X

Semnificația ocultă a filmului anti creștin “PRISONERS”

În aceasta seara Antena 1 transmite filmul „Prisoners”, un thriller din 2013 despre rapirea a doua fete din Pennsylvania. In spatele aceastei povesti exista un subinteles spiritual de baza si un simbolism subtil care da filmului un alt sens – unul care comenteaza despre religie, moralitate si fortele ascunse din societate. Acest articol va analiza semnificatia oculta a filmului „Prisoners”.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Prisoners este acel fel de film care iti ramane in minte mult timp dupa terminarea lui. 

Acest lucru se datoreaza nu numai povestii dramatice si captivante in care te atrage, dar si datorita intelesului spiritual care sta la baza lui. Cu cat filmul se deruleaza si investigarea crimei progreseaza conceptele si simbolismele oculte sunt de asemenea introduse dandu-i filmului o noua dimensiune. Ceea ce pare sa fie o poveste despre rapirea a doua fetite, se transforma intr-o calatorie profund spirituala despre oameni care infrunta primejdii si se gasesc pierduti intre bine si rau, moralitate si imoralitate.

Prisoners se petrece intr-un orasel comun american, Conyers, Pennsylvania in timpul sarbatorii de Ziua Recunostintei. Fundalul gri, nisipos si fara stralucire al filmului permite personajelor sa iasa in evidenta in timp ce povestea este condusa de durerea, lupta si dilemele lor. Prin fundalul si evolutia fiecarui personaj, filmul comenteaza (si uneori condamna) cateva aspecte ale societatii americane. Cateva aspecte care sunt dezbatute: Crestinismul, “preppers”, societati secrete si controlul mintii. Haideti sa ne uitam la cele mai importante personaje din film:

Keller Dover, tatal

Mr. Dover este foarte, foarte suparat.

Interpretat de Hugh Jackman, Keller Dover este un om de familie, un crestin devotat si un “prepper” – cineva care pastreaza cantitati mari de bunuri in casa in cazul unui dezastru major. Deasemenea el este foarte patriot, de exemplu cantecul lui preferat este “Star Spagled Banner”. Desi nu este specificat explicit in film, Keller are un profil cumva Libertin sau apropiat de miscarea Tea Party. Totusi noi realizam repede ca in contextul filmului aceste trasaturi sunt departe de a fi folositoare. De fapt, ele aproape il duc la pierzanie.

In prima scena a filmului, Keller Dover spune o rugaciune chiar inainte ca fiul sau sa impuste o caprioara. Asta da un ton ciudat filmului in care religia este asociata cu moartea unui “animal inocent”.

Keller Dover are un insemn crestin pe masina si o cruce la oglinda retrovizoare. Pentru a exprima mai bine legatura cu Iisus, Keller este tamplar.

Aflam deasemenea repede ca Keller este un “prepper”. La intoarcerea de la vanatoare, Keller ii da fiului sau niste sfaturi pe care la randul sau le primise de la tatal sau:

“Fii pregatit. Uragan, inundatie, indiferent ce va fi. Mancarea nu va mai fi livrata la magazine. Benzinariile vor fi goale. Oamenii se vor intoarce unii impotriva celorlalti. Dintr-o data tot ce va sta intre tine si moarte…. esti tu”

Subsolul lui Keller este un depozit bine organizat de mancare, scule, arme si chiar si masti de gaze.

Desi nu este nimic rau sau ilegal sa depozitezi lucruri in pivnita, oamenii din jurul lui Keller se comporta ciudat in aceasta privinta. Avem sentimentul ca este un subiect tabu. Cand detectivul ii viziteaza pivnita lui Keller si descopera secretul ca este “prepper”, Keller imediat devine suspect. Pe scurt, filmul ne transmite ideea ca genul acesta de persoana este suspicioasa si de neincredere.

Cand si-a dat seama ca fetita lui probabil a fost rapita, Keller devine ravasit. Pe masura ce filmul progreseaza, disperarea lui se transforma in nebunie si Keller rapeste un baiat pe care el il banuieste a fi vinovat si incepe sa il tortureze.

Keller Dover rapeste un baiat ciudat numit Alex Jones pentru ca el pare sa stie unde este fiica lui.

Desi Alex Jones arata si se comporta ca un agresor de copii, aflam ca de fapt este nevinovat. Chiar mai rau, constatam ca el personal a fost rapit cand a fost copil si comportamentul lui ciudat este rezultatul anilor de control al mintii care i-au impiedicat dezvoltarea intelectuala (are IQ-ul unui baiat de 10 ani). Alegerea numelui de Alex Jones, este interesanta pentru ca, asa cum multi dintre dumneavoastra cunoasteti, este numele realizatorului de emisiuni radio care promoveaza teorii conspirationiste, miscarea “prepper”, teorii despre constitutionalitate si alte elemente cu care Keller ar fi de acord. Totusi, in film numele Alex Jones este asociat cu un baiat retardat mintal care este batut de catre Keller. Este acesta un mod de a-l discredita pe Alex Jones si pe oamenii care sunt de acord cu el?

