X

[VIDEO] Filmul despre România, fără cuvinte, care impresionează mai mult decât opera Guvernului la Centenar

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Filmuleţul intitulat „Mirifica Românie în alb şi negru“ postat pe Youtube are o durată de 10 minute şi 8 secunde, reuşind să impresioneze mai mult decât o face filmul oficial al Guvernului pentru Centenar. 

Fotografiile derulate aparţin artistului german Kurt Hielscher (1881-1948), născut în Polonia, care a străbătut ţara noastră la invitaţia Regelui Carol al II-lea, la începutul anilor ’30. Pozele realizate în tehnica sepia sunt prezentate pe fundalul muzicii lui Gheorghe Zamfir.

În periplul său din anii ‘30, Kurt Hielscher a surprins locuri, oameni şi îndeletniciri ale românilor neaoşi şi ale naţiilor care şi-au găsit aici casa. Unul dintre locurile preferate ale fotografului a fost Dobrogea, căreia i-a dedicat 30 pagini dintre cele 300 pagini cu fotografii.

Albumul „România” a apărut în anul 1933, la Editura F.A. Brockhaus din Leipzig, Germania, ce a fost fondată de un renumit publicist de enciclopedii, Friedrich Arnold Brockhaus (1772-1823). Cu o prefaţă de Octavian Goga, albumul are în total 330 pagini.

Pe lângă Dobrogea, colecţia cuprinde imagini din Muntenia, Transilvania, Moldova, Basarabia, cu români, ţigani, turci, saşi, secui, şvabi, aromâni, macedoneni, unguri etc.

„Peisaje, arhitectură, viaţă populară“ este subintitulat albumul care se mai găseşte de vânzare pentru colecţionari la preţul de pornire de 400 lei, ajungând până la 250 euro pentru exemplare în stare excepţională. Albumul lui Kurt Hielscher îi este dedicat „cu cea mai mare onoare“ Regelui Carol al II-lea al României.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Pozele acestea au atins coarde sensibile, chiar și orașul meu natal este suprins: Mediaș. Străzile Sibiului, porturile populare ardelenești, unele chiar modele țesute manual de bunica și străbunica, pe care le am în dulap si le port cu drag, ocazional. Sunt si manastiri vechi, surprinde in deplinătatea viața și interesul central românesc, păcat dr ceea ce a juns bor azi… :(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button