X

Patriarhia Română îi va recunoaște pe schismaticii din Ucraina, dacă aceștia înființează Vicariatului Român? Dar pentru care români? Căci românii din Ucraina nu aparțin de schismatici și nici nu vor să se alăture schismaticilor

de Saccsiv
Foto: https://www.dcnews.ro/patriarhul-ecumenic-bartolomeu-la-sfintirea-catedralei-nationale_579796.html

EVZ: Patriarhia Română a repurtat o victorie clară în Ucraina, prin înfiinţarea Vicariatului Român. Cum vor fi apărate drepturile conaţionalilor noştri

Discuţiile între Biserica Ortodoxă Română şi Noua Biserică Ortodoxă din Ucraina pe tema unui Vicariat românesc din nordul Bucovinei au dat roadele scontate de Bucureşti. Vicariatul va fi înfiinţat, a declarat Epifanie, Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine.

Ştirea vine de la presa de limbă română din Cernăuţi, în speţă portalul www.bucpress.eu, care citează ziarul „Ukrainska Pravda”. Informaţia a fost transmisă azi şi de Radio Chişinău.

În esenţă, Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine a spus despre solicitarea României că este una corectă, mai ales în contextul în care în ţara noastră a fost deja înfiinţat un Vicariat pentru bisericile ucrainene.

Va fi un pas în oglindă, pentru că pe teritoriul Bisericii Române a fost creat deja un vicariat pentru parohiile ucrainene, unde slujbele se ţin în limba ucraineană”, a declarat Epifanie.

Patriarhia Română a solicitat înfiinţarea unui vicariat românesc în nordul Bucovinei, în condiţiile în care pe teritoriul Ucrainei există 127 de biserici ortodoxe ale comunităţilor româneşti. Cele mai multe se află în nordul Bucovinei.

Dacă în ceea ce priveşte şcolile românilor din Ucraina, acestea au avut mult de suferit în ultimii ani, o parte din ele fiind desfiinţate, pe motiv că sunt tot mai puţini copii, iată că Patriarhia Română reuşeşte să menţină cel puţin identitatea naţională prin intermediul bisericii.

Este necesară o consultare reală a românilor, care sunt preocupați de păstrarea identității lor etnice şi lingvistice.

În acest sens, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că românii vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română”, iată un comunicat al BOR, transmis de agenţia www.Basilica.ro, care arată preocuparea forurilor din ucureşti pentru soarta confraţilor noştri din Ucraina.

EVZ face referire la www.bucpress.eu. Sa vedem deci si ce mai scrie in articolul Cum „joacă“ Biserica Ortodoxă Română în conflictul Moscova-Constantinopol. „Potenţialul exploziv al poziţionării faţă de schisma din Ucraina se amână“ de pe respetivul blog:

Pe 15 decembrie 2018, în Ucraina a fost înfiinţată o nouă biserică ortodoxă sub auspiciile Patriarhiei de la Constantinopol, care pune capăt controlului religios rusesc după mai bine de trei secole. Acesta poartă denumirea oficială de Biserica Ortodoxă Ucraineană (BOU), informează Adevărul.

În acelaşi timp, Rada Supremă a Ucrainei a obligat Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei să îşi schimbe numele, în sensul că trebuie să introducă în titulatură şi faptul că aparţin de Biserica Ortodoxă a Rusiei. La ora actuală, în Ucraina sunt 127 de parohii ortodoxe româneşti aflate în jurisdicţia B.O. din Ucraina – Patriarhia Moscovei. Românii de acolo nu sunt dispuşi să se alăture noii biserici oficiale, ceea ce face şi mai delicată poziţia Patriarhiei Române în ceea ce priveşte problema ucraineană.

