X

Părintele Vasile Iovița: Nu i-am urmat în erezie, nu-i vom urma nici în schismă

Image result for daniel bartolomeu

Ceea ce era de aşteptat, începe să se contureze.  Apar primele semne care ne arată că ierarhii români se poziţionează da partea patriarhului eretic şi schismatic al Constantinopolului. Cine va avea curiozitatea să cerceteze un site care ţine, pare-se, de Mitropolia din Sibiu cu al său titular Streza, va vedea că ecumeniştii români încep să justifice nebunia pseudo-patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, aceea de a acorda autocefalia unei facţiuni schismatice din Ucraina, la cererea politicului, reprezentat de preşedintele Poroşenko.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Aci se cuvine să definim mecanismele schismei. Aceasta presupune existenţa a două părţi: Biserica lui Hristos şi grupul care se desprinde din ea, şi care devine schismatic. Între acestea se crează un raport nou, în sensul că Sfânta Biserică rămâne statornică misiunii sale, iar grupul schismatic pierde harul Dumnezeiesc şi implicit calitatea de Biserică. Vina şi responsabilitatea o poartă întotdeauna partea schismatică, deoarece Biserica a făcut toate eforturile pentru a nu se ajunge la schismă. Exemplul clasic şi nedorit pentru noi este schisma din 1054, când apusenii s-au desprins de Biserica lui Hristos, petrecând până astăzi în erezie şi schismă. Biserica a resimţit dureros această pierdere care a avut partea ei pozitivă, aceea că erezia a fost extirpată din trupul ei.

Schisma ce se prefigurează între Patriarhia Constantinopolului şi Biserica Rusă, prin ruperea comuniunii euharistice anunţată de partea rusă, va fi ,,desăvârşită’’ în momentul când Bartolomeu va cuteza să emită Tomosul de recunoaştere a „autocefaliei” acordate aventurierilor ce ţin de schismaticul excomunicat şi nerecunoscut, Filaret. Spunând acestea, e necesar să subliniem faptul că partea vinovată şi schismatică este Bartolomeu cu suita sa. După ce au introdus oficial în Biserică ciuma ereziilor ecumeniste, prin pseudo-sinodul din Creta, aceștia nu ezită să provoace schisma. Gestul Patriarhiei Ruse, de fapt al Sinodului Arhieresc al acesteia, de a rupe comuniunea euharistică cu Bartolomeu, este canonic și justificat. Este singurul răspuns pe care-l puteau da numeroaselor abateri de la Dreapta Credință de care se face vinovat Bartolomeu. Evident, şi Patriarhului Kiril i se pot imputa multe, aici însă vorbim de un răspuns pe care l-a dat Sinodul Arhieresc și nu o persoană singulară.

Tomosul de recunoaştere a „autocefaliei” va fi emis în curând. Nu vă aşteptaţi ca ierarhii români să condamne acest act necugetat. Dimpotrivă, aparatul propagandistic se va pune în mişcare ca să ne convingă că aventurierul Filaret e un mare arhiereu al lui Hristos, că necredinciosul Poroşenko e perfect îndreptăţit să se amestece în Biserică cu brutalitate, că ereticul Bartolomeu poate dicta discreţionar, tulburând buna şi canonica aşezare a Bisericii Ortodoxe Ruse. Este evident că aceia care se vor alătura schismaticilor şi ereticilor, susţinându-i în rătăcirea lor, schismstici şi eretici se vor chema. Ierarhiei române i s-a indicat cu precizie calea de urmat. Vom asista atunci la un paradox: cei care i-au caterisit pe nedrept pe preoţii mărturisitori, pe motiv de schismă, vor deveni ei înşişi schismatici învederaţi. Fie sănătoşi. Nu i-am urmat în erezie, nu-i vom urma nici în schismă.

