X

Mitropolitul de Zaporojie al Bisericii Ucrainei: „Deciziile Fanarului sunt ca și cum ar da unui cadavru un «certificat că este viu»”

Înaltpreasfințitul Luca, Mitropolit de Zaporojie, a acordat un interviu agenției rusești Pravmir.ru, în legătură cu ultimele decizii ale Patriarhiei Ecumenice referitoare la chestiunea bisericească din Ucraina.

Mitropolitul Luca, rugat să comenteze în câteva cuvinte deciziile Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, a subliniat că „decizia Constantinopolului este asemănătoare emiterii pentru un cadavru a unui certificat care să ateste că este viu”.

La întrebarea dacă Tainele pe care le-au săvârșit schismaticii în toți acești ani vor fi de acum valide și legitime, a subliniat că „această întrebare trebuie pusă Patriarhiei Ecumenice”.

„Cu adevărat, dacă Dumnezeu vrea să pedepsească un om, îl lipsește de rațiune. Acest lucru este confirmat de deciziile de ieri ale Patriarhiei Ecumenice. Schismaticii au primit o decizie din capitala unei țări islamice, unde ortodocșii sunt mai puțini și decât cei din cea mai mică regiune a Ucrainei” – a declarat Mitropolitul de Zaporojie.

Totodată, Mitropolitul Luca a adăugat că „niciun punct din decizii nu are o justificare canonică sau vreo explicație corectă. Pentru mine personal și conform Sfintelor Canoane, Filaret trebuie să se pocăiască pentru păcatul schismei, pentru că toate acțiunile lui sunt lipsite de harul lui Dumnezeu”.

Mitropolitul Luca, în alt punct al interviului său, a subliniat că „Biserica nu este obligată să facă ceva care nu are o logică comună. Biserica noastră va continua să facă ceea ce face de 2.000 de ani, adică să-i conducă pe oameni la Dumnezeu, să se îngrijească de mântuirea sufletului lor, să mărturisească Adevărul și să se roage pentru cei care cad în întunecarea minții”.

La întrebarea dacă va funcționa apelul Fanarului referitor la ocupările de biserici și la actele de violență, Mitropolitul de Zaporojie al Bisericii Ucrainei, a spus:

„Așteptați, încă nu s-a uscat cerneala de pe deciziile Sinodului Patriarhiei Ecumenice…”.

„Vă îndemn să vedeți ce se întâmplă din 2014 în Ucraina de Vest, cum naționaliștii ne fură bisericile, tribunalele iau hotărâri referitoare la acțiunile lor ilegale, dar nimeni nu le execută. Astfel de hotărâri îi „inspiră” pe radicaliști. Este o perfectă repetare a anului 1937” – a completat Mitropolitul Luca.

Încheind, Înaltpreasfințitul a subliniat că vor începe proteste ale credincioșilor în piețele centrale din diferite orașe în legătură cu deciziile luate pentru Ucraina pe tărâm turcesc.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

  1. Ar trebui Rusia sa faca ceva ordine in Ucraina ! Capsomanii pro-ue sa plece in cocina din Vestul salbatic. Sa-si faca acolo de cap, sa se inroleze mercenari in nato si proastele sa se faca curve de companie. Si sa nu mai spurce Ucraina !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.