mai bună sticlă de vin Dornish, iată câteva fapte evreiești despre cel mai mare spectacol de televiziune.
Ambii creatori ai emisiunii sunt evrei.
Scriitorii David Benioff și D.B. Weiss s-au întâlnit în timp ce studiau literatura de specialitate la Trinity College Dublin în 1995 – și, potrivit lui Weiss, au fost legați de faptul că erau ”doi evrei americani în Dublin”, fără ”rădăcini irlandeze de orice fel”.
Benioff, născut David Friedman (într-o manevră vizionară, folosește numele de familie al mamei sale pentru a se diferenția de ceilalți David Friedman-i, cum ar fi actualul ambasador american în Israel), este fiul lui Stephen Friedman, fost șef al Consiliului director al Rezervei Federale din New York.
Weiss, care a crescut în Chicago, a lucrat ani de zile ca asistent personal la Hollywood. Până în 2011, Benioff a simțit gustul succesului prin romanul său Orașul 25, iar Weiss a lucrat la câteva scenarii. În luna aprilie a aceluiași an, premiera adaptării Urzeala Tronurilor a avut parte de aplauzele criticilor, iar carierele lor au explodat, ca focul din gura unui dragon.
George R.R. Martin a fost inspirat de un autor franco-evreu.
Martin a scris că este un mare fan al romanului epic istoric al scriitorului francez Maurice Druon, ”Regii Blestemați” (Les Rois Maudits), care transpune în ficțiune Războiul de o sută de ani, în care s-au înfruntat, între 1337 și 1453, regatele Angliei și Franței.
”Cred că Druon este cel mai bun romancier istoric din Franța, de la Alexandre Dumas”, scria Martin în The Guardian în 2013. “Fie că ești un fan al istoriei, fie că ești un fan al fanteziei, epicul lui Druon vă va face să întoarceți paginile: este urzeala originală a tronurilor.”
Druon, care a murit în 2009, doar greu de sesizat, de ziua lui de 91 de ani, a fost membru al Academiei Franceze și a fost ministru al culturii franceze pentru un an, în anii 1970. El a fost fiul unor imigranți ruso-evrei și a luptat în rezistență, împotriva naziștilor.
Doi actori israelieni au apărut în spectacol.
Cu multă fanfară în presa evreiască, Ania Bukstein și Yousef Sweid au avut apariții scurte în al șaselea sezon. Bukstein, care este și cântăreață și model, a interpretat-o pe Kinvara – Preoteasa Roșie în slujba Stăpânului Luminii, care susține pretenția lui Daenerys Targaryen la Tronul de Fier – în cel de-al cincilea episod.
Sweid, un arabo-israelian din Haifa care a apărut în Homeland, l-a interpretat Ash, un sclav eliberat din orașul-stat Mereen.
Doi actori din Urzeala Tronurilor au jucat în reclame Soda Stream.

