X

Rusia, Iranul si Turcia, negocieri privind Siria

SIRIA

La începutul anului 2019 sunt preconizate negocieri privind Siria la care ar urma să participe preşedinţii Rusiei, Iranului şi Turciei, a anunţat vineri o înaltă oficialitate rusă, în contextul în care Washingtonul îşi pregăteşte retragerea militară din această ţară, informează AFP. și Agerpres.

”Este rândul nostru să organizăm summitul celor trei ţări garante, cu preşedinţii turc, iranian şi al nostru. S-a convenit că va avea loc aproximativ în prima săptămână a anului. Aceasta va depinde de agendele preşedinţilor”, a indicat viceministrul rus al afacerilor externe Mihail Bogdanov, citat de agenţia Interfax.

Acest summit se înscrie în cadrul procesului de pace de la Astana, care reuneşte din ianuarie 2017, fără implicarea Washingtonului, reprezentanţi ai Damascului şi o delegaţie a opoziţiei, fiind coordonat de Rusia şi Iran, aliaţi ai regimului sirian, şi de către Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni.

Acest format a eclipsat în timp negocierile sub egida ONU, incapabilă să găsească o soluţie la războiul care a făcut peste 350.000 de morţi din martie 2011.

Ultimul summit între cei trei preşedinţi a avut loc în septembrie în Iran. Divergenţele dintre Vladimir Putin, Hassan Rouhani şi Recep Tayyip Erdogan referitoare la soarta provinciei Idleb au devenit atunci evidente.

O delegaţie turcă din care vor face parte, între alţii, şeful diplomaţiei Mevlut Cavusoglu şi ministrul apărării Hulusi Akar, urmează să se deplaseze sâmbătă în Rusia pentru negocieri privind Siria, în contextul retragerii militare americane, anunţată săptămâna trecută de către preşedintele Donald Trump.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Categorii
ExterneSiria
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.