X

Sfântul SPIRIDON. Minunea cu cărămida. Despre sfintele sale moaște și încălțările ce i se schimbă anual, căci … le uzează

Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni
Foto: http://jurnalul. ro/calendar/sfantul-spiridon-facatorul-de-minuni-598889.html

Iata ce putem citi la http://www.calendar-ortodox.ro/luna/decembrie/decembrie12.htm

Cuviosul Părintele nostru Spiridon, făcătorul de minuni, a trăit pe vremea împăratului Constantin cel Mare şi a lui Constantie, fiul lui. Era simplu la purtări şi smerit cu inima. La început a fost păstor de oi. Apoi s-a însurat, iar după moartea soţiei a fost făcut episcop. Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor în aşa măsură că a fost numit făcător de minuni.

În vreme de secetă a adus pe pământ ploaie; şi iarăşi, prin rugăciunea lui, a oprit ploaia cea peste măsură. A pus capăt foametei puse la cale de vânzătorii de grâu, dărâmându-le hambarele în care ţineau grâul. A prefăcut şarpele în aur şi, după ce a scăpat pe sărac de nevoie, a prefăcut iarăşi aurul în şarpe. A oprit curgerile râurilor. A dat la iveala gândurile păcătoase ale unei desfrânate, care îndrăznise să se apropie de el şi a făcut-o să-şi mărturisească păcatul. A astupat, prin puterea Sfântului Duh, gura celor ce se semeţeau cu ştiinţa lor, la Sinodul de la Niceea. O femeie i-a cerut o sumă de bani ce o încredinţase spre păstrare fiicei lui; sfântul a întrebat pe fiica lui, moartă mai de mult, unde a pus banii; şi aflând de la ea unde erau ascunşi, i-a dat stăpânei lor. A vindecat pe împăratul Constantie de boala de care suferea. A dat din nou viaţă copilului unei femei. A mustrat pe cel ce voia să-i ia din pricina lăcomiei o capră fără să o plătească şi a făcut să fugă capra în ocol de la cel ce o trăgea cu sila; iar după ce a numărat şi preţul ei, capra a stat cu cele cumpărate. A vindecat muţenia unui diacon, căruia îi poruncise să spună o mică rugăciune pe vremea unei arşiţe, iar el, pentru mărire deşartă, lungise rugăciunea şi din pricina asta amuţise îndată.

Odată slujitorii bisericii au aprins puţine lumânări în biserică; când sfântul i-a ţinut de rău, ei i-au răspuns că nu-i nimeni în biserică, aşa că nu e nevoie de mai multă lumină; dar sfântul a luat mărturie din cer că avea privitori pe îngerii, care cântau împreună cu el rugăciunile. Pe cine nu va uimi minunea izvorârii pe neaşteptate a untdelemnului în candelă, când candela era să se stingă din lipsă de untdelemn! Multora le-a prezis cele viitoare prin darul său cel dumnezeiesc al cunoaşterii de mai dinainte a lucrurilor. Pe episcopul Trifilie, care trăia în petreceri şi desfătări lumeşti, l-a povăţuit şi l-a îndemnat să dorească mai mult bunătăţile cele viitoare. A certat şi a dat morţii pe o femeie ce căzuse în desfrânare şi care nu voia să-şi mărturisească păcatul, ci spunea că a făcut copilul cu bărbatul ei, că a rămas cu el însărcinată, deşi acela murise de unsprezece luni. În timpul verii, când soarele dogorea, capul sfântului era plin de rouă; prin aceasta Dumnezeu arăta cinstea ce i se va da. Că sfântul era milostiv şi îndurător o arată întâmplarea cu cei ce au încercat să-i fure oile din turmă. Sfântul nu numai că a dezlegat pe hoţii ce fuseseră înlănţuiţi cu lanţuri nevăzute toată noaptea, dar le-a dat la plecare şi un berbec, ca să nu le fie în zadar privegherea cea de toată noaptea.

Ocârmuind dar bine turma încredinţată lui, s-a mutat ca să trăiască şi să petreacă cu îngerii.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cităm din “Ne vorbeste Parintele Cleopa”, volumul 13:

Cand au ajuns la port s-au suit pe corabie si s-au dus in Asia Mica, iar apoi pe uscat au mers pana la Niceea Bitiniei.

Imparatul era pe scaun si langa el imparateasa, 318 Sfinti Parinti, armata care mentinea ordinea, generali, cutare. Si toti, cu mitre stralucite pe cap, ca aurul. N-ati vazut cum poarta arhiereii ? Toti in scaune. Era sobor mare. SfantulSpiridon era mai la urma.