Indiferent care este motivul, prin rapirea si torturarea lui Alex Jones, Keller nu face decat sa traumatizeze mai mult o persoana deja traumatizata.

Mergand mai departe in nebunie, Keller construieste o camera de tortura unde Alex este detinut intr-un spatiu mic si intunecat si ocazional udat cu apa fierbinte.

Pentru restul filmului, tot ce mai vedem din Alex este doar un ochi (probabil reprezentand starea lui de control mintal sub care se afla) luminat prin gaura din camera in care se afla.

Asadar, in loc sa ajute autoritatile sa ii gaseasca fetita, sau sa isi sustina moral familia, Keller se dezlantuie pe o persoana nevinovata si devine el insusi un rapitor.

In timp ce actiunile lui Keller au la baza un scop nobil, el trece in mod clar peste limita dintre bine si rau. Acest conflict este scos in evidenta si mai mult cand Keller se roaga pentru a gasi putere si probabil raspunsuri. La un moment dat, in timpul torturii, Keller spune Tatal Nostru:

“…si ne iarta noua greselile nostre, precum si noi iertam….”

Insa se opreste in punctul in care trebuia sa spuna “gresitilor nostri” – o indicatie care ne arata ca nu poate trai dupa idealurile Crestine descrise in rugaciunea pe care o spunea.

Pe scurt, Keller reactioneaza la rapirea fetitei lui intr-o maniera violenta, cu incapatanare concentrandu-se asupra unei singure persoane (nevinovate). In loc sa isi sustina familia sau sa caute indici despre rapirea fiicei lui, Keller se bazeaza pe instincte amestecate cu ignoranta si furie. Prin raspunsul lui Keller la criza familiala, filmul nu arunca o lumina favorabila asupra profilului “religios, patriotic, prepper”. Departe de a fi pregatit pentru un dezastru, Keller devine paranoic, irational si susceptibil de nebunie. Mai mult decat atat, in spatele imaginii de “bun crestin” se ascunde un “depozit” infinit de manie, ura si furie.

Din fericire, detectivul care se ocupa de investigatie este exact opusul lui Keller.

Detectivul Loki

Spre deosebire de Keller Dover, detectivul Loki este rational, metodic, si nu se departeaza de lege. Desi nu pare sa aiba nici o familie, el este descris ca un singuratic dedicat slujbei lui. In ciuda faptului ca a fost abuzat constant verbal de catre Keller, Loki ramane concentrat pe munca lui si reuseste sa ii salveze pe aproape toti implicati in aceasta drama.

Loki este numele unui zeu nordic, cunoscut a fi abil, istet si uneori eroic. Deasemenea mai este cunoscut ca fiind un smecher, un cameleon care se intoarce in cele din urma impotriva zeilor. Va avea detectivul Loki aceleasi trasaturi ca ale zeului dupa care este numit? Simbolic reprezinta antiteza credintei monoteiste iudeo-crestina a lui Keller Dover. Mai mult decat atat, Loki isi foloseste cu siguranta inteligenta pentru a-si atinge scopurile.

In timp ce Keller este asociat cu crucea Lui Iisus, Loki este acoperit cu simboluri oculte:

Inelul masonic al detectivului Loki este infatisat constant pe tot parcursul filmului. Este cel mai vizibil in scenele in care cauta dupa indicii sau se gandeste la ceea ce se intampla. Loki reprezinta idealul masonic de a obtine adevarul prin inteligenta si mijloacele proprii.

Pe mana lui dreapta sunt tatuate simboluri astrologice care deasemenea sunt foarte importante in misterele oculte.

Pe gat are tatuata o stea in opt colturi. In simbolismul ocult, aceasta este cunoscuta ca steaua lui Ishtar, o zeita Babyloniana asociata cu planeta Venus.

Pe scurt, Loki este asociat cu rationalismul si iluminarea sustinuta de catre societatile oculte secrete. In acest sens el este opusul lui Keller care este irational si emotiv.

Pur si simplu prin simbolismul variat asociat cu caracterele lui Keller Dover si a detectivului Loki, filmul critica “prepper-ii” religiosi in timp ce glorifica membrii societatilor secrete. Dar Keller nu este singurul reprezentant negativ al crestinismului in film. In timp ce verifica lista delicventilor sexuali din zona respectiva, detectivul Loki ajunge sa viziteze un preot…si il gaseste beat mort zacand pe podea. Apoi Loki gaseste un cadavru in subsolul casei acestuia (este vorba despre corpul unui hot de copii).

