X

UPDATE: Guvernul francez va suspenda creşterea taxei la carburanţi. HAOS și LUPTE de stradă la Paris. Mişcarea “Vestelor Galbene” denunţă preţurile mari la carburanţi şi scăderea nivelului de trai

Poliţia franceză antirevoltă s-a luptat pur şi simplu sâmbătă cu protestatarii aşa-numiţi “Vestele galbene” pe străzile din Paris, în al treilea weekend de proteste împotriva costului ridicat al vieţii care reprezintă una dintre cele mai grave provocări pentru preşedinţia lui Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

UPDATE: Guvernul francez va anunţa marţi că va suspenda creşterea taxei la carburanţi, după ce aproximativ 136.000 de persoane au participat sâmbătă la protestele organizate în Franţa de Mişcarea “Vestelor galbene”, a informat presa franceză, relatează site-ul postului BBC.

Premierul francez Philippe suspendă pentru şase luni aplicarea majorării taxei la carburanţi

Premierul francez Édouard Philippe a anunţat suspendarea pentru şase luni a majorării taxei la carburanţi, au anunţat marţi surse guvernamentale, relatează France 24.

Manifestaţii violente au fost înregistrate în Franţa, în utlimele trei weekenduri, după ce Guvernul anunţase că va scumpi carburanţii.


La Paris, poliţia a anunţat că a arestat peste 265 de persoane, în timp ce aproape 100 au fost rănite după ce protestatarii au aruncat cu proiectile în poliţişti, au incendiat maşini şi au spart vitrinele magazinelor. În anumite zone, grupuri de bărbaţi mascaţi umblau liberi, spărgând geamurile unei dube a poliţiei cu bare de metal şi dând foc la cauciucuri.

Poliţia a folosit grenade asurzitoare, gaze lacrimogene şi un tun cu apă împotriva protestatarilor pe bulevardul Champs-Elysees şi în alte locuri din oraş, precum Opera şi Piaţa Bastiliei. Peste o duzină de staţii de metrou au fost închise.

“Suntem în stare de insurecţie, nu am mai văzut niciodată aşa ceva”, a declarat Jeanne d’Hauteserre, primarul celui de al VIII-lea district al Parisului, din apropiere de Arcul de Triumf, pentru BFM TV.

Sâmbătă, unii au aruncat cu proiectile în Arcul de Triumf, strigând “Macron demisionează” şi mâzgălind pe monument “Vestele galbene vor triumfa”.

Prim-ministrul Edouard Philippe şi-a exprimat dezamăgirea: “Sunt şocat de atacurile asupra simbolurilor Franţei. Suntem angajaţi în dialog, dar şi în respectarea legii”.

Alţi protestatari au zdrobit vitrinele unor magazine precum cele ale mărcilor Chanel, Apple Inc şi Dior, unde protestatarii au instalat un placaj din lemn cu mesajul “Merry Mayhem” (Dezordine fericită).

Oficiali de securitate s-au închis în Ministerul de Interne pentru discuţii pentru soluţionarea crizei timp de mai multe ore în timpul după-amiezii. Ciocnirile din Paris au început dimineaţă devreme, în contextul preocupărilor că grupurile de extremă dreapta şi extremă stânga infiltrează mişcarea “Vestelor galbene”.

Poliţia urmăreşte “grupuri violente radicale” care sunt bine pregătite şi se deplasează dintr-un loc în altul, a declarat adjunctul ministrului de interne, Laurent Nunez.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

  1. Ar vrea Macron si guvernul francez sa scape asa de ieftin. Francezii au spus clar ca nu e vorba doar depre aceste taxe. E vorba despre tot ceea ce se intampla azi in Franta. De asta incep sa apara treptat si alte teme de protest – Pactul de la Marrakesh, de exemplu. Vestele Galbene incep sa propuna actiuni de protest prin care sa opreasca semnarea acestui tratat de catre Franta – se discuta chiar despre impiedicarea decolarii avionului cu care Macron urmeaza sa plece la Marrakesh. Dupa tot ce am vazut pana acum, francezii ar fi in stare de asa ceva. Si nu ar semna nimeni acest pact fara Macron.

    https://www.francetvinfo.fr/economie/transports/gilets-jaunes/le-chaos-total-le-remplacement-des-peuples-on-vous-explique-pourquoi-le-pacte-de-marrakech-affole-certains-gilets-jaunes_3083905.html

    Deci e putin probabil sa se fi terminat. Si sindicatele si reprezentantii miscarii au spus deja clar ca nu se vor multumi cu firimituri si se pregatesc alte proteste de amploare si paralizarea totala a tarii prin blocarea depozitelor de carburanti si a autostrazilor..

