X

JAMAL KHASHOGGI (ziarist Washington Post) a fost TAIAT IN BUCATI de VIU in Consulatul Arabiei Saudite din Turcia

Cel putin asa rezulta pana acum

Cleaning workers leave with garbage from Saudi Consulate in Istanbul, Turkey, 16 October 2018. A Turkish prosecutor on 15 October has entered the Saudi consulate in Istanbul to investigate the disappearance of dissident Saudi journalist Jamal Khashoggi, an inspection that was being carried out jointly with a Saudi team. Khashoggi went missing on 02 October when he entered the Saudi consulate to pick up paperwork.

Click: Îngrozitor! Ziaristul Jamal Khashoggi saudit a fost tăiat în bucăţi de viu, în consulatul din Istanbul

O execuţie îngrozitoare care a durat aproape 7 minute! Autorităţile turce au făcut publice zilele trecute cele şapte minute audio ale execuţiei ziaristului şi scriitorului Jamal Khashoggi. Acesta a fost tăiat în bucăţi în camera alăturată sălii de şedinţe a consulului. Execuţia înfiorătoare a fost înrehistrată de ceasul Apple pe care Kashoggi îl purta la mână. 15 saudiţi au fost reţinuţi în legătură cu crima, iar 7 sunt suspectaţi că au participat direct la torturarea ziaristului.

Ziaristul şi scriitorul Jamal Khashoggi, în vârstă de 60 de ani, a fost filmat de camerele de supraveghere montate pe stradă în timp ce intra la data de 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, Turcia. Bărbatul intenţiona să îşi schimbe paşaportul pentru că voia să se căsătorească. Nu avea să mai iasă viu niciodată din consulat. Conform informaţiilor publicate de „The Mirror” citând surse din cadrul poliţiei turce Khashoggi era demult pe lista neagră pentru că îl critica dur pe regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud în editorialele scrise de el la mai multe publicaţii turceşti. La asasinarea lui au participat 15 saudiţi care au ajuns pe teritoriul Turciei la bordul unui avion particular şi au venit direct la consulat. Pe înregistrarea audio prezentată presei împreună cu paşapoartele celor 15 saudiţi care au făcut parte din plutonul de excuţie se aud ţipetele disperate ale lui Khashoggi care îi imploră să îl cruţe.

jamal khashoggi a fost executat la 2 octombrie in consulatul arabiei saudite din istanbul

Zeci de afişe au fost prinse de gardul consulatului pentru a protesta împotriva execuţiei din data de 2 octombrie
Foto: Guliver / Gettyimages

Călăii ascultau muzică în timp ce îl dezmembrau pe Jamal Khashoggi

Oficialităţile turce confirmă că asasinii ascultau muzică în timp ce îl dezmembrau lent şi dureros. Pe înregistrare se aude cum fierăstrăul rupe bucăţile de carne şi de os în timp ce jurnalistul urlă ca din gură de şarpe de durere. Iniţial anchetatorii au declarat că jurnalistul ar fi fost sedat cu o substanţă puternică, însă urletele arată că a simţit până în ultima clipă torturile ce i-au fost aplicate. El a pierit abia după şapte minute de chin. De la 2 octombrie şi până recent autorităţile saudite au dezminţit că ar fi fost ucis, în ciuda faptului că partenera de viaţă a lui Jamal Khashoggi a prezentat înregistrarea audio la poliţie. Pentru a percheziţiona locul crimei, autorităţile poliţieneşti au avut nevoie de un mandat prin care invocau suspiciunea „depozitării unor substanţe toxice în interiorul consulatului”. Poliţiştii criminalişti au anunţat încă de luni 15 octombgrie că în „interiorul consulatului sunt urme care confirmă că acolo s-a produs o crimă”. Ziaristul a fost măcelărit pe o masă pe care a fost trântit de bărbaţii care l-au luat pe sus. Secretarul american de stat Mike Pompeo a avut mai multe întâlniri pentru a elucida cazul. Astăzi va avea o întâlnire cu Tayyip Recep Erdogan. Donald Trump a insistat că Arabia Saudită trebuie să fie „tratată cu prezumţia de nevinovăţie”.

