X

Telenovela continuă: Franţa şi Germania susţin o scurtă amânare a datei Brexitului (surse)

Germania, Franţa, Luxemburg şi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, susţin o scurtă amânare a datei Brexitului, afirmă oficiali citaţi de Reuters în timp ce continuă discuţiile premergătoare summitului european extraordinar ce are loc miercuri la Bruxelles, potrivit Agerpres.

În opinia susţinătorilor doar a unei scurte amânări a Brexitului, în acest mod ar putea fi menţinută presiunea asupra parlamentului de la Londra pentru ca acesta să voteze acordul de retragere din Uniunea Europeană pe care l-au respins de trei ori.

În schimb, Olanda şi Republica Cehă preferă o amânare a Brexitului pentru un termen mai lung, estimând că o presiune pe termen scurt i-ar putea determina pe parlamentarii britanici susţinători ai Brexitului să voteze favorabil acordul, de teamă că ieşirea din UE ar putea să nu se mai întâmple niciodată.

În parlamentul britanic nu s-a putut forma o majoritate favorabilă acordului convenit de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul întrucât deputaţii pro-europeni au estimat că acesta va menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce deputaţii susţinători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză, clauză pe care liderii europeni au refuzat să o renegocieze.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că dacă Regatul Unit va opta pentru o uniune vamală cu UE după Brexit, aceasta ar putea rezolva şi problema sensibilă a frontierei nord-irlandeze. Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, cere la rândul său rămânerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu blocul comunitar, idee neagreată de numeroşi conservatori ai premierului May, mai ales de cei care susţin o separare clară de UE.

Şefa executivului de la Londra i-a cerut Uniunii Europene o amânare a Brexitului până la data de 30 iunie, pentru ca în acest răgaz de timp să continue negocierile cu laburiştii în vederea găsirii unei soluţii care să fie sprijinită de o majoritate în Camera Comunelor. Dacă însă Brexitul nu va fi efectiv până la data organizării alegerilor europene (23-26 mai), Regatul Unit este obligat să participe la acest scrutin.

Liderii europeni se pronunţă miercuri asupra acestei solicitări de amânare a Brexitului dincolo de data de 12 aprilie. Conform unor surse diplomatice, ei sunt de acord cu o amânare, dar există puncte de vedere diferite asupra termenului şi condiţiilor.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au o întrevedere înaintea summitului în încercarea de a ajunge la o poziţie comună.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Uniunea europeană
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

 1. Ce informații primim noi în presa oficială românească despre Brexit și ce se întâmplă în presa britanică?

  “O umilire naţională”: presa britanică unanimă după amânarea Brexit

  Liderii europeni şi Theresa May au căzut de acord în noaptea de miercuri spre joi asupra unei amânări a Brexit care să poată merge până pe 31 octombrie, înlăturând provizoriu spectrul unei separări brutale, după un summit tensional la Bruxelles. Compromisul a intervenit în ajunul zilei de 12 aprilie, data limită pentru retragerea britanică decisă în timpul unui precedent summit şi care risca să devină cea a unui divorţ fără acord după aproape 40 de ani de uniune agitată, potrivit Le Soir, citat de Rador.

  Dacă data fixată de Halloween i-a făcut să râdă mult pe internauţi, nu e şi cazul jurnaliştilor britanici, care par să-şi piardă speranţa. Sentimentul general este rezumat de ziarul „Metro”, care scrie că, „Văzut din spaţiu”, Brexit trebuie să semene probabil cu o gaură neagră, a cărei primă imagine a fost dezvăluită miercuri.

  În opinia ziarului „Guardian”, nu această amânare va permite ieşirea din impasul în care se află Brexit. „Umilirea de miercuri seara, când celelalte 27 de ţări ne-au decis destinul – o aducere aminte a modelului norvegian sau a pieţei comune 2.0 unde deciziile sunt luate pentru Regatul Unit fără prezenţa noastră – expune minciunile pro-Brexit şi imposibilitatea de a avea o poziţie puternică şi stabilă în afara Uniunii Europene. Istoria îşi va aminti că britanicii nu şi-au dat seama de puterea pe care o aveau în cadrul Europei decât atunci când au pierdut-o”, scrie acelaşi cotidian. A fost şi umilirea Theresei May, dar jurnalul notează că premierul nu pare să ştie ce este ruşinea.

  „The Telegraph” este de aceeaşi părere şi titrează „O umilire naţională”: niciodată ceva atât de jenant nu le-a fost făcut atâtor oameni de atât de puţini alţii”. Cotidianul îl blamează pe Emmanuel Macron, „care i-a hăituit” pe liderii Uniunii Europene să fixeze „ora fatală a Brexit”. „O noapte ucigaşă la Bruxelles”, per total. „Mail” vede în asta chiar o „răzbunare” din partea lui Macron, care „a răsucit cuţitul în rană”. În opinia ziarului, este vorba chiar de „unul dintre episoadele cele mai umilitoare” din istoria britanică.

  „The Times” merge chiar mai departe şi estimează că umilinţa suferită de Regatul Unit în criza canalului de Suez este abia comparabilă cu ruşinea la care au fost supuşi britanicii la summitul european.

  „Daily Mail” găseşte că data amânării este deosebit de bine aleasă şi titrează „Halloween de oroare pentru May”. O temă reluată de „The Mirror,” , pentru care „coşmarul” continuă. „The Sun” pare chiar să fi pierdut orice speranţă: „Vom pleca oare într-o bună zi?”.

  Brexit este în impas, toţi sunt de acord cu asta. Şi acum? Ce soluţii sunt preconizate? În opinia „Guardian”, este inutil să-ţi faci iluzii, britanicii vor trebui să voteze.

  „Realitatea este că nu există majoritate parlamentară pentru orice rezultat al Brexit – de la no deal la toate variantele unui acord pe Brexit, până la revocarea articolului 50. Chiar dacă prim-ministrul încearcă un alt vot, ea nu va reuşi. În ciuda tuturor lucrurilor, May refuză să plece. (…) Un nou şef conservator nu ar aduce o nouă soluţie la criză. Fie că este acum sau peste câteva luni: să trimiţi problema la populaţie pentru un al doilea referendum sau să organizezi alegeri generale pentru a reuni un parlament capabil să ia o decizie”.

  Două opţiuni luate în calcul şi de „Daily Mail”, care estimează totuşi că un nou referendum pare, deocamdată, dat la o parte.

  „The Times” este mai puţin tranşant î n această problemă, dar Regatul Unit nu va putea merge înainte „atâta vreme cât Theresa May va rămâne prim-ministru”. „The Sun” estimează că acest summit european nu este decât „confirmarea finală” a eşecului Theresei May, care trebuie de acum să accepte că „jocul se apropie de sfârşit”. Este şi cazul „Telegraph” , care preconizează o schimbare de lider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.