X

Athosul scindat: Patru mănăstiri grecești emit o declarație pro-Constantinopol, criticată de altele

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sfânta Chinotită nu ia o poziție unitară în privința schismei din Ucraina;

Patru Mănăstiri grecești emit o declarație pro-Constantinopol, criticată de altele

Sfânta Chinotită a Sfântului Munte Athos a menținut intenționat o atitudine neutră cu privire la criza ucraineană, fără să laude explicit sau să condamne acțiunile Patriarhiei de constantinopol ori să laude sau să condamne rezistența Bisericii Ucrainene canonice și a Bisericii Ortodoxe Ruse. 

Sfânta Chinotită, alcătuită din câte un reprezentant din fiecare din cele 20 de mănăstiri, are opinii variate despre cum să se poziționeze față de biserica ucraineană schismatică și a decis, astfel, că fiecare mănăstire va hotărî pentru sine dacă îi va primi sau nu.

În ciuda tonului neutru, patru mănăstiri grecești – Marea Lavră, Iviru, Cutlumuș și Noul Esfigmenu – au prezentat o declarație care denunță virulent pretinsa „intervenție rusească” și critică puternic Mănăstirea rusească Sf. Pantelimon.

În orice caz, după cum au relatat portalul rusesc Tsargrad și cel grecesc vimaorthodoxias, patru alte mănăstiri au obiectat serios față de natura deschis politică a declarației mănăstirilor rusești și au depus propria lor declarație, care a întrunit aprobarea altor câteva mănăstiri.

După cum remarcă Tsargrad, declarația din partea Lavrei și a celorlalte trei mănăstiri conține un număr de erori istorice și canonice, inclusiv minciuni sfruntate, de exemplu că „Biserica Rusă nu doar că vorbește cu Papa, dar permite ‘preoților’ catolici să slujească împreună”. Declarația acuză, de asemenea, sărbătorile recente cu prilejul a celei de-a 1.000-a aniversare a monahismului rusesc în Muntele Athos ca o manifestare a aspirației de a face Muntele Athos rusesc.

Mai mult, după cum scrie Tsargrad, zelul naționalist cu privire la Mănăstirea rusească Sf. Pantelimon, la limita unei rusofobii vădite, este abia voalat în declarație. Această perspectivă coincide cu munca ambasadorului SUA în Grecia, Geoffrey Pyatt, care luptă activ împotriva prezenței Rusiei în Sfântul Munte. Pyatt a fost anterior Ambasador în Ucraina și a instrumentat organizarea Maidanului din Kiev. Coincide și cu decizia Patriarhului Bartolomeu de acum câțiva ani de a limita drastic numărul monahilor non-greci viețuitori în Muntele Athos.

Mai mult, după publicarea declarației grecești, patru alte mănăstiri au documentat un răspuns scris la următoarea ședință a Sfintei Chinotite de luni, 4 martie, declarând că poziția Marei Lavre, Iviru, Cutlumuș și Noul Esfigmenu conține multe interpretări motivate politic și acuzații arbitrare împotriva mănăstirii Sf. Pantelimon.

Potrivit declarației din 4 martie, declarația precedentă „nu contribuie nicidecum la impementarea deciziei Sfintei Chinotite de a păstra poziția ei monahală moderată pe chestiunea ucraineană și de a evita orice manipulare a ei în scopuri politice, ceea ce este absolut străin de natura duhovnicească a Sfântului Munte”.

Sursa: http://orthochristian.com/119746.html,

coroborată cu: https://www.romfea.gr/agioritika-nea/27312-gnomi-agioreiton-antiprosopon-gia-rosikes-parembaseis-sto-agion-oros

Traducere de ieromonah Lavrentie Carp

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button