X

Patr. Antiohiei, Ioan al X-lea a cerut rezolvarea schismei din Ucraina printr-un sinod pan-ortodox

Răspunzând cererii patriarhului Bartolomeu de a recunoaște rezultatele „consiliului de unificare” din 15 decembrie și biserica naționalistă ucraineană creată acolo, Patriarhul Ioan al Antiohiei l-a îndemnat pe Pat. Bartolomeu să oprească procesul de acordare a autocefaliei până când o soluție pan-ortodoxă ar putea fi găsită în criza ucraineană. (integral aici)

După cum a raportat OrthoChristian, Patr. Bartolomeu nu a ținut seama de acest sfat, și a înmânat tomosul de autocefalie „Mitropolitului” Epifaniele Dumenko, conducătorul bisericii ucrainene schismatice, pe 5 ianuarie la Istanbul.

Patriarhul de Constantinopol a trimis scrisori de apel pentru recunoașterea bisericii ucrainene tuturor conducătorilor Bisericilor Ortodoxe Locale încă din 24 decembrie. Cererea a fost până în prezent explicit negată de Bisericile poloneză și sârbă .

În răspunsul său, Patr. Ioan a subliniat că evenimentele legate de crearea noii biserici se referă nu numai la dezbinarea pe care o creează în lumea ortodoxă, ci și la faptul că opinia Bisericilor Ortodoxe locale nu a fost luată în considerare de Constantinopol, raportează site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse .

Sinoadele locale, patriarhii și ierarhii Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume au avertizat continuu pe Patr. Bartolomeu, care creează unilateral o nouă biserică, că ar putea avea consecințe dezastruoase și l-au chemat să convoace un sinod pan-ortodox pentru rezolvarea problemei, iar acesta a refuzat în mod repetat.

„Vrem să vedem unitatea lumii ortodoxe puternică și consolidată”, scrie Patr. Ioan. „Din scrisoarea dvs., se pare că ați decis să continuați procesul de acordare a autocefaliei… Prin urmare, vă invităm să nu luați nicio decizie care să nu fie susținută de consensul Bisericilor Ortodoxe autocefale. Este nerezonabil să oprim o schismă cu prețul unității lumii ortodoxe”.

Totodată patr. Ioan a exprimat, de asemenea, încrederea că „cel mai util lucru pentru pacea în Biserică, unitatea ei și pentru mărturia comună ortodoxă în lumea noastră de astăzi este de a opri și amâna acest proces până când problema ucraineană este studiată și o soluție panortodoxă va fi găsită.”

„Prin urmare, noi cerem Preasfinției voastre să convoace conducătorii Bisericilor Ortodoxe pentru a studia aceste probleme, pentru a ne proteja Biserica de pericol, ceea ce ar duce la pace și armonie și în Ucraina, și în întreaga lume ortodoxă”, a scris Patr. Ioan.

„Dragostea noastră față de Biserica noastră Ortodoxă și de Sfinția Ta ne îndeamnă să scriem aceste cuvinte cu speranța de a vedea lumea ortodoxă unită, mărturisind Adevărul Domnului nostru Iisus, întrupat de dragul mântuirii lumii „, a subliniat Preafericitul Părinte Ioan.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Antiohiei a cerut de asemenea un sinod pan-ortodox la ședința sa la începutul lunii octombrie. Mai târziu în acea lună, Patr. Ioan a semnat o declarație comună cu Patriarhul Irineu al Serbiei, chemând, din nou, pentru un sinod pan-ortodox.

Patr. Ioan și-a exprimat anterior sprijinul față de Biserica canonică ortodoxă ucraineană și față de Patriarhia Moscovei. După întâlnirea cu Patriarhul din iunie, deputatul rus Dmitri Sablin a declarat că „Patriarhul a subliniat că Biserica Antiohiei se află alături de Biserica Rusă, fiind împotriva schismei Bisericii din Ucraina”.

Damasc, 6 ianuarie 2019

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

10 comentarii

  1. Categoric cea mai buna solutie. Pe de alta parte ar fi fost culmea sa aiba o pozitie contrara celor care i-au eliberat tara si inca mai au trupe care lupta acolo.

  2. Un astfel de sinod ar putea fi și salvarea după ereticul sinod din Creta, care ar trebui condamnat. De aceasta se teme și Bartolomeu (și stăpânii lui), de nu este de acord cu organizarea lui.

  3. Esti schismatic amice – uite ce spui intr-un articol recent: „Eu am fost in bor pana in 2016 …”

    Aici chiar si cei care marturisesc Adevarul prin nepomenire NU S-AU DESPARTIT DE BISERICA.

  4. daniel va ramane in comuniune cu bartolomeu.ei singuri.Dar ne vor trage si pe noi dupa ei!Singura solutie viabila este intreruperea pomenirii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.