X

Rusia are forţele speciale ale GRU, infiltrate şi pregătite să acţioneze la Pecerska și Sveatogorsk în bătălia pentru marile lavre ale Ortodoxiei

Kremlinul a emis un ordin privind protejarea „ortodocșilor ruşi” din Ucraina cu ajutorul forţelor speciale ale Armatei. Potrivit unui parlamanetar de la Kiev, Vladimir Putin pregăteşte o operaţiune cu forțe speciale sub acoperire.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a denunţat Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, calificând-o drept ”schismatică”. Patriarhia de la Constantinopol a decis săptămâna trecută să recunoască o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt celor 322 de ani de tutelă religioasă a Moscovei, o decizie cu implicaţii importante pentru viitorul a milioane de credincioşi din această ţară, unde biserica rusă se bucură încă de o influenţă semnificativă.

Patriarhul Kirill a afirmat vineri că ”majoritatea absolută a creştinilor ortodocşi” nu a sprijinit această decizie, care suscită temeri privind o lume ortodoxă divizată în două sfere de influenţă.

Acuzaţii de la Kiev

Statul Major General rus pregătește o operațiune specială pentru a proteja ”ortodocșii ruşi” din Ucraina, cu ajutorul grupurilor de luptă mobile, acuză parlamentarul ucrainean Dmytro Tymciuk, coordonatorul grupului ”Rezistența Informativă”, notează publicaţia Segodnea.ua. Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Vladimir Putin a ordonat forțelor de securitate ”să asigure siguranța mitropoliţilor ruşi în orice situație” şi ”să plaseze sub protecţie principalele mănăstiri din Ucraina ce aparţin Patriarhiei Moscovei”. Responsabile cu siguranţa clericilor şi mânăstirilor subordonate Moscovei au fost desemnate forțe speciale din cadrul GRU (serviciul secret de informaţii al Armatei Federaţiei Ruse).

”Ministrul Apărării, Şoigu, și șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, Gherasimov, au evidenţiat faptul că au fost elaborate planuri pentru plasarea directă a grupurilor mobile de luptă (sub acoperire) pe teritoriul Ucrainei, în vederea protejării lavrelor Pecerska și Sveatogorsk”, mai susţine Tymciuk, care afirmă că strategia Kremlinului prevede că aceste obiective religioase ”sunt primele care sunt amenințate de atacuri venind dinspre naționaliștii ucraineni radicali și înarmați, care vor amenința viața episcopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei”, scrie şi ziarul Libertatea Cuvântului, de la Cernăuţi.

Lavrele Pecerska şi Sveatogorsk

OSCE a observat mişcări de armament rusesc O misiune de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a informat la finalul săptămânii trecute că a reperat posibile transferuri de arme din Rusia spre teritoriile separatiste din Ucraina. OSCE a afirmat că a observat săptămâna trecută armament greu trecând frontiera noaptea. O dronă OSCE a filmat „autovehicule, printre care un camion care deplasa un mijloc blindat pentru transportul trupelor” intrând şi ieşind de pe teritoriul ucrainean sub control separatist pe un drum de ţară fără post de frontieră. OSCE, a cărei echipă formează singura misiune de observare independentă din estul Ucrainei, nu a afirmat explicit că rebelilor li s-au livrat arme.

Cu alte două ocazii, organizaţia a informat că a văzut convoaie de arme deplasându-se în apropierea frontierei ucrainene, însă fără să treacă peste aceasta. Pecerska sau ”Lavra Peşterilor“ nu este doar o mânăstire, ci mai degrabă un oraş monahal, scrie Ziarul Lumina Sufletul Lavrei Pecerska, însă, se află în galeriile subterane, săpate în calcar. Odată ajuns în aceste „peşteri“, de unde şi vine numele lavrei, nu te mai gândeşti că te afli în Kiev, în Ucraina, nici măcar undeva pe pământ. În cronica rusă veche „Amintire despre anii din trecut“ a lui Nestor, se aminteşte de o mănăstire din apropierea Kievului, pe la anul 1051.

De asemenea, celebra Lavră Sveatogorsk este situată pe malul drept înalt al râului Doneţ. Într-o zonă încă din antichitate cunoscută sub denumirea de Munţii Sfinţi. Călugării de aici relatează că fondatorii lavrei în Munţii Sfinţi au fost originari din Lavra Pecersk din Kiev, care au fugit de la invazia tătaro-mongolilor la mijlocul secolului al XIII-lea. Iniţial, călugării trăiau în peşteri din stâncile călcăroase, dar, către 1679, au construit prima biserica din lemn la poalele unei stânci pe malul Doneţ – Biserica Sfinţilor Petru şi Pavel.