Acolo cand au ajuns, soldatii – armata care mentinea ordinea, garda imperiala – care cum venea, legitimatia: „De unde esti?” ca veneau din tot pamantul. Santinele care pazeau, cand l-au vazut pe Sfantul Spiridon incaltat cu opinci, cu un cojoc si cu o cruce de lemn la gat, cu mitra de papura pe cap, batran, au intrebat :

– Stai, mai mosnege, unde te duci ?

– Sunt chemat aici.

– Ce chemat ? Du-te ca-i sperii pe ceilalti ! Ia iute, aceia cu mitre de aur. Fugi de aici sa nu te vada imparatul!

Dar diaconul a spus:

– Este chemat si el de imparat.

– Pe aista sa-l cheme imparatul? Acesta-i stricat la minte. Cu mitra de papura pe cap, cu opinci, cu cojoc vine aici sa faca de ras imparatul ?

– Domnule, acesta-i Sfantul Spiridon de la Trimitunda.

Ce stiau soldatii de Sfantul Spiridon ?

Dar vine diaconul si-i arata santinelei :

– Uite, mai. Are chemare. El toata saptamana paste oile, iar duminica slujeste la episcopie ca episcop. El este cioban.

Cand a vazut stampila imparatului Constantin, a zis:

– Acesta-i chemat de imparatul? Nu se poate, domnule!

– Dumneata stii cine-i acesta? Te uiti ca-i incaltat cu opinci si cu cojoc si cu mitra de papura? Nu stii cine-i acesta. Acesta o sa-l biruiasca pe Arie.

– Acesta? Arienii sunt atatia arhierei si invatati si teologi si cutare. Apoi aici este imparatul cu coroana de aur pe cap si ceilalti mitropoliti, au mitre cu pietre scumpe pe cap. Dumneata daca te duci ii faci de ras pe ceilalti episcopi.

Arienii se laudau ca au mitropoliti invatati, pe Evsevie al Nicomidiei, pe Arie, pe Maris al Calcedomului, pe Teogenie al Niceei, atatia invatati. Arie avea mai multi episcopi decat ortodocsii. Dar avea si un filosof care stia atatea limbi si stia si argumente biblice si argumente stiintifice. Acela i-a spus Sfantului Atanasie : „Daca-mi dai un text din Scriptura, eu iti dau 10 000”. Cu acela se lauda Arie. „Lasa, ca pe acesta nu-l biruiesc ei ortodocsii, cand va vorbi !”

Soborul incepuse de sase luni. Erau procese verbale, lupte mari, dogmatice, canoane. Nu se puteau hotari.

Cand au vazut chemarea de la imparat, au zis :

– Mai, da-i pace sa treaca! L-a chemat si pe mosneagul acesta ! Cu acesta are sa faca el sobor ?

Imparatul, cand l-a vazut, s-a dat jos de pe scaun, a dat coroana jos si i-a sarutat picioarele. S-au speriat toti ceilalti episcopi. Si Arie s-a speriat cu filosofii lui: „Cine-i acesta, mai, sa-i sarute imparatul picioarele?” Si i-a dat imparatul scaun langa el.

Arie, cu ai lui, fata-n fata cu imparatul. Armata cu mentinerea ordinii, sa nu se sfadeasca, sa nu se omoare. Si cand a ajuns si l-au vazut, sfintii l-au cunoscut: „Acesta-i Sfantul Spiridon de la Trimitunda Ciprului”. Si apoi l-a luat imparatul de mana si l-a pus langa el.

– Stai aici, parinte Spiridoane !

A stat batranul. El era cel mai batran la Sobor.

– Parinte Spiridoane, uite ce spun acestia, ca Hristos n-a fost de-o fiinta cu Tatal, ci ca a fost o zidire aleasa. A fost mai mare ca ingerii, dar n-a fost chiar Dumnezeu. De aceea ne-am adunat aici, Sobor mare, ca sa aratam adevarul credintei. Nu de alta, dar Biserica este in mare primejdie sa se faca toata eretica. Sfintia ta ce zici?

Sfantul Spiridon a zis:

– Maria ta, mai inainte de-a incepe noi convorbirea cu dansii, sa ne rugam.

Gata, l-au ascultat toti. Au cazut toti arhiereii in genunchi, si imparatul si imparateasa. Cand s-au rugat, s-a cutremurat pamantul cu dansii. Asa rugaciune, ca erau atatia sfinti ! Pe urma au stat pe scaun. Imparatul a dat ordin:

– Scoateti dintre voi unul care este cel mai invatat, cel mai destept, sa discute cu ortodocsii !

