X

Sfântul SPIRIDON. Minunea cu cărămida. Despre sfintele sale moaște și încălțările ce i se schimbă anual, căci … le uzează

– Im, im, im!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Se uitau toti. Stai drace, ca ai dat peste Sfantul Spiridon! De aceea sa aveti mare evlavie la sfinti. Imparatul a vazut : ” Mai, mare minune !” Dar acela, mut, mut, dar destept.

Si-a zis el : „Mai, n-am de-a face cu oameni filosofi, sa stie teorie multa ! Spiridon acesta m-a trantit cu minunea ! N-am nevoie de vorba multa „.

Arie a intrebat :

– Ce-i cu dansul, ma ?

– L-o mutit.

– Nu ti-am zis ca daca vine mosneagul Spiridon, praf ne face.

Ehei! Prin cine lucreaza Dumnezeu! Prin acei smeriti. Cand a vazut filosoful, a scris o scrisoare: „Sfinte Spiridoane, daca-mi dezlegi limba, pana la moarte voi apara Ortodoxia, un mai vorbesc contra ei!”

Si a facut Sfantul Spiridon cruce si a zis:

– Sa-ti dezlege Hristos limba si s-o faca trestie a scriitorului ce scrie degrab, impotriva ereticilor.

Si a inceput filosoful a vorbi si a trecut de partea ortodocsilor.

– Bine a zis Mantuitorul ca Imparatia Lui Dumnezeu nu sta in cuvant, ci in putere si minuni. Acesta a venit cu puterea dumnezeirii. Nu-i vorba de vorbe aici, ci de fapta. In veac nu voi mai spune ca Arie are dreptate.

Si a trecut filosoful de partea adversarilor si a fost cel mai mare aparator al lor la Soborul I, dupa ce i-a dezlegat limba lui. Si atunci iese altul din partea lui Arie. Era un mitropolit, Evsevie al Nicomidiei , mare arian. Acela ce-a zis? „Sa aparam noi. Daca l-a biruit pe filosof, noi ce suntem aici?”

– Parinte Spiridoane, zice, cum se poate sa fie un Dumnezeu si trei, de o fiinta, de-un scaun? Acela sa fie si trei si una ?

– Cum trei ? E un singur Dumnezeu de o fiinta, dar este in trei fete. Ia uita-te la soare! Sunt trei sori? Are trei insusiri? Are globul, lumina si caldura.

El inca tot nu se dadea.

– Cum ii, Parinte Spiridoane, un Dumnezeu si trei?

– Nu-s trei. Este un singur Dumnezeu in trei fete : Tatal, Fiul si Duhul Sfant – Sfanta Treime.

Tocmai atunci cum erau ei acolo, era o caramida pe jos, iar Sfantul Spiridon vorbea cu Evsevie, mitropolitul Nicomidiei.

– Ia ascultati, parintilor, filosofilor, episcopilor, mitropolitilor, ia da caramida aceea incoace! Si a ridicat-o in sus. Tu crezi ca este un Dumnezeu in trei fete?

– Nu pot sa inteleg.

El tinea de Arie, ca Iisus Hristos n-ar fi de o fiinta cu Tatal, a fost o mare zidire, mai mare peste ingeri, dar n-a fost chiar de o fiinta cu Tatal.

Sfantul Spiridon ia caramida in mana:

– Cate corpuri am eu in mana?

– Una.

– Treime cinstesc, dumnezeire una. Asa Dumnezeul nostru. Este un singur Dumnezeu in trei fete.

Atunci a iesit focul din caramida in sus, apa s-a coborat in jos si pamantul a ramas in mana lui.

– Se poate trei si una?

Cand a vazut imparatul a si iscalit izgonirea lui Arie si l-a canonisit cu toti ai lui. I-a prins frica pe toti. Aceasta a fost minunea de la Soborul I de la Niceea cu Sfantul Spiridon. Trei si una. O fiinta in trei fete.

Ehei, cate minuni! Dar la toate Soboarele s-au facut minuni. Cum vin sectarii astia blestemati acum, ca nu se inchina Maicii Domnului, la Sfanta Cruce, la icoane. Draci. Acestia sunt inainte-mergatorii lui antihrist. Sa nu va luati dupa ei!