Ierarhii Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au discutat în şedinţa din 21 februarie situaţia creată în rândul ortodocşilor din Ucraina. BOR nu a luat o decizie în sensul recunoaşterii BOU, în schimb a cerut o serie de garanţii pentru a dialoga cu aceasta. „Este necesară obţinerea de garanţii scrise din partea autorităţilor bisericeşti şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că aceşti ortodocşi români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniţi prin trimiterea de cărţi de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română”, se arată în rezoluţia Sinodului BOR. De asemenea, Patriarhia Română va solicita Patriarhiei Ecumenice o lămurire privind soluţionarea problemei ierarhilor şi preoţilor necanonici din Occident, care au aparţinut fostului „Patriarhat al Kievului”, acum parte din BOU. Aceste condiţii puse de Patriarhia Română pentru a dialoga cu nou-înfiinţata Biserică Autocefală Ucraineană sunt interpretate în mod diferit de către specialiştii în domeniul diplomaţiei.

[…]

Vom reamiti că ”noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei este dispusă să îndeplinească cerinţele Bisericii Ortodoxe Române privind crearea unui vicariat pentru etnicii români”, a declarat Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine, Epifanie, pentru ziarul „Ukrainska Pravda”, citat de Radio Chișinău.

El consideră acceptabilă înfiinţarea unui vicariat pentru credincioșii români din nordul Bucovinei, așa cum a soliciat Biserica Ortodoxă Română (BOR). ”Va fi un pas în oglindă, pentru că pe teritoriul Bisericii Române a fost creat deja un vicariat pentru parohiile ucrainene, unde slujbele se ţin în limba ucraineană”, a răspuns mitropolitul ucrainean, citat de Rador.

In rezumat, cu liniuta, ca sa se inteleaga mai bine:

– Patriarhia de Constantinopol i-a facut “biserica” pe niste unii din Ucraina pe care de ani de zile intreaga lume ortodoxa ii considera schismatici.

– Patriarhia Romana inca nu s-a hotarat daca sa-i mai considere schismatici sau nu, dar s-a apucat sa negocieze cu ei de un Vicariat.

– Romanii din Ucraina nu vor sa treaca la schismatici, ci vor sa ramana cum erau.

Nedumeriri:

De ce Patriarhia Romana negociaza cu niste schismatici? Nu-i mai considera schismatici?

– E un troc? Daca permiti un Vicariat, nu te mai consider schismatic?

Daca schismaticii ucrainieni se vor tine de cuvant cu Vicariatul iar Patriarhia Romana nu-i va

mai considera schismatici, care va fi folosul? Vom dezvolta mai jos un raspuns:

Daca Ierarhii BOR vor considera ca niste schismatici sunt Biserica, atunci acesti Ierarhi se vor afunda si mai rau decat erau deja afundati dupa Sinodul din Creta.

Ortodoxia nu-i politica. Invatatura ortodoxa nu se negociaza la taraba. Il intereseaza pe Patriarhul Daniel de romanii din Ucraina? Foarte bine, dar cu cine din Ucraina se baga in seama? Ca romanii de acolo nu apartin de schismatici si nici nu vor sa apartina de schismatici. Si atunci pentru care romani este acel Vicariat Roman?

In concluzie

Pare de bine la prima vedere preocuparea asta a Patriarhiei Romane pentru romanii din Ucraina, dar de fapt este inca o otrava in prajiturele:

In numele romanismului vrea sa recunoasca niste schismatici.

Prin aparitia Vicariatului se spera probabil ca unii romani sa se alature pana la urma totusi schimaticilor.

Ce mai exact anume va inseamna ca Vicariatul Ortodox Român va cultiva legături spirituale cu Patriarhia Româna?

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Ucraina
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

  1. Probabil că vor să încurce atât de tare lucrurile, încât credincioșii care nu cunosc toate manevrele pe care ei le fac, și nici nu le înțeleg, să nu-și mai dea seama cine a rămas în dreapta credință și cine nu. Adică să fie un amestec pe care să nu-l mai poată descurca nimeni.

  2. Episcopul trebuie sa fie ochiul bisericii,sa faca lucrurile clare.Cand un episcop incetoseaza lucrurile,asa cum a facut diavolul cu Eva in rai,tastalmacind porunca lui Dumnezeu,el nu mai este ochiul lui Dumnezeu ,ci corespondentul satanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.