X

“Noua Poartă” de la Bruxelles ia la sancționat și Basarabia, după punerea la zid a României

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Situația din Republica Moldova este discutată astăzi în forul legislativ european, care ar putea recomanda Consiliului Europei impunerea sancțiunilor personale împotriva persoanelor implicate în jaful bancar.  Raportul privind modul în care este implementat Acordul de Asociere cu UE va fi supus dezbaterilor în cadrul sesiunii Parlamentului European. Totodată, urmează să fie discutate o serie de îngrijorări ale instituțiilor UE privind alegerile din RM, sistemul electoral, statul de drept, libertatea presei, persecutarea activiștilor civici etc. Mai mult, raportul recomandă că orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale.

Printre cele patru măsuri propuse drept reacție la evoluțiile antidemocratice din țara noastră, se numără și reamintirea clauzelor de suspendare a acordurilor dintre UE și RM, inclusiv referințele anticorupție și de combatere a spălării banilor legate de liberalizarea vizelor.

Documentul este pregătit de europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, și propune ca orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova să fie luată numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale.

Referitor la derapajele statului de drept, Parlamentul European se declară profund îngrijorat de practicile judiciare selective ale sistemului judiciar din Republica Moldova și subliniază că, potrivit ultimelor rapoarte ale Transparency International, justiția din RM suferă de o independență limitată față de puterea politică și este folosită ca instrument împotriva adversarilor politici și în scopuri de afaceri. Forul legislativ european mai cere RM să ia act de importanța stabilirii unei evidențe solide a anchetelor în cazurile de corupție.

Mai mult, Parlamentul European cere publicarea rapoartelor Kroll în totalitate și constată cu îngrijorare că „ancheta asupra acestui caz a fost condusă destul de ineficient”. Forul european mai atenționează că instanțele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Șor, în cadrul audierilor deschise”.

Iar în acest context, Parlamentul European recomandă Consiliul Europei să ia în considerare sancțiunile personale, iar statelor membre relevante ale UE – să ofere sprijin pentru anchetă.

Totodată, forul legislativ european își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea riscului de spălare a banilor ca urmare a adoptării rapide amnistiei fiscale și solicită modificarea pachetului de legi.

Ședința Parlamentului European poate fi urmărită în direct accesând ACEST LINK.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button