Moastele Sfantului Ierarh Spiridon de la Trimitunda sunt acum in insula Corfu (in frantuzeste) sau Cherchira (pe greceste). Este ultima insula aproape de Chefalonia, catre Italia.

Insula Corfu este o insula cu orase mari si munti si are 60 km lungime.Cand l-ati vedea pe Sfantul Ierarh Spiridon cum arata dupa o mie sase sute si ceva de ani ! Nu i-a cazut un fir din barba, din musteata, nimic. Mainile galbene. Sta-n sicriu de aur. Vai si cate minuni se mai fac ! Zilnic, zilnic.

Sub capul lui are o perna mare cu cordelute de matase inguste. Si am intrebat de ce-i asa. Asta la hramul sfantului o desfac preotii si taie cate o bucatica mica sa dea credinciosilor.

Iar la picioarele lui stau sandalele care le schimba in tot anul, incaltarile lui. Ca el, cand il cheama cineva in rugaciune, se duce cu totul noaptea pe jos. Si tocaste cate o pereche de incaltari pe an. In acatistul lui spune: „Bucura-te ca incaltarile tale stau marturie!” I-am vazut incaltamintea uzata. Cand il cheama oamenii in rugaciune, se duce asa. Se duce, FACE minuni si vine inapoi si se culca in sicriu.

Vai cate minuni se fac la Sfantul Ierarh Spiridon! In fiecare zi. Armata de trei ori pe an merge, are o careta minunata, asa, un fel de trasura. Merg generalii langa el. Este patronul armatei grecesti, cum este la noi Sfantul Gheorghe. Stii ce mireasma i-acolo? Stii ce frumusete?

Cand au venit turcii la 1456 si au facut mare navala peste tarile Europei si au cucerit Grecia, el era la Trimitunda Ciprului. Din Grecia de unde am fost noi si pana in Cipru, am mers cu vaporul 800 de km. Ca Cipru este aproape de Turcia. Dar populatia in Cipru este de ¾ greci si o parte sunt turci. Si prima data cand ocupau turcii o tara, intai si intai sfintele moaste le luau. Si stiti de ce? Ca sa le vanda la crestini.

Cum ne-au vandut noua pe Sfantul Grigorie Decapolitul de la Bistrita, Sfanta Paraschiva a luat-o Vasile Lupu la 1642 cu 300 de pungi de galbeni de aur. Le vindeau scump ca stiau ca crestinii tineau la ele. Si turcii daca veneau si gaseau moaste, ca erau mai multe sfinte moaste in Cipru, le luau.

Dar un calugar batran, cu numele Gheorghe, dar voinic : „Ei, Sfinte Spiridoane, n-am sa te las eu sa te ia turcii !” A luat un sac mare, l-a bagat in sac pe Sfantul Spiridon si apus deasupra lui un panus de papusoi si mergea cu el.

Pe la orasul Arta – ca am fost acolo, mare centru universitar, unde spune Iorga ca au fost cei mai mari prelati ai Greciei, un oras numai de marmura, pe la Arta l-au ajuns trupele turcesti, ca s-au aliat italienii cu grecii, cu francezii, toti impotriva turcilor, ca au vrut sa ocupe si Italia.

Cand au trecut la Cherchira cu vaporul, ne-au aratat : „Vezi ? Aici s-au innecat mii si mii de turci si italieni si greci !”. Ca a fost decisiva lupta acolo, cand i-au batut pe turci, cu rugaciunile Sfantului Spiridon. Si cand l-au ajuns turcii l-au intrebat :

– Bai, mosnege, ce-ai in sac ?

– Am hrana pentru vite.

S-au uitat si cand au vazut panusile acelea, au zis :

– Da-l incolo de mosneag ! Duce panus de papusoi.

Iar cand a a ajuns la frontul grecesc, la portul Egumenita – am fost acolo – graniceii au strigat:

– Stai mosule! Ce-ai in sac?

– Comoara comorilor, le spunea la greci. Dati drumul, il am pe Sfantul Spiridon.

L-au primit. Cand au vazut grecii au intrebat:

– Dar nu l-au luat turcii, mai ? Ca ocupasera Ciprul.

– Ehei, l-am luat eu pe Spiridon al meu , sa nu ramana acolo.

