X

Laserele pot trimite un mesaj audio șoptit direct la urechea unei persoane

Laserele pot trimite un mesaj audio șoptit direct la urechea unei persoane

Lasere au fost folosite pentru a trimite mesaje audio în șoaptă cuiva de la câțiva metri distanță, într-un mod pe care nimeni din apropiere nu ar putea să-l audă.

Cum functioneaza: Pentru a trimite mesaje, cercetatorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) s-au bazat pe efectul fotoacustic, in care vaporii de apa din aer absorb lumina si formeaza unde sonore. Cercetătorii au folosit un fascicul laser pentru a transmite un sunet la 60 de decibeli (aproximativ volumul de muzică de fundal sau conversație într-un restaurant) către o persoană țintă care se afla la 2,5 metri distanță.

O a doua tehnică a modulat puterea fasciculului laser pentru a codifica un mesaj, ceea ce a produs un rezultat mai silențios, dar mai clar. Echipa a folosit-o pentru a transmite muzică, vorbire înregistrată și diverse sunete, toate la volumul conversațional. „Acest lucru poate funcționa chiar și în condiții relativ uscate, deoarece aproape totdeauna există puțină apă în aer, în special în jurul oamenilor”, a spus liderul echipei Charles M. Wynn într-un comunicat de presă. Detaliile cercetării au fost publicate în Optical Letters.

Pașii următori: Teoretic, tehnica ar putea fi utilizată pentru a direcționa un mesaj către o singură persoană la distanță, fără echipament de recepție. Echipa planuieste sa obtina o tehnica pentru a lucra in aer liber, pe distanțe mai lungi. Nu se stie pentru moment dacă această tehnică urmează sa fie folosită în scopuri militare sau de spionaj și poate chiar pentru o publicitate super-direcționată.

Sursa: https://www.technologyreview.com/the-download/612836/lasers-can-send-a-whispered-audio-message-directly-to-one-persons-ear/

 

Categorii
Știință - bizar
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

Sau sa il faci pe un om sa auda voci…

loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.