STRATFOR – pericol de violenţă religioasă în Ucraina

Acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, și ruperea de Biserica Ortodoxă Rusă marchează una dintre cele mai mari schisme din lumea ortodoxă din ultimul mileniu, avertizează STRATFOR.

Mișcarea Ucrainei spre independența ecumenică față de Moscova face parte dintr-o mişcare mai amplă de a se separa de Rusia și este probabil să conducă la o mai mare fricțiune între cele două țări, avertizează sursa citată. Potrivit Stratfor, este de aşteptat să apară violenţe. Până în prezent, nu a existat nicio violență ca urmare a schismei, dar ambele părți au emis mai multe avertismente.

Poroșenko a spus: „Dacă vedeți oameni care cheamă la forțarea unei lavre, a unei mânăstiri sau a unei biserici, ar trebui să știți că ei sunt agenții Moscovei. Scopul Kremlinului este să aprindă un război religios în Ucraina”. La rândul său, Vadym Novinskii, un membru al opoziţiei parlamentare de la Kiev, a prezis un „război civil” și ciocniri pornite de la împărţirea proprietăţilor bisericeşti „în fiecare sat și în fiecare oraș”. Parlamentarul a promis să se alăture personal apărătorilor Lavrei Pecerska, de lângă Kiev.

De asemenea, tensiunea izvorâtă din schismă s-ar putea răspândi în alte zone de conflict dintre cele două țări, ducând la amplificarea războiului din estul Ucrainei, la o creștere a atacurilor cibernetice și la asasinarea unor figuri politice și religioase, în interiorul Ucrainei, avertizează experţii Stratfor.

OSCE a observat mişcări de armament rusesc

O misiune de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a informat la finalul săptămânii trecute că a reperat posibile transferuri de arme din Rusia spre teritoriile separatiste din Ucraina. OSCE a afirmat că a observat săptămâna trecută armament greu trecând frontiera noaptea. O dronă OSCE a filmat „autovehicule, printre care un camion care deplasa un mijloc blindat pentru transportul trupelor” intrând şi ieşind de pe teritoriul ucrainean sub control separatist pe un drum de ţară fără post de frontieră. OSCE, a cărei echipă formează singura misiune de observare independentă din estul Ucrainei, nu a afirmat explicit că rebelilor li s-au livrat arme. Cu alte două ocazii, organizaţia a informat că a văzut convoaie de arme deplasându-se în apropierea frontierei ucrainene, însă fără să treacă peste aceasta.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

9 comentarii

 1. Parerea saitului aparatorul.md

  Şeful falsei-biserici ucrainene – aşa numita “Patriarhie a Kievului” – a primit recent două titluri noi. Decizia de a acorda noi onoruri lui Mihail Denisenko, care se numeste pe sine “patriarhul” Filaret, a fost luată de “sinodul” schismaticilor ucraineni. Mai exact, în lista completă a titlurilor lui Denisenko, au fost adăugate “funcţia” de stareţ al două cele mai mari mănăstiri ucrainene – concomitent al Lavrei de la Poceaev şi al Lavrei Pecerska. Despre acestea ne informează secretarul de presă al mişcării schismaticilor ucraineni, Evstatii Zorya. În acelaşi timp acesta insistă că aceste mănăstiri au aparţinut patriarhatului schismatic de Kiev, începînd încă cu anii 1991 – 1993. Astfel că, concluzionează acesta, oferirea titlului de arhimandrid a patriarhului schismatic Filaret este “doar o constatare a faptelor existente”. Trebuie de remarcat faptul că în prezent, pe teritoriul mănăstirii Pecerska se află reşedinţa reprezentantului singurei Biserici Ortodoxe Ucraineni canonice, a mitropolitului Onufrie, şi a departamentelor sale sinoidale.

  Citeşte mai mult pe aparatorul.md: Se pregătesc pentru sechestrare… “Sinodul” schismaticilor ucraineni l-au declarat pe Denisenko stareţ al ambelor lavre https://www.aparatorul.md/se-pregatesc-pentru-sechestrare-sinodul-schismaticilor-ucraineni-l-au-declarat-pe-denisenko-staret-al-ambelor-lavre/

 2. Sfantul Lavrentie al Cernigovului a profetit despre aceasta si a spus ca nu exista decat un patriarh : in Moscova. Si pr. Iosn Krestiankin la fel a spus.

  1. Multumesc, am gasit

   Profeția Sfântului Lavrentie de Cernigov despre schismaticii ucraineni de azi
   „În orașul Kiev niciodată nu a fost patriarh. Patriarhii au trăit la Moscova. Să vă păziţi de grupa (biserica) autocefalilor ucraineni şi de uniaţie”.

