X

ALERTĂ Două țări ce dețin arme nucleare au început să se bombardeze între ele

india pakistan

UPDATE: India a închis cel puţin patru aeroporturi în partea de nord a ţării, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters, după ce avioane de luptă pakistaneze au trecut miercuri o frontieră disputată în partea indiană a Kashmirului.


Pakistanul a confirmat miercuri că a întreprins lovituri aeriene în Kashmirul indian şi a doborât două avioane de luptă indiene în spaţiul aerian pakistanez, pe fondul conflictului care continuă să escaladeze între cele două puteri nucleare vecine, transmit Reuters şi AFP.

‘Astăzi, Forţele aeriene pakistaneze au întreprins lovituri dincolo de Linia de Control venind din interiorul spaţiului aerian pakistanez’, a comunicat Ministerul de Externe de la Islamabad.

Potrivit armatei pakistaneze, avioane indiene au pătruns, în replică, în spaţiul aerian pakistanez şi două au fost doborâte, un pilot fiind capturat.

‘Armata aerului a doborât două avioane indiene în spaţiul aerian pakistanez’, a anunţat un purtător de cuvânt militar, generalul Asif Ghafoor, pe Twitter.

Unul din avioane a căzut în Kashmirul indian, iar celălalt în Kashmirul pakistanez, a precizat aceeaşi sursă.

‘Un pilot indian a fost arestat la sol de militari’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

India a efectuat marți atacuri aeriene împotriva militanților pakistanezi din mișcarea Jaish-e-Mohammad.

India a anunţat că a efectuat marţi un ”atac preventiv” în care a ucis un ”număr foarte mare” de membri ai unei grupări islamiste din Pakistan, Islamabadul a denunţat o ”încălcare” a frontierei de facto a regunii disputate Caşmir, , iar UE şi China au îndemnat la ”reţinere”, relatează AFP preluată de news.ro.

Tensiunile între cele două ţări surori şi inamice din Asia de Sud sunt foarte puternice în urma unui atentat sinucigaş în Caşmirul indian, soldat cu cel puţin 40 de morţi în rândul unor trupe paramilitare indiene, la 14 februarie, revendicat de gruparea islamistă insurgentă Jaish-e-Mohammed (JeM), cu sediul în Pakistan.

Comunitatea internaţională se teme de o escaladare între cei doi vecini şi rivali, ambii dotaţi cu arma nucleară şi care au purtat mai multe războaie în trecut, pe tema regiunii Caşmir, un adevărat butoi cu pulbere, pe care o revendică amândouă.

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat India şi Pakistanul la ”reţinere maximă, pentru a evita o escaladare a rensiunii”, în urma atacurilor, refuzând să comenteze ”existenţa sau neexistenţa taberei”.

India a anunţat că a efectuat un atac ”preventiv”, iar Pakistanul a denunţat o ”agresiune intenpestivă” căreia Islamabadul intenţionează să-i răspundă ”la ora şi în locul pe care le va alege”.

Pakistanul ”respinge puternic afirmaţia Indiei potrivit căreia ea a vizat o presupusă tabără teroristă în apropiere de Balakot şi (că a provocat în aceasta) pierderi grele”, se arată într-un comunicat publicat în urma unei reuniuni între mai mulţi miniştri şi reprezentanţi de rang înalt ai armatei pakistaneze.

”Încă o dată, Guvernul indian a recurs la afirmaţii interesate, imprudente şi fictive”, se arată în comunicat, în care Executivul indian este acuzat că a acţionat de ochii publicului ”într-un comtext electoral”, în pofida ”unui risc grav la adresa păcii şi stabilităţii regionale”.

Zona pe care India afirmă că a vizat-o este ”deschisă lumii pentru a vederea faptele la faţa locului”, se mai arată în comunicat, în care se precizează că presa pakistaneză şi internaţională se poate duce la faţa locului.

Premierul pakistanez a dat ordin ”forţelor armate şi poporului pakistanez să fie pregătiţi pentru orice eventualitate”, se mai arată în comunicat.

China a îndemnat marţi ambele capitale la ”reţinere”.
”La prima oră, astăzi (marţi), India a atacat cea mai mare tabără de antrenament a Jaish-e-Mohammed, la Balakot”, a declarat  Vijay Gokhale, un oficial de rang înalt în cadrul diplomaţiei indiene, într-o conferinţă de presă.

În Pakistan există două localităţi cu numele Balakot – una situată în imediata apropiere a liniei armistiţiului, în Caşmir, cealaltă departe, în teritoriul pakistanez, în provincia Khyber Pakhtunkhwa (KPK). New Delhi nu a precizat pe care dintre ele a vizat-o.

”În această operaţiune, un foarte mare număr de terorişti, de formatori, de comandanţi de rang înalt şi de jihadişti antrenaţi în atentate sinucigaşe din cadrul Jaish-e-Mohammed au fost eliminaţi”, a declarat Gokhale.

Potrivit autorităţilor indiene, JeM, una dintre grupările armate cele mai active împotriva New Delhi în cadrul rebeliunii separatiste în Caşmir, pregătea noi atentate sinucigaşe în India.

”Având în vedere pericolul imediat, un atac preventiv a devenit absolut necesar”, a declarat Gokhale, catalogând acest raid drept o ”acţiune preventivă non-militară” şi ”ţintind în mos expres tabăra JeM”.

