X

Preoții ortodocși din Ucraina reclamă presiuni și persecuții din partea autorităților locale și a cetățenilor pro-schismă

Preoții ortodocși din eparhia Cernăuți anunță presiuni și persecuții din partea autorităților locale

Preoții eparhiei Cernăuți a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate Patriarhiei de la Moscova, s-au adresat autorităților locale cu o scrisoare deschisă în care anunță persecuții și presiuni asupra preoțimii din Ținutul Herța. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit scrisorii deschise, postate pe site-ul Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși și citate de Agenția BucPress, asupra clerului din ținutul Herța din componența Eparhiei Cernăuți sunt exercitate presiuni din partea puterii locale cu scopul de a agita pentru aderarea la nou creata Biserică Ortodoxă Autocefală.

Scrisoarea este adresată șefului Administrației Raionale de Stat Herța, Secției Raionale Herța de Poliție din regiunea Cernăuți și Secției interraionale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în Noua Suliță. Apelul este semnat de Starețul Mănăstirii Bănceni, arhiepiscopul Longhin (Mihai Jar), protoiereul Pavel Dumitru al Ținutului Herța și 24 de preoți ortodocși din raionul Herța (majoritatea etnici români – n.red.).

„Ca cetățeni ai Ucrainei anunțăm că din partea organelor puterii de stat au loc urmăriri penale și persecuții împotriva clerului, sunt exercitate presiuni asupra preoțimii și enoriașilor ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Ținutul Herța”, se spune în document.

Scrisoarea deschisă anunță că preoții sunt impuși de autorități să umble prin sat și să convingă enoriașii să accepte alipirea la biserica autocefală.  „Vrem să întrebăm de Guvernul nostru de ce este încălcată legea Ucrainei? Din câte știm, Biserica este separată de stat, acest fapt este scris în articolul 35 al Constituției”, se spune în Apel.

Semnatarii apelului solicită autorităților ucrainene să le fie asigurată securitatea personală și să fie respectate drepturile fundamentale ale omului. „Rămânem fideli Bunului Dumnezeu, Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, fiind reprezentantă de ÎPS Onufrie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine…”, se spune în apelul adresat autorităților locale și semnat de 24 de preoți ortodocși.

De menționat că până în momentul de față autoritățile locale Herța nu au făcut publică poziția referitoare la posibilele persecuții anunțate de clerul ortodox din Cernăuți. 

 

La o biserică din nordul Ucrainei a avut loc o confruntare dintre localnici și preoții afiliați Patriarhiei Moscovei. Pe 13 ianuarie, duminică, preoții au fost opriți să intre în biserică.

Extremiști şi poliţişti ucraineni blochează accesul în biserică a unui preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

16 comentarii

    1. savaranola – inca un link cu jumatati de adevar. n-ai obosit? crede-ma ca n-am nimic apriori cu activenews pentru faptul ca sunt pro-daniel. il pot considera un mod inteligent si realist de a sustine unitatea Bisericii. aratandu-i sustinere unui om iti castigi dreptul ca la un moment important sa-i poti spune parerea ta si sa-l ajuti sa si-o schimbe pe a lui sau pur si simplu sa simta ca cineva ii este aproape si are pentru cine lupta atunci cand simte presiuni mari din alte parti care-l indeamna sa calce pe bec.

      insa una-i una, alta-i alta. jocul asta este corect atat timp cat se afla in Adevar. altfel intram pe campii si nu facem decat sa ratacim adunandu-ne carbuni aprinsi deasupra capului. articolul indicat de tine are cateva omisiuni grave dintre care iti voi indica doar trei:
      1. nu face nicio referire la faptul ca noua “biserica” ucraineana este o adunatura de schismatici pusi la un loc si transformati peste noapte in drept-credinciosi;
      2. nu pozitioneaza clar romanii in raport cu BOU ce tine de Moscova si noua entitate;
      3. nu clarifica la ce sobornicitate se refera.

      crede-ma ca lista este f lunga dar ce am spus este suficient ca sa te fac sa intelegi, daca este si bunavointa din partea ta desigur, ca articolul este scris cu o gandire lumeasca care incearca sa faca geopolitica bisericeasca. asta, dragul meu, duce sigur in prapastie. singura gandire si singurul limbaj in acest caz sunt cele duhovnicesti si se bazeaza pe Adevar si nicidecum pe firimituri.

      sigur ca si eu imi doresc sa-i dea Domnul gandul cel bun si sa-l intareasca pe patriarhul Daniel insa este nevoie de multa rugaciune pentru asta deoarece de bunavoie a dat multa putere dusmanului cand a calcat in picioare sobornicitatea in creta. ii va fi greu sa se ridice si noi ar trebui sa ne rugam pentru asta.

      asadar analizele de 2 lei facute pe genunchi sau pe coltul mesei nu fac decat sa aduca praf in ochii credinciosilor. asta-ti doresti? cred ca nu. scuteste-ne asadar de link-uri manipulatoare. multumim.