    Ce se intampla azi in Franta e o adevarata revolutie. Ar trebui sa fim foarte atenti la ceea ce se intampla acolo. De zile intregi ii urmaresc pe francezi mai ales pe YouTube, unde au postat o multime filmari facute de ei in toate colturile Frantei si nu imi vine sa-mi cred ochilor. E extraordinar felul in care au gandit actiunile si in care s-au organizat ad-hoc. Nu vorbesc depre anarhisti, extremisti si politisti infiltrati ca vandali in randurile protestatarilor. Francezii de rand s-au dovedit in general foarte inteligenti, solidari si curajosi, pentru ca au inteles ca nu mai pot lasa lucrurile asa. Guvernantii lor incearca sa castige timp pentru ca stiu ca aparatul de represiune e depasit. Politistii au spus ca ei nu mai fac fata si nu vor sa fie sacrificati in batalia asta in care inevitabil apar si indivizi foarte periculosi. La Paris instantele si spatiile in care sunt tinuti in custodie cei retinuti de politie sunt supraaglomerate. Peste 400 de oameni au fost arestati numai sambata la Paris. Se pregateste un mare protest la Marsilia sambata si Guvernul e atat de speriat ca le-a cerut protestatarilor sa nu participe. Macron si-a amanat o vizita externa in Serbia cu cateva saptamani. Apele sunt departe de a se fi limpezit.

    Ar fi o mare greseala ca francezii sa renunte acum, dupa ce au reusit sa trezeasca speranta in inimile europenilor care i-au urmarit in acest timp. Au reusit sa creeze un model si un simbol puternic care ar putea fi preluat de toti europenii si care inseamna de fapt “Ne-am saturat sa fim calcati in picioare”. Daca as putea, as spune fiecarui european care s-a saturat de mizeria in care se scufunda Europa, sa poarte o vesta galbena in semn de solidaritate cu francezii. Fiecare natiune sa gandeasca revendicarile ei si primii avertizati ar trebui sa fie oligarhii de la Bruxelles.

    Acum ar fi posibila o revolutie europeana si s-ar putea face curatenie peste tot. Bineinteles ca vor incerca unii, stim noi cine, sa o murdareasca si sa o confiste, dar poate ca de data asta Dumnezeu nu ii va lasa. Asa laici sau eretici cum sunt ei, francezii au aratat ca pot fi oameni demni si ar merita sa fie ajutati. Poate ca vor gasi si ei Calea intr-o zi daca nu vor mai fi condusi de atatea satane.

  2. Nivelul vietii a scazut in Franta. Asta este o realitate. Francezii se revolta pe buna dreptate, pt ca isi dau seama ca va fi tot mai greu. Francezii. Nu imigrantii, nu noii veniti. Aia nu au iesit in strada. Nu inca.
    Dar.
    Dar sunt semne de intrebare.povestea vestelor galbene a inceput cu Jacline Mourad, o femeie la vreo 50 de ani, care are un canal YT cu 400 abonati. Cand s-a anuntat cresterea taxelor la carburanti, ea a facut un video, care a avut milioane de vizionari! Stiind ce cenzura apriga e in Franta, e de mirare. Brusc, femeia asta a devenit celebra. A propus iesirea in strada.
    Cine e jacline Mourad. O “mama Omida” a la francaise. Hipnotizoare, chiromaciana etc. A votat Macron. A incercat sa impuna o anumita linie, miscarii vestelor galbene.
    Norocul este ca multi si-au dat seama, se pare ca a fost exclusa acum.
    Ce observ eu: forte obscure se folosesc de nemultumirea justificata a francezilor, pt a rasturna actuala putere.
    Ca la revolutia romana.
    Este ingrijoratoare si foarte foarte surprinzatoare miscarea asta care se raspandeste in toata lumea.
    Ca la caderea comunismului.
    In presa franceza se vorbeste DOAR de vestele galbene.
    Nici un cuvant despre pactul migratiei.
    Nimic.
    Unele veste galbene vorbesc despre asta. Dar….sunt destul de putini.
    Am citit comentarii pe Le Monde, Figaro etc si marea majoritate sustin imigratia!
    Ca in Romania, de altfel.
    Lui Macron putin ii pasa daca este iubit de popor. El are o misiune, pe care si-o va indeplini.
    Un ultim aspect, cel mai ingrijorator, din punctul meu de vedere.
    Sunt “lideri” ai musulmanilor si africanilor care cer comunitatii lor sa NU iasa in strada. Il sustin pe Macron. Liderul Ligii africanilor din Franta a interzis categoric iesirea in strada.
    Dar….se pare ca totusi vor iesi in strada. Poate in we asta.
    Si ei recunosc ca daca vor iesi in syrada, va curge sange. Sange francez.
    Vestele galbene NU SUNT VIOLENTI.
    Au fost infiltrati care au provocat probleme ca sa discredibilizeze miscarea.
    Dar ceilalti sunt violenti. Foarte violenti. Daca ies in strada…. Sunt toate sansele sa inceapa razboi civil.
    Nom contra FNom. Exact asta se intampla.
    Acum se incearca sa fie introdusa si in Romania miscarea vestelor galbene.
    Doamne ajuta!

  3. Fiecare iesire in strada a vestelor galbene a fost prezentata ca o parte a unei piese de teatru.
    Actul 1 prima revolta.
    Actul 2
    Actul 3 a fost we trecut
    Actul 4 va fi we asta.
    Fff multi spun ca deznodamantul va fi la actul 6, we din 22-23 decembrie! De craciun….
    Va mai amintiti de Craciunul nostru din 89?…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button