X

Părintele Theodoros Zisis: Fanarul cauzează o nouă cumplită ofensă Bisericii

Theodoros (Zisis), Profesor Emerit al Facultății de Teologie Aristotel din cadrul Universității din Thessaloniki

Faimos teolog grec: Fanarul cauzează o nouă cumplită ofensă Bisericii

Protosbiter Theodoros Zisis a criticat cu asprime acțiunile unilaterale ale Constantinopolului în Ucraina și le-a comparat cu “schisma marelui calendar”.

Potrivit onorabilului profesor de la Facultatea de Teologie Aristotel a Universității din Thessalonik, Părintele Theodoros (Zisis), în loc să vindece vechea schismă care exista în teritoriul Constantinopolului și Bisericile din Grecia de la reforma calendarului din 1924, Patriarhatul din Constantinopol provoacă o nouă schismă, raportează Vesti (News).

“O gravă ofensă, o rană adâncă în trupul Bisericii – o schismă a marelui calendar – rămâne nevindecată pentru aproape un secol” îl citează pe teologul grec publicația.“ Dar, din nefericire, în loc să vindece ofensele și rănile pe care reforma calendarului din 1924 le-a cauzat și continuă să le cauzeze, în loc să restabilească unitatea calendarului bisericesc la nivel pan-ortodox și revenind la unitatea și pacea la nivel local, eliminând sciziunea dintre vechii și noii ritualiști, acum Biserica de la Constantinopol provoacă o nouă sciziune în Ucraina acordând cu îndrăzneală, necanonic, în mod unilateral, neconciliar și arbitrar autocefalia a două grupări ortodoxe schismatice, pe care Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina nu a cerut-o și nici nu și-a dorit-o.

Potrivit Protosbiterului, acum, ca și în 1924, după bunul plac al Constantinopolului, fără o aprobare pan-ortodoxă și cu o aparentă dezaprobare a Bisericilor Locale, ia decizii unilaterale care amenință apariția conflictelor și turbulențelor între episcopi contra patriarhilor și mitropoliților, între clerici și călugări contra episcopilor și arhimandriților.”

Credincioșii, la rândul lor, vor cădea în deznădejde, vor suferi necazuri și  avea îndoieli că se vor mântui ca în acele timpuri” spune încrezător Părintele Theodoros.“ La urma urmei, o nouă biserică “paralelă”, cu acordul puterii de stat, își va pretinde drepturile Bisericilor, mănăstirilor și altarelor Bisericii Ortodoxe canonice: toată lumea afirmă că vor exista conflicte între proprietari și pretendenți, care se vor termina cu vărsări de sânge”.

Așa cum a raportat UOJ, Părintele Theodore Zisis a oprit anterior comuniunea Euharistică cu Biserica Ortodoxă Greacă, deoarece respinge deciziile Sinodului din Creta.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Înșelări
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.