Filmul execuţiei înfiorătoare a lui Khashoggi

Salah Muhammad al-Tubaigy a fost identificat ca fiind măcelarul principal. El asculta muzică la căşti pentru a nu auzi urletele animalice ale ziaristului. Tubaigy se aude gâfâind în timp ce smugle bucăţi de carne şi aruncă membrele secţionate ale jurnalistului pe podeaua consulatului. Deşi Jamal Khashoggi leşină la un moment dat, respiraţia lui este încă prezentă pe înregistrare. Deşi presa saudită din Riyadh a dezminţit crima şi a încercat să îl convingă pe Mike Pompeo că Regele nu are nici o implicare în suprimarea jurnalistului. „Când fac chestii de genul ăsta, prefer să ascult muzică. Ar trebuie să faceţi şi voi la fel”, se aude pe înregistrare vocea lui Tubaigy.

jamal khashoggi avea 60 de ani si era un scriitor si ziarist incomod

Jamal Khashoggi în vârstă de 60 de ani se afla pe lista neagră a autorităţilor saudite
foto EPA

Donald Trump şi-a schimbat poziţia privint moartea lui Khashoggi

După ce poliţia turcă a umplut două camioane de probe  care confirmă crima de la consulat, preşedintele american şi-a schimba poziţia. „Dacă se dovedeşte că în spatele crimei se află Arabia Saudită va fi rău, rău de tot”, a declarat Trump într-o conferinţă de presă. Între timp mai multe ţări din vestul Europei pune presiune pe autorităţile de la Riyadh să ofere răspunsuri. Pe de altă parte, SUA dă asigurări că Prinţul Mohammed bin Salman a vorbit cu Donald Trump şi l-a asigurat de nevinovăţia sa.

 

Historia: Ultimele șapte minute din viața lui jurnalistul saudit Jamal Khashoggi. A fost torturat, decapitat și tranșat de un medic legist care asculta muzică

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost torturat, iar apoi a fost ”decapitat” în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, scria miercuri cotidianul turc proguvernamental Yeni Safak, care precizează că a avut acces la o înregistrare audio a faptelor. Potrivit publicaţiei, Khashoggi a fost torturat în timpul unui interogatoriu, în care agenţi saudiţi i-au tăiat degetele. Ţipetele sale s-au auzit timp de şapte minute. După aceea, jurnalistul a fost ”decapitat”, potrivit acestui cotidian proguvernamental.

Medicul legist din Arabia Saudită care l-a tranșat pe jurnalist a fost  identificat drept Salah al-Tubaigy, care a ocupat posturi de înalt responsabil în cadrul Ministerului de Interne saudit şi în sectorul medical saudit. Potrivit sursei citate, el a început să-l taie în bucăți când era încă în viață, timp în care ar fi ascultat muzică, sfătuindu-i pe cei din încăpere să facă același lucru.

Ancheta Turciei privind dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a scos la iveală înregistrări făcute de ceasul Apple pe care acesta îl purta la mână şi care indică faptul că a fost torturat şi ucis, a anunţat publicaţia turcă „ Sabah“. Jurnalistul saudit şi-a activat funcţia de înregistrare de pe iPhone înainte de a intra în consulatul de la Istanbul. „Momentele în care Khashoggi a fost interogat, torturat şi ucis au fost înregistrate în memoria ceasului său Apple”, scrie ziarul, precizând că ceasul era sincronizat cu iPhone-ul său, pe care i-l lăsase logodnicei sale care aştepta în faţa consulatului.