Presbiter Ioviţa Vasile

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

  1. https://stirileprotv.ro/divers/rugaciunea-tatal-nostru-va-fi-modificata-reactia-papei.html

    Si uite asa, din cadere in cadere, si din erezie in erezie vom ajunge la finalul vremurilor. Papa a hotarit sa modifice rugaciunea “Tatal nostru” pe motiv ca e tradusa gresit din aramaica si, ca sa vezi, el desteptul si inteleptul, s-a prins dupa doua mii de ani de eroare. Ceilalti Sfinti Parinti n-au dibuit greseala, a trebuit sa vina Francisc “tilcuitorul” sa talmaceasca versetul biblic.
    Iar noi, ne facem frati prin Creta cu acesti eretici ce nu se mai opresc din caderea lor. Acum mai vine si acest examen numit “Ucraina” ce va incerca sa mai rupa inca odata Biserica Lui Hristos.
    Vin vremuri grele!

    1. Ce a fost rupt deja din Biserica lui Hristos (la Creta), nu mai poate fi rupt a doua oară!! Schisma e doar o urmare firească a ereziei. Kiril nu a sărit să apere Ortodoxia prin nepomenirea lui Bartolomeu imediat după legiferările antihristice de la așa numitul “sinod panortodox” din 2016.
      Toți o apă si-un pământ. ..

      1. Se pare ca nu stii ca BORu s-a dezis de sinodul cretan pe data de 5 dec 2017. Mai departe ce vroiai sa faca? Sa creeze schisma? Acum este cu totul alta situatie si cu adevarat este necesara intreruperea comuniunii cu cineva care se uneste contrar canoanelor cu cineva din afara Bisericii.

        Asta-i marea problema a internetului: fiecare debiteaza cu gratie tot ceea ce-i trece prin minte fara cea mai mica urma de discernamant.

        1. Oh, Magda! Da, este intr-adevăr alta situatia.
          Când un pământean strâmbă cuvântul Adevărului, ipe Hristos- Cuvântul, nu-i bai dacă faci comuniune cu el pe mai departe. Poți să-l pomenesti la Sfânta Liturghie… pentru că el drept învață… Nu de alta, dar ca sa nu faci schizma. Ia uita-te bine! Oare acum ce-o fi?
          Îți spun eu ce e: ÎNTUNERIC! Si știi ceva? Un sfânt tare drag sufletului meu spune asa: “Cu atât mai înfricoșătoare devin umbrele, cu cât lumina (Lumina) este mai puțină!”
          Eu nu am poposit pe-aici cu chef de ironie. Ia-mi tu discernământul si-nchide-l după gratii, dacă consideri ca-l deți tu pe tot.
          Să mă ierți ca exist…

        2. Nu cred ca doar se debiteaza Magda ci, din pacate se lucreaza abitir la o schisma reala in interiorul BOR, pe modelul Oastea Domnului. Nu intamplator se critica in spatiul virtual tot ce intreprinde Patriarhia noastra , iar separarea celor doua Biserici (intentionat nu o numesc schisma pentru ca nu are la baza o modificare a canoanelor, dupa cum bine ai punctat si tu) este comparata cu Marea Schisma din 1054 cand Biserica Catolica s-a separat, prin erezie, de Biserica Ortodoxa.
          Da, la Sinodul din Creta s-a lasat loc de interpretari cu iz de erezie, insa la fel de adevarat este si ca cele doua Biserici, rusa si ucrainiana, sunt folosite ca instrumente intr-o confruntare geopolitica, fara sa se mai sinchiseasca cineva de credinciosii ortodocsi (care in mod normal ar trebui sa aiba dreptul de a participa la Sfintele Taine oriunde s-ar afla, caci Biserica Una este si capul ei Hristos).

  2. Dumnezeu să ne arate mereu Calea, Adevărul și Viața! Doamne, Iisuse Hristoase, ai milă de noi! Ajuta cum știi și cum poți ca voia Ta să triumfe și în aceasta problemă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button