X

Părintele Theodoros Zisis: Fanarul cauzează o nouă cumplită ofensă Bisericii

Theodoros (Zisis), Profesor Emerit al Facultății de Teologie Aristotel din cadrul Universității din Thessaloniki

Faimos teolog grec: Fanarul cauzează o nouă cumplită ofensă Bisericii

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Protosbiter Theodoros Zisis a criticat cu asprime acțiunile unilaterale ale Constantinopolului în Ucraina și le-a comparat cu “schisma marelui calendar”.

Potrivit onorabilului profesor de la Facultatea de Teologie Aristotel a Universității din Thessalonik, Părintele Theodoros (Zisis), în loc să vindece vechea schismă care exista în teritoriul Constantinopolului și Bisericile din Grecia de la reforma calendarului din 1924, Patriarhatul din Constantinopol provoacă o nouă schismă, raportează Vesti (News).

“O gravă ofensă, o rană adâncă în trupul Bisericii – o schismă a marelui calendar – rămâne nevindecată pentru aproape un secol” îl citează pe teologul grec publicația.“ Dar, din nefericire, în loc să vindece ofensele și rănile pe care reforma calendarului din 1924 le-a cauzat și continuă să le cauzeze, în loc să restabilească unitatea calendarului bisericesc la nivel pan-ortodox și revenind la unitatea și pacea la nivel local, eliminând sciziunea dintre vechii și noii ritualiști, acum Biserica de la Constantinopol provoacă o nouă sciziune în Ucraina acordând cu îndrăzneală, necanonic, în mod unilateral, neconciliar și arbitrar autocefalia a două grupări ortodoxe schismatice, pe care Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina nu a cerut-o și nici nu și-a dorit-o.

Potrivit Protosbiterului, acum, ca și în 1924, după bunul plac al Constantinopolului, fără o aprobare pan-ortodoxă și cu o aparentă dezaprobare a Bisericilor Locale, ia decizii unilaterale care amenință apariția conflictelor și turbulențelor între episcopi contra patriarhilor și mitropoliților, între clerici și călugări contra episcopilor și arhimandriților.”

Credincioșii, la rândul lor, vor cădea în deznădejde, vor suferi necazuri și  avea îndoieli că se vor mântui ca în acele timpuri” spune încrezător Părintele Theodoros.“ La urma urmei, o nouă biserică “paralelă”, cu acordul puterii de stat, își va pretinde drepturile Bisericilor, mănăstirilor și altarelor Bisericii Ortodoxe canonice: toată lumea afirmă că vor exista conflicte între proprietari și pretendenți, care se vor termina cu vărsări de sânge”.

Așa cum a raportat UOJ, Părintele Theodore Zisis a oprit anterior comuniunea Euharistică cu Biserica Ortodoxă Greacă, deoarece respinge deciziile Sinodului din Creta.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button