X

Ajutor de 25.000 de lei pentru cetățenii ce vor să-și instaleze panouri fotovoltaice. Se schimbă legislația pentru casele construite fără autorizație

Image result for panouri fotovoltaice

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Miercuri, 10 aprilie 2019, a fost demarat un program de finanțare al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), anunţat cu mare fast, ce va permite ca o parte dintre proprietarii de gospodării din România să primească un ajutor financiar consistent de la autorități pentru a-și cumpăra și instala panouri fotovoltaice.  Lansarea acestui program ce vizează creșterea eficienței energetice, dar și reducerea poluării prin producerea de energie electrică din surse regenerabile a fost anunțată recent de AFM.

„În data de 10 aprilie 2019, AFM lansează prima ediție a unui program ce va permite celor ce dețin gospodării neracordate la rețeaua electrică să primească bani pentru instalarea de panouri solare electrice.

Astfel, prin programul AFM, autoritățile din țara noastră vor să-i ajute pe cei care dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică să-și monteze panouri fotovoltaice. Mai exact, vizați de această măsură sunt cei ce au o casă situată la o distanță de cel puțin doi kilometri față de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice va demara în data de 10 aprilie și se va încheia în data de 10 iulie.

În perioada cuprinsă între 10 aprilie și 10 iulie 2019, cei ce dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică națională vor putea solicita autorităților până la 25.000 de lei pentru cumpărarea și instalarea de panouri fotovoltaice. După cum se precizează în anunț, banii nu se vor primi toți odată, ci eșalonat, pe toată durata implementării proiectului.

Pentru acest an, programul are alocată suma de 230 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că de finanțarea de 25.000 de lei vor putea beneficia peste 9.000 de gospodării. Finanțarea este nerambursabilă și acoperă integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice, adică cei interesați nu vor fi nevoiți să plătească niciun ban pentru cumpărarea și instalarea panourilor.

Programul de finanțare vizează creștea eficienței energetice a locuințelor și îmbunătățirea calității aerului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile și prin reducerea cantității de combustibili convenționali (cărbune, motorină, gaz natural etc.) utilizați”, se arată în comunicatul PSD.

Toți românii care își construiesc o casă sunt obligați să aibă autorizație. Altfel riscă să piardă proprietatea

Conform recursului pronunțat de ICCJ pe 8 aprilie, multe persoane care construiesc o casă nu pot obține dreptul de proprietate asupra acesteia.

Mai exact, cei care construiesc fără autorizație nu pot dobândi proprietatea asupra acelor construcții.

Dacă construcția cu pricina se află pe un teren care nu aparține proprietarului casei, iar lucrările de construcție se desfășoară fără autorizație, persoana implicată în proiect nu va dobândi dreptul de proprietate asupra construcției.

Este vorba de Decizia nr.13 în dosarul nr.98/1/2019, care nu a fost, încă, publicată în Monitorul Oficial.

„Lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii”, a stabilit ICCJ.

Conform Codului civil, dacă o persoană construiește o casă pe terenul ei, aceasta va dobândi automat dreptul de proprietate asupra acestei nouă construcții.

„În cazurile în care nu exista autorizație de construcție, persoanele care voiau să intabuleze construcția în cartea funciară aveau nevoie de un document cu care să facă acest lucru și, astfel, cereau instanței să constate operarea accesiunii imobiliare artificiale”, scrie avocatnet.ro.

Decizia dată în acest recurs de ÎCCJ în interesul legii pentru un moment nu este obligatorie. Decizia trebuie publicată în MO pentru a fi oficială.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button