X

Cum lupta Pinterest impotriva anti vaccinistilor

Nu e nimic inspirational în conţinutul periculos, a spus purtatorul de cuvânt al Pinterest.  Photograph: seewhatmitchsee / Alamy/Alamy

Propaganda antivaccin  a devenit virală pe Facebook. Pinterest are un leac.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În timp ce presiunea creşte pe Facebook pentru a explica rolul platformei în promovarea dezinformărilor antivaccin, Pinterest încearca o abordare diferită.

Miercuri dimineaţă, Adam Schiff, presedintele  House intelligence committee, s-a alăturat jurnaliştilor din toată lumea pentru un twitter meme: a căutat cuvântul “vaccin” pe Facebook şi a postat screen shot-ul cu rezultatele.

Rezultatele căutării lui Schiff, erau intr-adevăr alarmante: sugestiile de autocompletare pentru fraze ca ”vaccination re-education discussion forum” (“forum de discutii reeducare vaccinare”), un grup numit “Parents Against Vaccination” (“părinţi împotriva vaccinării”), si pagina Centrului Naţional pentru Informatii despre Vaccinuri, o organizatie cu nume oficial  ce promovează propaganda anti vaccin. Şi în timp ce rezultatele căutărilor pe Facebook sunt personalizate pentru fiecare utilizator, un raport recent de pe The Guardian a găsit rezultate manipulate în mod similar pentru un alt subiect.

Dacă congressmanul a incercat să caute “vaccin” pe reţeaua rivală Pinterest, totuşi a găsit ceva mai mult decât o pagină goală. Înţelegând că rezultatele căutării pentru un număr de cuvinte legate de vaccin erau inexacte, Pinterest a răspuns prin a-şi “strica” propriul instrument de căutare.

În timp ce presiunea creşte pe Facebook pentru a explica rolul platformei în promovarea dezinformărilor antivaccin, Pinterest ne oferă un exemplu de abordare cu totul diferită în administrarea dezinformărilor din domeniul sănătăţii pe social media:

“Noi suntem un loc unde oamenii vin să găsească inspiraţia şi nu e nimic inspirativ la conţinutul periculos”, a spus  Ifeoma Ozoma, un manager de politici publice şi impact social de la Pinterest. “Viziunea noastra aici este că nu suntem o astfel de platforma”

Săptămâna trecută le-am scris celor de la Facebook şi Google pentru a-mi exprima îngrijorarea că siturile lor conduc utilizatorii către informaţii gresite ce descurajează vaccinarile, punând în pericol sănătatea publică.
Rezultatele pentru căutarea cuvântului” vaccinuri” pe FB este ilustrată in mod dramatic aici: pic.twitter.com/ZrEQfVTaRo

February 20, 2019

 

Nu a fost mereu aşa. Pinterest, reteaua social vizuală a fost investigată în 2016 după ce un studiu ştiintific a arătat că 75% din postările despre vaccinuri erau negative. În anul următor,  Pinterest şi-a updatat “ghidul comunitar” interzicând în mod explicit  promovarea de false leacuri pentru boli terminale sau cronice şi sfaturi antivaccin” în cadrul unei mai ample politici împotriva dezinformării care ”are efecte imediate şi dramatice asupra utilizatorilor şi asupra sănătăţii publice”.

Schimbarea de politică a pavat drumul pentru Pinterest să lanseze o serie de abordări pentru a combate propaganda antivaccin. Compania a blocat un număr de propagandişti proeminenţi antivaccin, incluzând centrul National Vaccine Information Center şi pe Larry Cook care conduce situl şi grupul de Facebook “Opriţi Vaccinarea Obligatorie”

Dar executarea retroactivă a regulilor de conţinut este doar un aspect al abordărilor companiei.

Luaţi de exemplu rezultatele de căutare. Fenomenul screenshot-urilor din rezultatele căutărilor de pe Facebook este cunoscut în cercurile tehnologice ca “data void”, după un document Data & Society al fondatorului şi cercetătorului Danah Boyd. Pentru anumite căutări, Boyd explică “datele relevante disponibile sunt limitate, inexistente sau foarte problematice”.

În cazul vaccinurilor, faptul că savantii şi doctorii nu produc un flux constant de conţinut nou despre fapte ştiinţifice, a lăsat un vid pentru conspiratori şi escroci pe care-l pot umple cu propaganda de aţâţarea fricii şi dezinformare. Vidul de informaţie poate fi relativ uşor de diagnosticat, dar greu de reparat.

Rezultatele căutării pentru “vaccin” pe Pinterest sunt “zero”. Fotografie: Pinterest

“Rezolvarea vidului de informatie nu se poate realiza prin scoaterea conţinutului problematic, nu doar din cauză că scoaterea lor ar putea dăuna obiectivelor motorului de căutare, dar şi pentru că astfel nu ar fi eficace, a scris Boyd. “Fără conţinut de inaltă calitate pentru a înlocui conţinutul scos, un nou val de conţinut maliţios ar putea să reapară”.

Pinterest a răspuns prin crearea unei “liste negre” de termeni de căutare” poluanţi”.

”Ne străduim să îndepărtăm conţinutul rău, dar ştim că mai sunt şi alte zone cu conţinut malitios la care n-am ajuns încă.” A explicat  Ifeoma Ozoma, un manager de politici publice şi impact social de la Pinterest. “Nu vrem să lăsăm să apară termeni de căutare ca ”tratament cancer” sau “sinucidere”. Sperăm că ne vom putea îndrepta de la blocarea sitului la expunerea doar a conţinutului bun. Până atunci, asta e de preferat.”