Prisoners prezinta deasemenea alt reprezentant negativ al crestinismului: Holly Jones, rapitoarea copiilor.

Holly Jones rapitoarea copiilor, controlul mintii si razboiul cu Dumnezeu

Holly Jones sta langa un tablou care reprezinta in mod ironic un inger pazind doi copilasi.

Catre sfarsitul filmului aflam ca Holly Jones (“matusa” lui Alex Jones) este cea care a furat cele doua fetite. Ea afirma ca ea impreuna cu sotul ei defunct, obisnuiau sa fie crestini devotati si ca mergeau din usa in usa si raspandeau “cuvantul cel bun”. Cu toate acestea, dupa ce si-au pierdut copilul care suferea de cancer, s-au intors impotriva lui Dumnezeu. Ea ii spune lui Keller:

“Razboiul pe care l-am dezlantuit impotriva Lui Dumnezeu este sa facem copiii sa dispara. Ii face pe oameni sa isi piarda credinta.ii transforma in demoni, ca pe tine.”

Pe masura ce aflam mai multe despre modul de operare al cuplului Jones, descoperim ca foloseau tehnici de control mintal asupra copiilor: ii drogau pe captivi, ii traumatizau aruncandu-i in gropi adanci si ii puneau sa joace jocuri mintale nebunesti. Acest sistem era reprezentat de un singur simbol important: labirintul.

Labirintul

Detectivul Loki observa o poza a sotului decedat care purta un pendant cu un labirint.

Simbolul labirintului este extrem de important pe tot parcursul filmului. El reprezinta sistemul care rapeste copii si mult mai important, starea de control mintal pe care copiii sunt fortati sa o traiasca.

Pe cartea cu labirintul este scris “Rezolva toate labirinturile si poti sa mergi acasa”. Aceasta era data copiilor rapiti pentru a le zapacii mintea.

Dupa zile intregi de tortura, Alex Jones ii spune in sfarsit lui Keller: “Nu sunt Alex Jones”, implicand faptul ca a fost rapit de Holly si i s-a dat un alt nume. Cand Keller intreaba unde sunt copiii rapiti, Jones spune: “Sunt in labirint. Acolo ii vei gasi.” Desigur Jones nu se refera la un labirint real, ci la o stare de control mintal la care copiii sunt supusi.

Mai tarziu, detectivul Loki gaseste un suspect pe nume Bob Taylor care se comporta ciudat si care deasemenea a fost o victima a lui Holly Jones. El a stat acasa la ea 3 saptamani fiind drogat cu LSD si Ketamina care este o metoda clasica de control al mintii. Bob a reusit sa scape de acolo, dar in timp ce fizic este liber, mintea lui cu siguranta nu este. Ne dam seama repede ca el este inca prins in “labirint”.

 Casa lui Bob este acoperita cu labirinturi fara de sfarsit.

Cand a fost interogat de politie, Bob desena obsesiv labirinturi pe care el le numea “harti” catre copiii rapiti.

In timp ce “hartile” lui Bob nu conduc fizic catre locatia copiilor, cel putin, acestea indica starea lor psihologica: Prinsi in labirintul controlului mintii al rapitorului. In controlul mintii, labirinturile sunt un declansator important care reprezinta starea mentala a unui sclav. Hartile labirintului sunt programate in lumea interna a victimei pentru a le impiedica accesul spre adevarata lor personalitate de baza.

Bob incearca sa ii ajute pe politisti, dar mintea lui afectata nu ii permite sa dea informatii concrete. Cand Loki devine agresiv in timpul interogatoriului si intreaba de raspunsuri specifice, Bob spune: “Nu pot…” si se omoara. Sclavii controlati mintal sunt programati sa se sinucida in astfel de cazuri.

In timp ce Loki examineaza casa lui Bob, el descopera ca Bob era obsedat cu rapitorii de copii si tacticile lor (el recrea rapirea copiilor folosind manechine ca un hobby). Cand cauta prin lucrurile lui Bob, Loki gaseste o carte care apare sa fie scrisa despre Jones.

Acasa la Bob, Loki examineaza o carte intitulata “In cautarea omului invizibil” care a fost scrisa de un fost agent FBI.

Potrivit spuselor colegului lui Loki, cartea este despre “un suspect fictiv crezut a fi responsabil pentru mai multe rapiri de copii”. El adauga ca aceasta carte a fost “discreditata total”. Ultima pagina din carte contine un labirint nerezolvabil, care a fost folosit de catre Jones ca un joc bolnav pentru a traumatiza copiii.