  1. Ceva f. RAU URMEAZA sa se intample in America de Nord? Parintele Efrem Filotheitul, duhovnic imbunatatit, ucenicul sfantului Iosif Isihastul, si-a trimis toti cei 1000 de ucenici din SUA acasa, adica in Romania si Grecia. Le-a spus ca daca vor mai ramane ii paste nenorociri. A ramas doar el, spunand ca are 91 de ani si va muri in curand. Profetia a aparut in nr. din decembrie 2018 in revista
    https://www.marturisireaortodoxa.ro/parintele-efrem-filotheitul-si-a-trimis-ucenicii-acasa-spunandu-le-urmeaza-sa-se-intample-ceva-foarte-rau-pe-continentul-nord-american

    1. E bine intotdeauna sa se cerceteze lucrurile.
      Stie cineva pe vreunul dintre cei 1000 de ucenici trimisi acasa de Părintele Efrem Filotheitul ?
      Si ce inseamna ucenici ? ca totusi 1000 de calugari si preoti e o cifra foarte mare.

  2. Părintele Efrem Filotheitul și-a trimis ucenicii acasă, spunându-le: „urmează să se întâmple ceva foarte rău pe continentul Nord-American”.
    https://www.marturisireaortodoxa.ro/parintele-efrem-filotheitul-si-a-trimis-ucenicii-acasa-spunandu-le-urmeaza-sa-se-intample-ceva-foarte-rau-pe-continentul-nord-american/
    Oamenii de stiinta din America urmaresc evolutia Vulcanul de la Yellowstone

    Vulcanul YELLOWSTONE ar putea distruge mai mult de trei sferturi din SUA în eventualitatea unei erupții și un cercetător avertizează că, dacă se întâmplă, oamenii trebuie să “se îndrepte spre est cât de repede poț”, au dezvăluit intr-un documentar .

  3. VALABIL ATAT PETRU RUSI CAT SI PT UCRAINIENI IN RELATIILE CU ROMANII BASTINASI:

    1. Atunci a trimis Domnul pe Natan proorocul la David şi a venit acela la el şi i-a zis: “Erau într-o cetate doi oameni: unul bogat şi altul sărac.
    2. Cel bogat avea foarte multe vite mari şi mărunte,
    3. Iar cel sărac n-avea decât o singură oiţă, pe care el o cumpărase de mică şi o hrănise şi ea crescuse cu copiii lui. Din pâinea lui mâncase şi ea şi se adăpase din ulcica lui, la sânul lui dormise şi era pentru el ca o fiică.
    4. Dar iată că a venit la bogat un călător, şi gazda nu s-a îndurat să ia din oile sale sau din vitele sale, ca să gătească cină pentru călătorul care venise la el, ci a luat oiţa săracului şi a gătit-o pe aceea pentru omul care venise la el”.
    5. Atunci s-a mâniat David cumplit asupra acelui om şi a zis către Natan: “Precum este adevărat că Domnul este viu, tot aşa este de adevărat că omul care a făcut aceasta este vrednic de moarte;
    6. Pentru oaie el trebuie să întoarcă împătrit, pentru că a făcut una ca aceasta şi pentru că n-a avut milă”.
    7. Atunci Natan a zis către David: “Tu eşti omul care a făcut aceasta. Aşa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Eu te-am uns rege pentru Israel şi Eu te-am izbăvit din mâna lui Saul,
    8. Ţi-am dat casa domnului tău şi femeile domnului tău la sânul tău; ţi-am dat ţie casa lui Israel şi a lui Iuda şi, dacă aceasta este puţin pentru tine, ţi-aş mai adăuga.
    9. Pentru ce însă ai nesocotit tu cuvântul Domnului, făcând rău înaintea ochilor Lui? Pe Urie Heteul tu l-ai lovit cu sabia, pe femeia lui ţi-ai luat-o de soţie, iar pe el l-ai ucis cu sabia Amoniţilor.
    10. Deci nu se va depărta sabia de deasupra casei tale în veac, pentru că tu M-ai nesocotit pe Mine şi ai luat pe femeia lui Urie Heteul, ca să-ţi fie nevastă.

    PS: O mitropolie ruseasca in Basarabia, sun pastirirea lui IPS Vladimir, dubla deznationalizare a romanilor de catre rusi si de catre ucrainieni, si prin intermediul B O Ruse nu poate fi rabdata la nesfarsit de Dumnezeu…

  4. 1. Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!
    2. Aceasta este ca mirul pe cap, care se coboară pe barbă, pe barba lui Aaron, care se coboară pe marginea veşmintelor lui.
    3. Aceasta este ca roua Ermonului, ce se coboară pe munţii Sionului, că unde este unire acolo a poruncit Domnul binecuvântarea şi viaţa până în veac.