Ai vazut mosneagul? Pe urma l-a primit generalul italian, care conducea cele mai mari flote din lume, flota venetiana, care a fost cea mai mare din Europa pe vremea aceea. Si a zis:

– Acesta-i Sfantul Spiridon? Ca auzise de minunile lui.

– Acesta-i.

L-a primit cu mare cinste si l-a dus in insula Corfu, intr-o bisericuta de lemn ortodoxa. Generalul, cu toate ca era italian – comandantul tuturor flotelor de pe Marea Mediterana a italienilor, s-a rugat la el: „Sfinte Spiridoane, daca ne ajuti sa batem pe turci, am sa-ti fac o biserica cu trei altare si ma fac ortodox!”

Noi, cand am intrat in biserica asta, o catedrala cu noua policandre si de-un policandru atarna o barca de aur, spanzurata cu lant de aur, am intrebat:

„Ce-i cu barca asta?” „Stii ce-i? Biserica asta cu trei altare este facuta de generalul care s-a facut ortodox, prin minunile Sfantului Spiridon. El este ingropat in pridvor”.

Generalul acesta a fost comandant peste sute de corabii, flota cea mai mare a Venetiei. Un oras pe apa.

L-a dus la bisericuta aceea si s-au rugat grecii, saracii. Acolo insula aceea este cat ar fi de aici pana la Bacau. Munti, orase. Tot acolo-s sfintele moaste ale Sfintei Imparatese Teodora, care a dat libertate Sfintelor Icoane, ale Sfintei Mucenite Cherchira. Acolo sunt moastele Sfintilor Apostoli Iason si Sosipatru. Am fost si la ele si am vazut manastirea lor.

Si i-au batut pe turci, mare minune, de aici de la coastele Cherchirei i-au intors inapoi, au ocupat Grecia inapoi grecii impreuna cu italienii si i-au dus pana in tara lor. Biruinta mare la 1501, cu minunile Sfantului Spiridon. Li se parea turcilor ca vin milioane de greci peste ei, insa acestia erau putini, Sfantul Spiridon ii inmultea.

S-a intors inapoi generalul acesta si s-a botezat ortodox cu toata familia lui, cu ginere, cu nora, si sunt inmormantati in pridvorul bisericii. Si a facut aceasta uriasa biserica cu trei altare si a lasat barca aceea de aur, care am vazut-o agatata, semn ca el a fost comandant peste atatea sute de corabii. Si Sfantul Spiridon i-acolo si vin oamenii din toate colturile lumii si se fac minuni.

Din Grecia de la Sfantul Ierarh Spiridon, daca treci Marea Adriatica. Ajungi la Bari in Italia la Sfantul Ierarh Nicolae, mare facator de minuni de la Mira Lichiei. Accésit doi ierarhi au fost cei mai Mari aparatori ai Soborului I de la Niceea.

Sfantul Nicolae cand a auzit ca Arie huleste pe Mantuitorul de fata cu imparatul, n-a mai avut rabdare, i-a sters doua palme lui Arie, de i-a sarit caciula.

Atunci imparatul a spus : „Nu-i voie sa va bateti aici !” Si l-a bagat la inchisoare pe Sfantul Nicolae si i-a luat si omoforul. Sfantul Nicolae era tare bucuros ca este inchis pentru Hristos.

Seara, cand s-a intunecat bine, a venit Maica Domnului si cu Mantuitorul. Cand au venit, s-a cutremurat temnita, s-au deschis toate usile si s-au dezlegat toate legaturile. Mantuitorul i-a adus mitra si o Evanghelie Sfantului Nicolae, iar Maica Domnului omoforul, cum il vedeti pictat. „Nicolae, zice, bravo! Pentru Mine ai suferit sa vii la inchisoare „.

Si atunci, cand au vazut cei de la temnita, s-au cutremurat:

– De ce l-ati adus pe sfantul acesta aici, ca au venit la el si Mantuitorul si Maica Domnului ?!

Cand a auzit imparatul Constantin , l-a adus inapoi si a cazut in genunchi inaintea lui :

– Iarta-ma Nicolae !

– Pentru Hristos, nu numai bataie, eram gata sa-mi dau sufletul, sa-mi taie si capul de o mie de ori !

