X

Laserele pot trimite un mesaj audio șoptit direct la urechea unei persoane

Laserele pot trimite un mesaj audio șoptit direct la urechea unei persoane

Lasere au fost folosite pentru a trimite mesaje audio în șoaptă cuiva de la câțiva metri distanță, într-un mod pe care nimeni din apropiere nu ar putea să-l audă.

Cum functioneaza: Pentru a trimite mesaje, cercetatorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) s-au bazat pe efectul fotoacustic, in care vaporii de apa din aer absorb lumina si formeaza unde sonore. Cercetătorii au folosit un fascicul laser pentru a transmite un sunet la 60 de decibeli (aproximativ volumul de muzică de fundal sau conversație într-un restaurant) către o persoană țintă care se afla la 2,5 metri distanță.

O a doua tehnică a modulat puterea fasciculului laser pentru a codifica un mesaj, ceea ce a produs un rezultat mai silențios, dar mai clar. Echipa a folosit-o pentru a transmite muzică, vorbire înregistrată și diverse sunete, toate la volumul conversațional. „Acest lucru poate funcționa chiar și în condiții relativ uscate, deoarece aproape totdeauna există puțină apă în aer, în special în jurul oamenilor”, a spus liderul echipei Charles M. Wynn într-un comunicat de presă. Detaliile cercetării au fost publicate în Optical Letters.

Pașii următori: Teoretic, tehnica ar putea fi utilizată pentru a direcționa un mesaj către o singură persoană la distanță, fără echipament de recepție. Echipa planuieste sa obtina o tehnica pentru a lucra in aer liber, pe distanțe mai lungi. Nu se stie pentru moment dacă această tehnică urmează sa fie folosită în scopuri militare sau de spionaj și poate chiar pentru o publicitate super-direcționată.

Sursa: https://www.technologyreview.com/the-download/612836/lasers-can-send-a-whispered-audio-message-directly-to-one-persons-ear/

 

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Știință - bizar
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

Sau sa il faci pe un om sa auda voci…

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.