Ei, gata, au pus filozoful.

– Cu acesta sa vorbeasca!

Acela stia toata Scriptura. Avea un drac arhicon. Aceia sunt teologii iadului. Invata pe om toata Scriptura, dar il invata gresit.

Iese acela, incepe a se lauda el, a huli pe Mantuitorul.

– Uite, Parinte Spiridoane, ce spune! Acesta-i un mare invatat de-a lor.

Dar invatatul:

– Dar cu cine vorbesc eu ?

Iese Sfantul Spiridon.

– Cu opincarul asta? Cu mosneagul asta? De ce l-ati adus aici?

Iar Sfantul Spiridon cand a auzit, indata a facut cruce si a zis :

– Muta sa fie gura aceea care vorbeste hule impotriva adevarului.

Si filosoful acela a mutit.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
1 2Pagina următoare

5 comentarii

 1. Eu n-am dus nimic la Biserică, și nici daruri. Iartă-mă, Sfinte Spiridoane! Mă pot aduce însă pe mine la Sfântă icoana ta, să te îmbrățișez cu drag. Mulțumesc Sfinte Spiridoane că ai grijă de noi. Mulțumesc Doamne că m-ai făcut ortodoxă și mi-ai dat o astfel de familie. Sânt cu adevărat fericită.

 2. „Dracul este cel mai bun teolog – îl învață pe om Scriptura, dar îl învață greșit”

  Întrebările mele către preoți și mirenii căldicei:

  Oare degeaba au trăit și murit sfinții noștri părinți pentru păstrarea ortodoxiei?

  La ce mai servesc atunci icoanele? Ca să călcăm în picioare scrierile Sfinților părinți? Ca să ne batem joc de dânșii? Mai bine dați icoanele jos de pe pereți dacă vă încurcă (că tot se poartă), pune-ți scaune în mijlocul clădirii (pentru că Biserică nu mai este), camere audio-video deja sânt din belșug și la modă, actorii și spectatorii nu lipsesc. Ce mai? Avem de toate. În curând și casă de bilete, gratis, din fonduri „ieuropene” Măcar să nu rămânem mai prejos decât „frații” noștri eretici, atei și închinători la idoli. Ah…, era să uit. V-ați gândit ce o să faceți cu Sfintele Altare?

  Oare degeaba au fost date anatema ereziile?

  Oare degeaba s-au întrunit soboarele Sfinților?

  Oare degeaba s-au stabilit canoane? Au fost stabilite ca să fie încălcate de noi, nevrednici să le ștergem măcar încălțămintea?

  La ce mai servesc slujbele? Pe cine serbăm? Pe cine comemorăm? Jucăm teatru?

  Chinurile/jertfele Sfinților, cum să le mai catalogăm?… Prostie?… Schizofrenie?…, paranoia?…, sau cumva…extremism?…

  Există un singur Dumnezeu, și Acesta este Ortodox. Este Dumnezeul creștinilor și aceștia sânt doar cei ortodocși. La El, se ajunge doar prin Fiul Său Iisus Hristos. Cine nu crede acestea NU este Ortodox.

  Vă rog să mă iertați.

 3. DOAME AJUTA ….

  Va rog sa faceti un articol si cu o minune mai putin cunoscuta a sfantului SPIRIDON .
  ,…dar cutremuratoare .Este istorisita de un sfant ATANASIE din Paros si este cunoscuta sub numele de
  “JUDECATA CERULUI”.Arata ce a facut SFANTUL SPIRIDON cand catolici au dorit sa construiscao sfanta masa
  in bisericafantului din Corfu……

  NIMENI ..nu face lagatura intre acesta minune ……si faptul cade peste 20 de ani …ortodocsi ..impart in diaspora
  “bisericile “cu papistasii sau anglicanii… si slujesc SFANTA LITURGHIE …fara nici o retinere ..dupa ce se termina slujba papistasilor ….ba chiar nu stim cum sa multumim pentru ospitalitate ……si pupa ortodocsii ..mainile ereticilor ….

  Crestinii nu stiu ……iar popii …nu au nici un interes ….sa-i lumineze ….

  SINGURA NADEJDE SA MAI FAC SFANTUL SPIRIDON O MINUNE ..POATE NE VOM TREZI ….MACAR IN AL 11 CEAS ….
  SFINTE SPIRIDON…..ARATA-NE ADEVARUL….CA NUMAI O MINUNE ….NE MAI POATE TREZI…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button