El i-a tras lui Arie doua palme cand a auzit ca huleste dumnezeirea Mantuitorului. N-a mai putut rabda. Cum, un drac de om sa huleasca pe Cel ce a facut cerul si pamantul?

Asa au fost sfintii pentru adevar!

De aceea, cand soseste ziua Sfintilor Nicolae si Spiridon, sa fiti cu mare atentie, ca acestia-s mari facatori de minuni. Si avem si alte mii de sfinti, dar acestia sunt din cei mai mari facatori de minuni. Sa stiti, la ziua lor totdeauna sa duceti la biserica daruri , sa aveti colive, sa duceti pomelnice.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Pagina anterioară 1 2

5 comentarii

 1. Eu n-am dus nimic la Biserică, și nici daruri. Iartă-mă, Sfinte Spiridoane! Mă pot aduce însă pe mine la Sfântă icoana ta, să te îmbrățișez cu drag. Mulțumesc Sfinte Spiridoane că ai grijă de noi. Mulțumesc Doamne că m-ai făcut ortodoxă și mi-ai dat o astfel de familie. Sânt cu adevărat fericită.

 2. „Dracul este cel mai bun teolog – îl învață pe om Scriptura, dar îl învață greșit”

  Întrebările mele către preoți și mirenii căldicei:

  Oare degeaba au trăit și murit sfinții noștri părinți pentru păstrarea ortodoxiei?

  La ce mai servesc atunci icoanele? Ca să călcăm în picioare scrierile Sfinților părinți? Ca să ne batem joc de dânșii? Mai bine dați icoanele jos de pe pereți dacă vă încurcă (că tot se poartă), pune-ți scaune în mijlocul clădirii (pentru că Biserică nu mai este), camere audio-video deja sânt din belșug și la modă, actorii și spectatorii nu lipsesc. Ce mai? Avem de toate. În curând și casă de bilete, gratis, din fonduri „ieuropene” Măcar să nu rămânem mai prejos decât „frații” noștri eretici, atei și închinători la idoli. Ah…, era să uit. V-ați gândit ce o să faceți cu Sfintele Altare?

  Oare degeaba au fost date anatema ereziile?

  Oare degeaba s-au întrunit soboarele Sfinților?

  Oare degeaba s-au stabilit canoane? Au fost stabilite ca să fie încălcate de noi, nevrednici să le ștergem măcar încălțămintea?

  La ce mai servesc slujbele? Pe cine serbăm? Pe cine comemorăm? Jucăm teatru?

  Chinurile/jertfele Sfinților, cum să le mai catalogăm?… Prostie?… Schizofrenie?…, paranoia?…, sau cumva…extremism?…

  Există un singur Dumnezeu, și Acesta este Ortodox. Este Dumnezeul creștinilor și aceștia sânt doar cei ortodocși. La El, se ajunge doar prin Fiul Său Iisus Hristos. Cine nu crede acestea NU este Ortodox.

  Vă rog să mă iertați.

 3. DOAME AJUTA ….

  Va rog sa faceti un articol si cu o minune mai putin cunoscuta a sfantului SPIRIDON .
  ,…dar cutremuratoare .Este istorisita de un sfant ATANASIE din Paros si este cunoscuta sub numele de
  “JUDECATA CERULUI”.Arata ce a facut SFANTUL SPIRIDON cand catolici au dorit sa construiscao sfanta masa
  in bisericafantului din Corfu……

  NIMENI ..nu face lagatura intre acesta minune ……si faptul cade peste 20 de ani …ortodocsi ..impart in diaspora
  “bisericile “cu papistasii sau anglicanii… si slujesc SFANTA LITURGHIE …fara nici o retinere ..dupa ce se termina slujba papistasilor ….ba chiar nu stim cum sa multumim pentru ospitalitate ……si pupa ortodocsii ..mainile ereticilor ….

  Crestinii nu stiu ……iar popii …nu au nici un interes ….sa-i lumineze ….

  SINGURA NADEJDE SA MAI FAC SFANTUL SPIRIDON O MINUNE ..POATE NE VOM TREZI ….MACAR IN AL 11 CEAS ….
  SFINTE SPIRIDON…..ARATA-NE ADEVARUL….CA NUMAI O MINUNE ….NE MAI POATE TREZI…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button