Pinterest a inclus deasemeni dezinformările medicale în ceea ce se numeste “hash bank”, împiedicând utilizatorii să retrimită postări antivaccin care au fost déjà raportate ca fiind maliţioase si scoase de pe platformă. (Hashing este o tehnologie ce aplică un identificator unic digital imaginilor şi filmelor. A fost folosit  pe scară largă pentru a împiedica proliferarea de imagini cu abuz de minori şi conţinut cu caracter terorist). Iar compania a blocat toate postările de pe anumite situri.

“Dacă există un site dedicat doar pentru răspândirea dezinformărilor medicale, noi nu-l dorim pe platform noastră şi putem să-l blocăm la nivel de URL”, a spus Ozoma.

Utilizatorii, pur şi simplu nu pot posta un link către  StopMandatoryVaccinations.com sau situri de “sănătate alternativă” cum este Mercola.com, HealthNutNews.com ori GreedMedInfo.com;  Dacă incearcă, vor primi un mesaj de eroare cu textul: “Invalid parameters” (”Parametri invalizi”).

Pinterest nu este sub nicio formă un sit lipsit de dezinformare. Ziarul The Guardian a putut găsi propagandă antivaccin pe site căutând după diferiti termeni care nu au fost blocati cum ar fi “MMR”, vaccinul anti rujeola, rubeola, oreion.

Ozoma a spus că o provocare a fost cantitatea de material antivaccin venite din alte situri ceea ce numeşte ”marile platforme de social media si platforme video” mai mult decât de la situri independente, deoarece  Pinterest nu doreste să steargă conţinutul încrucişat găzduit pe Facebook ori YouTube.

“Nu ne-am concentrate pe alte platform, a spus  Ozoma. ”Lucrăm la asta din 2017, dar am fost cam singuri. Sperăm că vor mai avea loc discuţii în acest domeniu pe viitor”

Traducerea: Stirbu Costin

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

9 comentarii

  1. Cand vezi atata minciuna si cum se inmultesc pacatele zic sa dea Dumnezeu sa vina mai repede antihristul.

  2. Mda, implementarea cenzurii, poarta numele corect politic de lupta impotriva stirilor false.

    Cenzura e unul din semnele inceputului instaurarii unui sistem totalitar.

    Cu presa au inceput demult, acum se leaga de internet.

    1. Daca o sa mai intarzie 20 de ani din toti care acum se bat cu pumnul in piept cred ca abia daca ii mai numeri pe degetele unei singure maini.
      Toti o sa tradeze, inclusiv tu. Sa nu te surprinda. Ai sa primesti Doamne fereste pecetea fiarei.

      Scrie negru pe alb in Biblie, daca Dumnezeu n-ar scurta zilele si domnia antihristului n-o sa mai ramana nimeni necipuit. Nimeni, inseamna chiar nimeni. Fiara o sa ii ia pe toti.

      Una e sa faci bravada online asa intr-un comentariu si cu totul alta e sa te bati cu propria familie cand o sa fie ciparea. Cand o sa ti se spuna ca aduci nenorociri pe capul familiei, ca nu esti cu lumea noua. N-ai idee ce lupta va fi. N-ai nici cea mai mica idee.

      Deci eu zic DA sa vina cat mai repede antihristul. Sa avem sanse sa ne mantuim, sa nu ne ia dusmanul.
      Singura noastra scapare e sa vina cat mai repede antihristul. Sa se inscauneze si sa treaca la represalii ca sa n-o mai lungim. Cu moarte oricum suntem datori.

      Acum niste ani, cum bine a remarcat cineva aici, eram mult mai multi. Astazi suntem mai putini. Iar maine si mai putini. Si multi tradatori. Multi vanzatori.

      Cat va putea rabda un tata care isi vede copiii murind de foame?
      Cat va putea rabda o mama sa fie injosita de toti ceilalti cunoscuti pentru “ca isi chinuie copiii”?
      Cat vor putea rabda niste parinti cand o sa li se ia copiii?

      Lucian, eu stiu ce imi doresc! Tu?

  3. Noi dorim să vină Hristos nu antihristul ! Așa să ne exprimăm. Hristos ne va elibera de persecuțiile antihristice și va instaura pacea veșnică. Pe antihrist îl așteaptă ne creștinii.

  4. Mai bine sa vina razboiul decat antihristul.Te spovedesti,te impartasesti si mori.Spunea Sfantul Lavrentie ca daca va veni razboiul intai se vor mantui cu miilr,iar daca va veni antihristul intai,se va mantui unul din 10000.

  5. Sunt cu totul de acord cu voi, sa vina Hristos. Eu cand spun sa vina antihrist inseamna ca sunt de acord cu pedeapsa. Dar ideea e sa inceapa mai rapid ca altfel cati o sa se mai mantuiasca?

    Daca pana la sfarsitul anului o sa fie obligatoriu buletinul cu cip ce facem?
    Daca nu il luam si incepem sa ne chinuim in foamete si lipsuri inca dinainte de cipuire ce ne facem daca vine cipuirea dupa 20 de ani? Oare cati rezista. Si daca iei buletinul fara sa clipesti atunci de ce sa nu primesti si cipul la fel de usor?

    Eu zic sa vina cat mai repede antihristul ca sa terminam odata!
    Ca daca vine in 20 de ani nu cred ca mai ramane unul care sa nu tradeze. Asa mai bine hai acum cat vointa e inca puternica.

    Nu pot sa zic sa vina razboiul. Caci in razboi mor multi nevinovati.
    E necinstit sa zic sa vina antihristul mai repede. Dar e ca si cum as spune taie madularul asta cu cangrena ca sa nu mor. Nu imi doresc sa raman olog, dar nici sa mor.

    Vad cum se intinde infectia. Oamenii rad de Dumnezeu si au sucit binele in rau si raul in bine.
    Chiar nu inteleg cum sa explic asta mai bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button