New Delhi nu a prezentat în mod oficial detalii cu privire la modalităţile acestui atac, însă presa locală scria că este vorba despre un bombardament aerian efectuat de avioane de vânătoare de tip Mirage 2000.

Pakistanul a anunţat anterior că a respins o scurtă incursiune a Forţelor aeriene indiene deasupra Caşmirului.

”Confruntate cu răspunsul oportun şi eficient al Forţelor aeriene pakistaneze (avioanele indiene) au lansat în pripă, fugind, o încărcătură utilă care a căzut în apropiere de Balakot. Fără victime şi nici pagube”, a anunţat pe Twitter un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze, generalul Asif Ghafoor.

Era necunoscut imediat despre ce fel de încărcătură este vorba sau despre numărul acestora.

Generalul a publicat apoi fotografii care surprind, susţine el, impactul încărcăturii şi fragmente de metal contorsionat într-un loc împădurit.

”India a comis o încălcare a armistiţiului, iar noi ne rezervăm dreptul de a răspunde înmod adecvat”, a denunţat Ministrul paistanez de externe Shah Mehmood Qureshi.

”NON-MILITARĂ”

Analistul militar pakistanez Hasan Askari apreciază că ”iniţiativa indiei, menită să dea satisfacţie opiniei sale publice, este periculoasă”.

”Dacă asemenea acţiuni continuă, ele se pot transforma într-un conflict major, care nu va face decât să arunce regiunea într-o gravă criză”, a adăugat el, contactat de AFP.

India acuză de mult timp Pakistanul că susţine pe ascuns infiltrări ale unor insurgenţi în Caşmirul indian, ceea ce Islamabadul a dezminţit mereu.

Prezentând operaţiunea de marţi drept o ”acţiune preventivă non-militară” vizând doar o grupare islamistă – ci nu statul pakistanez, New Delhi caută să-i limiteze repercursiunile, lăsând o uşă deschisă, potrivit lui Samir Saran, preşedintele Observer Research Foundation de la New Delhi.

Mesajul astfel transmis de India Pakistanului este ”să le spună că noi nu vrem escaladarea. De aceea spunem noi că este o măsură preventivă. Nu aveţi nevoie să faceţi un război din asta, dacă nu vreţi”, apreciază el.

Atentatul de la 14 februarie a provocat un val de furie în India şi îndemnuri la represalii. Premierul Narendra Modi, care îşi cultivă o imagine de om puternic, iar cum candidează la al doilea mandat în primăvară, se află sub presiunea opiniei publice şi unor comentatori, care-l îndeamnă la o replică în forţă.

În 2016, ca represalii faţă de un atac sângeros al unui comando islamist vizând o bază militară indiană, premierul indian a ordonat o serie de raiduri de-a lungul liniei armistiţiului în Caşmir.

Aceste ”atacuri chirurgicale” au fost în mod voit făcute publice şi sunt un element-cheie al comunicării politice a naţionaliştilor hinduşi. Ele au făcut obiectul unui film, lansat la cinema în ultimele săptămâni.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

5 comentarii

 1. Testare a discursului legat de o posibila confruntare nucleara limitata ( Rusia-SUA) prin interpusi: India – Pakistan; dupa amenintari la nivel discursiv reciproce SUA – Coreea de Nord. Confruntarea conventionala (Rusia+China – SUA ) pare a fi in Venezuela.

  Daca SUA va intarzia 20 de ani razboiul nuclear, China s-ar putea sa devina mai puternica; va fi mult mai greu de invins, cu costuri mai mari.

 2. In 1969 a izbuit doua conflice armat intre URSS si RP Chineza in doua zone din nordul Chinei: la est si la vest. Au fost pierderi foarte mari in vieti omenesti, ia Brejnev a trimis rachete dotate cu arme nucleare in zonele de conflict PE CARE VOIA SA LE FOLOSEASCA.
  SUA au trimis un ultimatum URSS: daca bombardati nuclear China, veti avea razboi nuclear cu noi !
  Rusii s-au infricosat si au renuntat rezultand „o remiza”: in final nimeni nu a pierdut s nici nu a castigat teritorial.
  Provocra Pakistaneza si raspunsul Indian au fost cu acordul fortelor nucleare din afara acestor tari.
  TOT ELE AU MIJLOACELE SA SA OPREASCA SAU SA ESCALADEZE CONFLICTUL !

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sino-Soviet_border_conflict

  1. O prostie, Nu crede orice gasesi pe net. si nu o raspandii ca exista si alti oameni fara cunostinte in domeniu si vor crede si ei. Am intrat pe linkuri sa vad despre ce e vorba dar sunt doar prostii.
   Vezi ce zice parintele Ilie Cleopa despre bombe atomice si chiar si despre bomba cu hidrogen si cea cu neutroni, tehnologie care nici nu cred ca era publica la acea vreme.
   Pe planeta au fost deja explodate peste 1000 de bombe nucleare, exista dovezi cate vrei.

 3. Da,sunt multe dezinformari(minciuni):pamantul bila invartitoare,big bang,evolutionismul,gravitatia,satelitii,bomba atomica,etc.Va dati seama in ce ocean de minciuna ne scaldam?!Cum sa-i mai trezesti pe oameni?Pe asta mizeaza si diavolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.