X

Istoria ASCUNSĂ. „Și Aliații au VIOLAT, nu doar Sovieticii!”

Cartea spulberă mitul eroului eliberator anglo-american.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

O carte a unei istoriografe germane dă o lovitură puternică imaginii eroilor aliați eliberatori din 1945, cu doar câteva săptămâni înainte de sărbătorirea a 70 de ani de la căderea celui de-Al Treilea Reich.

Violența sexuală, ca armă de război. Cercetările făcute de istoriografa germană Miriam Gebhart, ale căror rezultate sunt strânse într-o lucrare apărută în martie, demonstrează că numeroși soldați aliați – americani, britanici sau francezi – s-au dedat la delicte sexuale de toate felurile la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Miriam Gebhart scrie:

„Cel puțin 860.000 de femei și fete, dar și bărbați și băieți, au fost violați de către soldații aliați la sfârșitul războiului și în perioada de după război. Aceasta s-a petrecut peste tot.”

Un tabu se prăbușește, scrie cotidianul francez Le Nouvel Observateur. Cartea Als die Soldaten kamen (Când au venit soldații), are un succes uriaș în Germania. Căci ridică vălul asupra unor evenimente mult timp ascunse despre Eliberare. Soldații aliați (mai ales cei americani) au intrat în memoria colectivă ca niște eroi.

Nu doar sovieticii au comis crime sexuale

Dacă existența unor asemenea fapte era cunoscută, nu se știa amploarea fenomenului. Care era atribuit aproape în exclusivitate soldaților sovietici. Anglo-americanii au fost scuzați, la adăpostul disprețului față de victime:

Săptămânalul german Focus notează:

„Oamenii, și mai cu seamă istoricii, au presupus la vremea respectivă că femeile au profitat de pe urma acestor contacte.”

Într-o conferință la Berlin, cercetătoarea germană a arătat cum imaginea soldaților lui Stalin, aruncându-se asupra femeilor fără apărare, s-a impregnat în imaginarul colectiv:

„Ce nu se știa era că în alte părți ale Germaniei, ceilalți soldați aliați, au violat nemțoaice în același fel.”

Potrivit calculelor făcute de cercetătoarea germană de la Universitatea din Konstanz, sovieticii au comis efectiv 590.000 de violuri, din cele 860.000 înregistrate, dar americanii, cu 190.000 de violuri asupra nemțoaicelor, francezii (50.000) și britanicii (30.000) sunt și ei responsabili pentru o mare parte din delictele sexuale săvârșite.

Arhivele neexploatate

Reconstituirea pieselor acestui puzzle istoric a fost greu de reconstituit. Istorica a explicat la radioul german Deutschlandfunk că administrația practic nu mai exista și că majoritatea victimelor au preferat să tacă din rușine. Unele s-au sinucis.

Când au venit soldații se bazează pe o sumă de arhive neeploatate: documente militare, relatări ale preoților sau cereri de avort. Istorica a reușit să pună mâna pe 500 de rapoarte adresate de preoții bavarezi Episcopiei din München în care sunt consemnate abuzurile soldaților americani și, „ocazional”, francezi; violuri, adesea în grup, în aproape toate satele. Preoții vorbesc despre o veritabilă „vânătoare de femei și de fete”, violate și uneori ucise.

Dovezile sunt suficiente?

Cifra generală de 860.000 de violuri a fost însă contestată de unii. Totalul la care a ajuns Miriam Gebhart nu ar fi rezultatul unei cercetări aprofundate în toate arhivele naționale, ci este o extrapolare. Ea pornește de la ipoteza că 5% dintre „copiii de război” născuți de femeile nemăritate în Germania de Vest și în Berlinul de Vest la mijlocul deceniului al V-lea al secolului XX erau produsul violurilor. Aceasta ar da, de exmplu, un total de 1900 de tați americani.

Cercetătoarea presupune că, în medie, au fost o sută de violuri pentru o naștere. Potrivit acestui calcul, ar fi fost 190.000 de victime ale soldaților americani.

Săptămânalul Der Spiegel susține că aceste cifre nu sunt realiste:

„Dacă numărul de victime ar fi atât de ridicat, este aproape sigur că ar fi existat mai multe rapoarte despre aceste violuri în arhivele spitalelor sau ale autorităților sanitare, sau rapoarte ale martorilor oculari.”

Publicația conchide că Miriam Gebhardt este „incapabilă să prezinte dovezi suficiente”. Der Spiegel face apel la o altă estimare, cea a profesorului de criminologie american Robert Lilly, care a examinat cazurile de viol judecate în tribunalele militare americane. Lilly a ajuns la o cifră mult mai mică, de 11.000 de agresiuni sexuale.

„Este timpul pentru o anchetă serioasă”

Dacă cifrele sunt contestate, presa germană recunoaște totuși că lucrarea lui Miriam Gebhardt sparge un mit într-o țară care are probleme să vorbească despre suferințele sale trecute și le lasă pe seama extremei drepte.

Cotidianul de stânga Tageszeitung salută lucrarea, estimând că „este timpul pentru o anchetă serioasă”, la fel ca săptămânalul Focus, care laudă „analiza profundă a evenimentelor, a căror umbră se întinde până astăzi”.

Dacă conducerile armatelor aliate au pedepsit multe dintre aceste violuri, până acum nu a existat o recunoaștere oficială a fenomenului și, cu atât mai puțin, scuze oficiale, subliniază Miriam Gebhardt.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Cititi va rugam si:

Video: HELLSTORM

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Da. Asa este. Orice batran acum care a trait al doilea razboi mondial va poate confirma asta. Bunica mea de 93 de ani imi povestea cum treceau prin satul ei si rusii, si nemtii. De nemti imi spunea ca umblau ca nebunii dupa femei din casa in casa si intrebau pe proprietarul casei daca n-are fete. ” N-avem, n-avem. Plecati.” Toata ziua fetele stateau ascunse prin poduri si beciuri. O data, s-au strans mai multe si s-au dus la preoteasa acasa sa le ascunda. Una s-a ascuns sub un recamier, unele sub un pat. Le era frica de ei. Nu am auzit sa fie vreo crima in acel sat. Stiu doar ca mi-a povestit bunica mea de un viol in grup asupra unei biete femei. Unii bateau la usi pe la femei si nu voiau sa le deschida si le spuneau ca vor sa stea doar 5 minute. In rest, isi aduce aminte ca nemtii erau niste oameni cinstiti si politicosi, nu ca rusii. Cand aveau nevoie sa-si spele hainele le dadeau bani romanilor care locuiau in sat sa le spele. Copiilor au vrut o data sa le dea halvita, dar lor le-a fost frica sa vina sa ia de la ei, si atunci unul dintre ei a aruncat-o spre ei, atunci s-au dus toti s-o adune de pe jos. Rusii ii cautau pe bietii nemti prin sat ,si unde ii gaseau, ii omorau ,pt ca ei erau inamicii lor de razboi.

  2. Asa si ? Aproape 63 de milioane de morti stau marturie la acuzatia de genocid din partea Germaniei . Doua distrugeri planetare si tot ei cu gura mare . Pacat ca nu au crapat toti !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button