X

Poziția Bisericii Ortodoxe Sârbe asupra crizei ecleziale din Ucraina după ultimele decizii ale Patriarhiei de Constantinopol

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

12 noiembrie 2018

Poziția Bisericii Ortodoxe Sârbe asupra crizei ecleziale din Ucraina după ultimele decizii ale Patriarhiei de Constantinopol

Episcopul de Bačka Irénée, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Sârbe, a emis următorul comunicat datat 12 noiembrie, intitulat “Poziția Bisericii Ortodoxe Sârbe asupra crizei ecleziale din Ucraina după ultimele decizii ale Patriarhiei Constantinopolului”:

“Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a durat două zile (6-7 noiembrie anul acesta), a fost dedicată celor trei teme principale: situația din Kosovo și Métochie, îmbunătățirea instruirii si educației în Biserica Ortodoxă Sârbă și criza eclezială din Ucraina, după ultimele decizii ale Patriarhiei de Constantinopol.

Printr-un comunicat separat (aici, în limba engleză http://www.spc.rs/eng/communique_holy_assembly_bishops_serbian_orthodox_church_kosovo_and_metohija), adunarea a făcut cunoscute publicului punctul său de vedere cu privire la situația din Kosovo și Métochie, precum și perspectiva luptei pentru menținerea acestei regiuni martire sârbe sub protectia Serbiei, în condițiile unei provocări continue a conducerii acestui pseudo-stat și a presiunilor permanente ale marilor puteri occidentale.

Opinia noastră publică este mai mult sau mai puțin conștientă de activitatea adunării în domeniul instruirii și educației religioase, însă punctul de vedere al Adunării cu privire la problema Bisericii din Ucraina nu este decat parțial cunoscut.

Motivul este că a fost necesar ca în prealabil să se informeze oficial toate Bisericile Ortodoxe, începând cu Patriarhiiile Constantinopolului și Moscovei în limbile corespunzătoare (greacă, rusă și engleză), dar pentru a face acest lucru, a fost necesar un anumit timp. Din moment ce acest lucru este acum realizat, este timpul ca poziția Bisericii Ortodoxe Sârbe să fie pe deplin cunoscută opiniei publice.

Adunarea notează cu tristețe că Patriarhia Constantinopolului a luat decizia, neîntemeiată din punct de vedere canonic, de a reabilita și recunoaște ca episcopi cei doi lideri ai grupurilor schismatice din Ucraina, Filaret Denisenko și Macarius Maletitch, cu episcopatul și clerul lor .

Primul a fost exclus din comuniunea eclezială și anatematizat, în timp ce al doilea este deja lipsit de succesiunea apostolică ca inițiator al sectei “auto-consacratilor”, motiv pentru care adunarea sfântă consideră că decizia Sinodului Constantinopolitan nu este obligatorie pentru Biserica Ortodoxă Sârbă.

Adunarea nu recunoaște persoanele menționate și suporterii lor ca episcopi și clerici și, prin urmare, nu acceptă comuniune liturgică și canonică cu ei și cu adepții lor.

În încheiere, adunarea propune Patriarhiei Constantinopolului și tuturor celorlalte Biserici Ortodoxe autocefale locale ca problemele autocefaliei și diasporei ortodoxe să fie examinate cât mai repede posibil, într-un Consiliu Pan-Ortodox, astfel încât conciliaritatea și unitatea Bisericii să fie confirmată și întărită astfel ca în viitor să fie evitate astfel de încercări ca cea prin care trece acum sfânta ortodoxie.”

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. In 1955 , la doi ani dupa moartea lui stalin , la Moscova , intr-o adunare panortodoxa , pentru a nu se rupe Biserica Ortodoxa Universala , s-a luat decizia ca toti sa sarbatoreasca Pastile O DATA , – pe stil vechi . Acum , tot ce se face urmareste doar zazanie , zavistie , schisme si erezii . Vai noua Doamne Dumnezeule ! Nu ne lasa . Suntem tradati si de stapanire si de stapani . E strigator la Cer vor spune unii . Strigarea noastra sa fie Rugaciunea necurmata catre CER , adica catre Adevaratul Dumnezeu si asa le vom invinge pe toate . Din pacate am uitat sa … strigam .

    1. S-ar putea sa faca Papa o concesie si sa mearga “pe mana” ortodocsilor cu Pastele… doar sa le smulga acceptul con-slujirii “universale” (catolice!) adica sa zica ortodocsii ca e la fel de bine sa mearga la papistasi cum e sa mearga la Una, Apostolica si Soborniceasca Biserica.
      Va imaginati cat de “miscati” vor fi ortodocsii sa vada asa “cedare”???
      Tocmai de la Papa… care si-asa se “da” un dumnezeu pe Pamant.
      Frate cu Bartolomeu, cu Dalai-Lama, … cu toti!
      La ce ne-o mai fi trebuind vreo religie daca “toate-s una” si ne duc (zic unii) in acelasi loc???

      1. Politicienii ne trădează, occidentul ne strânge cu ușa, noi românii dezbinati înainte de unire, poate Dumnezeu se v-a îndura de noi pentru rugăciunile sfinților părinți! Măcar credința să ne țină drepți! Doamne ajută și miluieste-ne pe Noi și lumea Ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button