X

Scientific American magazine: Sunt Soldații Cyborg o idee bună?

SCIENTIFIC AMERICAN | Are Cyborg Warriors a Good Idea?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sunt Soldații Cyborg o idee bună?

Pentagonul finanțează cercetarea implanturilor cerebrale menite să creeze soldați “îmbunătățiți” neuronal

Aveți deja multe lucruri de care să vă îngrijorați. Schimbările climaticeștirile false,  inegalitatea,  stabilitatea democrației. Dar mă simt obligat să subliniez încă o altă amenințare: soldații ale căror capabilități sunt îmbunătățite de dispozitive electronice implantate în creierul lor. Le puteți spune războinicii cyborg.

Știința-ficțiune a avertizat timp de mult timp despre războinicii cyborg, dar nu încă jurnalismul de masă. Dar tot mai multe articole recente s-au concentrat pe acest potențial pericol, inclusiv unul în  Atlantic  intitulat „Pentagonul vrea să înarmeze Creierul.“ Subtitlul întreabă: „Ce ar putea merge prost?“

Jurnalistul Michael Joseph Gross raportează cu privire la eforturile grupului de reflecție al Pentagonului, Agenția pentru Proiecte de cercetare avansată în domeniul Apărării, de a crea tehnologii care au ca rezultat “îmbinarea minții și a mașinilor.” Cele mai dramatice sunt implanturile în creier, rețelele de electrozi care atunci când sunt implantate în creier, pot primi semnale electrice și le pot trimite la țesuturi neurale.

În mod oficial, DARPA intenționează să obțină cipuri pentru creier pentru a ajuta veteranii paralizați și altfel invalizi – de exemplu, permițându-le să controleze computerele și membrele robotice. DARPA este, de asemenea, interesată de modernizarea soldaților sănătoși, potrivit lui Gross. “Ceea ce agenția învață că poate vindeca deschide calea pentru îmbunătățire”, scrie el. “Misiunea este de a face ființele umane altceva decât ceea ce suntem, cu puteri dincolo de cele cu care ne-am născut cu și dincolo de cele pe care le putem obține organic”.

În principiu, cipurile pentru creier ar putea stimula funcțiile cognitive și fizice ale soldaților. Soldații puteau să controleze sistemele complexe de arme cu gândurile lor, să comunice telepatic cu alți soldați și să încarce imediat baze de date mari, precum Neo în The Matrix. Mintea care conține cipuri pentru creier poate fi, de asemenea, citită și controlată de alții. Din nou, în principiu.

Gross atrage atentia ca „atunci când oamenii de știință a pus electrozi în creier, acele dispozitive în cele din urmă s-au defectat – după câteva luni sau după câțiva ani.“ El citează un inginer neurolog care afirmă că o proteză de memorie implantată, care necesită înțelegerea modului în care creierul codifică informații complexe, este “departe de a fi disponibilă astăzi.”

Ca și Gross, Raffi Khatchadourian, scriind  în  The New Yorker, subliniază limitele și potențialul interfețelor creier-mașină. Khatchadourian se concentrează asupra activității unui cercetător lider de implant creier, Andrew Schwartz. În 2012, unul dintre bolnavii cu implant de la Schwartz, Jan Scheuermann, care a fost paralizat de o tulburare neurodegenerativă, a împlinit o fantezie, mâncând o ciocolată cu un braț robotic controlat de gândurile sale. (Gross descrie și Scheuermann.)

Khatchadourian observă că implanturile creierului nu sunt fiabile, deoarece se schimbă în mod constant în “materia gelatinoasă a cortexului”. Când Scheuermann a primit brațul robotic pentru a aduce o gură de ciocolată în gură, avea timp doar de o mușcătură înainte ca brațul să devieze departe de el. Ulterior, cercetătorii au înlăturat implantul lui Scheuermann, deoarece pielea se retragea din orificiul realizat în craniu, crescând riscul unei “infecții cerebrale mortale”.

Khatchadourian detaliază, de asemenea, modul în care cercetarea asupra cipurilor cerebrale a fost militarizată. Înainte de a fi eliminat implantul lui Scheuerman, un alt contractor DARPA, Laboratorul de Fizică Aplicată de la Johns Hopkins, a efectuat experimente în care a controlat un simulator de zbor F-35 cu gândurile sale.

