X

Video (FILIPINE): Este un dar nemarginit a deveni madular la Bisericii Ortodoxe

Ortodocșii filipinezi vorbesc despre modul în care credința ortodoxă le-a schimbat viața

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

ESTE UN DAR NEMĂRGINIT A DEVINI MĂDULAR AL BISERICII ORTODOXE (+ VIDEO)

Preotul Gheorghe Maximov

O misiune a Bisericii Ortodoxe Ruse este activă în Filipine deja de mai mulți ani și un număr mare de locuitori ai acestei țări au descoperit Ortodoxia, au fost botezați și acum simt că viața lor este binecuvântată de harul Lui Dumnezeu. Mulți dintre aceștia transmit lumina credinței lui Hristos altora prin slujirea pastorală ca preoți, prin învățătura credinței ca și catehism, sau prin participarea la corurile bisericești.

În videoclipul de mai sus, filipinezii ortodocși vorbesc despre convertirea lor la Ortodoxie și despre modul în care credința sfântă le-a reînnoit viața.

Diaconul Romanus Bougnol:

Este un dar infinită a deveni mădular al Bisericii Ortodoxe. Acest lucru mi s-a întâmplat când misionarii ortodocși au venit aici, pe insula Mindanao, și au adus credința ortodoxă. La început am fost puțin derutat, dar când am început să studiez Ortodoxia, am constatat că există diferențe fundamentale între Biserica Aglipayană1 și Biserica Ortodoxă. După un studiu aprofundat al Ortodoxiei, am aflat dovezi că este adevărata Biserică, întemeiată de apostoli cu 2000 de ani în urmă. Și am părăsit imediat modul meu de viață Aglipayan și mi-am îndreptat pașii spre calea credinței ortodoxe. Și acum, doi ani mai târziu, am devenit diacon ortodox. Vă mulțumim că ne-ați sprijinit și că ne-ați îngrijit în această călătorie spre credința autentică și pentru adevărata Biserică. Într-adevăr este binecuvântarea lui Dumnezeu; și noi, filipinezii, suntem fericiți să îmbrățișăm credința Ortodoxă.

Cyra Vega, un cântăreț în cor:

Când mi-a fost prezentată credința ortodoxă, am fost uimit când mi-am dat seama că este chiar credința pe care a dat-o Domnul nostru Iisus Hristos. Aceasta este credința care a fost păstrată din timpul apostolilor, care au primit-o direct de la Hristos Mântuitorul. Mai înainte eram membru al Bisericii Aglipayane, dar, după ce am descoperit credința ortodoxă, am hotărât să mă alătur Bisericii Ortodoxe. La început, când cercetam Ortodoxia, am descoperit că slujbele ortodoxe, în special Sfânta Liturghie, sunt minunate. Există solemnitate și măreție în slujbele ortodoxe și de fiecare dată când intru în biserică, am un sentiment de “plinătate” … Și simt o relație puternică cu Dumnezeu.

Elias Aleria, un catehist:

Familia mea și, mai presus de toate, fratele meu se convertiseră la Ortodoxie înaintea mea. În timp ce ei locuiau în orașul Cebu, eu am locuit în portul maritim Davao. Puțin câte puțin am aflat mai multe despre creștinismul ortodox. Apoi l-am întâlnit pe Pr. Siluan care mi-a dat mai multe cărți și astfel am devenit catehumen. Fiind catolic am avut multe îndoieli și întrebări de fiecare dată când citeam Biblia și diferite articole. Dar de îndată ce am devenit catehumen și am început să citesc cărțile ortodoxe, am găsit răspunsurile la toate întrebările mele.

Cum Ortodoxia ne-a schimbat viața

Diaconul Romanus Bougnol:

Viața mea s-a schimbat complet. Motivul este următorul: când am făcut parte de Biserica Aglipayană, am trăit în conformitate cu credința aglipayană. Adevărat, noi am pretins că suntem parte a Bisericii lui Hristos, dar când vine vorba de tradiție, există o diferență evidentă între ea și Ortodoxie. Nu am avut restricții asupra hranei, activităților și a pasiunilor. Dar aici, în Biserica lui Dumnezeu, văd că aflăm tot ce ne-a poruncit Hristos acum 2000 de ani. Aceasta este cea mai mare diferență dintre Biserica Aglipayană și Biserica Ortodoxă. Ortodoxia a schimbat complet modul în care mă rog și mă închin Domnului.

Cyra Vega, un cântăreț în cor:

Într-adevăr, multe s-au schimbat de când m-am alăturat Bisericii Ortodoxe. Înainte, când eram Aglipayan, credința mea era fățarnică și superficială. Și acum pot să spun că după convertirea la Ortodoxie m-am aprofundat în înțelegerea mea despre credința în Dumnezeu. În plus, există unele tradiții ale modului ortodox de viață pe care încerc să le învăț. De exemplu, în Biserica Aglipayană nu am ținut niciun post. Acum mă rog mult și simt într-adevăr o apropiere de Dumnezeu. Acum am o dragoste profundă și un respect față de Dumnezeu. Într-adevăr, vederea mea asupra lucrurilor este acum foarte diferită. Când sunt la Liturghie … pot spune cu încredere că m-am îndrăgostit de Liturghie! Totul este atât de minunat! Simt asta. De asemenea, Ortodoxia mi-a întărit legăturile familiale și m-a făcut mai responsabil.

Anterior, când eram Aglipayan, nu ne mărturiseam preoților noștri, dar acum ne mărturisim păcatele. O facem pentru că trebuie să ne pregătim pentru Taina Sfintei Împărtășanii prin post și mărturisire. Și de fiecare dată, pocăința mă face mai bun și mai curat.

Elias Aleria, un catehist:

De fapt, nu este ușor să devii creștin ortodox. A fi ortodox înseamnă a fi un creștin autentic. Așa văd eu viața ortodoxă. Aceasta nu este o cale ușoară. Însă, este o cale importantă și dreaptă – de a deveni creștin. Dacă trăiți într-o manieră ortodoxă, veți cunoaște plinătatea vieții. Când mă rog în mod corect ca creștin ortodox, este foarte important pentru mine în comparație cu ceea ce am simțit în Biserica Aglipayană.

Alcătuit de preotul Gheorghe Maximov
Tradus de Dmitry Lapa

Pravoslavie.ru

¹ Biserica Aglipayană sau, mai corect, Biserica Independentă din Filipine, este o mișcare religioasă populară din Filipine. A fost înființată în 1902 de către un fost preot catolic Gregorio Aglipay, care ulterior a devenit francmason; mai târziu  s-a rupt de Biserica Catolică și acum este în comuniune cu Biserica Episcopală din SUA.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Dacă noi nu ştim să preţuim Ortodoxia, se găsesc alţii, de pe alte meleaguri care să o preţuiască. Dumnezeu să-i ajute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button