   Locţiitorul Lavrei Peşterilor din Kiev, părintele Cronid a replicat spunând că autocefalii şi uniaţii au dispărut din Ucraina. Părintele a răspuns cu tristeţe şi amărăciune:
   „Demonul va intra în ei şi cu o răutate satanica se vor năpusti împotriva credinţei şi a Bisericii Ortodoxe, dar vor avea un sfârşit infamant, iar urmaşii lor vor primi pedeapsa cerească de la Domnul şi Împăratul puterilor”.
   Părintele a prevăzut şi a ştiut dinainte totul. Acum a aparut un arhiereu ucrainean autocefal, numindu-se patriarhul Kievului. Dar unde? În America. Dar el nu ştie sau a uitat că la Kiev nu a fost niciodată patriarh… Trebuie să fim atenţi, de unde poate fi în America un patriarh al Kievului?! Iar unii spre moartea lor veşnică şi spre ruşinea lor strigă: „patriarhul nostru”.
   Părintele ne avertiza să fim credincioşi Patriarhiei de la Moscova şi să nu intrăm în niciun fel de schismă.
   „Feriţi-vă de aşa numita biserică de peste hotare şi să ştiţi că ea nu este amintită în dipticele Bisericilor Ortodoxe. Ea nu este o biserică [separată], ci o parte a Bisericii Ruse. Multpătimitoarea noastră Biserica a rezistat într-un stat ateu. (…) Se duc la eretici şi la schismatici doar cei nevrednici de mila lui Dumnezeu şi marii păcătosi care nu vor să ştie ,,Cred într-una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică’’ şi că Biserica Ortodoxă este Trupul lui Hristos, care nu poate fi împărţit. Biserica este cămaşa lui Hristos, care nu poate fi ruptă în bucăţi. Nu îşi amintesc că este un Domn, o credinţă şi un botez. Domnul Iisus Hristos a zidit o singură Biserică (nu biserici), pe care nu o vor birui nici porţile iadului. Este o singură Biserică Sfântă, Sobornicească şi Apostolească. Celelalte, care se numesc biserici, nu sunt biserici, ci neghinele din grâu şi adunătura diavolului”.

 3. Ok, poate nu e cel mai bun mod de a actiona pt a pastra niste credinciosi in Biserica, dar cand vezi ca ti se ia cu japca in mod necinstit si necanonic credinciosi din Biserica, actionezi si tu cum poti, pe cai mai putin onorabile, dar totusi eficiente, care tin oamenii in Biserica (ce putin asta e „Biserica”, aia nu). Asta e atitudine de om responsabil de sef de stat, care intelege catusi de putin unele lucruri, isi da seama de pericole, si foloseste serviciile speciale si pt lucruri bune, corecte (chiar daca la el se abordeaza in primul rand tot dintr-o perspectiva „politica”). Cine ar fi facut la noi din statul „laic” la fel? Il pot blama pe Putin de multe lucruri in istorie, dar aici nu cred ca greseste

  p.s. : cazul asta e atat de emblematic pt felul in care a actionat s.u.a. in istorie si pt felul in care „apoi” a actionat Rusia. Adica amerlocii „fac treaba” pe la spate dar cu zambetul pe buze fata de opinia publica mondiala (avand resurse multe, umane, banesti si informationale cat si influente majore la factori de decizie aflati in puncte cheie), iar apoi rusul actioneaza si el „posterior” cum mai poate, pt a contracara si surmonta avantajul si manevrele americane. Intr-un tarziu se aprinde lumina. Si opinia publica il vede pe rus „cu bata-n mana”, sa-si faca so el dreptate cum mai poate. Apoi forurile internationale emit edicte si sentinte, iar populatia mondiala se simte „izbavita” din nou de pericolul rus. Bineinteles ca si de data asta opinia publica internationala se va da „oripilata” de metodele si actiunile rusilor … (de ev mediu)

 4. Mai exista o profetie a Sf Lavrentie: revenirea la ortodoxoie a cretinilor ucrainieni se va face cu rugaciunea sfintilor; va fi o mare incercare si ispita. De forte speciale nu pomeneste nimic…
  PS: Ca sa nu-si faca lumea iluzii.

 5. Mai exista o profetie a Sf Lavrentie: revenirea la ortodoxoie a crestinilor ucrainieni se va face cu rugaciunea sfintilor; va fi o mare incercare si ispita. De forte speciale nu pomeneste nimic…
  PS: Ca sa nu-si faca lumea iluzii. CORECTAT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.