    Ps. 132
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=132&id=65

    Petru mustrarea proorocului Natan 2 Regi 12, 1-10

    PS: Inainte de a recurge la canoane trebuie sa se corecteze abaterile de la textul Sf Scripturi. Asuprirea si deznationalizarea romanilor din Basarabia, a fost mereu ‘argumenta’ canonic de ‘canonistii’ muscali.
    A se vedea amaraciunea IPS Antonie Plamadeala, care a purtat discutii pe tema Basarabiei cu mitropolitul Leningradului, acum 30 de ani, negociatorul desemnat de BORusa. Am ajuns de rasul sectelor: O singura “dogma” neoprotestanta, “sola scriptura”, rastoarna din temelii o savanta argumentare a elitei academicienilor teologi de la Moscova – ‘sustinuta’ de 7 sinoade Ecumenice si de altele locale. Am ajuns de rasul sectelor: un simplu psalm de trei versete, CONTESTA O INTREAGA ‘TRADITIE’ in interprtetare ruseasca !
    Iar cu ucrainienii e si mai rau.
    PS E bine sa nu uitati ca sumteti si romani ! Care sunteti, evident.

  5. Inainte de a lupta pentru supravietuirea Bisericilor orodoxe din Kosovo, (cate au mai ramas) hai sa incetcam sa-i sprijnim si pe ortodocsii romani aflati in stare utima de deznationalizare pe pamanturile mostenite din mosi stramosi, inainte de invazia slavilor in sudul Dunarii:

    Statul sârb vrea să închidă școala românească dintr-o localitate locuită doar de români: Acest act amenință existența și supraviețuirea românilor ca entitate etnică și treptat dispariția localității Coștei. Memoriul adresat autorităților române și sârbe

    https://www.activenews.ro/stiri-diaspora/Statul-sarb-vrea-sa-inchida-scoala-romaneasca-dintr-o-localitate-locuita-doar-de-romani-Acest-act-ameninta-existenta-si-supravietuirea-romanilor-ca-entitate-etnica-si-treptat-disparitia-localitatii-Costei.-Memoriul-adresat-autoritatilor-romane-si-sarbe-154231

  6. Imediat dupa anul 600, slavii au invadat peninsula balcanica din sudul Dunarii. Realitatile istorice arata ca sarbii, ucrainienii, rusii, bulgarii unde au ajuns au promovat erezia practica filetista: stapanirea politica, deznationalizarea si asimilarea fortata a populatiai romane si straromane.
    Sunt 1400 de ani de rabdare crestineasca.
    Noi i-am primit in evul mediu pe sarbi in Banat, inclusiv pe cal sarbesc si pe Valea Timocului. Destramarea imperiului islamic otoman, a facut ca incepand cu sec al XIX lea sa inceapa o camanie brutala de distrugere a etniei romanesti din aceste tinuturi.
    Cu mari jertfe, preotul Boian Alexandrovici a deschis ocateva Biserici romanesti pe Valea Timocului. Ceea ce fac ereticii ucrainieni cu bisericile rusilor, au facut filetistii sarbi, cu sutele sau miile de biserici romanesti, DE PE TERITORIUL ACTUAL AL SERBIEI CU CRESTINII ROMANI, care le constrisera inca din vremuri apostolice.
    In actele martirice, Sf Mc Montanus (sec IV) profeteste: Eu vad ca pe ambele neramuri ale Dunarii, se va naste un popor de rugatori, care va slavi pe Dumnezeu. – citat aprox din memorie.

    Cati romani slavitori mai sunt astazi pe malul drept al Dunarii ?

    Dupa parerea mea, etnoocidul impotriva neamului romanesc, practicat de slavi, isi primeste o parte din pedeapsa astazi. Conform unor profetii de pe internet (facuta de unii parinti sarbi), pedeapsa va creste in viitor.

    Ceea ce ma doare, este ca multi sarbi sunt urmasi a romanilor dreptslavitori.

    PS: Sf Nicodim de la Tismana, a fost istro-roman nascut pe coasta Dalmatiei. Cati istro-romani ortodocsi mai sunt astazi in Croatia ?

  7. Timocul, Valea Timocului sau Craina Timocului (în sârbește Тимочка Крајина / Timočka Krajina) este o regiune situată în nordul peninsulei Balcanice (în estul Serbiei și nord-vestul Bulgariei), de-a lungul văii râului Timoc și în zonele montane adiacente acesteia. Este formată din județele sârbești Branicevo, Morava de Est, Bor și Zaječar, precum și regiunea bulgară Vidin. Uneori, regiunea este numită în mod savant Tribalia (după tribali, o ramură a dacilor din Antichitate care a trăit în nord-vestul Bulgariei de azi) sau Podunavia în evul mediu. În această regiune trăiește o importantă populație românească, numită de către slavi „rumuni” sau „vlasi” (vlahi). Conform recensământului sârbesc din 2011, aceasta comunitate numără 35.330 de persoane în documente, dar prin prisma numărătorii paralele recensămintelor oficiale, extrapolate cu numărul gospodăriilor și a numărului de copii care încep școala și sunt nevoiți să urmeze un an pregătitor de limba sârbă, se estimează a fi în jur de 300.000. [1].

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Timoc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button