La începutul acestei săptămâni, Hodor (Kristian Nairn) a debutat într-un rol foarte Hodor-ist într-o reclamă pentru compania de vânzări. Nairn prezintă un exemplu de Homoșlepian – o specie care nu poate bea apă, dacă aceasta nu vine dintr-o sticlă de plastic. (În reclama, el este ”descoperit” de un antropolog jucat de o actriță evreică și cercetător în neurologie, Mayim Bialik.)
Nairn este al doilea actor din Urzeala Tronurilor, care a filmat un spot pentru SodaStream, care a intrat sub bătaia armelor acum câțiva ani, pentru că avea fabrica în Cisiordania (închisă în 2015). În primăvara anului 2016, puternicul actor islandez Hafthór Björnsson, care joacă rolul gigantului Gregor ”Muntele” Clegane, a apărut într-un videoclip YouTube care promovează ”Heavy Bubbles”, o băutură ambalată în sticle în formă de gantere.
În realitate, spotul a fost o glumă promoțională de ziua păcălelilor.
”Sunt întotdeauna deschis la noi tehnici de exerciții, dar trebuie să recunoști că transportul sticlelor acasă de la supermarket este o bătaie de cap și de fapt destul de stupid”, a spus Bjornsson într-o declarație.
Seria a inspirat o carte pentru copiii evrei despre Crăciun.
În timp ce cumpărau cadouri pentru Hanuka în Belfast, actrița Amanda Peet și Andrea Troyer au fost inspirate să scrie Dragă Moș Crăciun, Dragoste, Rachel Rosenstein, care aveau ca scop scoaterea din FOMO (acronim pentru fear of missing out – sentiment de anxietate generat de faptul că un eveniment emoționant sau interesant se poate întâmpla în altă parte sau altor oameni)simțită de atât de mulți evrei, pe 25 decembrie.
Doar ce făceau Peet și Troyer în Belfast? Sunt căsătorite cu Benioff și Weiss, iar diferite locuri în și în jurul capitalei Irlandei de Nord servesc drept locații pentru filmări, inclusiv Winterfell, casa tradițională a casei Stark. (Familiile managerilor show-ului TV au petrecut verile recente în Belfast, în timp ce se filmau serialele, a spus Peet prietenilor noștri la Kveller.)
”Am început să vorbim despre ce înseamnă Crăciunul pentru copiii evrei … cât de dați la o parte s-au simțit”, a spus Peet. ”Inițial, am vrut să scriem o carte despre cât de minunată este Hanuka. Acest lucru s-a dovedit a fi cu adevărat dificil.”
Femeia Roșie a narat versiunea audio a cărții ”Anna Frank: Jurnalul unei tinere fete”.
Carice van Houten, actrita olandeza care o portretizeaza pe Melisandre – cunoscută și sub numele de ”Femeia Roșie”, o preoteasă a Stăpânului Luminii, căreia îi place să spună că ”noaptea este întunecată și plină de terori” – și-a imprumutat vocea în versiunea audio a jurnalului legendar al Annei Frank.

Contribuția lui Van Houten a făcut parte dintr-o aplicație smartphone, lansată în 2014, care include și intervale de timp interactive, fotografii și interviuri video cu Miep Gies, care a ajutat familia Frank să se ascundă.
Van Houten a avut 14 ani, când a citit cartea prima dată, a declarat pentru programul TV olandez The World Spins On.
– Chiar m-a prins, spuse ea. ”Mi-a dat vise înfricoșătoare pe care încă mi le amintesc.”
Și Meera Reed a jucat în miniseria BBC despre povestea Annei Frank.
În 2010, actrița britanică Ellie Kendrick – fetița Meera din spectacol, care îl susține pe Bran Stark în pregătirea unui război împotriva White Walkers – a avut o ”performață notată perfect” ca adolescenta Anna Frank, în cele cinci episoade ale aplaudatei miniserii a BBC. Miniseria a fost trunchiată într-un film de două ore, care a avut premiera pe PBS, de Ziua Comemorării Holocaustului.
”Nu cred că am încercat să o facem pe Anna Frank altceva decât ceea ce era, sau să o adaptăm într-un personaj nou”, a declarat Kendrick pentru Los Angeles Times. ”Era o fetiță foarte modernă și un personaj foarte inteligent și viu. Ar putea să fie enervantă și asta o face să fie un adolescent normala. Faptul că a avut conflicte cu mama și cu sora ei o face mult mai pătrunzătoare și mai reală; toată lumea a trecut prin aceste experiențe.”

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Toata industria satanica de propaganda holliwoodiana, precum si industria banului (jugul pe grumazul goimi-lor) sunt destinate raderii crestinismului de pe fata pamântului; se continua opera comunista, în care tot crestinii au cazut victime ale aceluiasi popor mincinos, plângaret si dezgustator.
    Seducerea satanica a copiilor si tinerilor nostri- needucati de parinti sa fie înarmati de acasa împotiva aceste iminciuni urâte si de prost gust-, are un scop foarte precis, arma de distrugere masivä a crestinismului.

    1. Cine să îi educe? Părinții fie nu înțeleg ei situația, fie nu au timp!
      Prea mulți sunt spălați pe creier, fac trei litere din plin și de aceea!
      Iar ceilalți au locuri de „muncă” (sclavie) care abia le permit să respire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button