Chiar daca aceasta carte a fost discreditata, “Omul invizibil” pare sa descrie cu acuratete pe Jones si sistemul lor de control al mintii. Totusi cineva ar putea intreba: A lucrat Jones pentru o organizatie mai mare? Faptul ca acesta carte a fost discreditata semnifica faptul ca oameni importanti au musamalizat aceasta poveste?

Indiferent de raspuns, filmul are un final “fericit”: Copiii sunt salvati si se intorc la familiile lor. Deci care este adevaratul prizonier?

Prizonierul

In cautarea lui frenetica dupa fiica lui, care il face sa rapeasca si sa il tortureze pe Alex Jones, Keller Dover trece linia dintre bine si rau. El incearca sa isi justifice actiunile spunand:

“El nu mai este o persoana. A incetat sa mai fie o persoana dupa ce a luat-o pe fiica noastra”.

Dar dezumanizand captivul in aceasta maniera, Keller a ajuns la acelasi nivel cu rapitorul copiilor. El a devenit unul dintre ei.

Mai tarziu, cand Keller a realizat ca fata lui era in casa lui Holly Jones, el s-a grabit acolo sa o tortureze. Totusi, Holly avand o arma l-a fortat sa sara in gaura intunecata.

In loc sa isi salveze fata, Keller este aruncat in aceeasi gaura in care a fost tinuta fiica lui.

Asadar, Keller personal a ajuns prizonier. Dupa o perioada de suferinta morala, timpul sau in gaura intunecata poate reprezenta moartea lui spirituala si poate fi comparat cu cele 3 zile pe care Iisus Hristos le-a petrecut in mormantul Sau inainte de Inviere. In vechile societati secrete oculte, cand se initiau candidatii erau tinuti in intuneric pentru cateva zile ca simbol a mortii “vechiului eu” inainte de “renasterea spirituala”.

In timp ce investiga casa lui Holly, Loki il aude pe Keller sufland in fluierul pe care l-a gasit in gaura. Filmul se termina in acest punct.

Ghiciti cine l-a salvat pena la urma pe Keller din groapa? Detectivul Loki. Intr-un fel, Loki este salvatorul lui Keller, acela care l-a eliberat din moartea spirituala si l-a eliberat spre o noua viata. Loki, un reprezentant al societatilor secrete de tip masonic oculte, este descris ca unul care il scoate pe Keller, impreuna cu iratiunile si agitatia ipocrita afara din iadul in care s-a bagat de unul singur.

In timp ce Loki probabil i-a salvat viata, Keller totusi va trebui sa mearga la inchisoare pentru ilegalitatile pe care le-a comis. La sfarsit, este un singur prizonier in tot filmul: Keller Dover.

In Concluzie

Prin caracterele lui Keller Dover si ale detectivului Loki, Prisoners dezbate anumite elemente specifice din societate, punandu-le intr-o lumina favorabila sau nefavorabila. Keller este un om de familie, religios, patriotic si pregatit pentru dezastru. Daca la inceput, el pare sa fie genul de erou de poveste, el se transforma in “tipul rau”. Calitatile care il defineau pozitiv la inceput, se transforma in defecte gigantice facandu-l sa devina irational, sadic si paranoic. Cel care a salvat situatia este detectivul Loki, un personaj acoperit pur si simplu in simboluri oculte, sugerand ca drumul, calea societatilor secrete este “adevarata lumina”. Felul “iluminat” de a fi al detectivului Loki ii da in final lui Keller sansa sa renasca.

Povestirea din Prisoners si felul in care sunt tratate personajele reflecta directia pe care o are mass-media astazi. Keller Dover-ii acestei lumi, care sunt fie religiosi in mod deschis, patrotici sau pregatiti pentru dezastre, sunt foarte des suspectati si predispusi la actiuni negative. Valorile pe care le reprezinta Keller Dove sunt tot mai putin acceptate de mass media. Aceste trasaturi nu mai sunt de dorit in Noua Ordine Mondiala? Intr-o America in care drepturile fundamentale si libertatea sunt incet dar constant revocate, oamenii ca si Keller Dover sunt cei mai probabili sa reactioneze. Iar elitele nu doresc asta. Posibil de aceea Departamentul de Securitate Nationala creaza filme de antrenament portretizand “militii patriotice, constitutionale” ca si grupuri teroriste. Poate ei vor sa gaseasca o cale de a-i transforma, ca pe Keller, in prizonieri.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Am reținut o singură remarcă din acest film și care-i aparține lui Keller…(apropo,Keller ,înseamnă pivniță, beci,buncăr pe germană dar mai este apropiat fonetic și cu killer) aceasta este : ,,Roaga-te pt.ce este mai bun dar pregateste-te pt.ce este mai rău ! “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button