“Toate sunt invenţii, noi nu avem niciun amestec”, au răspuns autorităţile saudite. “Dacă este viu, arătaţi-l”, a cerut nervos preşedintele turc. Erdoğan a pus sub semnul întrebării afirmaţiile autorităţilor saudite potrivit cărora consulatul nu deţine o filmare cu momentul plecării lui Khashoggi din clădire, întrucât camerele de supraveghere transmit doar imagini live şi nu fac înregistrări. „Este oare posibil să nu existe un sistem de camere de supraveghere într-un consulat? (…) Dacă zboară o pasăre, dacă iese o muscă sistemele lor de supraveghere o vor intercepta. Ei au sistemele cele mai avansate“, a spus şeful statului turc. Administraţia de la Riyad a respins acuzaţiile, catalogându-le drept lipsite de fundament. Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Apropiaţi ai prinţului moştenitor saudit, printre suspecţi Unul dintre bărbaţii identificaţi de autorităţile turce ca făcând parte dintre cei responsabili de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul face parte din anturajul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, informează marţi The New York Times, citat de AFP. Potrivit cotidianului american, care publică fotografii în sprijinul afirmaţiilor sale, Maher Abdulaziz Mutreb l-a însoţit pe prinţul moştenitor în timpul deplasărilor acestuia în SUA în martie 2018, precum şi la Madrid şi Paris în aprilie 2018. Autorităţile turce au difuzat o fotografie cu el la sosire pe aeroportul din Istanbul. Mohammed bin Salman, supranumit „MBS”, şi tatăl său, regele Salman, au negat că ar deţine vreo informaţie despre soarta jurnalistului saudit, care s-a instalat în SUA în 2017 după ce a căzut în dizgraţia curţii regale. The New York Times adaugă că alţi trei suspecţi – pe care îi identifică drept Abdulaziz Mohammed al-Hawsawi, Thaar Ghaleb al-Harbi şi Muhammed Saad Alzahrani – ar avea legături prin martori sau alte surse cu serviciile de securitate afiliate prinţului moştenitor de 33 de ani. Un al cincilea bărbat, medic legist identificat drept Salah al-Tubaigy, a ocupat posturi de înalt responsabil în cadrul Ministerului de Interne saudit şi în sectorul medical saudit, continuă publicaţia americană, subliniind că „un personaj de această anvergură nu putea primi ordine decât de la o autoritate saudită de rang înalt”. Cotidianul susţine că are confirmarea faptului că „cel puţin nouă din 15 (suspecţi) au lucrat pentru serviciile saudite de securitate, armată sau alte ministere”. La rândul său, The Washington Post apreciază că 11 dintre cei 15 suspecţi saudiţi menţionaţi de către autorităţile turce au legături cu serviciile de securitate saudite.

Trump și Arabia Saudită

Preşedintele american Donald Trump a criticat condamnarea precoce a Arabiei Saudite în ceea ce priveşte misterul dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi, avertizând că există o grabă de a judeca şi subliniind că e nevoie de răbdare, potrivit AP. Într-un interviu pentru Associated Press, Trump a comparat cazul lui Khashoggi, despre care oficiali turci au spus că a fost omorât în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, cu acuzele privind hărţuirea sexuală care i s-au adus judecătorului Brett Kavanaugh în timpul audierii sale de confirmare la Curtea Supremă. „Cred că mai întâi trebuie să aflăm ce s-a întâmplat,” a spus Trump. „Iar începem cu, ştii, esti vinovat până se demonstrează că esti nevinovat. Nu-mi place asta. Tocmai am trecut prin asta cu judecătorul Kavanaugh şi el era total nevinovat, din punctul meu de vedere.” Remarcile lui Trump reprezintă, până acum, cea mai categorică apărare a Arabiei Saudite, aliat al SUA pe care liderul de la Casa Albă îl consideră esenţial pentru agenda sa din Orientul Mijlociu. Aceste declaraţii îl pun pe Trump în dezacord cu alţi parteneri cheie, dar şi cu mai multe figuri proeminente ale Partidului Republican, care au condamnat conducerea saudită pentru ceea ei numesc rolul clar pe care aceasta îl are în cazul dispariţiei lui Khashoggi. Trump pare că e dispus să reziste presiunii şi să accepte negările Arabiei Saudite şi promisiunile sale de a investiga situaţia. În urmă cu patru zile, preşedintele american Donald Trump a estimat că Arabia Saudită s-ar putea afla în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi că, dacă acest lucru se va adeveri, SUA vor aplica o “pedeapsă severă” Riadului, transmit sâmbătă Reuters şi AFP. ”Pentru moment, saudiţii dezmint ferm că ar fi implicaţi. Dar ar putea fi ei implicaţi? Da”, a spus liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru canalul CBS, înregistrat joi şi difuzat sâmbătă. Trump a adăugat că, dacă se adevereşte că Arabia Saudită este vinovată, atunci va exista “o pedeapsă severă”. În opinia preşedintelui american, cazul Khashoggi are o miză mare “poate în special” pentru că este vorba despre un reporter. Lideri internaţionali şi oameni de afaceri rup sau regândesc legăturile cu Arabia Saudită, după dispariţia extrem de mediatizată a lui Jamal Khashoggi.

Categorii
Externe
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

Vom mai reveni asupra acestui subiect.

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

  1. Este atat de cusuta cu ata alba aceasta sceneta … Cand s-a mai intamplat ca doi presedinti sa se intereseze de moartea unui jurnalist cand sunt atatia care ba dau cu masina in pom, ba sufera de atac de cord, ba se sinucid miseleste cu 5-6 lovituri de cutit in inima …. Probabil ca e semnalul unui mare divort intre Unchiul Sam si Lumea Araba, ca sa nu fie poligam in parteneriatul cu statul cu o noua capitala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.