X

O bacterie rezistentă la antibiotic a fost identificată la bordul Stației Spațiale Internaționale

Un musafir neinvitat si de nedorit a fost gasit la borul Statiei Spatiale Internationale (ISS) . E vorba despre Enterobacter, o bacterie rezistenta la antibiotice.

Bacteria a fost gasita la toaleta si in zona in care astronautii fac exercitii, arata Science Alert. Vestea nu e buna deloc. E genul de bacterie cel mai adesea asociata cu spitalele, care infecteaza pacientii cu sistemul imunitar deja compromis si care poate cauza mari probleme, din moment ce niciun antibiotic sau foarte putine o pot extermina.

Din fericire, pentru moment, tipul de bacterie de pe ISS nu e unul patogen pentru om, dar faptul ca se gaseste si in acest mediu steril, unde oamenii au fost verificati temeinic, are implicatii ingrijoratoare.

Corpul omenesc are, in mod normal, o gramada de microbi, majoritatea benefici. Ii purtam cu noi oriunde mergem. Chiar si cu cele mai moderne si eficiente metode de sterilizare, nu ii putem eradica.

Exact asta s-a intamplat si pe ISS, in ciuda radiatiilor si a nivelului mare de dioxid de carbon.

De mentionat, totusi, ca este prima oara cand la bordul ISS se descopera acest tip de bacterie, una asemanatoare din punct de vedere genetic cu cele trei tipuri care se gasesc pe Terra. Specia de bacterie gasita, Enterobacter bugandensis, e cea care omoara nou-nascutii si pacientii cu sistemul imunitar compromis in spitale din estul Africii, dar si in Washington sau Colorado.

Deocamdata, niciunul dintre astronauti nu pare sa sufere din cauza bacteriei. Demn de mentionat este insa ca aceasta bacterie nu reactioneaza la multe tipuri de antibiotic, cum ar fi, printre altele, penicilina sau oxacilina.

Totusi, conform simularilor pe calculator, exista un risc de 79% ca aceasta bacterie sa devina apatogena pentru om si sa genereze o boala, se arata intr-un raport publicat de jurnalul BMC Microbiology.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Sănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.