X

O bacterie rezistentă la antibiotic a fost identificată la bordul Stației Spațiale Internaționale

Un musafir neinvitat si de nedorit a fost gasit la borul Statiei Spatiale Internationale (ISS) . E vorba despre Enterobacter, o bacterie rezistenta la antibiotice.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Bacteria a fost gasita la toaleta si in zona in care astronautii fac exercitii, arata Science Alert.  Vestea nu e buna deloc. E genul de bacterie cel mai adesea asociata cu spitalele, care infecteaza pacientii cu sistemul imunitar deja compromis si care poate cauza mari probleme, din moment ce niciun antibiotic sau foarte putine o pot extermina.

Din fericire, pentru moment, tipul de bacterie de pe ISS nu e unul patogen pentru om, dar faptul ca se gaseste si in acest mediu steril, unde oamenii au fost verificati temeinic, are implicatii ingrijoratoare.

Corpul omenesc are, in mod normal, o gramada de microbi, majoritatea benefici. Ii purtam cu noi oriunde mergem. Chiar si cu cele mai moderne si eficiente metode de sterilizare, nu ii putem eradica.

Exact asta s-a intamplat si pe ISS, in ciuda radiatiilor si a nivelului mare de dioxid de carbon.

De mentionat, totusi, ca este prima oara cand la bordul ISS se descopera acest tip de bacterie, una asemanatoare din punct de vedere genetic cu cele trei tipuri care se gasesc pe Terra. Specia de bacterie gasita, Enterobacter bugandensis, e cea care omoara nou-nascutii si pacientii cu sistemul imunitar compromis in spitale din estul Africii, dar si in Washington sau Colorado.

Deocamdata, niciunul dintre astronauti nu pare sa sufere din cauza bacteriei. Demn de mentionat este insa ca aceasta bacterie nu reactioneaza la multe tipuri de antibiotic, cum ar fi, printre altele, penicilina sau oxacilina.

Totusi, conform simularilor pe calculator, exista un risc de 79% ca aceasta bacterie sa devina apatogena pentru om si sa genereze o boala, se arata intr-un raport publicat de jurnalul BMC Microbiology.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button