X

Joburile din Europa de Est, vânate de ROBOȚI

Locurile de muncă în ţările din Europa de Est sunt vulnerabile pe fondul creşterii gradului de utilizare a roboţilor la nivel global, informează Bloomberg.

Potrivit unui raport publicat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), un muncitor obişnuit din Slovacia, ţara cu cea mai mare producţie auto pe cap de locuitor din lume, se confruntă cu o probabilitate de 62% pentru ca locul său de muncă să fie automatizat „în viitorul apropiat”.

În acest raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD susţine că muncitorii din Lituania se confruntă cu un risc puţin mai mic decât cei din Slovacia, având probabilitate de 57% ca locurile lor de muncă să fie automatizate. În cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia şi Slovenia, riscurile sunt cuprinse între 47% şi 53%.

Roboţii vor fi utilizaţi mai ales în textile, agricultură şi sectorul manufacturier, susţine raportul.

„Inovaţiile tehnologice mută rapid balanţa dintre activităţile efectuate de oameni şi sarcinile efectuate de maşini. În sectorul manufacturier, procentul locurilor de muncă aflate în pericol să fie automatizate este deosebit de ridicat”, avertizează BERD.

Chiar dacă unele tipuri de locuri de muncă vor deveni depăşite, vor apărea alte locuri de muncă în sectoare mai productive. În plus, BERD apreciază că roboţii vor ajuta la acoperirea deficitului de personal în Europa de Est, o regiune cu o populaţie îmbătrânită unde companiile se plâng că nu pot găsi suficienţi angajaţi calificaţi pentru a ocupa toate locurile de muncă vacante. Raportul subliniază, de asemenea, că utilizarea crescută a roboţilor este unul din factorii care stau în spatele declinului gradului de ocupare în cele 11 ţări studiate. Locurile de muncă în agricultură şi sectorul manufacturier din regiunea Europei de Est au scăzut cu 4% respectiv 2% în deceniul 2006-2016, subliniază BERD.

Când vine vorba de locurile de muncă ocupate de roboţi, studiul precizează că principalul factor au fost investiţiile străine directe. Slovacia şi Slovenia utilizează 93 de roboţi la fiecare 10.000 de muncitori din sectorul manufacturier, cel mai ridicat procent din regiunea BERD, un nivel comparabil cu cel înregistrat în ţări precum Brazilia, China şi Africa de Sud, susţine BERD.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
TransumanismEconomic
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

Asistam deja la aparitia sistemelor bazate pe inteligenta artificiala (deja oamenii sunt cu mult depasiti de roboti la sah) ceea ce va duce in urmatorii ani la o revolutie in robotica (ex. vezi Sophia). In foarte scurt timp nu va mai fi eficient sa se foloseasca oameni la muncile repetitive iar peste alti cativa ani robotii ii vor depasi in eficienta pe majoritatea angajatilor din aproape toate domeniile. O realitate incontestabila de altfel.

Ce vor face oamenii? Nu stim. Foarte posibil sa fie asimilati viermilor sau gandacilor care doar consuma si, in consecinta, produc reziduuri. In acelasi timp nivelul de indobitocire creste de la an la an. Ce sa faci asadar cu o gloata de brute nefolositoare? Cei care promoveaza eugenia s-au gandit demult la asta.

La aparitia masinilor naivii credeau ca se vor folosi in continuare si caii intr-un fel sau altul. Au avut dreptate numai ca vedeti cati cai au mai ramas astazi.

Articole asemănătoare

3 comentarii

  1. In SUA nu mai exista meseria de avocat stagiar: a fost preluata de programe de inteligenta artificiala.
    Si in medicina ineligenta artificiala va prelua anumite posturi de doctori: dar mai lent.

  2. >Ce vor face oamenii?
    Vor trai din impletiul ciorapilor asteptand investitorii, ca in celebra reclama cu Rosia Montana.
    PS: Antena 3 a prezentat acum cativa ani, fosti mineri disponibilizati „cu plati compensatorii” reprofilati in culegatori de ciuperci.

  3. In domeniul HR (Human Resources) mi se pare necesar implicatia AI deoarece peste tot se fac angajari pe baza de pile, nepotisme, iar nivelul lor la locul de munca lasa de dorit. Ar trebui sa se faca angajari pe baza unui coeficient de performanta, cunostinte, profil psihologic, samd…Din experienta mea in cautare de joburi sunt foarte dezamagit de preferintele angajatorilor, iar cei din HR habar nu au sa selecteze candidatul potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.