Încântat de acea demonstrație, DARPA a comandat mai multe cercetări de simulare a zborurilor. Schwartz a fost reticent în a participa la aceste experimente, pe care le-a văzut ca pe niște cascadorii cu puțină justificare medicală. El și DARPA s-au despărțit. DARPA continuă să finanțeze un program, Mind Flight, în care pacienții controlează unul sau mai multe drone prin intermediul implanturilor cerebrale.

Khatchadourian ridică posibilitatea ca cipurile pentru creier să poată fi folosite pentru a controla și pentru a împuternici implanturile. Citează un articol  Scientific American pe care l-am scris despre pionierul Chip pentru creier Jose Delgado, care a demonstrat cu mai mult de o jumătate de secol în urmă că ar putea manipula membrele și emoțiile pacienților prin implanturi. Un alt cercetător, Robert Heath de Tulane, a susținut în 1972 că a folosit un cip de creier pentru a face un bărbat homosexual să răspundă sexual unei femei.

Sunt sceptic cu privire la o mare parte din entuziasmul despre interfețele creier-mașină, și mai ales proteze de memorie, după cum arată articolele din Further Reading. Oamenii de știință încă nu știu prea multe despre modul în care creierul codifică informațiile. Încercările de a folosi implanturi cerebrale pentru a trata depresia și alte tulburări psihice au fost dezamăgitoare .

Cercetătorii rău intenționați au convins managerii programului Pentagon să creadă că aplicațiile science-fiction sunt iminente. Asta susțin și sper. Dar descoperirile care fac aliajele bionice ar putea deveni reale în curând. Implanturile auditive, care readuce auzul surzilor prin electrozi implantați în nervii auditivi, se credeau imposibil de realizat.

Silicon Valley iubește ideea de interfețe creier-mașină. Firmele Facebook, Google și Elon Musk, firma Neuralink, finanțează cercetarea în domeniul neurotehnologiei și angajează foști cercetători DARPA să o facă, potrivit lui Gross. Regina Dugan, fost director al DARPA, care a lucrat la Facebook și Google, a spus că un obiectiv este acela de a permite consumatorilor să introducă cuvinte într-un computer pur și simplu gândindu-se, fără mâini.

Oficialii militari își imaginează deja modul în care neurotehnologiile vor transforma războiul. Asta îmi aduce aminte de un eseu în  New York Review of Books de către istoricul Christopher Clark. El analizează viitorul războiului: o istorie, de către savantul militar, Lawrence Freedman, și  viitorul război: pregătirea pentru noul câmp de luptă la nivel global, de fostul general al Forțelor Aeriene, Robert Latiff.

Ultimul “schițează o viziune a unui viitor care seamănă cu scenariile fictive ale Neuromancierului lui William Gibson “, scrie Clark. În războaiele viitoare un “soldat dominant metabolic” care se bucură de imunitatea la durere, forța musculară întărită, vindecarea accelerată și “îmbunătățirea cognitivă” va intra în spațiul bătăliilor legat nu numai de tovarășii săi umani, ci și de roiuri de roboți semiautonomi. “

Clark își încheie analiza, înfruntând implicațiile cărților. Clark de asemenea dezaprobă ipoteza cărților că “războiul este și va fi întotdeauna o necesitate umană, o caracteristică a existenței noastre atât de naturală ca nașterea sau mișcarea norilor”.

Da, așa cum au arătat sondajele mele, majoritatea oamenilor – oameni de știință, politicieni și soldați, precum și oameni de toate felurile – văd războiul ca inevitabil și pacea lumii ca un vis al conductei. Am încercat, în zadar, să contracarăm acest fatalism auto-împlinit în cartea mea “Sfârșitul războiului”  și pe acest blog.

Clark își încheie examinarea întrebând: Unde sunt “politicienii proeminenți” care cer o abolire a războiului? Buna intrebare. Iată altul: Unde sunt oamenii de știință proeminenți care cer o abolire a războiului – sau, cel puțin, un moratoriu asupra cercetării care ar putea declanșa o nouă cursă de înarmări? Să sperăm că vom ajunge la decizii înțelepte înainte de începerea epocii războinicilor cyborg, pentru că atunci ar fi prea târziu.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button